La Collina Blu

La Collina Blu

asa collina bluVägen från ett hyreshus i Solna till en gård på toscanska landsbygden kan tyckas lång. Eller alldeles självklar. Som för Åsa Johansson. Hon tog steget 2001 för att hon älskade gamla italienska filmer och ville lära sig språket. Det fortsatte med journaliststudier på universitetet i Florens och så småningom till livet på gården med Stefano, hennes man.

 

Från sin utkikspunkt i Italien, skriver Åsa idag om mat, vin och kultur för flera olika tidningar i Sverige, Norge och Italien. Men sedan i höstas är hon också producent av en fantastisk olivolja med det poetiska namnet La Collina Blu – den blå kullen! Ett projekt som Åsa och Stefano jobbat med länge samtidigt som livet pågått i full rulle med barn, arbete och vardag.

 

Namnet är en hyllning till det vackra blå ljuset som omger kullarna i Toscana strax före solnedgången. Men det refererar också till Blue Hill, förorten i Solna norr om Stockholm där Åsa växte upp.

 

asa collina blu”Här börjar barnen med mycket lite, men med lite kärlek och förtroende kan de ge tillbaka mycket mer än du någonsin hade kunnat föreställa dig. Precis som olivträd.” säger Åsa
”För mig är olivolja något som förenar mina två världar, Italien och Sverige. I Blue Hill köpte min mamma den första olivoljan som jag någonsin smakat från en liten grekisk närbutik. För en svensk familj var det exotiskt och en ny upptäckt på 1980-talet.”

 

La Collina Blu är gjord på handplockade oliver som pressas redan ett par timmar efter skörd. Ju snabbare oliverna pressas desto mer smak och näringsämnen i oljan. Olivsorterna är typiska sorter från Toscana; leccino, moraiolo och frantoio, som ger en fräsch och smarkrik olivolja som doftar nyklippt gräs och kronärtskocka och ett pepprigt avslut. Självklart är den kallpressad och utan tillsatser av något slag.

 

collina blu bottleEtiketten är formgiven av Francesco Giani, konstnär och vän till familjen, och påminner om de höga husen i Blue Hill och deras tusentals fönster. Hus som byggdes på 60-talet för de första invandrare som anlände till Sverige.

 

Det är en underbart god olivolja som vi på Goda Italien rekommenderar varmt. Än så länge finns den bara i ett fåtal butiker i Stockholm men den går att beställa direkt från Åsa & Stefano.

 

www.lacollinablu.com

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

La Collina Blu

Vägen från ett hyreshus i Solna till en gård på toscanska landsbygden kan tyckas lång. Eller alldeles självklar. Som för Åsa Johansson. Hon tog steget 2001 för att hon älskade gamla italienska filmer och ville lära sig språket. Det fortsatte med journaliststudier på universitetet i Florens och så småningom till livet på gården med Stefano, hennes man.asa collina blu

 

Från sin utkikspunkt i Italien, skriver Åsa idag om mat, vin och kultur för flera olika tidningar i Sverige, Norge och Italien. Men sedan i höstas är hon också producent av en fantastisk olivolja med det poetiska namnet La Collina Blu – den blå kullen! Ett projekt som Åsa och Stefano jobbat med länge samtidigt som livet pågått i full rulle med barn, arbete och vardag.

 

Namnet är en hyllning till det vackra blå ljuset som omger kullarna i Toscana strax före solnedgången. Men det refererar också till Blue Hill, förorten i Solna norr om Stockholm där Åsa växte upp.

”Här börjar barnen med mycket lite, men med lite kärlek och förtroende kan de ge tillbaka mycket mer än du någonsin hade kunnat föreställa dig. Precis som olivträd.” säger Åsa
”För mig är olivolja något som förenar mina två världar, Italien och Sverige. I Blue Hill köpte min mamma den första olivoljan som jag någonsin smakat från en liten grekisk närbutik. För en svensk familj var det exotiskt och en ny upptäckt på 1980-talet.”

 

La Collina Blu är gjord på handplockade oliver som pressas redan ett par timmar efter skörd. Ju snabbare oliverna pressas desto mer smak och näringsämnen i oljan. Olivsorterna är typiska sorter från Toscana; leccino, moraiolo och frantoio, som ger en fräsch och smarkrik olivolja som doftar nyklippt gräs och kronärtskocka och ett pepprigt avslut. Självklart är den kallpressad och utan tillsatser av något slag.

 

collina blu bottleEtiketten är formgiven av Francesco Giani, konstnär och vän till familjen, och påminner om de höga husen i Blue Hill och deras tusentals fönster. Hus som byggdes på 60-talet för de första invandrare som anlände till Sverige.

 

Det är en underbart god olivolja som vi på Goda Italien rekommenderar varmt. Än så länge finns den bara i ett fåtal butiker i Stockholm men den går att beställa direkt från Åsa & Stefano.

www.lacollinablu.com

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Mousse al cioccolato e amaretto

Mousse al cioccolato e amaretto

En härligt krämig chokladmousse med mandellikören amaretto.

Läs mer

Citronsås

Citronsås med Limoncello

Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog...

Läs mer

Spaghetti-alla-Sorrento

Spaghetti alla Sorrento

Spaghetti alla Sorrento. Koka spaghettin al dente. Dela tomaterna och osten i mindre bitar, och lägg i en serveringsskål. Häll över olivoljan, riv ner basilikabladen och krydda med salt och peppar. Häll den färdiga spaghetting i skålen och blanda väl. Klart att servera!

Läs mer

Tortellini al brodo

Tortellini al brodo

Tortellini i buljong är ett populärt och traditionellt recept från Emilia Romagna. De små knytena med fylld äggpasta påminner om gudinnan Venus

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm