11 matnyttiga tips i Rom

Rom – den eviga staden – är en ständig favorit och förhoppningsvis mångas resmål nu i sommar när pandemin släppt sitt grepp om Italien och världen. Mat och dryck står alltid i centrum vid ett besök i Italien, så därför har vi samlat några handplockade tips för goda upplevelser!

 

Äta

Spaghetti alla gricia: Agustarello al Testaccio

Agustarello är en lokal favorit i stadsdelen Testaccio där du också hittar en av stadens bästa matmarknader. Den anspråkslösa restaurangen har hållit öppet sedan 1957 och här serveras ett typiskt romerskt kök inklusive en av stadens kända pastarätter – gricia med handgjord pasta, fläsk, pecorinoost och svartpeppar – oförglömliga smaker! Här är mottot ”god mat för samman människor och får dem att komma tillbaka”. Välkomnande och vänligt!

Via Giovanni Branca 100, Tel: +39 06 574 6585

 

Spaghetti-alla-gricia

 

Rom i modern tappning: Untitled 53, Bites & Wines

Ett enastående exempel på en samtida osteria, och en liten och intim restaurang där vinet och maten går hand i hand. Den ligger i själva stadskärnan, bara ett stenkast från Campo de Fiori, och tanken är att du kan stanna när som helst på dagen och njuta av ett originellt kök,  men med rötterna i Roms traditioner. Grundkonceptet är lite ”tapas”-likt där man delar mindre tallrikar men det finns också en mer traditionell meny och en 5-rätters kostar bara 50 €!

Via del Monte della farina 53, Tel: +39 06 87 93 08 60

 

Al fresco: Ristorante Archimede

Som nordbo vill man gärna sitta ute och äta, och i hjärtat av Rom, med vacker utsikt över Basilica Sant’ Eustachio, hittar vi Archimede med en pittoresk murgröneklädd uteservering med skuggiga bord för stora sällskap. Prova de utmärkta friterade zucchiniblommorna, ricottaosten och Spaghetti Carbonara såklart. Avrunda med hemlagade och pinfärska desserter som semifreddo till pannacotta. Husets vin smakar utmärkt till pastan, men här finns också en omfattande lista med viner från hela Italien.

Piazza dei Caprettari 63, tel +39 06 68 61 616

 

osteria

 

Porchetta: Er Buchetto

Den lilla butiken nära tågstationen Termini har varit öppen sedan 1890, och har blivit något av en ”institution”. Har du tur får du plats vid ett av de tre små borden inomhus där du kan följa serveringen på nära håll, annars får du ta plats utomhus.  Porchetta är, som du säkert vet, en hel gris som har blivit urbenad, gnuggad med rosmarin, ihoprullad och rostad hel. Rätten sägs vara bäst i Lazio, och den by som är mest känd för delikatessen är Ariccia utanför Rom. Det är härifrån porchettan som serveras på Er Buchetto kommer. Det mest populära sättet att äta porchetta på är som en smörgås. En halverad knaprig fralla fylld med några skivor porchetta och helt utan andra garnityr så att du kan njuta av köttet till fullo!

Via del Viminale 2F

 

porchetta

 

Supplì: I Supplì

Söker du en referensadress för Roms egen ”street food” – supplì – så är det här stället i Trastevere ett oslagbart stopp. Här serveras också god pizza men det är de friterade risbollarna som är ställets verkliga stjärnor. Den traditionella sorten har rikligt med tomatsås och ett inre av trådig mozzarella som skapar en slags ”telefonsladds”-effekt som älskas av både kännare och turister. Den idealiska platsen för de som lockas av enkla och genuina smaker.

via San Francesco a Ripa 137

 

Maritozzo: Regoli

Vill du äta en äkta romersk frukost så är det Maritozzo som gäller. Den gräddfyllda bullen är precis lika rik och god som den ser ut! Pasticceria Regoli är ett konditori som grundades 1916 och fortfarande drivs av samma familj. Är du i närheten av turistmagneterna

Santa Maria Maggiore och Piazza Vittorio Emanuele II, så är det värt en extra sväng till den lilla butiken som tillverkar sina bakverk efter genuina recept, där traditionens aromer blandas med konditorernas passion, och alla smakerna fortfarande är vad de brukade vara, och alltid kommer att vara.

Via dello Statuto 60, Tel: +39 06 4872812

 

maritozzo

 

Gelato: Maravé

Det vackra marknadstorget Campo de’ Fiori är normalt inte ett ställe som många rekommenderar för att njuta av mat och dryck eftersom de flesta kaféerna och restaurangerna anses vara turistfällor. Men här finns en ganska nyöppnad gelateria som redan utsetts till en av Italiens bästa. Maravé kombinerar helt enkelt ett fantastiskt läge och utsökt glass och hit vallfärdar nu många för att njuta av Emanuela Avaros mandelglass och cannoli.

Piazza Campo de’ Fiori 51

 

gelato

 

Dricka

Aperitivo: Freni I Frizzioni

I ett hörn nära Ponte Sisto i stadsdelen Trastevere ligger det ”coola” stället Freni e Frizioni, inrymt i en före detta bilverkstad. Här kombineras skicklighet bakom baren och i köket med en stor portion gott humör! Varma kvällar fylls piazzan av unga kreativa romare som njuter av sin aperitivo. Kommer du mellan 19 och 22 på kvällen serverar de en aperitivobuffé, till stora delar vegetarisk, som är så god och så generös att den kan ersätta din middag.

Via del Politeama 4/6, tel: +39 06 45 49 7499

Freni-I-Frizzioni

 

Vinbar: Civico 4

Civico 4 är en vinbar inredd med ett svartvit-rutigt kakelgolv och små bistrobord i mahogny – ett elegant ställe som passar perfekt i den livliga stadsdelen Monti. Hit kommer en vinkunnig, till största delen helitaliensk publik och med tanke hur tätt borden står kan du förvänta dig att träffa nya vänner när du botaniserar bland det stora urvalet av flaskor från hela Italien!

Via degli Zingari, 4

 

vinbar

 

Bar: San Calisto

Bar San Calisto är ett riktigt landmärke i Trastevere med ett häpnadsväckande men välförtjänt rykte hos både besökare och lokalbefolkningen. Så vad är hemligheten? På San Calisto umgås den perfekta blandningen av unga och gamla. Kvarterets kvinnor stannar till här efter att ha shoppat på marknaden San Cosimato, och deras män samlas dygnet runt för att spela kort. Universitetsstudenter fyller borden för att dricka billiga, stora öl och många träffas här efter jobbet för en cocktail med kollegorna. Ett ställe för alla!

Piazza di San Calisto 3

 

San-Calisto

 

Handla

Matmarknad: Mercato di Campagna Amica del Circo Massimo

Roms största, och fortfarande mest jordnära, bondemarknad är Mercato di Campagna Amica som bara är öppen på helgerna. Allt som säljs har tillverkats eller odlats inom 10 mil från Rom, och ett besök här är som en snabbkurs i vad regionen Lazio har att erbjuda. Både oliverna och olivoljan som du hittar här är värda att satsa på, men ett av marknadens bästa användningsområden för en turist är som inköpsställe för en till fräsch och billigt picknick. Köp lite bröd, lite färsk pecorino, några skivor prosciutto och lite frukt och du har en utsökt lunch för långt under € 10!

 

matmarknad

 

Mer matnyttig läsning om Rom:
Suppli – delikat dröm

Mercato di Testaccio – historisk matmarknad i Rom

Roms bästa matställen Peter Loewe tipsar

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

11 matnyttiga tips i Rom

Rom – den eviga staden – är en ständig favorit och förhoppningsvis mångas resmål nu i sommar när pandemin släppt sitt grepp om Italien och världen. Mat och dryck står alltid i centrum vid ett besök i Italien, så därför har vi samlat några handplockade tips för goda upplevelser!

Äta

Spaghetti alla gricia: Agustarello al Testaccio

Agustarello är en lokal favorit i stadsdelen Testaccio där du också hittar en av stadens bästa matmarknader. Den anspråkslösa restaurangen har hållit öppet sedan 1957 och här serveras ett typiskt romerskt kök inklusive en av stadens kända pastarätter – gricia med handgjord pasta, fläsk, pecorinoost och svartpeppar – oförglömliga smaker! Här är mottot ”god mat för samman människor och får dem att komma tillbaka”. Välkomnande och vänligt!

Via Giovanni Branca 100, Tel: +39 06 574 6585

Spaghetti-alla-gricia

Rom i modern tappning: Untitled 53, Bites & Wines

Ett enastående exempel på en samtida osteria, och en liten och intim restaurang där vinet och maten går hand i hand. Den ligger i själva stadskärnan, bara ett stenkast från Campo de Fiori, och tanken är att du kan stanna när som helst på dagen och njuta av ett originellt kök,  men med rötterna i Roms traditioner. Grundkonceptet är lite ”tapas”-likt där man delar mindre tallrikar men det finns också en mer traditionell meny och en 5-rätters kostar bara 50 €!

Via del Monte della farina 53, Tel: +39 06 87 93 08 60

Al fresco: Ristorante Archimede

Som nordbo vill man gärna sitta ute och äta, och i hjärtat av Rom, med vacker utsikt över Basilica Sant’ Eustachio, hittar vi Archimede med en pittoresk murgröneklädd uteservering med skuggiga bord för stora sällskap. Prova de utmärkta friterade zucchiniblommorna, ricottaosten och Spaghetti Carbonara såklart. Avrunda med hemlagade och pinfärska desserter som semifreddo till pannacotta. Husets vin smakar utmärkt till pastan, men här finns också en omfattande lista med viner från hela Italien.

Piazza dei Caprettari 63, tel +39 06 68 61 616

osteria

Porchetta: Er Buchetto

Den lilla butiken nära tågstationen Termini har varit öppen sedan 1890, och har blivit något av en ”institution”. Har du tur får du plats vid ett av de tre små borden inomhus där du kan följa serveringen på nära håll, annars får du ta plats utomhus.  Porchetta är, som du säkert vet, en hel gris som har blivit urbenad, gnuggad med rosmarin, ihoprullad och rostad hel. Rätten sägs vara bäst i Lazio, och den by som är mest känd för delikatessen är Ariccia utanför Rom. Det är härifrån porchettan som serveras på Er Buchetto kommer. Det mest populära sättet att äta porchetta på är som en smörgås. En halverad knaprig fralla fylld med några skivor porchetta och helt utan andra garnityr så att du kan njuta av köttet till fullo!

Via del Viminale 2F

porchetta

Supplì: I Supplì

Söker du en referensadress för Roms egen ”street food” – supplì – så är det här stället i Trastevere ett oslagbart stopp. Här serveras också god pizza men det är de friterade risbollarna som är ställets verkliga stjärnor. Den traditionella sorten har rikligt med tomatsås och ett inre av trådig mozzarella som skapar en slags ”telefonsladds”-effekt som älskas av både kännare och turister. Den idealiska platsen för de som lockas av enkla och genuina smaker.

via San Francesco a Ripa 137

Maritozzo: Regoli

Vill du äta en äkta romersk frukost så är det Maritozzo som gäller. Den gräddfyllda bullen är precis lika rik och god som den ser ut! Pasticceria Regoli är ett konditori som grundades 1916 och fortfarande drivs av samma familj. Är du i närheten av turistmagneterna

Santa Maria Maggiore och Piazza Vittorio Emanuele II, så är det värt en extra sväng till den lilla butiken som tillverkar sina bakverk efter genuina recept, där traditionens aromer blandas med konditorernas passion, och alla smakerna fortfarande är vad de brukade vara, och alltid kommer att vara.

Via dello Statuto 60, Tel: +39 06 4872812

 

maritozzo

 

Gelato: Maravé

Det vackra marknadstorget Campo de’ Fiori är normalt inte ett ställe som många rekommenderar för att njuta av mat och dryck eftersom de flesta kaféerna och restaurangerna anses vara turistfällor. Men här finns en ganska nyöppnad gelateria som redan utsetts till en av Italiens bästa. Maravé kombinerar helt enkelt ett fantastiskt läge och utsökt glass och hit vallfärdar nu många för att njuta av Emanuela Avaros mandelglass och cannoli.

Piazza Campo de’ Fiori 51

 

gelato

 

Dricka

Aperitivo: Freni I Frizzioni

I ett hörn nära Ponte Sisto i stadsdelen Trastevere ligger det ”coola” stället Freni e Frizioni, inrymt i en före detta bilverkstad. Här kombineras skicklighet bakom baren och i köket med en stor portion gott humör! Varma kvällar fylls piazzan av unga kreativa romare som njuter av sin aperitivo. Kommer du mellan 19 och 22 på kvällen serverar de en aperitivobuffé, till stora delar vegetarisk, som är så god och så generös att den kan ersätta din middag.

Via del Politeama 4/6, tel: +39 06 45 49 7499

Freni-I-Frizzioni

 

Vinbar: Civico 4

Civico 4 är en vinbar inredd med ett svartvit-rutigt kakelgolv och små bistrobord i mahogny – ett elegant ställe som passar perfekt i den livliga stadsdelen Monti. Hit kommer en vinkunnig, till största delen helitaliensk publik och med tanke hur tätt borden står kan du förvänta dig att träffa nya vänner när du botaniserar bland det stora urvalet av flaskor från hela Italien!

Via degli Zingari, 4

 

vinbar

 

Bar: San Calisto

Bar San Calisto är ett riktigt landmärke i Trastevere med ett häpnadsväckande men välförtjänt rykte hos både besökare och lokalbefolkningen. Så vad är hemligheten? På San Calisto umgås den perfekta blandningen av unga och gamla. Kvarterets kvinnor stannar till här efter att ha shoppat på marknaden San Cosimato, och deras män samlas dygnet runt för att spela kort. Universitetsstudenter fyller borden för att dricka billiga, stora öl och många träffas här efter jobbet för en cocktail med kollegorna. Ett ställe för alla!

Piazza di San Calisto 3

 

San-Calisto

 

Handla

Matmarknad: Mercato di Campagna Amica del Circo Massimo

Roms största, och fortfarande mest jordnära, bondemarknad är Mercato di Campagna Amica som bara är öppen på helgerna. Allt som säljs har tillverkats eller odlats inom 10 mil från Rom, och ett besök här är som en snabbkurs i vad regionen Lazio har att erbjuda. Både oliverna och olivoljan som du hittar här är värda att satsa på, men ett av marknadens bästa användningsområden för en turist är som inköpsställe för en till fräsch och billigt picknick. Köp lite bröd, lite färsk pecorino, några skivor prosciutto och lite frukt och du har en utsökt lunch för långt under € 10!

 

matmarknad

 

Mer matnyttig läsning om Rom:
Suppli – delikat dröm

Mercato di Testaccio – historisk matmarknad i Rom

Roms bästa matställen Peter Loewe tipsar

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Vin brulé

Vin brulé (Hemmagjord italiensk glögg)

Gör din hemmagjorda italienska glögg, vin brulé. Blanda socker/honung, citrusskal, apelsinjuice och kryddor i en kastrull. Sedan...

Läs mer

Fettuccine Alfredo

Längtan efter Italien

Längtan efter Italien. Just nu kan vi mest längta efter Italien, då Covid-19 sätter sina klor landets invånare ...

Läs mer

Pannacotta-al-caramello

Pannacotta al caramello

En lättlagad och syndigt god dessert! Visste du att panna cotta bokstavligen betyder kokt grädde på italienska? Allt du behöver är ...

Läs mer

Surdegsbröd

Surdegsbröd

Till detta ljuvliga bröd gör vi en klassisk ’levain’, dvs du puffar surdegen extra med starkt vitt brödmjöl och vatten, som får jäsa minst...

Läs mer