Oss svenskitalienare emellan

Text av: Tomas Bacoccoli

 

SvenskitalienareFör fem år sen började en bok skriva sig själv i huvudet på mig. Vi satt i en fullpackad bil på väg över Öresundsbron ner till Italien. Och nu den 24e maj kommer den där boken ut. En bastu i Umbrien. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att den utspelar sig i Sverige och Italien och däremellan.

Hur som helst, nu känns det rätt tomt. Jag saknar karaktärerna, deras små problem och jag saknar att somna och vakna med en liten del av texten i huvudet. Det är som att sluta på ett jobb. Man plockar ihop sina grejer i en liten flyttlåda, med foto-ramen och krukväxten längst upp. Dags för nya utmaningar, som det heter. Man är fri och tom, samtidigt.

För att fylla tomrummet har jag börjat skriva om möten med andra karaktärer än de i boken. Om det som ryms mellan Sverige och Italien, förr och nu, om längtan och saknad. Och om mat förstås. Och du kommer kunna läsa om dessa samtal här i Goda Italien, en gång i veckan, hela vägen fram till midsommar.

I maj träffar jag svenskitalienarna Thomas Nordahl, Amelia Adamo, Alexandra Zazzi och Jan Björklund. Först ut är fotbollsprofessorn och livsnjutaren Don Tommaso. Vi ses nästa vecka.

Läs hela serien här

 

Lästips:
”En bastu i Umbrien” en bok skriven av Tomas Bacoccoli.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Oss svenskitalienare emellan

Text av: Tomas Bacoccoli

 

SvenskitalienareFör fem år sen började en bok skriva sig själv i huvudet på mig. Vi satt i en fullpackad bil på väg över Öresundsbron ner till Italien. Och nu den 24e maj kommer den där boken ut. En bastu i Umbrien. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att den utspelar sig i Sverige och Italien och däremellan.

Hur som helst, nu känns det rätt tomt. Jag saknar karaktärerna, deras små problem och jag saknar att somna och vakna med en liten del av texten i huvudet. Det är som att sluta på ett jobb. Man plockar ihop sina grejer i en liten flyttlåda, med foto-ramen och krukväxten längst upp. Dags för nya utmaningar, som det heter. Man är fri och tom, samtidigt.

För att fylla tomrummet har jag börjat skriva om möten med andra karaktärer än de i boken. Om det som ryms mellan Sverige och Italien, förr och nu, om längtan och saknad. Och om mat förstås. Och du kommer kunna läsa om dessa samtal här i Goda Italien, en gång i veckan, hela vägen fram till midsommar.

I maj träffar jag svenskitalienarna Thomas Nordahl, Amelia Adamo, Alexandra Zazzi och Jan Björklund. Först ut är fotbollsprofessorn och livsnjutaren Don Tommaso. Vi ses nästa vecka.

Läs hela serien här

 

Lästips:
”En bastu i Umbrien” en bok skriven av Tomas Bacoccoli.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Tomas Bacoccoli !

tryffel

En värld av tryffel

Jag kommer aldrig glömma när jag steg in på en enkel restaurang här i Perugia för 30 år sedan, en kall decemberdag. Alla bord var tomma, brasan brann i den öppna spisen mitt i matsalen.

Läs mer

olivolja karlek

Olivolja och Kärlek

Olivolja, oliverna och olivträden är alla mytomspunna. På italienska är olivträdet maskulint (l’ulivo), frukten feminin (l’uliva) och oljan som kommer

Läs mer

Violettas Panzanella

Violettas Panzanella

Skär brödet i kuber och lägg i en vid skål och täck med vattnet utblandat med vitvinsvinäger. Låt stå och dra i 20-30 min.  Skär under ...

Läs mer

Vårfunderingar och Vildsparris

Vårfunderingar och Vildsparris

Vårfunderingar och Vildsparris. Fåglarna kvittrar och jackan hänger kvar hemma i hallen. Våren är här. Det är snart dags att klippa..

Läs mer

Mer av Tomas Bacoccoli !

thomas nordahl
Don Tommaso – om barndomens Italien

Don Tommaso. Man behövde inte älska fotboll för att titta på Uno Kryss Due på TV3 på nittiotalet. Fotbollsprogrammet som i halvlek spenderade lika stora delar på Alessandro Del Pieros fina frisparkar som på italiensk mat och kultur.

Read More

Olivoljerapporten 2021
Olivoljerapporten 2021

Nu har vi plockat klart oliver i Umbrien och på de flesta andra ställen i Italien också. Dags att summera skörden...

Read More