Italienska-viner-älskar-mat!

Italienska viner älskar mat!

Att välja vilket vin som passar till vilken mat beskrivs ibland som en vetenskap, medan det för andra är ett rent nöje med ett stort utrymme för den egna fantasin. Det finns såklart några proffsiga ”grundregler” att förhålla sig till för de som vill ha en hjälp på...

Read More

Vin!

Att välja vilket vin som passar till vilken mat beskrivs ibland som en vetenskap, medan det för andra är ett rent nöje med ett stort utrymme för den egna fantasin…

Läs mer

Rött vin

Ett mustigt och kryddigt rött vin med solmogna mörka körsbär, choklad, kryddnejlika och russin. Smaken är koncentrerad och har en lång fruktsöt och balanserad avslutning.

Nino Negri Valtellina Riserva 2016

Valtellina är en vacker alpdal i norra delen av Lombardiet,…

Teodosio Aglianico del Vulture

G.D. Vajra är familjeägt och drivs av Aldo och Milena…

La Corte del Pozzo

Bärig, ungdomlig smak med inslag av körsbär, jordgubbar,…

Rätter att avnjuta med vinet:

Penne alla Vodka

Penne alla Vodka

Penne alla Vodka. En snabblagad modern klassiker som signalerar 80-tal och som har fått fäste på italienska menyer både i och utanför Italien. Ursprunget är dock omstritt; enligt vissa föddes rätten på en restaurang i Bologna.

Läs mer

Råbiff från Piemonte

Råbiff från Piemonte

Råbiff. Den här rätten som också kan kallas carne cruda piemontese är italienarnas svar på vår råbiff eller fransmännens steak tartare. En rätt som passar bra som förrätt eller vickning på nyårsafton.

Läs mer

Penne alla milanese

Penne alla milanese

En underbar och lättlagad pasta ”som i Milano” med fylliga smaker av salsiccia och saffran, och som på norditalienskt manér även ...

Läs mer

Rätter att avnjuta med vinet:

Insalata di melone e prosciutto
Insalata di melone e prosciutto

Insalata di melone e prosciutto. En…

Råbiff från Piemonte
Råbiff från Piemonte

Råbiff. Den här rätten som också kan…

Spaghetti alla Gricia
Spaghetti alla Gricia

Spaghetti alla gricia är en av de mest…

Agnello al forno con patate
Agnello al forno con patate

Här är ett enkelt och rustikt recept…

Vitt vin

Tenuta Rapitalà är en av Siciliens mest välrenommerade producenter med 225 hektar vingårdar på kullarna mellan Camporeale och Alcamo på öns nordvästra hörn…

La Bestia Toscana
Bianco

Toscana är mest känt för sina röda viner men här odlas…

Fontana Candida
Frascati

Romarnas ”vardagsvin” skulle vi kunna kalla det här friska…

Recept till vitt vin!

Umbrisk kycklingleverpaté

Umbrisk kycklingleverpaté

Mat av alla slag har alltid varit en självklar del av mitt liv. Det har alltid handlat om råvarorna och strävan efter enkelheten och ...

Läs mer

Lombata di vitello

Lombata di vitello

Lägg köttskivorna mellan 2 ark plastfolie och platta till dem med en brödkavel (eller liknande) så att de blir mycket tunna. Doppa dem i det kryddade mjölet, sedan i uppvisat ägg och sist i ströbröd.

Läs mer

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag har lärt mig denna konst på italienska stjärnrestauranger och hos gamla tanter på...

Läs mer

Recept till vitt vin!

Risotto agli Asparigi
Risotto agli Asparigi

Risotto agli Asparigi. Börja med att…

Råbiff från Piemonte
Råbiff från Piemonte

Råbiff. Den här rätten som också kan…

Bruschetta
Bruschetta

Bruschetta är en enkel maträtt från…

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin
Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Att tillaga denna rätt anses vara en…

Vi-gillar-Italiensk-Vermouth

Vi gillar: Italiensk Vermouth

Vermouth kommer från trakterna kring Torino i Piemonte i nordvästra Italien och är ett kryddat starkvin som uppfanns av Antonio Benedetto Carpano år 1786. En hel industri växte fram och Carpano fick kända efterföljare som till exempel Cinzano, Perlino och Martini. Själva grundidén till kommer...

Läs mer

Vermouth kommer från trakterna kring Torino i Piemonte i nordvästra Italien och är ett kryddat starkvin som uppfanns av Antonio Benedetto Carpano år 1786. En hel industri växte fram och Carpano fick kända efterföljare som till exempel…

Läs mer

Bubbel och Prosecco

Bolla grundades redan 1883, och är en av de mest kända producenterna i norditalienska Veneto. Ett av regionens mest uppskattade viner är det mousserande Prosecco som gör segertåg…

Casalforte Prosecco

Italienarna älskar sitt bubbel, och inte minst Prosecco som…

Ferrari

Ferrari Vin grundades 1902 av vinmakare Giulio Ferrari som…

Låt dig inspireras!

Tiramisú Al Limoncello

En spännande variant på den klassiska desserten tiramisú. En söt, fräsch och fantastiskt krämig efterrätt...

Read More

Fragole al vino bianco

Fragole al vino bianco

Fragole al vino bianco. Häll vinet, sockret och citronskalet i en skål. Rör till sockret har löst upp sig. Lägg i jordgubbarna och blanda.

Read More

Negroni Sbagliato

Negroni Sbagliato

En bubbligare och lättare variant på en av Italiens mest kända cocktails. Den sägs ha kommit till då en bartender råkade ta fel flaska och ...

Read More

Låt dig inspireras!

Amaretto Sicily
Amaretto Sicily

En enkel sommardrink! Du behöver endast…

Tiramisú Al Limoncello

En spännande variant på den klassiska…

Negroni Sbagliato
Negroni Sbagliato

En bubbligare och lättare variant på en…

Fragole al vino bianco
Fragole al vino bianco

Fragole al vino bianco. Häll vinet,…

Aperitivo och Dessertvin

Italienare gillar att dröja vid bordet, både under och efter en måltid, och som avslutning är det vanligt att servera en digestivo. Den kan vara mer eller mindre alkoholstark…

Perlino Bianco

I Italien serveras den gärna kyld, med is och en citronskiva som en…

Villa Cardea
Aperitivo

Aperitivo kommer från det franska ordet aperitif som...

Citronsås

Citronsås med Limoncello

Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog...

Läs mer

Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog…

Läs mer

Laga mat med vin!

Ragú alla Bolognese

Ragú alla Bolognese

En mustig och smakrik köttfärsås. Detta är ett långkok och original receptet från Bologna. Ät denna äkta italienska rätt med pasta...

Läs mer

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana - Denna auberginegratäng med tomat, mozzarella och parmesan är enklare än du tror att tillaga, och helt otroligt god!

Läs mer

Pici Al Ragu Di Agnello

Pici med lammragu är en pastarätt med en rik och fyllig smak som hör ihop med våren. Det är enklast att göra såsen ..

Läs mer

Polpette al sugo

Polpette al sugo

De här italienska köttbullarna med tomatsås är fantastiskt goda, och äts vanligen med ett gott bröd som man kan suga upp såsen med...

Läs mer

Spaghetti-allo-scoglio

Spaghetti allo scoglio

Skaldjurspastan Spaghetti allo scoglio är en av det det italienska kökets verkliga klassiker. Blåmusslor, vongole, scampi, bläckfisk, tomat...

Läs mer

Brasato al Barolo

Brasato al Barolo

Ett långkok på nötkött bräserat i rödvin som serveras med polenta och krispiska grönsaker ...

Läs mer