Roms bästa matställen - Peter Loewe tipsar

Den myllrande staden Rom har ett stort utbud av matställen och som besökare kan det vara svårt att få reda på vilka som är bra och vilka som helt enkelt är turistfällor.  Därför bad vi vår skribent Peter Loewe om hjälp. Under sina många år i staden har han sållat agnarna från vetet och vet var man hittar de mest autentiska matupplevelserna. Här är hans tips på matställen som du inte bör missa i Rom!  Felice a Testaccio Via Mastro Giorgio 29 tel + 39 06 5746800 öppet dagligen – lunch och middag  Trattorian skapades 1936 av Felice Trivelloni som började arbeta med sin pappa Guido. Stället har alltid legat här i arbetarkvarteret Testaccio. Idag är detta ett av Roms trevligaste matställen. Särskilt efter att restaurangen är ombyggd. Förr var den bullrig och slamrig. Idag märker man inte ett ett spår av detta, trots att gästerna är många. Felice har blivit elegant. Menyn är stor och spännande veckorätter finns. Pastarätter och kött dominerar. Idag är det absolut nödvändigt att boka bord en vecka i förväg. Restaurangen har egen svensk sommelier som hjälper er att välja ett passande vin.  Hostaria Farnese Via dei Baulari 109 tel + 39 06 68 80 15 95 stängt torsdagar Det är lätt att gå förbi denna lilla entrédörr – särskilt under vintertid då inga bord finns utomhus. Men denna hosteria skall man inte missa. Det är förstås en familjehistoria som är inne på andra generationen. Husets lamm brukar vara saftigt och smakrikt. Ossobucon är en fröjd att skåda. Inga stora seniga bitar här inte. Det går att få ett par riktigt bra viner på glas om man inte vill ha en hel flaska. Efterrätterna är förstås hemgjorda. Valet blir svårt mellan en cheesecake eller en monte bianco med maränger.  Roms bästa matställen Hostaria del Roody Vicolo della Scala 8 tel + 39 06 86754538 stängt måndagar Ny regi för gamla matstället Olindo i kvarteret Trastevere. Som tur är har ingenting ändrats. Oxsvansen som kokat länge har en magisk förtrollande smak. Ja det är klart. En aning bitter kakao fullbordar mästerverket. Efter detta delar vi på en pinfärsk klarbärspaj.  Trattoria Monti Via San Vito 13 a tel + 39 064466573 stängt måndagar och söndag kväll  En av stadens bästa trattorior som ofta serverar såväl fisk som kött. Många av rätterna är lokala som den bredbara korven ciauscolo som äts som en liten förrätt med bröd. En lokal delikatess. Fortsätt sedan med en liten ugnsbakad rödlöksmousse. Bland varmrätterna finns kalvlägg tillagad i rödvin. Ofta finns kanin på menyn liksom husets stora läckra köttbullar. Ibland även fisk som ”baccalà” gjord på gjord på ett recept från hamnstaden Ancona. Passatelli serveras ibland och är alltid en god och rolig maträtt. Den färspressade pastan går igenom ett filter så att pastan hamnar direkt i det kokande vattnet några få minuter. Bör ätas bums med smör och parmesan. Franca Marzioni står fortfarande i köket under förmiddagarna och förbereder en lång rad rätter.  Roms bästa matställen  Da Roberto e Loretta Via Saturnia 18-24 tel +39 06 77201037 stängt måndagar  Starta gärna med den krämiga buffelmozzarellan som serveras med sardeller och husets gyllengräddade bröd. Huvudstadens bästa brödleverantör. Var brödet kommer ifrån är en dold hemlighet. Stor meny och många utomhusplatser under sommarhalvåret. Knubbiga paccheri får koka dryga 10-minuter för att bli färdiga. Passar bra med en rensad firre och mogna små tomater och små oliver (de som smakar mest kommer oftast från Ligurien). Nästan alla efterrätter görs på restaurangen. Den ena läckrare än den andra).  Cantina Cantarini Piazza Salustio 12 +39 06 485528 eller +39 06 4743341 stängt söndagar  För mig det mest autentiska matstället i Rom. Hit återvänder jag alltid därför att stället är omistligt. Det representerar något som inte längre finns. Stället började som vinutskänkning i början av 1900-talet där man på sin höjd först kunde få den enklaste pastan med en aning ost eller bara med olja men säkerligen inte med vitlök. Idag finns en lång rad läckra rätter som husets oxroulader, hemgjorda köttbullar som smakar mycket annorlunda än våra svenska, panerad lever är en lokal specialitet som kommer från regionen Marche på ostkusten där ägaren Santina har sina rötter.  Cambio Två entreèr:  Via San Francesco a Ripa 141 Via Natale del Grande 1 tel +39 06 551363 öppet t.o.m 00.30  Det här är ett modernt matställe i Trastevere där du kan äta mycket eller bara ta en liten rätt och ett glas vin till. Men för den som är rejält hungrig finns mycket att välja på. Börja med friterade små pumpor ”zucchini” där man friterar själva blomman som fylls med sardeller och friterad buffelost. Här finns risotto, som ständigt varieras och förstås utmärkt amatriciana och carbonara. Köttälskare skall pröva den bräserade oxkinden som smälter i munnen, serveras med potatismos. Frågan är om efterrätterna inte är det bästa. Men de tar ofta slut. De fyllda bakverken är mästerverk. Passa på och kliv in redan på eftermiddagen om ni vill försäkra er om en portion.  Roms bästa matställen La Tavernaccia Da Bruno Via Giovanni da Castel Bolognese 63 tel + 39 06 5812792 öppet 12.45-15, 19.30-23 stängt onsdagar  Det är alltid lika roligt att gå till denna krog som bär sina år med lätthet. Stället kom till 1968. Idag har Bruno Persiani och hustrun dragit sig tillbaka. Nu är det kocken Giuseppe Ruzzettu som vårdar familjerecepten. Lätt att nå med lokaltåget som stannar i Roma Trastevere. Bra vinlista, men för den som dricker lite finns glas och karaff kvar. Prova husets tartufoglass som är läcker och görs i Pizzo Calabro i Kalabrien med smaker som pistasch, mörk choklad eller lakrits. En glass baserad på Syditaliens ingredienser.  Da Settimio Via di Val Tellina 81 +39 06 58230701 måndagar stängt  Signora Carla Cremonese är en av Roms stora restaurangpersonligheter. Hon har hotat med att gå i pension flera gånger – kanske på skoj och ibland på allvar. Hur som helst är hennes lilla matställe unikt och är alltid fullt. Starta med hennes underbara charkuterier. Hon lagar sin mormors recept. Hennes köttbullar ”polpette” liknar mer pannbiffar; de är friterade och förblir ändå fjärilslätta. Köttgrytan ”spezzatino” är en klassiker som görs på fläskkött med gröna ärtor. Utöver detta finns ibland en fantastisk lammragu. Absolut nödvändigt att boka bord. Två sittningar. Stället ligger i kvarteret Portuense en bra bit från centrum. Till detta prisvärda ställe kan man kosta på sig en taxi. I annat fall så finns buss 44 från Marcellusteatern. Färden tar cirka 40 minuter – bussen stannar framför Carlas trattoria.   Mer av Peter Loewe:Kaffenjutning på italienskt visMagnifika Capri!FRASCATI - KUNGLIGT GOTT! Läs även:Bucatini all’AmatricianaSpaghetti alla Carbonara på Italienskt vis Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Luna di Mezzanotte

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore 2019

I trakterna av staden Alba i Piemonte hittar vi mycket av det bästa i Italien; tryffel, hasselnötter och inte minst vin, och då gärna av...

Beställ här!

Fyra fantastiska recept !

Arancini di riso e ricotta

Risbollar – Arancini di riso e ricotta

Risbollar. Arancini di riso e ricotta: Koka riset i 7 ½ dl…

Läs recept

Saffranspannacotta

Saffranspannacotta

En italiensk Saffranspannacotta. Lägg gelatinbladen i en…

Läs recept

råbiff från piemonte

Råbiff från Piemonte

Råbiff. Den här rätten som också kan kallas carne cruda…

Läs recept

din egen pizzasås

Din egen pizzasås

Vill du göra din egen tomatsås till pizzan? Det är mycket…

Läs recept