Italienska-viner-älskar-mat!

Italienska viner älskar mat!

Att välja vilket vin som passar till vilken mat beskrivs ibland som en vetenskap, medan det för andra är ett rent nöje med ett stort utrymme för den egna fantasin. Det finns såklart några proffsiga ”grundregler” att förhålla sig till för de som vill ha en hjälp på...

Read More

Vin!

Att välja vilket vin som passar till vilken mat beskrivs ibland som en vetenskap, medan det för andra är ett rent nöje med ett stort utrymme för den egna fantasin…

Läs mer

Rött vin

Ett mustigt och kryddigt rött vin med solmogna mörka körsbär, choklad, kryddnejlika och russin. Smaken är koncentrerad och har en lång fruktsöt och balanserad avslutning.

Nino Negri Valtellina Riserva 2016

Valtellina är en vacker alpdal i norra delen av Lombardiet,…

Teodosio Aglianico del Vulture

G.D. Vajra är familjeägt och drivs av Aldo och Milena…

La Corte del Pozzo

Bärig, ungdomlig smak med inslag av körsbär, jordgubbar,…

Recept till rött vin!

Saltimbocca-alla-romana

Saltimbocca alla romana

Saltimbocca alla romana. Detta är en av mina favoriträtter. När jag…

Read More

cacio-e-pepe

Cacio e Pepe av Peter Nordin

Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland…

Read More

Bistecca-alla-Fiorentina Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina

Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall…

Read More

Recept till rött vin!

Saltimbocca-alla-romana
Saltimbocca alla romana

Kalv på romerskt vis. Värm oljan i en…

Spaghetti-alla-Sorrento
Spaghetti alla Sorrento

Spaghetti alla Sorrento. Koka…

Brasato al Barolo
Brasato al Barolo

Ett långkok på nötkött bräserat i…

Spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino
Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio. Skala och halvera…

Vitt vin

Tenuta Rapitalà är en av Siciliens mest välrenommerade producenter med 225 hektar vingårdar på kullarna mellan Camporeale och Alcamo på öns nordvästra hörn…

La Bestia Toscana
Bianco

Toscana är mest känt för sina röda viner men här odlas…

Bolla le Tufaie Soave Superiore DOCG 2019

Bolla grundades redan 1883, och är en av de mest kända…

Fontana Candida
Frascati

Romarnas ”vardagsvin” skulle vi kunna kalla det här friska…

Recept till vitt vin!

Insalata caprese

Insalata caprese

Ett praktexempel på det italienska kökets enkla raffinemang där ett…

Read More

Ragú alla Bolognese – Köttfärssås

Ragú alla Bolognese

Ragu är det italienska samlingsnamnet för köttbaserade såser. Detta…

Read More

Cipolle Ripieni

Cipolle ripieni – lökar fyllda med kött

Lökar fyllda med kött. Sätt ugnen på 200 grader. Koka lökarna i ca 35…

Read More

Recept till vitt vin!

Risotto con zucchine pancetta e taleggio
Risotto con zucchine pancetta e taleggio

Den här risotton är så delikat att alla…

Insalata Pantesca
Insalata Pantesca

Det här är ett traditionellt recept…

Vincisgrassi alla Nordin
Vincisgrassi alla Nordin

Vincisgrassi. Koka upp en stor kastrull…

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin
Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Att tillaga denna rätt anses vara en…

Vi-gillar-Italiensk-Vermouth

Vi gillar: Italiensk Vermouth

Vermouth kommer från trakterna kring Torino i Piemonte i nordvästra Italien och är ett kryddat starkvin som uppfanns av Antonio Benedetto Carpano år 1786. En hel industri växte fram och Carpano fick kända efterföljare som till exempel Cinzano, Perlino och Martini. Själva grundidén till kommer...

Read More

Vermouth kommer från trakterna kring Torino i Piemonte i nordvästra Italien och är ett kryddat starkvin som uppfanns av Antonio Benedetto Carpano år 1786. En hel industri växte fram och Carpano fick kända efterföljare som till exempel…

Läs mer

Bubbel och Prosecco

Bolla grundades redan 1883, och är en av de mest kända producenterna i norditalienska Veneto. Ett av regionens mest uppskattade viner är det mousserande Prosecco som gör segertåg…

Casalforte Prosecco

Italienarna älskar sitt bubbel, och inte minst Prosecco som…

Ferrari

Ferrari Vin grundades 1902 av vinmakare Giulio Ferrari som…

Bolla Prosecco Superiore

Tonerna i denna eleganta prosecco går åt nektarin,…

Låt dig inspireras!

Negroni Sbagliato

Negroni Sbagliato

En bubbligare och lättare variant på en av Italiens mest kända…

Read More

Tiramisú Al Limoncello

En spännande variant på den klassiska desserten tiramisú. En söt,…

Read More

Fragole al vino bianco

Fragole al vino bianco

Fragole al vino bianco. Häll vinet, sockret och citronskalet i en…

Read More

Låt dig inspireras!

Amaretto Sicily
Amaretto Sicily

En enkel sommardrink! Du behöver endast…

Tiramisú Al Limoncello

En spännande variant på den klassiska…

Negroni Sbagliato
Negroni Sbagliato

En bubbligare och lättare variant på en…

Fragole al vino bianco
Fragole al vino bianco

Fragole al vino bianco. Häll vinet,…

Aperitivo och Dessertvin

Italienare gillar att dröja vid bordet, både under och efter en måltid, och som avslutning är det vanligt att servera en digestivo. Den kan vara mer eller mindre alkoholstark…

Perlino Bianco

I Italien serveras den gärna kyld, med is och en citronskiva som en…

Villa Cardea
Aperitivo

Aperitivo kommer från det franska ordet aperitif som...

Citronsås

Citronsås med Limoncello

Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog...

Read More

Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog…

Läs mer

Laga mat med vin!

Ragú alla Bolognese – Köttfärssås

Ragú alla Bolognese

Ragu är det italienska samlingsnamnet för köttbaserade såser. Detta…

Read More

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana - Denna auberginegratäng med tomat,…

Read More

Pici Al Ragu Di Agnello

Pici med lammragu är en pastarätt med en rik och fyllig smak som hör…

Read More

Polpette al sugo

Polpette al sugo

Köttbullar känns kanske väldigt svenskt, inte minst i jultider, men…

Read More

Spaghetti-allo-scoglio

Spaghetti allo scoglio

Skaldjurspastan Spaghetti allo scoglio är en av det det italienska…

Read More

Brasato al Barolo

Brasato al Barolo

Ett långkok på nötkött bräserat i rödvin som serveras med polenta och…

Read More