Barbaresco är för älskare
”Barolo är för läkare och jurister. Men barbaresco, det är för älskare”. Orden kommer från Gaia Gaja, en av de ledande odlarna i området.
När vi pratar om Barbaresco så kommer oundvikligen jämförelsen med det mer kända Barolovinet upp. Två kommuner i det böljande landskapet Langhe som båda gör eftertraktade viner av druvan Nebbiolo, med många likheter men också tydliga skillnader. Generellt menar många att en Barbaresco är lite mer feminin och lätt i sin stil i jämförelse med en Barolo som oftast är mörkare i färgen och har en mer kraftfull struktur. Förr i tiden brukade det sägas att barolo var kungarnas vin och barbaresco drottningarnas. De viktigaste skillnaderna beror på geologiska kvaliteter: medan jordmånen i Barolo är rik på lera, så har Barbarescos jordmån en högre andel sand och mer näringsämnen, vilket leder till ett fruktigare och mindre tungt vin, även om ”lätt” inte är rätt ord för att beskriva ett så komplext och strukturerat vin.
Att Barolo har blivit mer känt har flera orsaker. Området är tre gånger så stort som Barbaresco med en större andel stora producenter, ofta adelsfamiljer, som har marknadsfört sina viner sedan 1800-talet. Barbarescos identitet tog inte form förrän efter andra världskriget och detta tack vare det lokala kooperativet som än idag håller hög klass.
Barbaresco är ett litet oansenligt samhälle som ligger mellan städerna Asti och Alba. Det klassificerade vinområdet ligger som en halvmåne med de mindre byarna Neive och Treiso på var sida om staden Barbaresco, och här huserar ca 350 producenter som får dela på 700 hektar planterade vingårdar. Lustigt nog är det ungefär lika många hektar som antalet invånare i byn. Klimatet är bistert under vintern med snö och minusgrader men området ligger skyddat med Alperna i norr mot kalla nordliga vindar och ett bergsområde i söder som buffert mot Medelhavets fukt och värme. Barbaresco är som sagt uteslutande gjort på Nebbiolo; en erkänt svårodlad druva med ett tunt delikat skal. Det är inte ovanligt att vissa vingårdar skördas så sent som i november.
Idag räknas Barbaresco som ett av världens läckraste viner. Under de senaste tjugo åren har man egentligen bara haft två dåliga årgångar och kvaliteten på vinerna har aldrig varit bättre än idag. Doften är intensiv med rosor, te, lingon och tjära. När vinet mognar efter lagring blir både smaker och dofter mer komplexa.
Den rikstäckande vinklubben Munskänkarna utsåg Barbaresco till ”Årets vinort 2019”, vilket gjorde att området har kommit att hamna mer i fokus och fler flaskor landar på våra bord och vinlistor. Vi hoppas att även du har blivit inspirerad!
Barbaresco är för älskare
”Barolo är för läkare och jurister. Men barbaresco, det är för älskare”. Orden kommer från Gaia Gaja, en av de ledande odlarna i området.
När vi pratar om Barbaresco så kommer oundvikligen jämförelsen med det mer kända Barolovinet upp. Två kommuner i det böljande landskapet Langhe som båda gör eftertraktade viner av druvan Nebbiolo, med många likheter men också tydliga skillnader. Generellt menar många att en Barbaresco är lite mer feminin och lätt i sin stil i jämförelse med en Barolo som oftast är mörkare i färgen och har en mer kraftfull struktur. Förr i tiden brukade det sägas att barolo var kungarnas vin och barbaresco drottningarnas. De viktigaste skillnaderna beror på geologiska kvaliteter: medan jordmånen i Barolo är rik på lera, så har Barbarescos jordmån en högre andel sand och mer näringsämnen, vilket leder till ett fruktigare och mindre tungt vin, även om ”lätt” inte är rätt ord för att beskriva ett så komplext och strukturerat vin.
Att Barolo har blivit mer känt har flera orsaker. Området är tre gånger så stort som Barbaresco med en större andel stora producenter, ofta adelsfamiljer, som har marknadsfört sina viner sedan 1800-talet. Barbarescos identitet tog inte form förrän efter andra världskriget och detta tack vare det lokala kooperativet som än idag håller hög klass.
Barbaresco är ett litet oansenligt samhälle som ligger mellan städerna Asti och Alba. Det klassificerade vinområdet ligger som en halvmåne med de mindre byarna Neive och Treiso på var sida om staden Barbaresco, och här huserar ca 350 producenter som får dela på 700 hektar planterade vingårdar. Lustigt nog är det ungefär lika många hektar som antalet invånare i byn. Klimatet är bistert under vintern med snö och minusgrader men området ligger skyddat med Alperna i norr mot kalla nordliga vindar och ett bergsområde i söder som buffert mot Medelhavets fukt och värme. Barbaresco är som sagt uteslutande gjort på Nebbiolo; en erkänt svårodlad druva med ett tunt delikat skal. Det är inte ovanligt att vissa vingårdar skördas så sent som i november.
Idag räknas Barbaresco som ett av världens läckraste viner. Under de senaste tjugo åren har man egentligen bara haft två dåliga årgångar och kvaliteten på vinerna har aldrig varit bättre än idag. Doften är intensiv med rosor, te, lingon och tjära. När vinet mognar efter lagring blir både smaker och dofter mer komplexa.
Den rikstäckande vinklubben Munskänkarna utsåg Barbaresco till ”Årets vinort 2019”, vilket gjorde att området har kommit att hamna mer i fokus och fler flaskor landar på våra bord och vinlistor. Vi hoppas att även du har blivit inspirerad!
Fyra fantastiska recept !
Antico Risotto Sabaudo
Smält smöret i en kastrull, tillsätt löken och stek i ca 5 minuter tills den är mjuk men inte brynt. Lägg i skinkan och stek i en minut, tillsätt sedan rosmarin och ris. Rör tills riset är genomskinligt.
Torta Caprese
Peter Nordin,Reportage,Desserter,Just nu
Torta Caprese! Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel. Läs alla desserter på ww.godaitalien.se
Pasta med salsiccia och peperoncino
En italiensk favorit, pasta med salsiccia och peperoncino. Låt peperoncinon puttra i olivolja med vitlöksklyftan under ett par minuter.
Risotto agli Asparigi
Risotto agli Asparigi. Börja med att ånga eller koka sparrisen försiktigt med en nypa salt i några minuter; de måste fortfarande vara spänstiga. Skär av topparna och lägg åt sidan. Skär ner resten av sparrisstjälken i ”slantar”.