På tur genom Chianti Classico

Text av: Michèle Shah

Varför är Toscana för evigt så populärt? Och varför är Chianti Classico en destination som toppar allas önskelista? Tja, efter att ha bott här i hjärtat av Toscana i över 20 år skulle jag säga att svaret är ”la dolce vita”.

 

Chianti

 

Det ”söta” eller ”goda” livet i meningen som en härlig blandning av allt det som gör livet nästan perfekt. En sublim blandning av kultur, god mat gjord av enkla men fantastiska ingredienser, utmärkta viner och hisnande landskap.

 

Du kan hitta allt detta inom Chianti Classico-området i hjärtat av Toscana. Ett renässanslandskap som lockar resenärer och vinkännare med sina böljande kullar klädda med vinstockar, oliver och cypresser, och får dem att komma tillbaka år efter år.

 

Chianti Classico är en av Italiens främsta vinproducerande regioner och sträcker sig från Florens till Siena och inkluderar kommunerna och de historiska Chianti-byarna Greve, Panzano, Radda, Gaiole, Castellina och Castelnuovo Berardenga som alla har utmärkt sig för sin utmärkta terroir och produktionen av klassiska toskanska viner.

 

Det finns många adliga feodala band till Toscana med historiskt betydande namn som Barone Ricasoli, Marchesi Antinori och Marchesi de Frescobaldi, för att bara nämna några av de framstående familjer och personligheter som formade Chianti Classicos landskap och dess vinodling. Sedan 1000-talet har familjen Ricasolis slott Castello di Brolio tornat sig över de omgivande vingårdarna och olivlundarna som omfamnar den medeltida staden Gaiole.

 

Chianti

 

Familjen Ricasoli har en särskild betydelse i ett historiskt sammanhang när det gäller namnet och vinet Chianti Classico. Under upplysningstiden var Bettino Ricasoli känd som Barone di Ferro – järnbaronen! Han var en framstående agronom och statsman som valdes till premiärminister två gånger i den unga republiken efter enandet av Italien. Han var också ansvarig för att utveckla det första regelverket för Chianti Classico, som bland annat bestämde den ursprungliga blandningen av de lokala druvsorterna Sangiovese, Canaiolo och Colorino.

 

För att besöka Chianti Classico på riktigt är vingårdar en viktig och rolig del av upplevelsen och ger dig en god inblick i områdets historia och kultur. Ett vingårdsbesök öppnar dörrarna till många av de historiska slotten och deras ursprung. Många av dessa historiska vingårdar har sina egna restauranger och kan erbjuda vinprovning, provsmakning av olivolja och besök i källare, muromgärdade gårdar och trädgårdar. Att utforska dessa när du kör från by till by via bergstoppar med fantastisk utsikt omgiven av ett hav av vingårdar och olivlundar, är en riktigt lärorik upplevelse!

 

Låt oss börja nära Florens vid Greve in Chianti och arbeta oss söderut mot Siena. Greve in Chianti ansågs av många vara porten till Chianti. Den här livliga staden är känd för sin triangulära piazza som har fungerat som en marknadsplats för slott och byar i omgivningen sedan medeltiden. Det är omgivet av stora arkader som innehåller pittoreska butiker, vinbarer och restauranger.

 

på tur chianti

 

Toscana är känt för sitt nötkött från rasen Chianina, som känns igen på sina karaktäristiska horn. Den mest kända styckningsdetaljen är den berömda Bistecca Toscana (eller Fiorentina).

 

– italienarnas version av en T-bensstek.

 

Den bör vara minst 1,5 kg och delas normalt av flera personer. Traditionellt tillagas den ungefär 5 minuter på varje sida över en öppen koleld. Du hittar ett antal slaktare i Toscana som med stolthet säger sig ha den bästa bisteccan! Vissa har utvecklat sina egna restauranger kopplade till butiken där du kan sitta och prova dessa godsaker, naturligtvis helst tillsammans med en bra flaska Chianti Classico.

 

Chiante

 

Här i Greve in Chianti är den historiska slaktaren Antica Macelleria Falorni kung på piazzan och säljer endast typiska produkter som produceras i Chianti. Den här butiken får du inte missa!

 

När vi åker vidare till Panzano kommer vi till en annan berömd ”institution”, i form av den åttonde generationens slaktare, Antica Macelleria Dario Cecchini.

 

Chiante

 

Toscanas mest färgstarka och berömda slaktare reciterar mer än gärna Dantes Divina Commedia medan han betjänar sina kunder. Dario är en fantastisk showman och en förkämpe för lokala toskanska traditioner och naturligtvis de toskanska vinerna. På hans restaurang La Officina della Bistecca mitt i Panzano kan du såklart både köpa och smaka på en äkta Bistecca Toscana. Vill du ha en fullkomlig upplevelse, satsa på deras 8-rätters lunch baserad på olika köttstycken som grillas till perfektion på ett mästerligt vis. Lunchen tar ungefär tre timmar och du tas om hand av ett team av energisk och älskvärd personal som livar upp hela upplevelsen, för det är verkligen en ”upplevelse”. Kötträtterna åtföljs av tallrikar med grönsaker, god olivolja, typiska toskanska cannellini-bönor och en mellanrätt som består av en stor bakad potatis fylld med en blandning av örter och smält smör. Allt det goda sköljs såklart ner med det lokala Chianti-vinet som här serveras i den typiska bastflaskan. Se till att boka i förväg. På sommaren kan du också äta utomhus.

 

på tur chianti

 

Historiskt så spelade slottet i Panzano en viktig roll i försvaret av Florens och den florentinska republiken under striderna med Siena. Inte långt från den historiska stadskärnan står Pieve di San Leolino, en gammal lantlig kyrka med en historia som går tillbaka ända till år 982. Kyrkan är ett utsökt exempel på en romansk basilika med tre ”skepp”, och inuti visas många värdefulla konstverk av lokala mästare. Kyrkan är byggd av en lokal sandsten – pietra serena – som bryts på många platser i Toscana. Den har spelat en viktig roll i renässansens arkitektur, och har använts för att pryda och rama in t.ex. dörrar, fönster och eldstäder men också som kvarnstenar för malning av korn och oliver.

 

Nästa anhalt när du fortsätter mot Siena är Castellina in Chianti som har en historia som går tillbaka till etruskerna, vilket bekräftas av den kända gravplatsen i Montecalvario. Castellina har ett strategiskt läge i hjärtat av regionen Chianti mittemellan Florens och Siena. Det massiva slottet Rocca tornar stolt över staden och runtom staden går den imponerande Via delle Volte, en gata som delvis går genom tunnlar och erbjuder fantastisk panoramautsikt. När du går genom den lilla staden kommer du att märka ett antal historiska byggnader som tillhört adelsfamiljer från både Florens och Siena. Stadens arkeologiska är väl värt ett besök för att beundra utställningen av arkeologiska fynd från Chianti-regionen, och särskilt etruskiska fynd från Montecalvario.

 

Om du lämnar huvudvägen la Chiantigiana och svänger in på SR429 når du Radda in Chianti, som fortfarande idag bevarar sitt ursprungliga medeltida utseende. De gamla försvarsmurarna står fortfarande stolta och de labyrintliknande gatorna är fulla med spännande butiker för den nyfikne, inte minst om man är på jakt efter typiska toscanska livsmedel. Palazzo del Podestà (det medeltida medborgarhuset) har utsikt över torget tillsammans med den romanska kyrkan S. Niccolò. Precis som de andra historiska Chianti-städerna erbjuder Radda ett bra urval av trattorior och vinbarer som kallas Enotecas där du kan smaka på och lära känna vinerna från Chianti Classicos olika vingårdar.

 

Från Radda in Chianti fortsätter vägen österut mot Gaiole in Chianti. Men innan du kommer dit är det värt att svänga av ännu en gång för att besöka Castello di Volpaia, en pittoresk gammal muromgärdad by som domineras av slottet och dess massiva torn som är ett landmärke vida omkring. Det är en god idé att mellanlanda här för en lätt lunch och för att njuta av den kanske vackraste utsikten över Chanti Classico.

 

Chianti

 

Gaiole in Chianti är ytterligare en stad med anor tillbaka till medeltiden, då den var en viktig marknadsplats för slotten i omgivningen tack vare sitt läge mellan Chianti och Valdarno (dalen vid floden Arno). Gaiole är fortfarande en härlig och intressant plats att besöka med flera vin- och konstfestivaler som hålls på torget mitt i byn. Missa inte heller omgivningarna med flera slott och befästa städer som förtjänar ett besök. Några exempel Castello di Vertine Castello di Meleto, Pieve di Spaltenna, Castello di Ama, Castello di Brolio och benediktinerklostret Badia a Coltibuono, som alla kan besökas för en rundtur eller vinprovning och vissa erbjuder också övernattning och har sina egna restauranger. De är alla populära besöksmål så bäst att ringa och boka besök.

 

Under några dagar under sommaren går cykelloppet ”Eroica” som lockar cykelentusiaster från alla världens hörn som vill utmana de branta, kuperade, blåsiga vägarna mellan byarna i Chianti Classico. Runtom i regionen anordnas också ett antal musik- och vinfestivaler under sommarmånaderna. Oavsett vad du vill göra eller när du planerar att åka, se till att du har gott om tid att upptäcka och utforska det som utan tvekan är ett av världens vackraste landskap.

 

Benvenuti!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

På tur genom Chianti Classico

Text av: Michèle Shah

Varför är Toscana för evigt så populärt? Och varför är Chianti Classico en destination som toppar allas önskelista? Tja, efter att ha bott här i hjärtat av Toscana i över 20 år skulle jag säga att svaret är ”la dolce vita”.

 

Chianti

 

Det ”söta” eller ”goda” livet i meningen som en härlig blandning av allt det som gör livet nästan perfekt. En sublim blandning av kultur, god mat gjord av enkla men fantastiska ingredienser, utmärkta viner och hisnande landskap.

 

Du kan hitta allt detta inom Chianti Classico-området i hjärtat av Toscana. Ett renässanslandskap som lockar resenärer och vinkännare med sina böljande kullar klädda med vinstockar, oliver och cypresser, och får dem att komma tillbaka år efter år.

 

Chianti Classico är en av Italiens främsta vinproducerande regioner och sträcker sig från Florens till Siena och inkluderar kommunerna och de historiska Chianti-byarna Greve, Panzano, Radda, Gaiole, Castellina och Castelnuovo Berardenga som alla har utmärkt sig för sin utmärkta terroir och produktionen av klassiska toskanska viner.

 

Det finns många adliga feodala band till Toscana med historiskt betydande namn som Barone Ricasoli, Marchesi Antinori och Marchesi de Frescobaldi, för att bara nämna några av de framstående familjer och personligheter som formade Chianti Classicos landskap och dess vinodling. Sedan 1000-talet har familjen Ricasolis slott Castello di Brolio tornat sig över de omgivande vingårdarna och olivlundarna som omfamnar den medeltida staden Gaiole.

 

Chianti

 

Familjen Ricasoli har en särskild betydelse i ett historiskt sammanhang när det gäller namnet och vinet Chianti Classico. Under upplysningstiden var Bettino Ricasoli känd som Barone di Ferro – järnbaronen! Han var en framstående agronom och statsman som valdes till premiärminister två gånger i den unga republiken efter enandet av Italien. Han var också ansvarig för att utveckla det första regelverket för Chianti Classico, som bland annat bestämde den ursprungliga blandningen av de lokala druvsorterna Sangiovese, Canaiolo och Colorino.

 

För att besöka Chianti Classico på riktigt är vingårdar en viktig och rolig del av upplevelsen och ger dig en god inblick i områdets historia och kultur. Ett vingårdsbesök öppnar dörrarna till många av de historiska slotten och deras ursprung. Många av dessa historiska vingårdar har sina egna restauranger och kan erbjuda vinprovning, provsmakning av olivolja och besök i källare, muromgärdade gårdar och trädgårdar. Att utforska dessa när du kör från by till by via bergstoppar med fantastisk utsikt omgiven av ett hav av vingårdar och olivlundar, är en riktigt lärorik upplevelse!

 

Låt oss börja nära Florens vid Greve in Chianti och arbeta oss söderut mot Siena. Greve in Chianti ansågs av många vara porten till Chianti. Den här livliga staden är känd för sin triangulära piazza som har fungerat som en marknadsplats för slott och byar i omgivningen sedan medeltiden. Det är omgivet av stora arkader som innehåller pittoreska butiker, vinbarer och restauranger.

 

på tur chianti

 

Toscana är känt för sitt nötkött från rasen Chianina, som känns igen på sina karaktäristiska horn. Den mest kända styckningsdetaljen är den berömda Bistecca Toscana (eller Fiorentina).

 

– italienarnas version av en T-bensstek.

 

Den bör vara minst 1,5 kg och delas normalt av flera personer. Traditionellt tillagas den ungefär 5 minuter på varje sida över en öppen koleld. Du hittar ett antal slaktare i Toscana som med stolthet säger sig ha den bästa bisteccan! Vissa har utvecklat sina egna restauranger kopplade till butiken där du kan sitta och prova dessa godsaker, naturligtvis helst tillsammans med en bra flaska Chianti Classico.

Chiante

 

Här i Greve in Chianti är den historiska slaktaren Antica Macelleria Falorni kung på piazzan och säljer endast typiska produkter som produceras i Chianti. Den här butiken får du inte missa!

 

När vi åker vidare till Panzano kommer vi till en annan berömd ”institution”, i form av den åttonde generationens slaktare, Antica Macelleria Dario Cecchini.

 

Chiante

 

Toscanas mest färgstarka och berömda slaktare reciterar mer än gärna Dantes Divina Commedia medan han betjänar sina kunder. Dario är en fantastisk showman och en förkämpe för lokala toskanska traditioner och naturligtvis de toskanska vinerna. På hans restaurang La Officina della Bistecca mitt i Panzano kan du såklart både köpa och smaka på en äkta Bistecca Toscana. Vill du ha en fullkomlig upplevelse, satsa på deras 8-rätters lunch baserad på olika köttstycken som grillas till perfektion på ett mästerligt vis. Lunchen tar ungefär tre timmar och du tas om hand av ett team av energisk och älskvärd personal som livar upp hela upplevelsen, för det är verkligen en ”upplevelse”. Kötträtterna åtföljs av tallrikar med grönsaker, god olivolja, typiska toskanska cannellini-bönor och en mellanrätt som består av en stor bakad potatis fylld med en blandning av örter och smält smör. Allt det goda sköljs såklart ner med det lokala Chianti-vinet som här serveras i den typiska bastflaskan. Se till att boka i förväg. På sommaren kan du också äta utomhus.

 

på tur chianti

 

Historiskt så spelade slottet i Panzano en viktig roll i försvaret av Florens och den florentinska republiken under striderna med Siena. Inte långt från den historiska stadskärnan står Pieve di San Leolino, en gammal lantlig kyrka med en historia som går tillbaka ända till år 982. Kyrkan är ett utsökt exempel på en romansk basilika med tre ”skepp”, och inuti visas många värdefulla konstverk av lokala mästare. Kyrkan är byggd av en lokal sandsten – pietra serena – som bryts på många platser i Toscana. Den har spelat en viktig roll i renässansens arkitektur, och har använts för att pryda och rama in t.ex. dörrar, fönster och eldstäder men också som kvarnstenar för malning av korn och oliver.

 

Nästa anhalt när du fortsätter mot Siena är Castellina in Chianti som har en historia som går tillbaka till etruskerna, vilket bekräftas av den kända gravplatsen i Montecalvario. Castellina har ett strategiskt läge i hjärtat av regionen Chianti mittemellan Florens och Siena. Det massiva slottet Rocca tornar stolt över staden och runtom staden går den imponerande Via delle Volte, en gata som delvis går genom tunnlar och erbjuder fantastisk panoramautsikt. När du går genom den lilla staden kommer du att märka ett antal historiska byggnader som tillhört adelsfamiljer från både Florens och Siena. Stadens arkeologiska är väl värt ett besök för att beundra utställningen av arkeologiska fynd från Chianti-regionen, och särskilt etruskiska fynd från Montecalvario.

 

Om du lämnar huvudvägen la Chiantigiana och svänger in på SR429 når du Radda in Chianti, som fortfarande idag bevarar sitt ursprungliga medeltida utseende. De gamla försvarsmurarna står fortfarande stolta och de labyrintliknande gatorna är fulla med spännande butiker för den nyfikne, inte minst om man är på jakt efter typiska toscanska livsmedel. Palazzo del Podestà (det medeltida medborgarhuset) har utsikt över torget tillsammans med den romanska kyrkan S. Niccolò. Precis som de andra historiska Chianti-städerna erbjuder Radda ett bra urval av trattorior och vinbarer som kallas Enotecas där du kan smaka på och lära känna vinerna från Chianti Classicos olika vingårdar.

 

Från Radda in Chianti fortsätter vägen österut mot Gaiole in Chianti. Men innan du kommer dit är det värt att svänga av ännu en gång för att besöka Castello di Volpaia, en pittoresk gammal muromgärdad by som domineras av slottet och dess massiva torn som är ett landmärke vida omkring. Det är en god idé att mellanlanda här för en lätt lunch och för att njuta av den kanske vackraste utsikten över Chanti Classico.

 

Chianti

 

Gaiole in Chianti är ytterligare en stad med anor tillbaka till medeltiden, då den var en viktig marknadsplats för slotten i omgivningen tack vare sitt läge mellan Chianti och Valdarno (dalen vid floden Arno). Gaiole är fortfarande en härlig och intressant plats att besöka med flera vin- och konstfestivaler som hålls på torget mitt i byn. Missa inte heller omgivningarna med flera slott och befästa städer som förtjänar ett besök. Några exempel Castello di Vertine Castello di Meleto, Pieve di Spaltenna, Castello di Ama, Castello di Brolio och benediktinerklostret Badia a Coltibuono, som alla kan besökas för en rundtur eller vinprovning och vissa erbjuder också övernattning och har sina egna restauranger. De är alla populära besöksmål så bäst att ringa och boka besök.

 

Under några dagar under sommaren går cykelloppet ”Eroica” som lockar cykelentusiaster från alla världens hörn som vill utmana de branta, kuperade, blåsiga vägarna mellan byarna i Chianti Classico. Runtom i regionen anordnas också ett antal musik- och vinfestivaler under sommarmånaderna. Oavsett vad du vill göra eller när du planerar att åka, se till att du har gott om tid att upptäcka och utforska det som utan tvekan är ett av världens vackraste landskap.

 

Benvenuti!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Negroni Sbagliato

Negroni Sbagliato

En bubbligare och lättare variant på en av Italiens mest…

Read More

Olivsnacks-med-parmesan

Olivsnacks med parmesan

Ett härligt tilltugg med fin sälta från både oliver och…

Read More

Coda alla vaccinara

Coda alla vaccinara

Smakrik stuvning gjord på oxsvans från Rom.

Read More

Pasta con zucchine e cozze

Börja med att rengöra musslorna. Skrapa dem med bladet på…

Read More