Lilla Florens-Guiden

I den vackra renässansstaden Florens kan du förstås både äta och dricka gott. Men som i alla stora turistmagneter kan det ibland vara svårt att navigera i det stora utbudet. Här är därför den lilla Florens-guiden med en dryg handfull säkra tips som inte kommer att göra dig besviken. florens-guide RestaurangerDet har aldrig funnits en bättre tid att äta ute i Florens. Idag finns inte bara traditionella trattorior eller alltför formella restauranger – saker och ting har förändrats tack vare en yngre generation av beresta krögare och kockar och bidragit till att utveckla och förädla de klassiska rätterna. Il Guscio ligger på en bostadsgata i stadsdelen Oltrarno och är en ny generations trattoria där barnen har ärvt och uppdaterat sina föräldrars traditionella restaurang. Närmast gatan hittar du baren med en väsande kaffemaskin och hyllor staplade med viner; och innanför finns två mysiga rum med stenklädda bord. Det är en riktig kvarterkrog som alltid är fullsatt och livlig. Menyerna är baserade på det beprövade lokala köket, både kött och fisk, men med moderna variationer. Beroende på säsong kan middagsmenyn innehålla grillad aubergine med mynta, confiterade tomater och mjuk getost; tagliatelle med anksås (en toskansk klassiker!); eller en grillad bläckfisk med fänkålskräm. Trattoria Cammillo, belägen på södra stranden av Arno vid Ponte Vecchio är något av en florentinsk institution. Den grundades 1945 av farfar till Chiara Masiero, den nuvarande ägaren. Menyn är ovanligt lång och varierad och förändras till viss del med årstiderna och varje dag finns också en handfull extra rätter. Här äter man med fördel klassiker som ribollita, lasagne och bistecca alla Fiorentina, och varför inte avsluta med en hemmagjord tiramisu. Ett ställe för alla som vill prova förstklassig florentinsk matlagning i en opretentiös atmosfär. florens-restauranger VinbarDet går inte att föreställa sig en resa till Florens utan en rejäl dos italienskt vin. I den toscanska huvudstaden hittar du många vinbarer, eller enotecas som de kallas i Italien. Om du väljer någon av dessa så kommer din vinupplevelse att vara av högsta kvalitet, som sig bör när vinodlingarna omringar staden. Bara ett stenkast från Ponte Vecchio, undangömt på en liten piazza, hittar du Le Volpi e l’Uva – en vinbar som specialiserar sig på vin från mindre regionala producenter från hela Italien. Deras urval av viner från passionerade vinmakare är en sann upptäcksfärd med dussintals viner som serveras per glas och hundratals på flaska. Här hittar du också ett gott urval av ostar, charkuterier, crostini med mera. Den legendariska vinbaren Enoteca Fuoriporta ligger i den livliga stadsdelen San Niccolò. Ägaren Andrea Conti tog för mer än 35 år sedan över en bar med en angränsande matbutik och förvandlade den till stans första enoteca där man kunde dricka vin på hög nivå på glas. Vinsortimentet har ett särskilt fokus på små producenter och inhemska viner, med ett urval på ungefär 500 etiketter, och köket erbjuder fräscha, säsongsbetonade rätter. Den bästa tiden för ett besök är från vår till tidig höst när du kan njuta utomhus i en bohemisk miljö. florens-winebar GelatoVi är i helt rätt stad för att äta glass, eftersom gelaton sägs ha uppfunnits av Bernardo Buontalenti i renässansens Florens. Om du frågar en florentinare om var du äter den bästa gelaton så får du minst 10 olika svar. Vissa gelaterior specialiserar sig på vissa smaker - krispig stracciatella eller syrlig Amalfi-citron - medan vissa serverar den i karamellfärgade strutar, och andra håller sig till pappersbägarna. Det finns ingen brist på alternativ, men om du går till någon av stans äldsta, och bästa, ställen så blir du inte besviken. Vivoli öppnade redan 1929 och är Florens äldsta gelateria. Butiken är förtjusande gammaldags med inredning i trä och kaklade väggar. Här är i princip allt gjort för hand - de enda ingredienserna som köps externt är pistagenötter och hasselnötter. Annars odlas allt annat av familjen som äger butiken. Gelaton är såklart gjord av naturliga ingredienser, utan några tillsatser, konserveringsmedel, emulgeringsmedel eller färgämnen. Förutom glass så kan du också njuta av fina bakverk. Badiani som öppnades 1932 är en annan legendarisk glassbar. Den stora butiken är enkelt designad, med en böjd trädisk som dominerar lokalen. Under disken hittar du ett kalejdoskop av smaker och färger där glassen verkligen får ta plats och skina. Allt är mycket vackert presenterat med omsorg och omtanke. Gelaton görs färsk dagligen, och menyn är omfattande, men prova gärna Buontalenti, en av deras signatursmaker, som kombinerar zabaione och choklad. florens-gelato Kontaktuppgifter: Il GuscioVia dell'Orto, 49, tel +39 055 224421 Trattoria CammilloBorgo S. Jacopo, 57/r, tel +39 055 212427 Le Volpi e l’UvaPiazza dei Rossi 1, tel +39 055 2398132levolpieluva.com Enoteca FuoriportaVia del Monte alle Croci 10r, tel +39 055 234 2483enotecafuoriporta VivoliVia dell’isola delle Stinche 7r, tel +39 055292334https://vivoli.it BadianiViale Dei Mille 20/r, tel +39 055/578682http://www.gelateriabadiani.it/it/home/

Lilla Florens-Guiden

I den vackra renässansstaden Florens kan du förstås både äta och dricka gott. Men som i alla stora turistmagneter kan det ibland vara svårt att navigera i det stora utbudet. Här är därför den lilla Florens-guiden med en dryg handfull säkra tips som inte kommer att göra dig besviken.
 florens-guide  
Restauranger
  
Det har aldrig funnits en bättre tid att äta ute i Florens. Idag finns inte bara traditionella trattorior eller alltför formella restauranger – saker och ting har förändrats tack vare en yngre generation av beresta krögare och kockar och bidragit till att utveckla och förädla de klassiska rätterna.
  
Il Guscio ligger på en bostadsgata i stadsdelen Oltrarno och är en ny generations trattoria där barnen har ärvt och uppdaterat sina föräldrars traditionella restaurang. Närmast gatan hittar du baren med en väsande kaffemaskin och hyllor staplade med viner; och innanför finns två mysiga rum med stenklädda bord. Det är en riktig kvarterkrog som alltid är fullsatt och livlig. Menyerna är baserade på det beprövade lokala köket, både kött och fisk, men med moderna variationer. Beroende på säsong kan middagsmenyn innehålla grillad aubergine med mynta, confiterade tomater och mjuk getost; tagliatelle med anksås (en toskansk klassiker!); eller en grillad bläckfisk med fänkålskräm.
  
Trattoria Cammillo, belägen på södra stranden av Arno vid Ponte Vecchio är något av en florentinsk institution. Den grundades 1945 av farfar till Chiara Masiero, den nuvarande ägaren. Menyn är ovanligt lång och varierad och förändras till viss del med årstiderna och varje dag finns också en handfull extra rätter. Här äter man med fördel klassiker som ribollita, lasagne och bistecca alla Fiorentina, och varför inte avsluta med en hemmagjord tiramisu. Ett ställe för alla som vill prova förstklassig florentinsk matlagning i en opretentiös atmosfär.
 florens-restauranger  
Vinbar
  
Det går inte att föreställa sig en resa till Florens utan en rejäl dos italienskt vin. I den toscanska huvudstaden hittar du många vinbarer, eller enotecas som de kallas i Italien. Om du väljer någon av dessa så kommer din vinupplevelse att vara av högsta kvalitet, som sig bör när vinodlingarna omringar staden.
 

Bara ett stenkast från Ponte Vecchio, undangömt på en liten piazza, hittar du Le Volpi e l’Uva – en vinbar som specialiserar sig på vin från mindre regionala producenter från hela Italien. Deras urval av viner från passionerade vinmakare är en sann upptäcksfärd med dussintals viner som serveras per glas och hundratals på flaska. Här hittar du också ett gott urval av ostar, charkuterier, crostini med mera.
  
Den legendariska vinbaren Enoteca Fuoriporta ligger i den livliga stadsdelen San Niccolò. Ägaren Andrea Conti tog för mer än 35 år sedan över en bar med en angränsande matbutik och förvandlade den till stans första enoteca där man kunde dricka vin på hög nivå på glas. Vinsortimentet har ett särskilt fokus på små producenter och inhemska viner, med ett urval på ungefär 500 etiketter, och köket erbjuder fräscha, säsongsbetonade rätter. Den bästa tiden för ett besök är från vår till tidig höst när du kan njuta utomhus i en bohemisk miljö.
 florens-winebar

Gelato  
Vi är i helt rätt stad för att äta glass, eftersom gelaton sägs ha uppfunnits av Bernardo Buontalenti i renässansens Florens. Om du frågar en florentinare om var du äter den bästa gelaton så får du minst 10 olika svar. Vissa gelaterior specialiserar sig på vissa smaker - krispig stracciatella eller syrlig Amalfi-citron - medan vissa serverar den i karamellfärgade strutar, och andra håller sig till pappersbägarna. Det finns ingen brist på alternativ, men om du går till någon av stans äldsta, och bästa, ställen så blir du inte besviken.
  
Vivoli öppnade redan 1929 och är Florens äldsta gelateria. Butiken är förtjusande gammaldags med inredning i trä och kaklade väggar. Här är i princip allt gjort för hand - de enda ingredienserna som köps externt är pistagenötter och hasselnötter. Annars odlas allt annat av familjen som äger butiken. Gelaton är såklart gjord av naturliga ingredienser, utan några tillsatser, konserveringsmedel, emulgeringsmedel eller färgämnen. Förutom glass så kan du också njuta av fina bakverk.
  
Badiani som öppnades 1932 är en annan legendarisk glassbar. Den stora butiken är enkelt designad, med en böjd trädisk som dominerar lokalen. Under disken hittar du ett kalejdoskop av smaker och färger där glassen verkligen får ta plats och skina. Allt är mycket vackert presenterat med omsorg och omtanke. Gelaton görs färsk dagligen, och menyn är omfattande, men prova gärna Buontalenti, en av deras signatursmaker, som kombinerar zabaione och choklad.
  florens-gelato  
Kontaktuppgifter:
 Il GuscioVia dell'Orto, 49, tel +39 055 224421 Trattoria CammilloBorgo S. Jacopo, 57/r, tel +39 055 212427 Le Volpi e l’UvaPiazza dei Rossi 1, tel +39 055 2398132levolpieluva.com Enoteca FuoriportaVia del Monte alle Croci 10r, tel +39 055 234 2483enotecafuoriporta VivoliVia dell’isola delle Stinche 7r, tel +39 055292334https://vivoli.it BadianiViale Dei Mille 20/r, tel +39 055/578682http://www.gelateriabadiani.it/it/home/

Fyra fantastiska recept !

smorn-italiensk-appelpaj

Šmòrn

Blanda ägg, mjölk och mjöl till en smet. Tillsätt rom och…

Läs recept

Pasta con funghi al profumo Di Marsala

Pasta con funghi al profumo di Marsala

En krämig och välsmakande pasta med svamp som får sin…

Läs recept

Spaghetti allo scoglio

Skaldjurspastan Spaghetti allo scoglio är en av det det…

Läs recept

Penne con crema di zucca e gorgonzola

Penne con crema di zucca e gorgonzola

En härligt krämig och värmande pasta som passar under…

Läs recept