Suppli – delikat dröm
När du besöker Rom dröjer det inte länge förrän du kommer i kontakt med en av stadens verkliga delikatesser - risbollen suppli. Rom är en stad som tar den snabba och tillgängliga maten du kan handla i språnget, gärna i gathörnet eller på trottoaren, på största allvar – och suppli är den kanske mest berömda av Roms street food. Suppli är små delikata sprängfyllda risbollar, smakexplosioner i mikroformat. Kroketten du drömt om. Men lika känd som den är i Rom, lika okänd är den utanför den italienska huvudstaden. Du som exempelvis varit på Sicilien kanske hajar till och tänker att jag pratar om arancino. Men i Rom heter bollarna suppli och det skiljer en hel del mellan dem. Suppli äts vanligtvis som en slags sinnlig friterad aptitretare, eller helt enkelt på egen hand. Den är mättande och den är mäktigt god. Mitt suppli-stopp framför andra är FoodBox i Mercado Testacchio, en modern inrättning i en av stadens historiska matmiljöer - de trollar med råvaror de hittar inne på marknaden. Suppli är alltid formade som ovala köttbullar och är alltid fyllda med en kärna av mozzarella som är inkapslad i ris och en smakrik ragu på biff. Arancinin kan se ut på en mängd olika sätt. De är oftast större och kan vara fyllda med vitt skilda ingredienser. En annan viktig skillnad är att suppli doppas i ägg innan de friteras. Fyllningen och såsen då undrar du? Jo, den ursprungliga supplin gjordes på kyckling men idag är det vanligast att man använder nötkött. Förr hittade man bara suppli i gatustånden men idag har den lilla delikata bollen smugit sig in på pizzerior och restauranger. En kulinarisk kulturgärning om ni frågar mig.
Text och bild: Jonas Henningsson Läs mer av Jonas Henningsson:Spritz - En bitterljuv historiaVerona - kärlek, historia och vindrömmarProsecco och Cicchetti Följ oss på:FacebookInstagramPinterest
Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore 2019
I trakterna av staden Alba i Piemonte hittar vi mycket av…
Fyra fantastiska recept !
Smörstekt Gnocchi med parmesan
En italiensk klassiker: Smörstekt Gnocchi med parmesan.…
Danubio Napoletano
Recept,Förrätter / Antipasti,Bröd,Italiensk buffé
Ett brioche-liknande brytbröd som är typisk för den…
Spaghetti alle Vongole av Peter Nordin
Spaghetti alle vongole har sitt ursprung i Neapel, på den…