Vinfamiljens tips i Toscana

När två pigga systrar från en känd vinfamilj i Toscana kommer till Stockholm på besök, så tar vi på Goda Italien förstås chansen till ett samtal för att få lite insider-tips om vad vi som besökare kan uppleva i Toscana.

 

Med vinet i blodet

Storasyster Sofia och lillasyster Agnese är den fjärde generationen i den kända vinfamiljen Barbanera som producerat kvalitetsvin från främst Toscana sedan 1938. I Sverige hittar du deras viner både på Systembolaget och på flera restauranger som till exempel trevliga Scarpetta på Drottninggatan i Stockholm där vi sammanstrålar med krögarparet Åsa och Emilio Ingrosso, som anlitat systrarna för att ta fram deras husviner med namnet Ingrosso på etiketten!

 

systrarna-barbanera-ingrosso 

vingården

 

Systrarnas hem är bergsbyn Cetona, som ligger ca 10 mil söder om Siena i Toscanas sydöstra hörn och bara några kilometer från den angränsande regionen Umbrien. Här har de vuxit upp bland vinrankor och pinjeskogar och lekte mer än gärna utanför farfars kontor, så att fortsätta i familjens fotspår var en självklarhet, säger Sofia. ”Det är vår passion, inte en plikt.”

 

familjen

 

Systrarnas Toscana-tips

Med tanke på att vi är många som kommer att ta chansen att besöka Italien i sommar när landet öppnar upp igen, så bad vi Sofia och Agnese om deras tips på vad deras hörn av Toscana har att erbjuda intresserade besökare.

”Jaa..” börjar Sofia lite trevande ”…det är väl kanske inte så mycket. Här är så lugnt men mycket vackert – hit kommer man nog främst för lugn och ro”. Men efter lite funderande så kommer tipsen på löpande band.

”Det är trevligt att bara köra runt bland de medeltida byarna som är fantastiska även för oss som bor där” säger Sofia och Agnese lägger till att ”…många cyklar, men du kan rida också, gärna i vingårdarna”.  ”Du ska såklart prova vin och smaka den lokala maten!” utropar Agnese sedan, som visar sig vara en passionerad hemmakock. ”Självklart måste ni prova toscanska klassiker som Bistecca fiorentina, vår egen pasta pici, gärna serverad på enklaste sätt som cacio e pepe. Sedan är våra skogar fulla av vilt, som t.ex. vildsvin, hjortar, pärlhöns och kaniner. Vi är lyckligt lottade för vi kan byta kött mot vin” säger Agnese med ett leende.

 

bistecca-fiorentina

 

Kultur och festivaler

I trakten finns också flera kurorter, s.k. terme och de kända utgrävningarna av de etrusiska fornlämningarna i Chiusi är väl värda ett besök. Annars är sommaren fylld med festivaler!

 

Chiusi

 

I juni kan du uppleva Inforiata där gatorna i olika byar, t.ex. Pitigliano, smyckas av konstnärer som använder blommor och blomblad istället för vanlig färg. ”En fantastiskt färgstark upplevelse” enligt Sofia. Senare under sommaren så är matfestivalerna många: ”Det finns en sagre för både olika råvaror, som t.ex. vin, vildsvin eller körsbär eller lokala maträtter” berättar Sofia.

 

Inforiata

 

”En annan slags festival under sommaren är en medeltida Palio” säger Agnese. ”Den mest berömda är såklart palion i Siena med den historiska hästkapplöpningen, men du kan uppleva något liknande i många byar, där olika stadsdelar tävlar mot varandra i bågskytte och andra aktiviteter. ”San Cassiano är en av de trevligare i vår trakt, och tävlingarna brukar kombineras med marknader och matserveringar”.

Under högsäsongen juli och augusti så kan det vara ganska varmt på dagarna, så systrarna rekommenderar både maj-juni och september för ett lite svalare och skönare besök om du till exempel tycker om att vandra. ”Oavsett när ni kommer så kommer vi ta emot er med öppnar armar” avslutar Sofia.

Tack för alla tips, Sofia och Agnese! Ci vediamo a Toscana – vi ses i Toscana!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Vinfamiljens tips i Toscana

När två pigga systrar från en känd vinfamilj i Toscana kommer till Stockholm på besök, så tar vi på Goda Italien förstås chansen till ett samtal för att få lite insider-tips om vad vi som besökare kan uppleva i Toscana.

 

Med vinet i blodet

Storasyster Sofia och lillasyster Agnese är den fjärde generationen i den kända vinfamiljen Barbanera som producerat kvalitetsvin från främst Toscana sedan 1938. I Sverige hittar du deras viner både på Systembolaget och på flera restauranger som till exempel trevliga Scarpetta på Drottninggatan i Stockholm där vi sammanstrålar med krögarparet Åsa och Emilio Ingrosso, som anlitat systrarna för att ta fram deras husviner med namnet Ingrosso på etiketten!

 

systrarna-barbanera-ingrosso 

vingården

 

Systrarnas hem är bergsbyn Cetona, som ligger ca 10 mil söder om Siena i Toscanas sydöstra hörn och bara några kilometer från den angränsande regionen Umbrien. Här har de vuxit upp bland vinrankor och pinjeskogar och lekte mer än gärna utanför farfars kontor, så att fortsätta i familjens fotspår var en självklarhet, säger Sofia. ”Det är vår passion, inte en plikt.”

familjen

 

Systrarnas Toscana-tips

Med tanke på att vi är många som kommer att ta chansen att besöka Italien i sommar när landet öppnar upp igen, så bad vi Sofia och Agnese om deras tips på vad deras hörn av Toscana har att erbjuda intresserade besökare.

”Jaa..” börjar Sofia lite trevande ”…det är väl kanske inte så mycket. Här är så lugnt men mycket vackert – hit kommer man nog främst för lugn och ro”. Men efter lite funderande så kommer tipsen på löpande band.

”Det är trevligt att bara köra runt bland de medeltida byarna som är fantastiska även för oss som bor där” säger Sofia och Agnese lägger till att ”…många cyklar, men du kan rida också, gärna i vingårdarna”.  ”Du ska såklart prova vin och smaka den lokala maten!” utropar Agnese sedan, som visar sig vara en passionerad hemmakock. ”Självklart måste ni prova toscanska klassiker som Bistecca fiorentina, vår egen pasta pici, gärna serverad på enklaste sätt som cacio e pepe. Sedan är våra skogar fulla av vilt, som t.ex. vildsvin, hjortar, pärlhöns och kaniner. Vi är lyckligt lottade för vi kan byta kött mot vin” säger Agnese med ett leende.

 

bistecca-fiorentina

 

Kultur och festivaler

I trakten finns också flera kurorter, s.k. terme och de kända utgrävningarna av de etrusiska fornlämningarna i Chiusi är väl värda ett besök. Annars är sommaren fylld med festivaler!

 

Chiusi

 

I juni kan du uppleva Inforiata där gatorna i olika byar, t.ex. Pitigliano, smyckas av konstnärer som använder blommor och blomblad istället för vanlig färg. ”En fantastiskt färgstark upplevelse” enligt Sofia. Senare under sommaren så är matfestivalerna många: ”Det finns en sagre för både olika råvaror, som t.ex. vin, vildsvin eller körsbär eller lokala maträtter” berättar Sofia.

 

Inforiata

 

”En annan slags festival under sommaren är en medeltida Palio” säger Agnese. ”Den mest berömda är såklart palion i Siena med den historiska hästkapplöpningen, men du kan uppleva något liknande i många byar, där olika stadsdelar tävlar mot varandra i bågskytte och andra aktiviteter. ”San Cassiano är en av de trevligare i vår trakt, och tävlingarna brukar kombineras med marknader och matserveringar”.

Under högsäsongen juli och augusti så kan det vara ganska varmt på dagarna, så systrarna rekommenderar både maj-juni och september för ett lite svalare och skönare besök om du till exempel tycker om att vandra. ”Oavsett när ni kommer så kommer vi ta emot er med öppnar armar” avslutar Sofia.

Tack för alla tips, Sofia och Agnese! Ci vediamo a Toscana – vi ses i Toscana!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Trote affogate

Trote affogate

Skölj fisken, klappa den torr och krydda med salt och peppar. Panera med vetemjöl och skaka av onödigt mjöl.

Läs mer

Pasta-al-pesto,-patate-e-fagiolini

Pasta al pesto, patate e fagiolini

En värmande, lite rustik rätt som du kan servera med både ”lång” eller ”kort” pasta!

Läs mer

Crostini

Crostini

Har du lite rester kvar från en baguett eller annat vitt bröd är det perfekt att passa på att göra italienska crostini. Recept hittar du..

Läs mer

Spaghetti Pangratatto

Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig ...

Läs mer