Hösten är här!
Även om varje årstid har sin charm i Italien, är det något speciellt med hösten – autunno. När träden ändrar färg och temperaturerna börjar svalna öppnas dörren till ett underbart utbud av säsongsbetonad mat och dryck som förknippas med hösten i Italien.
Om du ska till Italien i höst, varför inte besöka en av Italiens vinfestivaler? På en ”festa del vino” eller ”festa dell’uva” kan du smaka på alla möjliga lokala viner – lätta, fruktiga, fylliga, söta och torra. En annan underbar sak att göra vid den här tiden på året är att kolla in ”Le sagre” – lokala matfestivaler som äger rum längs hela den italienska halvön och ute på öarna. Här finns något för alla; festivaler för choklad, salami och olivolja!
Här är några av råvarorna du ska hålla utkik efter under hösten:
Le castagne – kastanjer
I funghi – svamp
La zucca – pumpa
Il tartufo – tryffel
Le mele – äpple
Le nocciole – hasselnöt
I pistacchi – pistasch
I fichi – fikon
Il finocchio – fänkål
Visste du att några av höstens frukter också förekommer i några italienska ordspråk?
Togliere le castagne dal fuoco – att ta kastanjerna av elden
Att rädda dagen, att hjälpa någon ur en svår situation
Essere una zucca vuota – att vara en tom pumpa
Används om någon som inte anses vara så intelligent.
Källa: italymagazine.com
Läs också:
Italien firar sina helgon
Hösten är här!
Även om varje årstid har sin charm i Italien, är det något speciellt med hösten – autunno. När träden ändrar färg och temperaturerna börjar svalna öppnas dörren till ett underbart utbud av säsongsbetonad mat och dryck som förknippas med hösten i Italien.
Om du ska till Italien i höst, varför inte besöka en av Italiens vinfestivaler? På en ”festa del vino” eller ”festa dell’uva” kan du smaka på alla möjliga lokala viner – lätta, fruktiga, fylliga, söta och torra. En annan underbar sak att göra vid den här tiden på året är att kolla in ”Le sagre” – lokala matfestivaler som äger rum längs hela den italienska halvön och ute på öarna. Här finns något för alla; festivaler för choklad, salami och olivolja!
Här är några av råvarorna du ska hålla utkik efter under hösten:
Le castagne – kastanjer
I funghi – svamp
La zucca – pumpa
Il tartufo – tryffel
Le mele – äpple
Le nocciole – hasselnöt
I pistacchi – pistasch
I fichi – fikon
Il finocchio – fänkål
Visste du att några av höstens frukter också förekommer i några italienska ordspråk?
Togliere le castagne dal fuoco – att ta kastanjerna av elden
Att rädda dagen, att hjälpa någon ur en svår situation
Essere una zucca vuota – att vara en tom pumpa
Används om någon som inte anses vara så intelligent.
Källa: italymagazine.com
Läs också:
Italien firar sina helgon
Fyra fantastiska recept !
Cipolle ripieni – lökar fyllda med kött
Lökar fyllda med kött. Sätt ugnen på 200 grader. Koka lökarna i ca 35 minuter tills de är mjuka. Skär dem mitt itu horisontellt när de har svalnat lite och gröp ur dem så att det återstår ett ungefär 3 lager tjockt skal. Täck eventuella hål i botten med en bit lök.
Melanzane alla parmigiana
Melanzane alla parmigiana - Denna auberginegratäng med tomat, mozzarella och parmesan är enklare än du tror att tillaga, och helt otroligt god!
Italiensk tomatvinägrett
Hacka dessa fint på skärbrädan och lägg i en skål. Tillsätt vinägern och honungen och blanda med en liten visp. Salta och peppra. Låt stå ...
Pappardelle e fegatini
Skölj kycklinglevrarna och skär några av dem i bitar; de övriga får vara hela. Fräs dem hastigt i smöret mindre än 1 minut under omrörning så att de blir bruna på utsidan med fortfarande är ljusröda inuti. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.