Omöjlig olivolja från Garda
Text av: Davide Pedrolli
Foto: Eugenio Luti (Agraria Riva del Garda) och Shutterstock
Det sägs att humlor inte ska kunna flyga och att olivträd inte ska kunna växa i norra Italien men båda gör det – ändå!
Den lilla byn Riva del Garda doftar och smakar, trots sitt nordliga läge, av olivolja, citronsaft, lagerblad och gott vin. Av både bergstraditioner och av medelhavsvärme. Den norra delen av Gardasjön tillhör regionen Trentino, och ligger inbäddat mellan sjön och Dolomiterna. Garda Trentino, som området kallas, har ett ovanligt klimat, som påverkas i lika delar av både sjön och bergen – ett medelhavsmikroklimat i alpin kontext!
Växlingen mellan milda och kalla vindar skapar utmärkta förhållanden för både vinstockar och olivträd, vilket både kelter och romare kände till då de planterade de första vingårdarna och olivlundarna här för över 2 000 år sedan. Riva del Garda ligger nästan på den 46:e breddgraden och här ska det egentligen vara omöjligt för olivträden att växa. Trots detta har det alltså odlats oliver runt Gardasjön i minst 2 000 år vilket man hittat spår av i de många romerska villorna runt sjön. Förklaringen är sjöns stora vattenyta vilket gör att temperaraturen i vattnet sjunker långsamt inför vintern, vilket ger det omgivande området ett mycket mildare och mer tempererat klimat än dess latitud. I kombination med de höga alpina bergen omedelbart i norr, skapas det perfekta mikroklimatet för vissa typer av olivträd.
Att bevara detta unika landskap med sin småskaliga odling av olivträd, vingårdar och fruktträdgårdar är en utmaning för gårdarna i området, men samtidigt en slags självklar och stolt ”allmännytta”. Deras marker och olivträden som växer där har funnits i deras familjer i generationer och är oersättliga vad gäller ålder och läge vid sjön. Till sin hjälp har de bland andra kooperativet Agraria Riva del Garda som representerar ca 65 % av produktionen av olivolja i Garda Trentino. Utöver produktionen från ca 80 fasta medlemmar bearbetar de även oliver från cirka 1 200 lokala olivodlare, som traditionellt behåller ca 75 % för husbehov och säljer de återstående 25 % till kooperativet.
Kooperativet grundades redan 1926 och har producerat egen olivolja från egna kvarnar sedan 1965. Utöver oliver är de också en viktig producent av lokala viner. Totalt hanterar kooperativet oliver från 80 000 olivträd över cirka 230 hektar vilket ger mellan 800 och 1800 ton per år. För att sätta det i ett italienskt perspektiv så är den totala skörden av oliver ca 2,2 miljoner ton per år. Här pratar vi småskalighet!
Av Italiens, mer än 500 olika olivsorter är det framförallt tre som odlas vid Gardasjöns stränder; Casaliva, Frantoio och Leccino. De två sistnämnda känner du förmodligen igen om du köpt olivolja Toscana, men den första, Casaliva, är en lokal sort som i princip inte växer någon annanstans än vid Gardasjön. Den är också känd under sitt dialektala namn drizzar.
Är man liten så får man istället lägga fokuset på att vara bra, så kvalitet och innovation har alltid stått högt på agendan. Agraria Riva del Garda var den första oljekvarnen som producerade olivolja märkt DOP Garda Trentino 1988 och sedan 2009 har all olja från lokalt odlade oliver ekologisk certifiering. Företagets historia och innovationsförmåga har också uppmärksammats såväl internationellt som i Italien där mat- och vinbibeln Gambero Rosso förra året utsåg kooperativet till ”Frantoio dell’anno” – årets olivoljeproducent!
Enkelt uttryckt så kommer oliver in till kvarnen i Riva del Garda i ena ändan och i andra ändan kommer olivolja av kvaliteten Extra Virgin Olive Oil (EVOO) ut. Men arbetet stannar inte där och inget får gå till spillo! Förutom att ägna sig åt produktion av utmärkt olja är företaget också involverat i spännande forsknings- och utvecklingsprojekt i nära samarbete med lokala forskare och företag. Allt i syfte att studera och stärka den historiska kopplingen mellan olivodlingen och regionen och utveckla flera produkter från biprodukterna. Pressresterna används till djurfoder och själva olivkärnan med sitt oljeinnehåll bearbetas och blandas med pellets för att sedan producera värme och energi för både hushåll och industrin.
I Trentino är olivolja en del av den lokala kulturen. Nästa gång du köper en flaska olivolja från Garda Trentino, stanna upp en stund och reflektera över det arbete som ligger bakom varenda droppe – med manuell skörd på branta sluttningar där humlan inte ska kunna flyga – förlåt, olivträden inte ska kunna växa.
Den magiska oljan är bara en av anledningarna till att Garda Trentino kan vara ditt nästa semestermål. Trentino har ett storslaget landskap men kännetecknas av småskalighet och fantastiska matupplevelser. Detta hisnande landskap erbjuder möjligheter att göra utflykter med cykel eller till fots, du kan klättra i bergen eller bada i sjön – ja, här finns något för de flesta.
Välkommen – vi väntar på dig vid Gardasjön, på Trentino-sidan!
Omöjlig olivolja från Garda
Text av: Davide Pedrolli
Foto: Eugenio Luti (Agraria Riva del Garda) och Shutterstock
Det sägs att humlor inte ska kunna flyga och att olivträd inte ska kunna växa i norra Italien men båda gör det – ändå!
Den lilla byn Riva del Garda doftar och smakar, trots sitt nordliga läge, av olivolja, citronsaft, lagerblad och gott vin. Av både bergstraditioner och av medelhavsvärme. Den norra delen av Gardasjön tillhör regionen Trentino, och ligger inbäddat mellan sjön och Dolomiterna. Garda Trentino, som området kallas, har ett ovanligt klimat, som påverkas i lika delar av både sjön och bergen – ett medelhavsmikroklimat i alpin kontext!
Växlingen mellan milda och kalla vindar skapar utmärkta förhållanden för både vinstockar och olivträd, vilket både kelter och romare kände till då de planterade de första vingårdarna och olivlundarna här för över 2 000 år sedan. Riva del Garda ligger nästan på den 46:e breddgraden och här ska det egentligen vara omöjligt för olivträden att växa. Trots detta har det alltså odlats oliver runt Gardasjön i minst 2 000 år vilket man hittat spår av i de många romerska villorna runt sjön. Förklaringen är sjöns stora vattenyta vilket gör att temperaraturen i vattnet sjunker långsamt inför vintern, vilket ger det omgivande området ett mycket mildare och mer tempererat klimat än dess latitud. I kombination med de höga alpina bergen omedelbart i norr, skapas det perfekta mikroklimatet för vissa typer av olivträd.
Att bevara detta unika landskap med sin småskaliga odling av olivträd, vingårdar och fruktträdgårdar är en utmaning för gårdarna i området, men samtidigt en slags självklar och stolt ”allmännytta”. Deras marker och olivträden som växer där har funnits i deras familjer i generationer och är oersättliga vad gäller ålder och läge vid sjön. Till sin hjälp har de bland andra kooperativet Agraria Riva del Garda som representerar ca 65 % av produktionen av olivolja i Garda Trentino. Utöver produktionen från ca 80 fasta medlemmar bearbetar de även oliver från cirka 1 200 lokala olivodlare, som traditionellt behåller ca 75 % för husbehov och säljer de återstående 25 % till kooperativet.
Kooperativet grundades redan 1926 och har producerat egen olivolja från egna kvarnar sedan 1965. Utöver oliver är de också en viktig producent av lokala viner. Totalt hanterar kooperativet oliver från 80 000 olivträd över cirka 230 hektar vilket ger mellan 800 och 1800 ton per år. För att sätta det i ett italienskt perspektiv så är den totala skörden av oliver ca 2,2 miljoner ton per år. Här pratar vi småskalighet!
Av Italiens, mer än 500 olika olivsorter är det framförallt tre som odlas vid Gardasjöns stränder; Casaliva, Frantoio och Leccino. De två sistnämnda känner du förmodligen igen om du köpt olivolja Toscana, men den första, Casaliva, är en lokal sort som i princip inte växer någon annanstans än vid Gardasjön. Den är också känd under sitt dialektala namn drizzar.
Är man liten så får man istället lägga fokuset på att vara bra, så kvalitet och innovation har alltid stått högt på agendan. Agraria Riva del Garda var den första oljekvarnen som producerade olivolja märkt DOP Garda Trentino 1988 och sedan 2009 har all olja från lokalt odlade oliver ekologisk certifiering. Företagets historia och innovationsförmåga har också uppmärksammats såväl internationellt som i Italien där mat- och vinbibeln Gambero Rosso förra året utsåg kooperativet till ”Frantoio dell’anno” – årets olivoljeproducent!
Enkelt uttryckt så kommer oliver in till kvarnen i Riva del Garda i ena ändan och i andra ändan kommer olivolja av kvaliteten Extra Virgin Olive Oil (EVOO) ut. Men arbetet stannar inte där och inget får gå till spillo! Förutom att ägna sig åt produktion av utmärkt olja är företaget också involverat i spännande forsknings- och utvecklingsprojekt i nära samarbete med lokala forskare och företag. Allt i syfte att studera och stärka den historiska kopplingen mellan olivodlingen och regionen och utveckla flera produkter från biprodukterna. Pressresterna används till djurfoder och själva olivkärnan med sitt oljeinnehåll bearbetas och blandas med pellets för att sedan producera värme och energi för både hushåll och industrin.
I Trentino är olivolja en del av den lokala kulturen. Nästa gång du köper en flaska olivolja från Garda Trentino, stanna upp en stund och reflektera över det arbete som ligger bakom varenda droppe – med manuell skörd på branta sluttningar där humlan inte ska kunna flyga – förlåt, olivträden inte ska kunna växa.
Den magiska oljan är bara en av anledningarna till att Garda Trentino kan vara ditt nästa semestermål. Trentino har ett storslaget landskap men kännetecknas av småskalighet och fantastiska matupplevelser. Detta hisnande landskap erbjuder möjligheter att göra utflykter med cykel eller till fots, du kan klättra i bergen eller bada i sjön – ja, här finns något för de flesta.
Välkommen – vi väntar på dig vid Gardasjön, på Trentino-sidan!
Mer av Davide Pedrolli !
Kör ditt eget Giro!
Just nu kämpar sig cyklisterna i Giro d’Italia uppför, och…
Rifugio Crucolo – ett anrikt värdshus på 1100 meters höjd
Alperna,Reportage,Davide Pedrolli
Inbäddad mellan bergstoppar av porfyr och granit, ligger…
Aktiv semester i Madonna
Reportage,Davide Pedrolli,Alperna,Resor
Här, mitt i hjärtat av Unescos världsarv Dolomiterna, finns…
Pesto – Genuas gröna kung
Reportage,Davide Pedrolli,Vi Gillar
För oss i Sverige är basilika bara basilika, men så enkelt…
Mer av Davide Pedrolli !
Rifugio Crucolo – ett anrikt värdshus på 1100 meters höjd
Inbäddad mellan bergstoppar av porfyr och granit, ligger…