Torta CapreseText och recept av: Peter Nordin

Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel, med inslag av spritsmugglare, gangstrar och den lyxiga fängelsecellen på Alcatraz. Torta Caprese Myten berättar att alla besökare på det natursköna Capri njuter detta bakverk vid minst ett tillfälle under sin vistelse på ön. Tårtan hittar du, mer eller mindre, på öns alla barer, restauranger, hotell och caféer. Receptet har rest världen runt och förändrats, men här kommer originalreceptet direkt från Capri. Det finns olika berättelser om hur denna klassiska tårta har kommit till. En legend berättar om en österrikisk prinsessa semestrande på Capri. Hon skall ha önskat att hotellet skulle baka henne en Sachertårta, varpå de gjorde ett försök på fri hand, som sedermera blev dagens Capresetårta. Torta Caprese Den mest trovärdiga historien berättar att receptet kom till av misstag av kocken och konditorn Carmine di Fiore på Capri när han av ren bävan glömde mjölet i bakverket. År 1920 var Al Capone, ”Scarface”, på Capri. Han ville se sina föräldrar Gabriele and Teresinas födelseort. De härstammade från Salerno söder om Neapel. Vid besök på närbelägna Capri skall Capone ha önskat att konditorn Carmine di Fiore skulle baka honom en chokladtårta. När Carmine upptäckte vem gästen var blev han så skärrad och nervös så han glömde mjölet i receptet. Al Capone blev förtjust över bakverket, med sin knapriga yta och sin krämiga insida, vilket gjorde att Carmine slapp drabbas av Capones hetsiga humör – och kanske räddade tårtan hans liv? Vissa myter säger att han ibland fick bakverket serverat i sin cell på Alcatraz. Trots sin bana som gangster och spritsmugglare – och ansvarig för många döda slumpades det sig att det till slut var skattefrågorna som la krokben för Al Capone. Han satt 11 år i fängelse för skattefusk. Han dog 1947 i Miami. Torta CapresePeter Nordin © Foto: Joachim Lundgren / Söderberg Agentur.  Originalreceptet Torta Caprese från Capri Ingredienser:
 • 4 äggulor
 • 4 äggvitor
 • 100 g socker
 • 50 g socker
 • 150 g smör, mjukt
 • 200 g skalade mandlar
 • 250 g mörk choklad 70 % grovt hackad
 • Florsocker eller kakao till dekoration
 Gör Torta Caprese så här:Som alltid i Italien är receptet enkelt. Värm ugnen till 180 °. Springform 20 cm i diameter klädd med smörat och mjölat bakplåtspapper. Smält chokladen i vattenbad. Finhacka mandeln och ställ åt sidan. Vispa smör och 100 gram socker luftigt och poröst. Tillsätt äggulorna ett i taget. Blanda i den hackade mandeln och vänd i den smälta chokladen. Vispa äggvitorna till maräng och tillsätt 50 gram socker och vispa allt luftigt och glansigt. Vänd i marängen försiktigt i chokladsmeten. Häll blandningen i formen och baka i ugnen i cirka 45 minuter. Låt svalna i rumstemperatur och strö kakan med kakao eller florsocker. Servera gärna med vispad grädde.  Läs också:Lär dig laga italienska desserterReportage och recept av Peter Nordin Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Sätt betyg på receptet

Betyg 4.5 / 5. Antal recensioner 6

Inget betyg än så länge

Torta CapreseText och recept av: Peter Nordin

Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel, med inslag av spritsmugglare, gangstrar och den lyxiga fängelsecellen på Alcatraz. 
Läs mer om Torta Caprese Torta Caprese Myten berättar att alla besökare på det natursköna Capri njuter detta bakverk vid minst ett tillfälle under sin vistelse på ön. Tårtan hittar du, mer eller mindre, på öns alla barer, restauranger, hotell och caféer. Receptet har rest världen runt och förändrats, men här kommer originalreceptet direkt från Capri. Det finns olika berättelser om hur denna klassiska tårta har kommit till. En legend berättar om en österrikisk prinsessa semestrande på Capri. Hon skall ha önskat att hotellet skulle baka henne en Sachertårta, varpå de gjorde ett försök på fri hand, som sedermera blev dagens Capresetårta. Torta Caprese Den mest trovärdiga historien berättar att receptet kom till av misstag av kocken och konditorn Carmine di Fiore på Capri när han av ren bävan glömde mjölet i bakverket. År 1920 var Al Capone, ”Scarface”, på Capri. Han ville se sina föräldrar Gabriele and Teresinas födelseort. De härstammade från Salerno söder om Neapel. Vid besök på närbelägna Capri skall Capone ha önskat att konditorn Carmine di Fiore skulle baka honom en chokladtårta. När Carmine upptäckte vem gästen var blev han så skärrad och nervös så han glömde mjölet i receptet. Al Capone blev förtjust över bakverket, med sin knapriga yta och sin krämiga insida, vilket gjorde att Carmine slapp drabbas av Capones hetsiga humör – och kanske räddade tårtan hans liv? Vissa myter säger att han ibland fick bakverket serverat i sin cell på Alcatraz. Trots sin bana som gangster och spritsmugglare – och ansvarig för många döda slumpades det sig att det till slut var skattefrågorna som la krokben för Al Capone. Han satt 11 år i fängelse för skattefusk. Han dog 1947 i Miami. 

Originalreceptet Torta Caprese från CapriIngredienser:
 • 4 äggulor
 • 4 äggvitor
 • 100 g socker
 • 50 g socker
 • 150 g smör, mjukt
 • 200 g skalade mandlar
 • 250 g mörk choklad 70 % grovt hackad
 • Florsocker eller kakao till dekoration
 

Gör Torta Caprese så här:Som alltid i Italien är receptet enkelt. Värm ugnen till 180 °. Springform 20 cm i diameter klädd med smörat och mjölat bakplåtspapper. Smält chokladen i vattenbad. Finhacka mandeln och ställ åt sidan. Vispa smör och 100 gram socker luftigt och poröst. Tillsätt äggulorna ett i taget. Blanda i den hackade mandeln och vänd i den smälta chokladen. Vispa äggvitorna till maräng och tillsätt 50 gram socker och vispa allt luftigt och glansigt. Vänd i marängen försiktigt i chokladsmeten. Häll blandningen i formen och baka i ugnen i cirka 45 minuter. Låt svalna i rumstemperatur och strö kakan med kakao eller florsocker. Servera gärna med vispad grädde.  Peter Nordin © Foto: Joachim Lundgren / Söderberg Agentur.  Läs också:Lär dig laga italienska desserterReportage och recept av Peter Nordin Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Sätt betyg på receptet

Betyg 4.5 / 5. Antal recensioner 6

Inget betyg än så länge

Mer av Peter Nordin !

Avenotto

Avenotto. Jag vet inte riktigt vad jag skall kalla denna…

Läs recept

Peter-Nordin-blåmusslor

Ett bra sjapp

Nu stod jag innanför dörren på ett lokus i grannbyn på…

Läs recept

Peter-Nordins-Ragú

Peter Nordins Ragú

I Italien benämns denna sås kort och gott som ragù. Ordet…

Läs recept

Ett-kaseri-av-Peter Nordin-Italien

Kycklingen, kocken, och hallon från himlen

Jag tänker ofta på den stora skillnaden av liv vi hade i…

Läs recept