Gelato Caput Mundi – familjen tar Romersk gelato till Södermalm

I Axel Landquist Park på Södermalm i Stockholm står det en grön kiosk på 7,5 kvadratmeter. År av drömmande, glasskurser med Roms bästa glassmakare och passionen för italienska produkter fick Patrik och Jenny Centellini att äntligen dra i gång. Sedan 2019 serverar de enkel, traditionell gelato som lockar många italienare och stammisar från hela Stockholm.

 

För Patrik startar morgonen i labbet på Hornsgatan, det är här glassen blir till. Här är det noga att recepten följs till punkt och pricka för att gelaton ska bli perfekt. Dagen fortsätter sedan i den lilla kiosken i Axel Landquist Park där glassen säljs. I kiosken får Patrik sedan hjälp av Jenny eller någon av deras två söner.

 

Gelaterian startade nämligen som ett familjeföretag och skulle vara en hobby vid sida av jobb och skola under sommarhalvåret. Med åren har det blivit mer och mer och under vissa månader jobbar Jenny och Patrik dubbelt.

 

Jenny-pa-Gelato-Caput-Mundi

 

Somrarna hos farmor och farfar i Piemonte

Som namnet Centellini avslöjar har familjen rötter i Italien. Patriks pappa kom till Sverige precis som många andra italienare på 60-talet. Han kom från en liten by i norra Italien som heter Gattinara och ligger mellan Milano och Turin. Som 18-åring lämnade han textilindustrin i Italien och kom tillsammans med 30 andra vävare till Wallbergs fabrik i Halmstad.

 

Patrik växer upp i Falkenberg med en stark koppling till Italien och besöker farmor och farfar i Gattinara under somrarna. Han berättar att maten alltid var närvarande under uppväxten, sättet att umgås på och minnen som skapas tillsammans med smakerna från maten och gelaton. Under sin uppväxt växer Patriks intresse för matlagning och framför allt passionen för desserter fram.

 

Patrik-och-Jenny-gelato-caput-mundi

 

Kärlek och Nostalgi

Patrik beskriver hur hans gelato är kopplingar till hans rötter och barndom, att han försöker återskapa smaker som tar honom tillbaka till hans uppväxt. Ett exempel är jordgubbsglassen. Han berättar om en gelateria som öppnade där hans farföräldrar bodde i Gattinara när han var 13. Smakerna från jordgubbsglassen minns han än idag.

 

Patrik och Jenny bor under en period i Rom där deras äldsta son växer upp. Här växer intresset för glassen fram och drömmen om att en gång göra gelato tillsammans. Smakerna från familjens tid i Rom har blivit en stor inspirationskälla.

 

En populär smak i delar av Rom är gelato med marräng, därför ville paret återskapa just denna smak. Något annat som är vanligt i Rom är att gelateriorna bjuder på en klick grädde till glassen, därför bjuder alltid Gelato Caput Mundi på just detta – Panna.

 

gelato-caput-mundi

 

Glasskurs med Roms bästa glassmakare

2018 bestämmer sig Patrik för att ta en grundkurs i gelato på en mindre skola i Rom. Han förälskar sig snabbt i konsten och tar därför två nivåer till. När Patrik kommer hem går det ganska fort innan Jenny och Patrik än en gång pratar om att starta något tillsammans.

 

Januari 2019 beställer paret sina första maskiner för att komma i gång inför säsongen, men utan lokal. Efter en del letade hittar de kiosken i Axel Landquist Park på 7,5 kvadratmeter som de målar om och fixar till.

 

Namnet Caput Mundi är från början en latinsk fras som betyder världens huvudstad. En stad som benämnts med detta är Rom – Roma caput Mundi. Patrik hade namnet Gelato Caput Mundi i huvudet under flera år och blev därför namnet på gelaterian.

 

De saknade traditionell gelato

Patrik beskriver att han saknade en gelateria i Stockholm med fokus på italienska klassiker.

 

Ibland vill man ha en perfekt lagad vongole eller carbonara. På samma sätt har det italienska glassköket klassiker som pistage och hasselnöt men också gianduja, Zabaione, crema och cassata siciliana. Vi ville ta hit de klassiska italienska smakerna och göra de så bra som möjligt.”

 

Gelato-Caput-Mundi

 

Gelato Naturale

Under Patriks resor till Italien, glasskurser och livet med Jenny i Rom, får han lära sig om skillnaden på gelaton genom landet. I Bolognia är det större fokus på konsistensen än smakerna, medan det i Rom är tvärt om. Han tar inspiration från olika tekniker och perspektiv men något som fastnar är Gelato Naturale, trenden i Rom.

 

Gelato Naturale är något som Jenny och Patrik tagit med sig till sin gelateria. Här tillagas glassen endast med naturliga råvaror – utan tillsatser, aromer och smakförstärkare. Pistagenötterna kommer direkt från en gård på Sicilien. Hasselnötterna från en gård i Langhe i Piemonte. Chokladen kommer från Turin och körsbären från Cantiano i Marche. På gelaterian serveras endast glass som är tillverkad samma morgon, för att den ska hålla högsta möjliga kvalitet.

 

Adress: Axel Landquists Park, Åsögatan 148, Södermalm

Läs mer om gelaterians öppettider här! 

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Gelato Caput Mundi – familjen tar Romersk gelato till Södermalm

I Axel Landquist Park på Södermalm i Stockholm står det en grön kiosk på 7,5 kvadratmeter. År av drömmande, glasskurser med Roms bästa glassmakare och passionen för italienska produkter fick Patrik och Jenny Centellini att äntligen dra i gång. Sedan 2019 serverar de enkel, traditionell gelato som lockar många italienare och stammisar från hela Stockholm.

Jenny-pa-Gelato-Caput-Mundi

För Patrik startar morgonen i labbet på Hornsgatan, det är här glassen blir till. Här är det noga att recepten följs till punkt och pricka för att gelaton ska bli perfekt. Dagen fortsätter sedan i den lilla kiosken i Axel Landquist Park där glassen säljs. I kiosken får Patrik sedan hjälp av Jenny eller någon av deras två söner.

Gelaterian startade nämligen som ett familjeföretag och skulle vara en hobby vid sida av jobb och skola under sommarhalvåret. Med åren har det blivit mer och mer och under vissa månader jobbar Jenny och Patrik dubbelt.

Somrarna hos farmor och farfar i Piemonte

Som namnet Centellini avslöjar har familjen rötter i Italien. Patriks pappa kom till Sverige precis som många andra italienare på 60-talet. Han kom från en liten by i norra Italien som heter Gattinara och ligger mellan Milano och Turin. Som 18-åring lämnade han textilindustrin i Italien och kom tillsammans med 30 andra vävare till Wallbergs fabrik i Halmstad.

Patrik växer upp i Falkenberg med en stark koppling till Italien och besöker farmor och farfar i Gattinara under somrarna. Han berättar att maten alltid var närvarande under uppväxten, sättet att umgås på och minnen som skapas tillsammans med smakerna från maten och gelaton. Under sin uppväxt växer Patriks intresse för matlagning och framför allt passionen för desserter fram.

Patrik-och-Jenny-gelato-caput-mundi

Kärlek och Nostalgi

Patrik beskriver hur hans gelato är kopplingar till hans rötter och barndom, att han försöker återskapa smaker som tar honom tillbaka till hans uppväxt. Ett exempel är jordgubbsglassen. Han berättar om en gelateria som öppnade där hans farföräldrar bodde i Gattinara när han var 13. Smakerna från jordgubbsglassen minns han än idag.

Patrik och Jenny bor under en period i Rom där deras äldsta son växer upp. Här växer intresset för glassen fram och drömmen om att en gång göra gelato tillsammans. Smakerna från familjens tid i Rom har blivit en stor inspirationskälla.

En populär smak i delar av Rom är gelato med marräng, därför ville paret återskapa just denna smak. Något annat som är vanligt i Rom är att gelateriorna bjuder på en klick grädde till glassen, därför bjuder alltid Gelato Caput Mundi på just detta – Panna.

gelato-caput-mundi

Glasskurs med Roms bästa glassmakare

2018 bestämmer sig Patrik för att ta en grundkurs i gelato på en mindre skola i Rom. Han förälskar sig snabbt i konsten och tar därför två nivåer till. När Patrik kommer hem går det ganska fort innan Jenny och Patrik än en gång pratar om att starta något tillsammans.

Januari 2019 beställer paret sina första maskiner för att komma i gång inför säsongen, men utan lokal. Efter en del letade hittar de kiosken i Axel Landquist Park på 7,5 kvadratmeter som de målar om och fixar till.

Namnet Caput Mundi är från början en latinsk fras som betyder världens huvudstad. En stad som benämnts med detta är Rom – Roma caput Mundi. Patrik hade namnet Gelato Caput Mundi i huvudet under flera år och blev därför namnet på gelaterian.

 

De saknade traditionell gelato

Patrik beskriver att han saknade en gelateria i Stockholm med fokus på italienska klassiker.

Ibland vill man ha en perfekt lagad vongole eller carbonara. På samma sätt har det italienska glassköket klassiker som pistage och hasselnöt men också gianduja, Zabaione, crema och cassata siciliana. Vi ville ta hit de klassiska italienska smakerna och göra de så bra som möjligt.”

Gelato-Caput-Mundi

Gelato Naturale

Under Patriks resor till Italien, glasskurser och livet med Jenny i Rom, får han lära sig om skillnaden på gelaton genom landet. I Bolognia är det större fokus på konsistensen än smakerna, medan det i Rom är tvärt om. Han tar inspiration från olika tekniker och perspektiv men något som fastnar är Gelato Naturale, trenden i Rom.

Gelato Naturale är något som Jenny och Patrik tagit med sig till sin gelateria. Här tillagas glassen endast med naturliga råvaror – utan tillsatser, aromer och smakförstärkare. Pistagenötterna kommer direkt från en gård på Sicilien. Hasselnötterna från en gård i Langhe i Piemonte. Chokladen kommer från Turin och körsbären från Cantiano i Marche. På gelaterian serveras endast glass som är tillverkad samma morgon, för att den ska hålla högsta möjliga kvalitet.

Adress: Axel Landquists Park, Åsögatan 148, Södermalm

Läs mer om gelaterians öppettider här! 

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fler italienska desserter !

Millefoglie ai frutti di bosco

Millefoglie ai frutti di bosco

En bakelse av krispig smördeg, mjuk vaniljkräm och friska bär.

Läs mer

Limoncellosorbet

Limoncellosorbet

En fräschare avslutning på en måltid får du leta efter! Det blir lite extra snyggt om man serverar sorbeten i citronskalen.

Läs mer

Limoncello-sås till färska bär

En enkel och supergod italiensk dessert gjord med limoncello. Passar bra till färska bär eller frukter, att ringla över eller att doppa i.

Läs mer

Gelato-allo-zafferano

Gelato allo zafferano

Ett klassikt bakverk från Sicilien som friteras och fylls med apelsin- och citronkräm med ricotta. Perfekt på det italienska julbordet!

Läs mer