Spritz - En bitterljuv historia

Spritz och Venedig=sant.Spritz har serverats i sin bittra kostym i över hundra år i Venedig. Sedan början av det nya seklet har ju Aperol-spritzen varit tokpopulär inte minst bland tillfälliga besökare. Vyerna och den historiska staden lyfts av den här livgivande bitterljuva aperitifen som får middagens förväntningar att höjas ytterligare ett snäpp. Många unga venedigbor knorrar förstås lite över aperol-hysterin och populariteten och hittar andra aperitifer som var populära när morfar och mormor hängde på lokal. Bitterheten har skapat ett sug efter bittrare smaker helt enkelt - man ser numer allt fler amarovarianter som cynar-glas bland ynglingarna. Hursomhelst. Aperitifen på allas läppar kan smaka väldigt olika men smakar hursomhelst nästan aldrig bättre än här i Venedig. spritz Spritzstopp:Ca`Sagredo – hotellbarEtt av mina favorithotell har också en av mina favoriter bland stadens många vassa hotellbarer. Ca`Sagredo har bästa tänkbara läge längs kanalen. Spritz på takterassen infriar alla högst ställda förväntningar. Sofistikerat och soligt. Osteria Alla Ciurma -osteriaAlla Ciurma är ett av de ställen jag alltid återvänder till. Den minimala osterian som ligger på en liten sidogata har några av stans bästa chicchetti och gänget bakom disken lotsar alltid besökaren genom den korta men underbara vinlistan. Men jag går hit för hänget innan middagen också - spritzen är poppis här förstås och man ser allt fler beställa gamla recept.  Cannaregio - stadsdelFavoritstadsdelen Cannaregio är också lokalbornas favorit. Här traskar jag gärna runt bland underbart luggslitna gator och hus, tittar på sevärdheter som palatset Ca’ d’Oro och Santa Maria dei Miracol. Mest mest dras jag hit för alla hål-i-väggen-oaser, små barer och restauranger där venedigborna själva hänger till sent på natten. Inte minst kombinationen spritz och cicchetti drar lokalbor och tillfälliga besökare. Skyline Rooftop Bar – bar med utsiktVenedig kan vara väldigt sofistikerat och romantiskt, som på Skyline Rooftop Bar som har magisk utsikt över staden, en fantastisk solnedgång och ett ypperligt urval av aperitifer skapade av det kreativa gänget bakom baren. Prosecco och Cicchetti Text och bild: Jonas Henningsson

Fyra fantastiska recept !

råbiff från piemonte

Råbiff från Piemonte

Råbiff. Den här rätten som också kan kallas carne cruda…

Läs recept

Ragú alla Bolognese

Ragú alla Bolognese

Ragú alla Bolognese är det italienska samlingsnamnet för…

Läs recept

Costolette di Maiale all’arancia

Costolette di Maiale all’arancia

Costolette di Maiale all’arancia - Klappa kotletterna…

Läs recept

Ossobuco alla Milanese

Ossobuco alla Milanese

Ossobuco alla milanese. Vänd köttskivorna i mjöl och bryn…

Läs recept