Italienska viner älskar mat!
Att välja vilket vin som passar till vilken mat beskrivs ibland som en vetenskap, medan det för andra är ett rent nöje med ett stort utrymme för den egna fantasin. Det finns såklart några proffsiga ”grundregler” att förhålla sig till för de som vill ha en hjälp på...
Vin!
Att välja vilket vin som passar till vilken mat beskrivs ibland som en vetenskap, medan det för andra är ett rent nöje med ett stort utrymme för den egna fantasin…
Rött vin
Ett mustigt och kryddigt rött vin med solmogna mörka körsbär, choklad, kryddnejlika och russin. Smaken är koncentrerad och har en lång fruktsöt och balanserad avslutning.
Nino Negri Valtellina Riserva 2016
Valtellina är en vacker alpdal i norra delen av Lombardiet,…
Teodosio Aglianico del Vulture
G.D. Vajra är familjeägt och drivs av Aldo och Milena…
La Corte del Pozzo
Bärig, ungdomlig smak med inslag av körsbär, jordgubbar,…
Recept till rött vin!
Saltimbocca alla romana
Saltimbocca alla romana. Detta är en av mina favoriträtter. När jag…
Pasta,Peter Nordin,Vegetariskt
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland…
Bistecca alla Fiorentina
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall…
Recept till rött vin!
Saltimbocca alla romana
Kalv på romerskt vis. Värm oljan i en…
Spaghetti alla Sorrento
Spaghetti alla Sorrento. Koka…
Brasato al Barolo
Ett långkok på nötkött bräserat i…
Spaghetti aglio olio e peperoncino
Spaghetti aglio olio. Skala och halvera…
Vitt vin
Tenuta Rapitalà är en av Siciliens mest välrenommerade producenter med 225 hektar vingårdar på kullarna mellan Camporeale och Alcamo på öns nordvästra hörn…
La Bestia Toscana
Bianco
Toscana är mest känt för sina röda viner men här odlas…
Bolla le Tufaie Soave Superiore DOCG 2019
Bolla grundades redan 1883, och är en av de mest kända…
Fontana Candida
Frascati
Romarnas ”vardagsvin” skulle vi kunna kalla det här friska…
Recept till vitt vin!
Förrätter / Antipasti,Sallader,Vegetariskt
Insalata caprese
Ett praktexempel på det italienska kökets enkla raffinemang där ett…
Ragú alla Bolognese
Ragu är det italienska samlingsnamnet för köttbaserade såser. Detta…
Cipolle ripieni – lökar fyllda med kött
Lökar fyllda med kött. Sätt ugnen på 200 grader. Koka lökarna i ca 35…
Recept till vitt vin!
Risotto con zucchine pancetta e taleggio
Den här risotton är så delikat att alla…
Insalata Pantesca
Det här är ett traditionellt recept…
Vincisgrassi alla Nordin
Vincisgrassi. Koka upp en stor kastrull…
Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin
Att tillaga denna rätt anses vara en…
Vi gillar: Italiensk Vermouth
Vermouth kommer från trakterna kring Torino i Piemonte i nordvästra Italien och är ett kryddat starkvin som uppfanns av Antonio Benedetto Carpano år 1786. En hel industri växte fram och Carpano fick kända efterföljare som till exempel Cinzano, Perlino och Martini. Själva grundidén till kommer...
Vermouth kommer från trakterna kring Torino i Piemonte i nordvästra Italien och är ett kryddat starkvin som uppfanns av Antonio Benedetto Carpano år 1786. En hel industri växte fram och Carpano fick kända efterföljare som till exempel…
Bubbel och Prosecco
Bolla grundades redan 1883, och är en av de mest kända producenterna i norditalienska Veneto. Ett av regionens mest uppskattade viner är det mousserande Prosecco som gör segertåg…
Casalforte Prosecco
Italienarna älskar sitt bubbel, och inte minst Prosecco som…
Ferrari
Ferrari Vin grundades 1902 av vinmakare Giulio Ferrari som…
Bolla Prosecco Superiore
Tonerna i denna eleganta prosecco går åt nektarin,…
Låt dig inspireras!
Tiramisú Al Limoncello
En spännande variant på den klassiska desserten tiramisú. En söt,…
Fragole al vino bianco
Fragole al vino bianco. Häll vinet, sockret och citronskalet i en…
Låt dig inspireras!
Amaretto Sicily
En enkel sommardrink! Du behöver endast…
Tiramisú Al Limoncello
En spännande variant på den klassiska…
Negroni Sbagliato
En bubbligare och lättare variant på en…
Fragole al vino bianco
Fragole al vino bianco. Häll vinet,…
Aperitivo och Dessertvin
Italienare gillar att dröja vid bordet, både under och efter en måltid, och som avslutning är det vanligt att servera en digestivo. Den kan vara mer eller mindre alkoholstark…
Perlino Bianco
I Italien serveras den gärna kyld, med is och en citronskiva som en…
Villa Cardea
Aperitivo
Aperitivo kommer från det franska ordet aperitif som...
Citronsås med Limoncello
Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog...
Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog…
Laga mat med vin!
Ragú alla Bolognese
Ragu är det italienska samlingsnamnet för köttbaserade såser. Detta…
Melanzane alla parmigiana
Melanzane alla parmigiana - Denna auberginegratäng med tomat,…
Pici Al Ragu Di Agnello
Pici med lammragu är en pastarätt med en rik och fyllig smak som hör…
Polpette al sugo
Köttbullar känns kanske väldigt svenskt, inte minst i jultider, men…
Spaghetti allo scoglio
Skaldjurspastan Spaghetti allo scoglio är en av det det italienska…
Brasato al Barolo
Ett långkok på nötkött bräserat i rödvin som serveras med polenta och…