Pasta alla Norma

Text och recept av: Louise Laurenius. Den 26 december 1831 debuterade Vincenzo Bellinis opera Norma för första gången på Teatro alla Scala i Milano. Operan i två akter kom att bli kompositörens mest kända verk, och genererade stor framgång i alla de år som följde – än idag sätts Norma upp på teatrar runt om i världen och stycken som arian Casta Diva lämnar ingen oberörd. Det finns många teorier, legender och historier om hur pastan med samma namn hänger ihop med operan – men att det är en hyllning till Bellini, det är ett som är säkert. En sägen berättar att det var författaren Nino Martoglio som namngav pastarätten: ”Chista è ’na vera Norma” (det här är en riktig Norma) ska han ha uttryckt första gången han fick smaka den goda kombinationen av pasta, tomatsås, aubergine och ricotta salata. Ett mästerverk på tallriken, precis som på teaterscenen – och så fick pastarätten sitt namn.  Pasta alla Norma kom till liv i Catania, Bellinis födelsestad, och än idag är det en av stadens mest älskade rätter. Är du på besök i den sicilianska staden vid Etnas fot, är det nästan ett måste att prova rätten innan du åker därifrån. Det är något speciellt med dofterna och smakerna på ön, och Etnas närvaro gör jorden extra mineralrik. Kombinera det med en stor dos matkärlek och århundraden av erfarenhet bland Siciliens nonne och du kommer förstå, att det inte går att få en godare Pasta alla Norma någon annanstans i världen. Du kan naturligtvis göra ett försök på hemmaplan. Receptet på Pasta alla Norma innehåller få ingredienser och kräver inte så mycket tid. Att fritera auberginen är dock ett måste, och är kanske det steg som gör att pastan sticker ut från många andra tomatbaserade versioner. Idag finns det många varianter av Pasta alla Norma, men vi tycker om att hålla oss till originalet (även om italienare i de flesta fall alltid har något att säga till om när vi utlänningar tolkar deras recept). Nåväl, här kommer det. Ingredienser Pasta alla Norma: (2 portioner)
  • 160 g sedani rigati (eller annan kort pasta)
  • 250 g aubergine
  • 300 ml olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g tomater
  • 1 färsk basilika
  • 100 g ricotta salata
  • Salt & peppar
 Gör så här:Skär auberginen i kuber (cirka 1 cm åt alla håll). Lägg i en skål och salta rikligt. Låt stå i minst 30 minuter, så att den beska vätskan frigörs från auberginen.  Värm några matskedar olivolja i en panna och lägg ner en hel vitlöksklyfta (skalad). Låt oljan ta smak av vitlöksklyftan. Skär tomaterna i större bitar och lägg ner i pannan. Låt tomaterna koka ner under ett lock i cirka 20-30 minuter, häll i lite vatten om det blir för torrt. Ta bort vitlöksklyftan, mixa sedan tomaterna relativt slätt med en stavmixer. Riv ner några blad färsk basilika i såsen och smaka av med salt och peppar. Tillbaka till auberginen. Skölj av saltet och torka den noga. Värm upp olivoljan till 180 grader i en kastrull eller stekpanna och fritera auberginen några minuter (tills gyllene). Häll av på en kökshandduk. Koka pastan al dente. Häll ner auberginen i tomatsåsen, följt av den kokta pastan. Rör om och addera eventuellt lite pastavatten om det behövs. Lägg upp på tallrik och toppa med riven ricotta salata samt några färska blad basilika. Avsluta eventuellt med lite nymald svartpeppar.
 Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Sätt betyg på receptet

Betyg 5 / 5. Antal recensioner 5

Inget betyg än så länge

Pasta alla Norma

Text och recept av: Louise Laurenius. Den 26 december 1831 debuterade Vincenzo Bellinis opera Norma för första gången på Teatro alla Scala i Milano. Operan i två akter kom att bli kompositörens mest kända verk, och genererade stor framgång i alla de år som följde – än idag sätts Norma upp på teatrar runt om i världen och stycken som arian Casta Diva lämnar ingen oberörd. 
Läs mer om Pasta alla Norma  Det finns många teorier, legender och historier om hur pastan med samma namn hänger ihop med operan – men att det är en hyllning till Bellini, det är ett som är säkert. En sägen berättar att det var författaren Nino Martoglio som namngav pastarätten: ”Chista è ’na vera Norma” (det här är en riktig Norma) ska han ha uttryckt första gången han fick smaka den goda kombinationen av pasta, tomatsås, aubergine och ricotta salata. Ett mästerverk på tallriken, precis som på teaterscenen – och så fick pastarätten sitt namn.  Pasta alla Norma kom till liv i Catania, Bellinis födelsestad, och än idag är det en av stadens mest älskade rätter. Är du på besök i den sicilianska staden vid Etnas fot, är det nästan ett måste att prova rätten innan du åker därifrån. Det är något speciellt med dofterna och smakerna på ön, och Etnas närvaro gör jorden extra mineralrik. Kombinera det med en stor dos matkärlek och århundraden av erfarenhet bland Siciliens nonne och du kommer förstå, att det inte går att få en godare Pasta alla Norma någon annanstans i världen. Du kan naturligtvis göra ett försök på hemmaplan. Receptet på Pasta alla Norma innehåller få ingredienser och kräver inte så mycket tid. Att fritera auberginen är dock ett måste, och är kanske det steg som gör att pastan sticker ut från många andra tomatbaserade versioner. Idag finns det många varianter av Pasta alla Norma, men vi tycker om att hålla oss till originalet (även om italienare i de flesta fall alltid har något att säga till om när vi utlänningar tolkar deras recept). Nåväl, här kommer det.

Ingredienser Pasta alla Norma:(2 portioner)
  • 160 g sedani rigati (eller annan kort pasta)
  • 250 g aubergine
  • 300 ml olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g tomater
  • 1 färsk basilika
  • 100 g ricotta salata
  • Salt & peppar
 Gör så här:Skär auberginen i kuber (cirka 1 cm åt alla håll). Lägg i en skål och salta rikligt. Låt stå i minst 30 minuter, så att den beska vätskan frigörs från auberginen.  Värm några matskedar olivolja i en panna och lägg ner en hel vitlöksklyfta (skalad). Låt oljan ta smak av vitlöksklyftan. Skär tomaterna i större bitar och lägg ner i pannan. Låt tomaterna koka ner under ett lock i cirka 20-30 minuter, häll i lite vatten om det blir för torrt. Ta bort vitlöksklyftan, mixa sedan tomaterna relativt slätt med en stavmixer. Riv ner några blad färsk basilika i såsen och smaka av med salt och peppar. Tillbaka till auberginen. Skölj av saltet och torka den noga. Värm upp olivoljan till 180 grader i en kastrull eller stekpanna och fritera auberginen några minuter (tills gyllene). Häll av på en kökshandduk. Koka pastan al dente. Häll ner auberginen i tomatsåsen, följt av den kokta pastan. Rör om och addera eventuellt lite pastavatten om det behövs. Lägg upp på tallrik och toppa med riven ricotta salata samt några färska blad basilika. Avsluta eventuellt med lite nymald svartpeppar.  Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Sätt betyg på receptet

Betyg 5 / 5. Antal recensioner 5

Inget betyg än så länge

Mer av Louise Laurenius !

italiensk-buffe-goda-italien

Italiensk buffé

En härlig lunch eller middag, rik på arom och smak, med…

Läs recept

Gelato – oemotståndlig och alldeles underbar

Gelato – oemotståndlig och alldeles underbar. I Italien…

Läs recept

Så lyckas du med napolitansk pizza i din hemmaugn

Laurenius: Låt oss titta närmare på de tre mest essentiella…

Läs recept

Spaghetti alla Carbonara

Vill du göra en autentisk Spaghetti alla Carbonara, då är…

Läs recept