Torta Caprese

Text och recept av: Peter Nordin

Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel, med inslag av spritsmugglare, gangstrar och den lyxiga fängelsecellen på Alcatraz.

 

Torta Caprese

 

Myten berättar att alla besökare på det natursköna Capri njuter detta bakverk vid minst ett tillfälle under sin vistelse på ön. Tårtan hittar du, mer eller mindre, på öns alla barer, restauranger, hotell och caféer. Receptet har rest världen runt och förändrats, men här kommer originalreceptet direkt från Capri.

Det finns olika berättelser om hur denna klassiska tårta har kommit till. En legend berättar om en österrikisk prinsessa semestrande på Capri. Hon skall ha önskat att hotellet skulle baka henne en Sachertårta, varpå de gjorde ett försök på fri hand, som sedermera blev dagens Capresetårta.

 

Torta Caprese

 

Den mest trovärdiga historien berättar att receptet kom till av misstag av kocken och konditorn Carmine di Fiore på Capri när han av ren bävan glömde mjölet i bakverket. År 1920 var Al Capone, ”Scarface”, på Capri. Han ville se sina föräldrar Gabriele and Teresinas födelseort. De härstammade från Salerno söder om Neapel. Vid besök på närbelägna Capri skall Capone ha önskat att konditorn Carmine di Fiore skulle baka honom en chokladtårta. När Carmine upptäckte vem gästen var blev han så skärrad och nervös så han glömde mjölet i receptet. Al Capone blev förtjust över bakverket, med sin knapriga yta och sin krämiga insida, vilket gjorde att Carmine slapp drabbas av Capones hetsiga humör – och kanske räddade tårtan hans liv? Vissa myter säger att han ibland fick bakverket serverat i sin cell på Alcatraz.

 

Trots sin bana som gangster och spritsmugglare – och ansvarig för många döda slumpades det sig att det till slut var skattefrågorna som la krokben för Al Capone. Han satt 11 år i fängelse för skattefusk. Han dog 1947 i Miami.

 

Torta Caprese

Peter Nordin © Foto: Joachim Lundgren / Söderberg Agentur. 

 

Originalreceptet Torta Caprese från Capri

 

Ingredienser:

  • 4 äggulor
  • 4 äggvitor
  • 100 g socker
  • 50 g socker
  • 150 g smör, mjukt
  • 200 g skalade mandlar
  • 250 g mörk choklad 70 % grovt hackad
  • Florsocker eller kakao till dekoration

 

Gör Torta Caprese så här:

Som alltid i Italien är receptet enkelt. Värm ugnen till 180 °. Springform 20 cm i diameter klädd med smörat och mjölat bakplåtspapper. Smält chokladen i vattenbad. Finhacka mandeln och ställ åt sidan. Vispa smör och 100 gram socker luftigt och poröst. Tillsätt äggulorna ett i taget. Blanda i den hackade mandeln och vänd i den smälta chokladen.

Vispa äggvitorna till maräng och tillsätt 50 gram socker och vispa allt luftigt och glansigt. Vänd i marängen försiktigt i chokladsmeten. Häll blandningen i formen och baka i ugnen i cirka 45 minuter.

Låt svalna i rumstemperatur och strö kakan med kakao eller florsocker. Servera gärna med vispad grädde.

 

 

Läs också:
Lär dig laga italienska desserter
Reportage och recept av Peter Nordin

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Torta Caprese

Text och recept av: Peter Nordin

Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel, med inslag av spritsmugglare, gangstrar och den lyxiga fängelsecellen på Alcatraz.

 

Torta Caprese

 

Myten berättar att alla besökare på det natursköna Capri njuter detta bakverk vid minst ett tillfälle under sin vistelse på ön. Tårtan hittar du, mer eller mindre, på öns alla barer, restauranger, hotell och caféer. Receptet har rest världen runt och förändrats, men här kommer originalreceptet direkt från Capri.

Det finns olika berättelser om hur denna klassiska tårta har kommit till. En legend berättar om en österrikisk prinsessa semestrande på Capri. Hon skall ha önskat att hotellet skulle baka henne en Sachertårta, varpå de gjorde ett försök på fri hand, som sedermera blev dagens Capresetårta.

 

Torta Caprese

 

Den mest trovärdiga historien berättar att receptet kom till av misstag av kocken och konditorn Carmine di Fiore på Capri när han av ren bävan glömde mjölet i bakverket. År 1920 var Al Capone, ”Scarface”, på Capri. Han ville se sina föräldrar Gabriele and Teresinas födelseort. De härstammade från Salerno söder om Neapel. Vid besök på närbelägna Capri skall Capone ha önskat att konditorn Carmine di Fiore skulle baka honom en chokladtårta. När Carmine upptäckte vem gästen var blev han så skärrad och nervös så han glömde mjölet i receptet. Al Capone blev förtjust över bakverket, med sin knapriga yta och sin krämiga insida, vilket gjorde att Carmine slapp drabbas av Capones hetsiga humör – och kanske räddade tårtan hans liv? Vissa myter säger att han ibland fick bakverket serverat i sin cell på Alcatraz.

Trots sin bana som gangster och spritsmugglare – och ansvarig för många döda slumpades det sig att det till slut var skattefrågorna som la krokben för Al Capone. Han satt 11 år i fängelse för skattefusk. Han dog 1947 i Miami.

Peter Nordin © Foto: Joachim Lundgren / Söderberg Agentur. 

 

Originalreceptet Torta Caprese från Capri

Ingredienser:

  • 4 äggulor
  • 4 äggvitor
  • 100 g socker
  • 50 g socker
  • 150 g smör, mjukt
  • 200 g skalade mandlar
  • 250 g mörk choklad 70 % grovt hackad
  • Florsocker eller kakao till dekoration

 

Gör Torta Caprese så här:
Som alltid i Italien är receptet enkelt. Värm ugnen till 180 °. Springform 20 cm i diameter klädd med smörat och mjölat bakplåtspapper. Smält chokladen i vattenbad. Finhacka mandeln och ställ åt sidan. Vispa smör och 100 gram socker luftigt och poröst. Tillsätt äggulorna ett i taget. Blanda i den hackade mandeln och vänd i den smälta chokladen.

Vispa äggvitorna till maräng och tillsätt 50 gram socker och vispa allt luftigt och glansigt. Vänd i marängen försiktigt i chokladsmeten. Häll blandningen i formen och baka i ugnen i cirka 45 minuter.

Låt svalna i rumstemperatur och strö kakan med kakao eller florsocker. Servera gärna med vispad grädde.

 

Läs också:
Lär dig laga italienska desserter
Reportage och recept av Peter Nordin

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Involtini Nordini – di vitello

Involtini Nordini – di vitello

På något vis hänger allt samman här i Italien, men det tar litet tid att liksom komma underfund hur allt är sammanlänkat. Som dessa rullader, som börjar med min mormor

Read More

Rostade tomater på Ruffinovis

Rostade tomater på Ruffinovis

Lägg ett snitt på tomaternas överkant och koka 1 minut på hög värme i vatten. Lyft alla tomater till en skål med isvatten. Låt svalna i ...

Read More

Klassisk chokladtryffel

Klassisk chokladtryffel

En oemotståndlig chokladtryffel med en italiensk touch.

Read More

Italienskt kryddsmör

Italienskt kryddsmör

Lägg smöret i en skål och rör om med en gummispatel tills smöret är krämigt.Tillsätt de återstående ingredienserna och rör om för att ...

Read More

Mer av Peter Nordin !

Soppa på linser från Castelluccio
Soppa på linser från Castelluccio

Denna underbara soppa på linser är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.

Read More

resa fantasin
En resa i fantasin

I väntan på det ”goda Italien” är som i väntan på Godot av Samuel Beckett. Cooking with Stanley Tucci in searching for Italy - blir vårt substitut till att kunna resa i Italiens underbara landskap.

Read More