Suppli – delikat dröm

När du besöker Rom dröjer det inte länge förrän du kommer i kontakt med en av stadens verkliga delikatesser - risbollen suppli. Rom är en stad som tar den snabba och tillgängliga maten du kan handla i språnget, gärna i gathörnet eller på trottoaren, på största allvar – och suppli är den kanske mest berömda av Roms street food. Suppli är små delikata sprängfyllda risbollar, smakexplosioner i mikroformat. Kroketten du drömt om. Men lika känd som den är i Rom, lika okänd är den utanför den italienska huvudstaden. Du som exempelvis varit på Sicilien kanske hajar till och tänker att jag pratar om arancino. Men i Rom heter bollarna suppli och det skiljer en hel del mellan dem.  Suppli äts vanligtvis som en slags sinnlig friterad aptitretare, eller helt enkelt på egen hand. Den är mättande och den är mäktigt god. Mitt suppli-stopp framför andra är FoodBox i Mercado Testacchio, en modern inrättning i en av stadens historiska matmiljöer - de trollar med råvaror de hittar inne på marknaden. Suppli är alltid formade som ovala köttbullar och är alltid fyllda med en kärna av mozzarella som är inkapslad i ris och en smakrik ragu på biff. Arancinin kan se ut på en mängd olika sätt. De är oftast större och kan vara fyllda med vitt skilda ingredienser. En annan viktig skillnad är att suppli doppas i ägg innan de friteras. Fyllningen och såsen då undrar du? Jo, den ursprungliga supplin gjordes på kyckling men idag är det vanligast att man använder nötkött.  Förr hittade man bara suppli i gatustånden men idag har den lilla delikata bollen smugit sig in på pizzerior och restauranger.  En kulinarisk kulturgärning om ni frågar mig.  Suppli – delikat dröm Text och bild: Jonas Henningsson Läs mer av Jonas Henningsson:Spritz - En bitterljuv historiaVerona - kärlek, historia och vindrömmarProsecco och Cicchetti Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Fyra fantastiska recept !

Coda Alla Vaccinara

Coda alla vaccinara

Skär bort fettet och skölj oxsvansen. Lägg den i en stor…

Läs recept

ragú alla bolognesa

Peter Nordins Ragú

I Italien benämns denna sås kort och gott som ragù. Ordet…

Läs recept

brasato al barolo - Nötkött bräserat i rödvin.

Brasato al Barolo

Nötkött bräserat i rödvin (8 portioner) En kaka som görs på…

Läs recept

Kanelpannacotta

Kanelpannacotta

Pannacotta är en klassisk dessert i det italienska köket.…

Läs recept