Så lyckas du med napolitansk pizza i din hemmaugn
Har du någonsin satt tänderna i en äkta napolitansk pizza? Visste du att det är stor skillnad på den och de pizzor som ofta serveras på pizzeriorna runt om i Sverige.
I Neapel har man nämligen förfinat konsten att göra en fluffig deg...
27 juli, 2024
Aktiv semester i Madonna
Här, mitt i hjärtat av Unescos världsarv Dolomiterna, finns något för både…
30 januari, 2024
Fyra goda viner runt hundralappen
Fyra goda viner runt hundralappen på systembolaget just nu! Passar perfekt till…
30 november, 2023
Fontana Di Trevi – Vatten, vatten, stan är byggd av vatten
Hur njuter man bäst av denna omtalade sevärdhet? Och var kommer myten om…
22 november, 2023
Åtta romerska favoritrestauranger
I ”Rom på listigare vis” tipsar Harald Bergius inte om de mest raffinerade,…
30 oktober, 2023
Höstfavoriter! Våra topp 4 viner
Hösten är verkligen en tid för comfort food och goda viner. Därför har vi nu…
24 oktober, 2023
Smakresa genom Salentohalvön
Matskatter i Apulien. Jonas Henningson delar sina bästa tips från sin smakresa…
12 oktober, 2023
Cinque Terre guide
Vill du besöka platsen men tycker det är svårt att navigera dig mellan olika…
6 oktober, 2023
Stracciatella: Kärt namn har många betydelser
Stracciatella, som betyder små trasor, är nämligen namnet på inte mindre än tre…
3 maj, 2023
Lummig trädgård och tiramisú
Runt den blomstrande Comosjön, omgiven av fantastisk natur, pampiga villor och…
20 mars, 2023
Fem tips i Marche
Peter Nordin delar sina fem bästa tips i Marche - Regionen som verkligen är på…
10 mars, 2023
En donna värd att hylla
Vineriet är det första i Italien där alla anställda är kvinnor och har blivit…
23 januari, 2023
Cucina povera, kåseri och fyllda pastakuddar
Cucina poveraI - de fattigas kök - dessa tider kommer du bli förvånad över hur…
15 december, 2022
Trattoria Corazza – autentiskt italienskt!
Att hitta autentisk italiensk mat utanför Italien kan vara en utmaning, det…
16 november, 2022
Italienska viner älskar mat!
Att välja vilket vin som passar till vilken mat beskrivs ibland som en…
15 november, 2022
Hemligheten bakom en perfekt risotto – 10 tips!
Här kommer 10 handfasta tips som, med lite övning, kommer att hjälpa dig att nå…
14 oktober, 2022
En hälsning från olivlunden i Marche
Hur blev årets olivolja på kullen i Marche? Peter Nordin uppdaterar direkt från…
25 september, 2022
Närhet är kärlek
Närheten till råvaran ger vördnad och respekt varje gång jag doppar mitt bröd i…
19 september, 2022
Kallpressad olivolja – Una storia magica
Från romartiden finns användning av kallpressad olivolja dokumenterad i skrift,…
16 september, 2022
Apuliens gröna guld
Apulien producerar nästan hälften av landets olivolja. Oljan som är basen i den…
30 augusti, 2022
Kåseri: Harrys Bar och lantkyckling alla ’piccata’
Jag är på besök hos den mest klassiska restaurangen du kan tänka dig. Det är…
22 augusti, 2022
Limoncello – citroner och traditioner
Att italienare älskar upplevelser kring sin mat är väl känt, och de dröjer…
5 augusti, 2022
Gelato Caput Mundi – familjen tar Romersk gelato till Södermalm
I Axel Landquist Park på Södermalm i Stockholm står det en grön kiosk på 7,5…
30 juni, 2022
11 matnyttiga tips i Rom
Mat och dryck står alltid i centrum vid ett besök i Italien, så därför har vi…
30 juni, 2022
Bland pastellfärgade hus och dolda vikar
Slå dig ner på stranden medan solen tar sig upp över berget. Ät din medhavda…
20 juni, 2022
Kycklingen, kocken, och hallon från himlen
Jag tänker ofta på den stora skillnaden av liv vi hade i Stockholm med 300…
8 juni, 2022
Smaka på Dolomiterna
Uppleva de bästa restaurangerna i de charmiga semesterorterna i Alta Badia,…
25 maj, 2022
Kör ditt eget Giro!
Just nu kämpar sig cyklisterna i Giro d’Italia uppför, och nerför, tuffa…
17 maj, 2022
Pesto – Genuas gröna kung
För oss i Sverige är basilika bara basilika, men så enkelt är det såklart inte…
12 maj, 2022
Vinfamiljens tips i Toscana
När två pigga systrar från en känd vinfamilj i Toscana kommer till Stockholm på…
9 maj, 2022
Ät dig mätt i Siena
Om du tycker om att promenera och äta så har Toscanas vackra städer mycket att…
26 april, 2022
Italiensk buffé
En härlig lunch eller middag, rik på arom och smak, med krispig zucchini som…
25 april, 2022
Omöjlig olivolja från Garda
Det sägs att humlor inte ska kunna flyga och att olivträd inte ska kunna växa i…
21 april, 2022
Ett litet kåseri dagarna efter påsk
Varje gång jag ser ett konstverk, njuter ett gott vin, skördar grönsaker från…
14 april, 2022
Violetta – italienskt kaffe & teater!
Skådespelerskan Violetta Barsotti och jag har liknande bakgrund. Så är det med…
28 mars, 2022
Rulla ost på Pasquetta
Det vi kallar annandag påsk heter i Italien la Pasquetta eller “den lilla…
28 mars, 2022
La colomba – för freden och för våren
Italienarna samlas ändå gärna runt en stor familjelunch på påskdagen då man…
21 mars, 2022
Månar stora som parmesanostar
De flesta längtar till Italien, men för länge sedan var det faktiskt många som…
14 mars, 2022
Vi gillar: Italiensk Vermouth
Vermouth kommer från trakterna kring Torino i Piemonte i nordvästra Italien och…
25 februari, 2022
Matlängtan
Vi lagar de enklaste rätterna, för att fokusera på smaken. Vi håller fast…
17 februari, 2022
Rifugio Crucolo – ett anrikt värdshus på 1100 meters höjd
Inbäddad mellan bergstoppar av porfyr och granit, ligger Val Campelle, en…
16 februari, 2022
Via Lattea – Med skidåkning i fokus
Det är en ständig kamp mellan de italienska skidorterna. Men få orter kan…
16 februari, 2022
Skidor i Dolomiterna
I nordöstra Italien ligger den majestätiska bergskedjan Dolomiterna, ett…
20 januari, 2022
Kär pizza har många varianter
Reser du runt på den italienska stöveln så kommer du att springa på många olika…
20 januari, 2022
Neapel – den moderna pizzans vagga
Den moderna pizzan härstammar just från Neapel - den italienska söderns hjärta.…
18 januari, 2022
Så lyckas du med napolitansk pizza i din hemmaugn
Har du någonsin satt tänderna i en äkta napolitansk pizza? Visste du att det är…
10 januari, 2022
Ett bra sjapp
Nu stod jag innanför dörren på ett lokus i grannbyn på landsbygden i Italien –…
27 december, 2021
Ett italienskt nyår
Italienarna ser alltid fram emot helgledigheten i december och januari och…
24 december, 2021
Italienska jullåtar
Tips på italienska jullåtar. Kom i rätt julstämning och fira julen på ett…
21 december, 2021
Olivoljerapporten 2021
Nu har vi plockat klart oliver i Umbrien och på de flesta andra ställen i…
13 december, 2021
Santa Lucia
Sankta Lucia skrider med ljus i håret och ett följe av tärnor och stjärngossar…
6 december, 2021
Food tour i Cagliari, Sardinien
Hur skiljer sig det sardinska köket mot det Italienska? undrar jag när jag för…
1 december, 2021
Italienskt julbord i Stockholm
Italienskt julbord i Stockholm. Uppskattar du italiensk mat och vill testa…
26 november, 2021
Roms bästa matställen – Peter Loewe tipsar
Den myllrande staden Rom har ett stort utbud av matställen och som besökare kan…
9 november, 2021
Vackra hösten i Marche
När hösten är här på Ruffino - på allvar - ger naturen av sina frukter både i…
4 november, 2021
Hösten är här!
Även om varje årstid har sin charm i Italien, är det något speciellt med hösten…
2 november, 2021
Suppli – delikat dröm
När du besöker Rom dröjer det inte länge förrän du kommer i kontakt med en av…
28 oktober, 2021
Italien firar sina helgon
I slutet av oktober firar många Halloween, och det har blivit en alltmer…
14 oktober, 2021
Vendemmia i Piemonte
Vendemmia Piemonte. Handskar, en bra sekatör, flinka fingrar och ett par rejäla…
13 oktober, 2021
Från byn Pordenone till Trattoria Corazza på Rörstrandsgatan
Många i Sverige drömmer om att flytta till Italien en dag, men det här är…
5 oktober, 2021
Torta Caprese
Torta Caprese! Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av…
20 september, 2021
Novellon är runt hörnet
När det gäller olivolja så heter festen Novello. Den nya oljan. Och det är den…
15 september, 2021
Bokhandlerskan i Tortolì
Cia Berg, ni vet hon som spelade i Ubangi med Orup och framförallt i det coola…
10 september, 2021
Återkomsten till det goda Italien
Omständigheter i världen gjorde att jag åkte hem till Skåne i november för…
7 september, 2021
Från maten till vinet
Hur blir man egentligen vinodlare eller vinmakare?.. Ja, man kan ju såklart…
25 augusti, 2021
Aperitivo – ett kulturellt fenomen
Ordet aperitivo har sitt ursprung i latinets aperire – att öppna. Aperitivon…
17 augusti, 2021
Lite peperoncino skadar aldrig
Jag började laga mat i femtonårsåldern och sedan dess har peperoncinon varit…
9 augusti, 2021
Italiens 10 bästa städer
Att Italien är ett av svenskarnas favoritresmål bör inte komma som någon…
23 juni, 2021
Vem är Natalie Montanari?
Cia Berg, ni vet hon som spelade i Ubangi med Orup och framförallt i det coola…
4 juni, 2021
Vandra i Alperna – De olympiska bergen
Att vandra i de italienska Alperna är bland det bästa jag vet. Här finns något…
2 juni, 2021
Girot har nått Toscana!
Dagens 21 mil långa etapp i Giro d'Italia rullar genom klassiska vinområden i…
2 juni, 2021
Kaffenjutning på italienskt vis
Kaffenjutning är en helig rit i Italien. Från tidiga morgonen till sena…
2 juni, 2021
Älska Kooperativen
Kooperativens roll och makt demoniseras ofta, men vi bör se på dem som ”snälla…
2 juni, 2021
Amelia – Italienska under ytan
Det är många som vill vara italienska, men som inte är det. Vet inte om du…
31 maj, 2021
Alexandra Zazzi och farmors mat
Alexandra Zazzi och farmors mat. Jag har fyrtio minuter på mig när jag ringer…
24 maj, 2021
En bastu i Umbrien
Till alla er som har njutit av Tomas Bacoccolis texter här på Goda Italien har…
24 maj, 2021
Turin – Mysteriernas stad
Turin - Mysteriernas stad. Turin kallas ofta för mysteriernas stad och är ett…
14 maj, 2021
Vår ambassadör Jan Björklund
ambassadör Jan Björklund. Jag ska träffa Jan Björklund idag. I Rom. Det känns…
14 maj, 2021
På tur genom Chianti Classico
Varför är Toscana för evigt så populärt? Och varför är Chianti Classico en…
6 maj, 2021
Turin – värt ett besök!
Vem hade trott att en industristad som Turin skulle kunna vara Italiens…
3 maj, 2021
Don Tommaso – om barndomens Italien
Don Tommaso. Man behövde inte älska fotboll för att titta på Uno Kryss Due på…
2 maj, 2021
Jakten på en svunnen tid
Från början skulle detta vara ett kort reportage om en liten producent av…
29 april, 2021
Oss svenskitalienare emellan
För fem år sen började en bok skriva sig själv i huvudet på mig. Vi satt i en…
26 april, 2021
Bjud in till aperitivo hemma
Aperitivo hemma.. Det är många saker som skiljer oss svenskar från italienarna.…
21 april, 2021
Tanti auguri Roma!
Tanti auguri Roma!. Idag gratulerar vi den eviga staden Rom som fyller hela…
6 april, 2021
En resa i fantasin
I väntan på det ”goda Italien” är som i väntan på Godot av Samuel Beckett.…
6 april, 2021
En värld av tryffel
Jag kommer aldrig glömma när jag steg in på en enkel restaurang här i Perugia…
6 april, 2021
Verona – kärlek, historia och vindrömmar
Varje besök i Verona skapar minnen av kärlek, historia och vinupplevelser. Vi…
6 april, 2021
Antica Bottega Vini
Antica Bottega Vini. När du besöker Verona så får du inte missa den här…
6 april, 2021
Spritz – En bitterljuv historia
Spritz har serverats i sin bittra kostym i över hundra år i Venedig. Sedan…
6 april, 2021
Prosecco och Cicchetti
Bästa sättet att förolämpa en venedigbo är att kalla Cicchetti för tapas. Bästa…
17 mars, 2021
Grattis Italien!
Den 17 mars 1861 proklamerade parlamentet i Turin bildandet av kungadömet…
11 mars, 2021
Sicilien – Sol och vår!
Sicilien. När vädret här hemma inte visar sig från sin bästa sida, kan det vara…
5 mars, 2021
Olivolja och Kärlek
Olivolja, oliverna och olivträden är alla mytomspunna. På italienska är…
2 mars, 2021
De fattigas kök
Inget får gå förlorat i köket sa alltid min far och mor – en generation som var…
26 februari, 2021
Vårfunderingar och Vildsparris
Vårfunderingar och Vildsparris. Fåglarna kvittrar och jackan hänger kvar hemma…
26 februari, 2021
Umbricelli med Bianchetto
Umbricelli .. Fåglarna kvittrar och jackan hänger kvar hemma i hallen. Våren är…
17 februari, 2021
Snöstjärnor i Cortina d´Ampezzo
Cortina. Just nu pågår det alpina VM i Dolomiternas pärla Cortina d’Ampezzo, en…
8 februari, 2021
Hur hamnade jag här
Livet ger oss stödhjul, tills vi är ungefär tjugofem år gamla. Sedan tas…
8 februari, 2021
Involtini Nordini – di vitello
På något vis hänger allt samman här i Italien, men det tar litet tid att liksom…
1 februari, 2021
Valpolicella – vyer, dofter och smaker
Valpolicella är en av Italiens mest traditionella vinregioner med en rustik…
26 januari, 2021
Trentino – årets vinregion
Den vackra Trentino-provinsen i norra Italien har utsetts till ”Årets vinregion…
20 januari, 2021
Historien om Vincisgrassi
Historien om Vincisgrassi. För några dagar sedan satt jag på torget i en liten…
15 januari, 2021
La Collina Blu
Vägen från ett hyreshus i Solna till en gård på toscanska landsbygden kan…
13 januari, 2021
Det du inte vet…
Ungefär så beskriver våra italienska vänner Marche. I början begrep jag inte…
13 januari, 2021
Lucca – Puccinis hemstad
Lucca blir ofta överskuggad av grannen Pisa med sitt dramatiskt lutande torn,…
5 januari, 2021
Häxan som kommer med klappar
I Italien byter man inte julklappar under julhelgen utan först vid…
10 december, 2020
Lucia – legend, myt och fakta
Legenden om det italienska skyddshelgonet Sankta Lucia är egentligen en ganska…
7 december, 2020
Regionen Emilia – Mat, Industri & Design
Italien är inte bara den goda maten, vinet och de otaliga sevärdheterna.…
3 december, 2020
En italiensk familjejul
Som ung såg jag en italiensk familjejul som en tid då jag var ledig och kunde…
3 december, 2020
Italiensk ”twist” på julbordet
Förnya ditt julbord och låt det få en italiensk ”twist” med ett eller flera av…
1 december, 2020
Ingen jul utan Panettone
I Italien spelar maten huvudrollen även under julen då släkten samlas hos den…
30 november, 2020
Pasta alla Norma
Pasta alla Norma kom till liv i Catania, Bellinis födelsestad, och än idag är…
30 november, 2020
Peter Nordins Ragú
I Italien benämns denna sås kort och gott som ragù. Ordet Bolognese sägs komma…
25 november, 2020
Galen i gnocchi
I Rom är man galen i gnocchi och äter det som ett alternativ till pasta, med…
6 november, 2020
Längtan efter Italien
Längtan efter Italien. Just nu kan vi mest längta efter Italien, då Covid-19…
29 oktober, 2020
Frascati – kungligt gott!
I Rom flödar det vita vinet, ljust och förrädiskt lätt. På en enkel…
23 oktober, 2020
Amarone – ett drömvin
Amarone – ett drömvin - här har det odlats vin sedan tiden för det antika…
20 oktober, 2020
Folkets vin – Barbera
Italien är svenskarnas favoritland när det gäller vin just nu, och allt oftare…
20 oktober, 2020
Dyra droppar i Modena
Efter att ha rört sig någon tid på restaurangerna i Italiens balsamiska bälte,…
20 oktober, 2020
Barbaresco är för älskare
"Barolo är för läkare och jurister. När vi pratar om Barbaresco så kommer…
20 oktober, 2020
Jupiters blod
Toscana, ett namn som framkallar bilden av renässanslandskap, gourmetmåltider…
20 oktober, 2020
Pizzakriget i Rom
Att göra den perfekta pizzan är den svåraste av alla gastronomiska konster. Det…
20 oktober, 2020
På jakt efter Zlatans Milano
Zlatans Milano - den norditalienska metropolen jag aldrig tidigare besökt,…
20 oktober, 2020
Polenta – från fattigmansmat till trendmiddag
Från att en gång i tiden ha varit framförallt norditalienarnas fattigmanskost…
20 oktober, 2020
Det okända och fascinerande Marche
Vi är tvungna att vara uppe med tuppen, ja du måste gå upp extra tidigt, innan…
20 oktober, 2020
Marknaden i Testaccio
I den historiska och trendiga stadsdelen Testaccio finns en av staden Roms…
Har du någonsin satt tänderna i en äkta napolitansk pizza? Visste du att det är stor skillnad på den och de pizzor som ofta serveras på pizzeriorna runt om i Sverige…
30 november, 2023
Fontana Di Trevi – Vatten, vatten, stan är byggd av vatten
Hur njuter man bäst av denna omtalade…