Oss svenskitalienare emellan

Text av: Tomas Bacoccoli

 

SvenskitalienareFör fem år sen började en bok skriva sig själv i huvudet på mig. Vi satt i en fullpackad bil på väg över Öresundsbron ner till Italien. Och nu den 24e maj kommer den där boken ut. En bastu i Umbrien. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att den utspelar sig i Sverige och Italien och däremellan.

Hur som helst, nu känns det rätt tomt. Jag saknar karaktärerna, deras små problem och jag saknar att somna och vakna med en liten del av texten i huvudet. Det är som att sluta på ett jobb. Man plockar ihop sina grejer i en liten flyttlåda, med foto-ramen och krukväxten längst upp. Dags för nya utmaningar, som det heter. Man är fri och tom, samtidigt.

För att fylla tomrummet har jag börjat skriva om möten med andra karaktärer än de i boken. Om det som ryms mellan Sverige och Italien, förr och nu, om längtan och saknad. Och om mat förstås. Och du kommer kunna läsa om dessa samtal här i Goda Italien, en gång i veckan, hela vägen fram till midsommar.

I maj träffar jag svenskitalienarna Thomas Nordahl, Amelia Adamo, Alexandra Zazzi och Jan Björklund. Först ut är fotbollsprofessorn och livsnjutaren Don Tommaso. Vi ses nästa vecka.

Läs hela serien här

 

Lästips:
”En bastu i Umbrien” en bok skriven av Tomas Bacoccoli.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Oss svenskitalienare emellan

Text av: Tomas Bacoccoli

 

SvenskitalienareFör fem år sen började en bok skriva sig själv i huvudet på mig. Vi satt i en fullpackad bil på väg över Öresundsbron ner till Italien. Och nu den 24e maj kommer den där boken ut. En bastu i Umbrien. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att den utspelar sig i Sverige och Italien och däremellan.

Hur som helst, nu känns det rätt tomt. Jag saknar karaktärerna, deras små problem och jag saknar att somna och vakna med en liten del av texten i huvudet. Det är som att sluta på ett jobb. Man plockar ihop sina grejer i en liten flyttlåda, med foto-ramen och krukväxten längst upp. Dags för nya utmaningar, som det heter. Man är fri och tom, samtidigt.

För att fylla tomrummet har jag börjat skriva om möten med andra karaktärer än de i boken. Om det som ryms mellan Sverige och Italien, förr och nu, om längtan och saknad. Och om mat förstås. Och du kommer kunna läsa om dessa samtal här i Goda Italien, en gång i veckan, hela vägen fram till midsommar.

I maj träffar jag svenskitalienarna Thomas Nordahl, Amelia Adamo, Alexandra Zazzi och Jan Björklund. Först ut är fotbollsprofessorn och livsnjutaren Don Tommaso. Vi ses nästa vecka.

Läs hela serien här

 

Lästips:
”En bastu i Umbrien” en bok skriven av Tomas Bacoccoli.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Tomas Bacoccoli !

Jan

Vår ambassadör Jan Björklund

ambassadör Jan Björklund. Jag ska träffa Jan Björklund idag. I Rom. Det känns stort på något sätt. Inte bara för att det är Jan alltså. Jag ska ju få åka till storstan. Jag kollar på gympaskorna och kängorna där jag står nyduschad och

Läs mer

Amelia - Italienska under ytan

Amelia – Italienska under ytan

Det är många som vill vara italienska, men som inte är det. Vet inte om du förstår vad jag menar, men som italienare noterar man sånt. Det är smickrande när folk överartikulerar sig och gör sig till, för att de så himla gärna vill vara italienska liksom.

Läs mer

Bokhandlerskan i Tortolì

Bokhandlerskan i Tortolì

Cia Berg, ni vet hon som spelade i Ubangi med Orup och framförallt i det coola bandet Whale, tillsammans med Henrik Schyffert.

Läs mer

Novellon är runt hörnet

Novellon är runt hörnet

När det gäller olivolja så heter festen Novello. Den nya oljan. Och det är den festen som nu närmar sig. Det är något som i stort sett bara går att uppleva om man befinner sig i Italien i oktober eller november månad...

Läs mer

Mer av Tomas Bacoccoli !

Violetta – italienskt kaffe & teater!

Skådespelerskan Violetta Barsotti och jag har liknande bakgrund. Så är det med de flesta av oss svenskitalienare. Det är som att vi kan ...

Read More

olivolja karlek
Olivolja och Kärlek

Olivolja, oliverna och olivträden är alla mytomspunna. På italienska är olivträdet maskulint (l’ulivo), frukten feminin (l’uliva) och oljan som kommer

Read More