Suppli – delikat dröm

Text och bild av: Jonas Henningsson

När du besöker Rom dröjer det inte länge förrän du kommer i kontakt med en av stadens verkliga delikatesser – risbollen suppli. Rom är en stad som tar den snabba och tillgängliga maten du kan handla i språnget, gärna i gathörnet eller på trottoaren, på största allvar – och suppli är den kanske mest berömda av Roms street food. Suppli är små delikata sprängfyllda risbollar, smakexplosioner i mikroformat. Kroketten du drömt om. Men lika känd som den är i Rom, lika okänd är den utanför den italienska huvudstaden. Du som exempelvis varit på Sicilien kanske hajar till och tänker att jag pratar om arancino. Men i Rom heter bollarna suppli och det skiljer en hel del mellan dem.

Suppli äts vanligtvis som en slags sinnlig friterad aptitretare, eller helt enkelt på egen hand. Den är mättande och den är mäktigt god. Mitt suppli-stopp framför andra är FoodBox i Mercado Testacchio, en modern inrättning i en av stadens historiska matmiljöer – de trollar med råvaror de hittar inne på marknaden.

Suppli är alltid formade som ovala köttbullar och är alltid fyllda med en kärna av mozzarella som är inkapslad i ris och en smakrik ragu på biff. Arancinin kan se ut på en mängd olika sätt. De är oftast större och kan vara fyllda med vitt skilda ingredienser. En annan viktig skillnad är att suppli doppas i ägg innan de friteras.

Fyllningen och såsen då undrar du? Jo, den ursprungliga supplin gjordes på kyckling men idag är det vanligast att man använder nötkött.

Förr hittade man bara suppli i gatustånden men idag har den lilla delikata bollen smugit sig in på pizzerior och restauranger.  En kulinarisk kulturgärning om ni frågar mig.

 

Suppli – delikat dröm

 

Läs mer av Jonas Henningsson:
Spritz – En bitterljuv historia
Verona – kärlek, historia och vindrömmar
Prosecco och Cicchetti

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Suppli – delikat dröm

Text och bild av: Jonas Henningsson

När du besöker Rom dröjer det inte länge förrän du kommer i kontakt med en av stadens verkliga delikatesser – risbollen suppli. Rom är en stad som tar den snabba och tillgängliga maten du kan handla i språnget, gärna i gathörnet eller på trottoaren, på största allvar – och suppli är den kanske mest berömda av Roms street food. Suppli är små delikata sprängfyllda risbollar, smakexplosioner i mikroformat. Kroketten du drömt om. Men lika känd som den är i Rom, lika okänd är den utanför den italienska huvudstaden. Du som exempelvis varit på Sicilien kanske hajar till och tänker att jag pratar om arancino. Men i Rom heter bollarna suppli och det skiljer en hel del mellan dem.

Suppli äts vanligtvis som en slags sinnlig friterad aptitretare, eller helt enkelt på egen hand. Den är mättande och den är mäktigt god. Mitt suppli-stopp framför andra är FoodBox i Mercado Testacchio, en modern inrättning i en av stadens historiska matmiljöer – de trollar med råvaror de hittar inne på marknaden.

Suppli är alltid formade som ovala köttbullar och är alltid fyllda med en kärna av mozzarella som är inkapslad i ris och en smakrik ragu på biff. Arancinin kan se ut på en mängd olika sätt. De är oftast större och kan vara fyllda med vitt skilda ingredienser. En annan viktig skillnad är att suppli doppas i ägg innan de friteras.

Fyllningen och såsen då undrar du? Jo, den ursprungliga supplin gjordes på kyckling men idag är det vanligast att man använder nötkött.

Förr hittade man bara suppli i gatustånden men idag har den lilla delikata bollen smugit sig in på pizzerior och restauranger.  En kulinarisk kulturgärning om ni frågar mig.

 

Suppli – delikat dröm

 

Läs mer av Jonas Henningsson:
Spritz – En bitterljuv historia
Verona – kärlek, historia och vindrömmar
Prosecco och Cicchetti

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Gnocchi-med-salsiccia-och-salvia

Gnocchi med salsiccia och salvia

Ett otroligt gott och enkelt recept från Italien. Sältan från salsiccian, syran från citronen och sötman från tomaterna gör detta recept komplett!

Läs mer

ciabatta-med-surdeg

Ciabatta med surdeg

Ciabatta betyder ”toffel” och inspirerades av den långsträckta formen. Brödet blev snabbt känt i Italien. Allt du behöver är...

Läs mer

Umbricelli med Bianchetto

Umbricelli med Bianchetto

Umbricelli .. Fåglarna kvittrar och jackan hänger kvar hemma i hallen. Våren är här. Det är snart dags att klippa olivträden. Och man kan ana vildsparrisen i diket.

Läs mer

Fläskkotletter med apelsin och marsala

Fläskkotletter med apelsin och marsala

Costolette di Maiale all’arancia - Klappa kotletterna torra. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Läs mer på godaitalien.se

Läs mer