Aperitivo – ett kulturellt fenomen som öppnar upp för en trevlig kväll

Text av: Louise Laurenius

Ordet aperitivo har sitt ursprung i latinets aperire – att öppna. Och det är just där jag vill öppna denna artikel. Bokstavligen. För, för att kunna förstå italienarnas kultur idag, är det ofta intressant att blicka tillbaka i tiden. Det är ju där de flesta moderna seder faktiskt har sitt fäste. Så även aperitivon.

 

Aperitivo–ett-kulturellt-fenomen

 

För att ta reda på aperitivons fäste måste vi resa långt tillbaka i historien, och dessutom lämna Italien för Grekland. För där, på 400-talet före Kristus, levde och verkade läkekonstens fader, Hippokrates – och honom har vi mycket att tacka för. För att hindra aptitlösheten hos många av sina patienter, gav Hippokrates dem en bitter drink baserad på bland annat vitt vin och malört. Sammansättningen av de specifika ingredienserna fick namnet vinum hippocratum, och gick i arv genom sekel tills den nådde Romarrikets örtkännare under Medeltiden.

 

Aperitivo

 

Det var dessa örtkännare som gjorde den överraskande upptäckten att det faktiskt inte var just Hippokrates specifika sammansättning av ingredienser som stimulerade hungerskänslan. Det var snarare den bittra smak ingredienserna gav med sig. Just därför, är det ingen tillfällighet att de huvudsakliga drinkarna som dricks under en aperitivo än idag, främst är av det bittra slaget.

 

Den italienska aperitivon har tagit formen som institution

 

Så, aperitivon kom alltså till för att stimulera hungerskänslan. Idag har den däremot mer tagit formen som institution i Italien. Visst handlar det om att öppna upp aptiten inför den kommande middagen. Men det handlar lika mycket om att öppna upp för umgänge, en social tillvaro bland vänner och bekanta. Det handlar om att öppna upp för en bra kväll som sedermera fortsätter dit spontaniteten tar dig. Aperitivon är så djupt rotat i Italiens kultur, att den blivit det främsta sättet att socialisera på. Det finns inga krav. Inga måsten. Det är det ljuva livet, la bella vita, när det är som bäst. Det, som italienarna är mästare på att leva.

 

Aperitivo–ett-kulturellt-fenomen

 

Drycken som serveras på en italiensk aperitivo ska inte vara för stark – det är ju inte tänkt att kvällen ska sluta där den började, utan att du efter aperitivon ska gå vidare till nästa mål. Det är därför vanligt att du dricker örtbaserade likörer med låg alkoholhalt, som till exempel en Vermouth eller örtig bitter. Likörerna blandas med Prosecco och/eller mineralvatten, vilket ger en uppfriskande och läskande drink. Ofta är de också smaksatta med någon form av citrusfrukt, till exempel pomerans och blodapelsin, vilket bidrar till drinkens fräschhet.

 

 

Olika typer av aperitivo beroende på din preferens

I Italien ackompanjeras din drink alltid av något att äta. När aperitivokonceptet först föddes, handlade det om små munsbitar – en skål med patatine (potatischips), lite oliver, nötter och kanske en skiva bröd med salami. Tapas på italienska skulle man kunna säga. Idag finns det dock barer över hela Italien som erbjuder stora bufféer med mat som ingår i priset om om du köper en drink. Det är mindre sofistikerat, men mycket uppskattat av många av Italiens studenter och unga vuxna som vill socialisera och äta sig mätta för en billig peng. Konceptet har kommit att kallas apericena – en kombination av orden aperitivo och cena (middag).

Du väljer själv vilken typ av aperitivo du vill njuta av. I de större städerna som Milano, Turin och Florens handlar aperitivon kanske mest om att synas och bli sedd, medan en aperitivo i en mindre by på den italienska landsbygden handlar om ett tillfälle att slå sig ner med lokalbefolkningen. Oavsett hur, var och när, är aperitivon en fantastisk möjlighet att få uppleva en äkta del av Italien. Den del, där mötet med medmänniskan står i fokus.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Aperitivo – ett kulturellt fenomen som öppnar upp för en trevlig kväll

Text av: Louise Laurenius

Ordet aperitivo har sitt ursprung i latinets aperire – att öppna. Och det är just där jag vill öppna denna artikel. Bokstavligen. För, för att kunna förstå italienarnas kultur idag, är det ofta intressant att blicka tillbaka i tiden. Det är ju där de flesta moderna seder faktiskt har sitt fäste. Så även aperitivon.

 

Aperitivo–ett-kulturellt-fenomen

 

För att ta reda på aperitivons fäste måste vi resa långt tillbaka i historien, och dessutom lämna Italien för Grekland. För där, på 400-talet före Kristus, levde och verkade läkekonstens fader, Hippokrates – och honom har vi mycket att tacka för. För att hindra aptitlösheten hos många av sina patienter, gav Hippokrates dem en bitter drink baserad på bland annat vitt vin och malört. Sammansättningen av de specifika ingredienserna fick namnet vinum hippocratum, och gick i arv genom sekel tills den nådde Romarrikets örtkännare under Medeltiden.

Det var dessa örtkännare som gjorde den överraskande upptäckten att det faktiskt inte var just Hippokrates specifika sammansättning av ingredienser som stimulerade hungerskänslan. Det var snarare den bittra smak ingredienserna gav med sig. Just därför, är det ingen tillfällighet att de huvudsakliga drinkarna som dricks under en aperitivo än idag, främst är av det bittra slaget.

 

Den italienska aperitivon har tagit formen som institution

 

Aperitivo

 

Så, aperitivon kom alltså till för att stimulera hungerskänslan. Idag har den däremot mer tagit formen som institution i Italien. Visst handlar det om att öppna upp aptiten inför den kommande middagen. Men det handlar lika mycket om att öppna upp för umgänge, en social tillvaro bland vänner och bekanta. Det handlar om att öppna upp för en bra kväll som sedermera fortsätter dit spontaniteten tar dig. Aperitivon är så djupt rotat i Italiens kultur, att den blivit det främsta sättet att socialisera på. Det finns inga krav. Inga måsten. Det är det ljuva livet, la bella vita, när det är som bäst. Det, som italienarna är mästare på att leva.

Aperitivo–ett-kulturellt-fenomen

 

Drycken som serveras på en italiensk aperitivo ska inte vara för stark – det är ju inte tänkt att kvällen ska sluta där den började, utan att du efter aperitivon ska gå vidare till nästa mål. Det är därför vanligt att du dricker örtbaserade likörer med låg alkoholhalt, som till exempel en Vermouth eller örtig bitter. Likörerna blandas med Prosecco och/eller mineralvatten, vilket ger en uppfriskande och läskande drink. Ofta är de också smaksatta med någon form av citrusfrukt, till exempel pomerans och blodapelsin, vilket bidrar till drinkens fräschhet.

 

 

Olika typer av aperitivo beroende på din preferens

I Italien ackompanjeras din drink alltid av något att äta. När aperitivokonceptet först föddes, handlade det om små munsbitar – en skål med patatine (potatischips), lite oliver, nötter och kanske en skiva bröd med salami. Tapas på italienska skulle man kunna säga. Idag finns det dock barer över hela Italien som erbjuder stora bufféer med mat som ingår i priset om om du köper en drink. Det är mindre sofistikerat, men mycket uppskattat av många av Italiens studenter och unga vuxna som vill socialisera och äta sig mätta för en billig peng. Konceptet har kommit att kallas apericena – en kombination av orden aperitivo och cena (middag).

Du väljer själv vilken typ av aperitivo du vill njuta av. I de större städerna som Milano, Turin och Florens handlar aperitivon kanske mest om att synas och bli sedd, medan en aperitivo i en mindre by på den italienska landsbygden handlar om ett tillfälle att slå sig ner med lokalbefolkningen. Oavsett hur, var och när, är aperitivon en fantastisk möjlighet att få uppleva en äkta del av Italien. Den del, där mötet med medmänniskan står i fokus.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fler härliga drinkrecept !

Limoncello-Float

Limoncello Float

en italiensk dessert-drink på tre ingredienser: limoncello, prosecco och vanilj gelato. Enkel att förbereda och supergod!

Läs mer

Villa Cardea Coffee Drink

Villa Cardea Coffee Drink

Villa Cardea. Spexa till din aperitivo med en drink som har allt: sötma, bitterhet och en extra kick från kallbryggt kaffe.

Läs mer

Spritz di natale

Spritz di natale

En vintrig version av den klassiska drinken spritz med smak av tranbär och rosmarin. Servera som fördrink till helgens julmiddag.

Läs mer

bombardino

Bombardino

Denna varma drink föddes i den populära skidorten Livigno på 1970-talet, då en ung bartender från Genoa som inte var van vid det kalla vädret ...

Läs mer