Via Lattea - Med skidåkning i fokus

Text och bild av: Lena Martoglio Bomler

 

Det pågår en ständig kamp mellan de norditalienska skidorterna om vilken som är störst, bäst och vackrast. Men få skidorter kan erbjuda ett så omfattande liftsystem som Sestriere och Via Lattea, där Italien möter Frankrike, mellan Claviere och Montgenèvre. Här åker du lätt en hel dag utan att upprepa samma backe eller ens samma lift. Och den som hellre går på tur gör det i välpreparerade spår genom skog med lärkträd.

Det drogs en lättnadens suck när skidsässongen i Piemonte kunde dra igång som planerat runt den 6-7 december. Härlig nysnö hade då fallit som bildade en bra bas för perfekta pister. Immacolata är den helgdag i Italien då Sestriere även fylls av turister från Milano som passar på att fira sitt egna helgon Sant Antonio med härlig åkning och en hel del shopping.

 

Det omfattande liftsystemet Via Lattea, med sina 400 km pister, förbinder Sestriere med orterna Sauze d’Oulx, Sansicario, Cesana, Claviere och den franska Montgenèvre. Här finns allt från breda backar till pister på utmanande World Cup nivå. Översatt betyder Via Lattea “mjölkvägen” och är det italienska namnet på Vintergatan, den diskusliknande galax där vår sol och vi själva befinner oss.

 

 

Fördelen med att åka i ett så stort liftsystem som Via Lattea är så klart den otroliga variationen av pister. Här finns den perfekta backen för alla. Med hela 70 liftar minimeras även risken för långa, tråkiga liftköer. Sedan gäller det att vara ärlig mot sig själv innan man väljer någon av de 7 gröna, 80 blå, 120 röda eller de 42 svarta pisterna som erbjuds.

 

Vad man bör tänka på är att sträckorna och transporttiden mellan de olika orterna kan vara långa. Man räknar t ex att det tar ca två timmar att ta sig med lift och skidor från Claviere till Sauze d’Oulx och det gäller att ha koll på när de olika liftarna stänger om man har långt hem mot dagens slut.

 

I Sestriere åker man på 2025 meter upp till 2800 meters höjd med underbar utsikt. Att höjden är viktig förstår man när ljumma Medelhavsvindar ibland sveper in över Alpernas bergskedjor. Något som annars kan tära hårt på snön.

 

Till skillnad från de flesta andra italienska vinterorter så var Sestriere känt redan från start. Det var i början på 30-talet som FIAT:s grundare, senator Giovanni Agnelli, bestämde sig för att lansera “il Colle” som en turist- och sportort. På den tiden var denna plats enbart högsta höjden som förenade de båda dalarna Val Chisone och Valle di Susa. Idag andas den verkligen skidort.

 

 

Sestriere

 

När familjen Agnelli började bygga de två stora hotelltornen, Duchi d’Aosta och La Torre, var det en signal om att något nytt och trendigt var på gång. Och unikt blev det. Inget av de ca 100 rummen i La Torre ligger på exakt samma nivå som det andra då rummen följer en plan som skruvar sig uppåt. Då gick dessutom en sittlift rakt in i tornet.

 

Ungefär samtidigt startades Sestrieres första skidskola som, tillsammans med Sestriere Borgata och flera andra, idag har ett stort antal skidlärare som lär ut både vanlig skidteknik, snowboard och långfärdsåkning. Någon lär fortfarande ut den gamla hederliga tekniken med telemarksskidåkning.

 

Skidbacken Kandahar Slalom Gianni Alberto Agnelli i Sestriere är den kända backen där världscupstävlingar hållits under många år. Och här är det minsann i Olympiska pister man åker då det var i Turin och Sestriere som Vinter-OS hölls 2006.

 

En skidorts standard beräknas efter den service som orten kan erbjuda. Vad gäller säkerhet och räddningsberedskap har Via Lattea, med Sestriere som centrum, länge varit ett föredöme för andra orter. Framförallt för den specialstyrka med helikopter som står till förfogande om någon skulle göra sig illa.

 

Sestriere

 

Sauze d’Oulx var från början en liten alpby där korna gick och betade på sluttningarna och bönderna var stolta över sina fina ostar och sitt goda smör. 1924 blev Sauzes då 23 årige skidåkare Luigi Faure italiensk slalommästare vilket gav honom en plats att tävla i OS i Chamonix 1926.

 

Snart började byns bönder satsa på skidliftar och såg även en framtid i hotell- verksamhet. Idag är det främst engelsmän som åker hit och de flesta hotellen är bokade av charterindustrin. Det gör att det kan vara svårt att hitta ett hotell för bara ett par nätter här.

 

Nästa kändis från Sauze d’Oulx var legendaren Piero Gros. En stark konkurrent till Ingemar Stenmark. Efter guldmedaljen i OS 1976 och sina tolv världscupsegrar valde Piero att sluta 1982 för att istället öppna en sportbutik i Sauze. Mellan åren 1985-1990 var han byns borgmästare.

 

I Sauze d’Oulx ligger den omtalade röda backen Gran pista som börjar vid Sportinia på 2137 meters höjd. Den löper delvis genom skogen i skuggan, vilket är en garanti för bra snö. Italienarna klassar den som “adrenalina pura”, alltså rent adrenalin, om man vågar stå på hela vägen ner till Jouvenceaux.

 

Sansicario är en liten by där man på senare tid ägnar sig alltmer åt snowboard. Orten kom till på 80-talet och rent strategiskt kan det vara ett av de bästa ställena att bo på om man vill åka i hela liftsystemet. Här befinner man sig mitt i Via Lattea och det liftssystem som grenar ut sig åt båda håll.

 

 

Ca 400 meter längre ner i dalen ligger orten Cesana, dit det går en snabb lift, som kan klassas som mera by än Sansicario. Förutom att det här kan vara lättare att hitta bra boende så finns här även ett bättre utbud av matställen. Men ingen av de mindre orterna har någon märkvärdigare after ski. För det bör man istället hålla till i Sestriere eller Sauze d’Oulx.

 

Claviere är däremot en charmig liten by på så vis att här finns nästan ingenting. Den ligger dessutom i Via Latteas utkant. Men charmig är den! Och ligger väldigt nära Frankrike.

 

Montginevro, eller Montgenèvre som det heter på franska, är en liten bergsby där man åker på 1860 meter över havet upp till 2700 meter med helt fantastisk utsikt. Här erbjuds ca 90 km pist med det största av de sex systemen i Via Lattea. Underbar skidåkning och varför inte passa på att byta det italienska köket mot det traditionella franska för en lunch?

 

 

Visst åker man utför även i den lite lägre belägna orten Pragelato men här finns framförallt härliga långfärdsspår för den som föredrar att gå på tur. Spår som leder genom vacker lärkträdsskog i dalar där en gång Hannibal passerade med sina 70 000 män och 37 elefanter på sin långa väg mot Rom.

 

Här kan man även hyra snöskor. Pragelato är kanske inte den trendigaste av byarna men ändå ett bra val då den är trevlig och det går en lift direkt till Sestrieres backar. Här finns även de hopptrampoliner som användes under Vinter-OS 2006.

 

Oavsett var man väljer att bo så vill man gärna ha lite relax efter en dag i backarna. Först något värmande, sedan en aperitivo och därefter en god middag.

 

Lunchen äter man bäst på någon av ”baitorna” uppe i backarna beroende på var man väljer att åka. Och efter en lång dags skidåkning smakar det bra med en Bombardino. En varm dryck med alkohol som ofta beställs i Sestrieres barer när det är kallt och man behöver värma sig.

 

 

 

Utanför skidskolan kan man hyra solstolar, ta ett glas eller en kaffe i någon av barerna innan man går en sväng i byn. Sestriere har ett stort utbud av butiker, restauranger, barer och creperier.

 

Vill man inte gå ut och äta på kvällen kan man istället köpa med sig lite delikatesser i någon av de fina matbutikerna som erbjuder italienska läckerheter. Som goda charkuterier, ostar, färskt bröd och fina röda viner från Piemonte som Bonarda, Barbera, Dolcetto eller Nebbiolo.

 

I Sauze d’Oulx finns dessutom en mycket trevlig vinbutik vid torget, La Cantina, för den som vill passa på att köpa med sig några goda viner hem.

 

De flesta skidorter serverar Polenta som en lokal specialitet. Både till lunch och middag. En sorts varm majsmjölspudding som oftast serveras med en mustig och god köttgryta på vildsvinskött eller salsicciakorv, eller som Polenta Concia med ost som fått smälta i Polentan.

 

Den som senare på kvällen väljer att besöka Sestrieres legendariska disko Tabata kommer absolut att få en oförglömlig afton.

 

 

ATT TÄNKA PÅ:

Munskydd av typen FFP2 krävs vid åkning då du inte kommer med en lift utan att ha ett sådant som täcker både mun och näsa. De finns att köpa på apoteken men även i en liten “kiosk” vid liftarna i Sestriere. Att inte lyda = böter och det är inte förhandlingsbart!

 

För att ta in på ett hotell krävs vaccinationsbevis, aktuellt negativt covidtest eller bevis på att man nyligen tillfrisknat. Samma regler som gäller för att få resa in i landet.

 

 

Resa dit:

Alperna runt Sestriere ligger i regionen Piemonte.

www.skilink.se är ett av de reseföretag som ordnar resor till Sestriere.

Närmsta flygplats är Torino Caselle i Turin. Flera hotell ordnar hämtning vid flygplatsen. Ett annat alternativ är att där hyra bil.

Från Sestriere till Turin centrum är det ca 80 km och ca 200 km till Milano.

 

Ett liftkort för Via Lattea kostar 40 Euro plus försäkring för en dag.

Via Lattea Internazionale inkl Montginèvre 50,50 Euro + försäkring.

Om man väljer att åka i systemet Via Lattea enbart en eftermiddag är priset 29 Euro från kl. 13.00.

Ett 7 dagars liftkort kostar 236 Euro.

Glöm inte att skriva ditt namn på liftkortet.

 

Sommartid förvandlas de långa transortsträckorna i Sestriere till en 18-håls golfbana som länge var Europas högst belägna.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Via Lattea - Med skidåkning i fokus

Text och bild av: Lena Martoglio Bomler

 

Det pågår en ständig kamp mellan de norditalienska skidorterna om vilken som är störst, bäst och vackrast. Men få skidorter kan erbjuda ett så omfattande liftsystem som Sestriere och Via Lattea, där Italien möter Frankrike, mellan Claviere och Montgenèvre. Här åker du lätt en hel dag utan att upprepa samma backe eller ens samma lift. Och den som hellre går på tur gör det i välpreparerade spår genom skog med lärkträd.

Det drogs en lättnadens suck när skidsässongen i Piemonte kunde dra igång som planerat runt den 6-7 december. Härlig nysnö hade då fallit som bildade en bra bas för perfekta pister. Immacolata är den helgdag i Italien då Sestriere även fylls av turister från Milano som passar på att fira sitt egna helgon Sant Antonio med härlig åkning och en hel del shopping.

 

Det omfattande liftsystemet Via Lattea, med sina 400 km pister, förbinder Sestriere med orterna Sauze d’Oulx, Sansicario, Cesana, Claviere och den franska Montgenèvre. Här finns allt från breda backar till pister på utmanande World Cup nivå. Översatt betyder Via Lattea “mjölkvägen” och är det italienska namnet på Vintergatan, den diskusliknande galax där vår sol och vi själva befinner oss.

 

 

Fördelen med att åka i ett så stort liftsystem som Via Lattea är så klart den otroliga variationen av pister. Här finns den perfekta backen för alla. Med hela 70 liftar minimeras även risken för långa, tråkiga liftköer. Sedan gäller det att vara ärlig mot sig själv innan man väljer någon av de 7 gröna, 80 blå, 120 röda eller de 42 svarta pisterna som erbjuds.

 

Vad man bör tänka på är att sträckorna och transporttiden mellan de olika orterna kan vara långa. Man räknar t ex att det tar ca två timmar att ta sig med lift och skidor från Claviere till Sauze d’Oulx och det gäller att ha koll på när de olika liftarna stänger om man har långt hem mot dagens slut.

 

I Sestriere åker man på 2025 meter upp till 2800 meters höjd med underbar utsikt. Att höjden är viktig förstår man när ljumma Medelhavsvindar ibland sveper in över Alpernas bergskedjor. Något som annars kan tära hårt på snön.

 

Till skillnad från de flesta andra italienska vinterorter så var Sestriere känt redan från start. Det var i början på 30-talet som FIAT:s grundare, senator Giovanni Agnelli, bestämde sig för att lansera “il Colle” som en turist- och sportort. På den tiden var denna plats enbart högsta höjden som förenade de båda dalarna Val Chisone och Valle di Susa. Idag andas den verkligen skidort.

 

 

Sestriere

 

När familjen Agnelli började bygga de två stora hotelltornen, Duchi d’Aosta och La Torre, var det en signal om att något nytt och trendigt var på gång. Och unikt blev det. Inget av de ca 100 rummen i La Torre ligger på exakt samma nivå som det andra då rummen följer en plan som skruvar sig uppåt. Då gick dessutom en sittlift rakt in i tornet.

 

Ungefär samtidigt startades Sestrieres första skidskola som, tillsammans med Sestriere Borgata och flera andra, idag har ett stort antal skidlärare som lär ut både vanlig skidteknik, snowboard och långfärdsåkning. Någon lär fortfarande ut den gamla hederliga tekniken med telemarksskidåkning.

 

Skidbacken Kandahar Slalom Gianni Alberto Agnelli i Sestriere är den kända backen där världscupstävlingar hållits under många år. Och här är det minsann i Olympiska pister man åker då det var i Turin och Sestriere som Vinter-OS hölls 2006.

 

En skidorts standard beräknas efter den service som orten kan erbjuda. Vad gäller säkerhet och räddningsberedskap har Via Lattea, med Sestriere som centrum, länge varit ett föredöme för andra orter. Framförallt för den specialstyrka med helikopter som står till förfogande om någon skulle göra sig illa.

 

Sestriere

Sauze d’Oulx var från början en liten alpby där korna gick och betade på sluttningarna och bönderna var stolta över sina fina ostar och sitt goda smör. 1924 blev Sauzes då 23 årige skidåkare Luigi Faure italiensk slalommästare vilket gav honom en plats att tävla i OS i Chamonix 1926.

 

Snart började byns bönder satsa på skidliftar och såg även en framtid i hotell- verksamhet. Idag är det främst engelsmän som åker hit och de flesta hotellen är bokade av charterindustrin. Det gör att det kan vara svårt att hitta ett hotell för bara ett par nätter här.

 

Nästa kändis från Sauze d’Oulx var legendaren Piero Gros. En stark konkurrent till Ingemar Stenmark. Efter guldmedaljen i OS 1976 och sina tolv världscupsegrar valde Piero att sluta 1982 för att istället öppna en sportbutik i Sauze. Mellan åren 1985-1990 var han byns borgmästare.

 

I Sauze d’Oulx ligger den omtalade röda backen Gran pista som börjar vid Sportinia på 2137 meters höjd. Den löper delvis genom skogen i skuggan, vilket är en garanti för bra snö. Italienarna klassar den som “adrenalina pura”, alltså rent adrenalin, om man vågar stå på hela vägen ner till Jouvenceaux.

 

Sansicario är en liten by där man på senare tid ägnar sig alltmer åt snowboard. Orten kom till på 80-talet och rent strategiskt kan det vara ett av de bästa ställena att bo på om man vill åka i hela liftsystemet. Här befinner man sig mitt i Via Lattea och det liftssystem som grenar ut sig åt båda håll.

 

 

Ca 400 meter längre ner i dalen ligger orten Cesana, dit det går en snabb lift, som kan klassas som mera by än Sansicario. Förutom att det här kan vara lättare att hitta bra boende så finns här även ett bättre utbud av matställen. Men ingen av de mindre orterna har någon märkvärdigare after ski. För det bör man istället hålla till i Sestriere eller Sauze d’Oulx.

 

Claviere är däremot en charmig liten by på så vis att här finns nästan ingenting. Den ligger dessutom i Via Latteas utkant. Men charmig är den! Och ligger väldigt nära Frankrike.

 

Montginevro, eller Montgenèvre som det heter på franska, är en liten bergsby där man åker på 1860 meter över havet upp till 2700 meter med helt fantastisk utsikt. Här erbjuds ca 90 km pist med det största av de sex systemen i Via Lattea. Underbar skidåkning och varför inte passa på att byta det italienska köket mot det traditionella franska för en lunch?

 

 

Visst åker man utför även i den lite lägre belägna orten Pragelato men här finns framförallt härliga långfärdsspår för den som föredrar att gå på tur. Spår som leder genom vacker lärkträdsskog i dalar där en gång Hannibal passerade med sina 70 000 män och 37 elefanter på sin långa väg mot Rom.

 

Här kan man även hyra snöskor. Pragelato är kanske inte den trendigaste av byarna men ändå ett bra val då den är trevlig och det går en lift direkt till Sestrieres backar. Här finns även de hopptrampoliner som användes under Vinter-OS 2006.

 

Oavsett var man väljer att bo så vill man gärna ha lite relax efter en dag i backarna. Först något värmande, sedan en aperitivo och därefter en god middag.

 

Lunchen äter man bäst på någon av ”baitorna” uppe i backarna beroende på var man väljer att åka. Och efter en lång dags skidåkning smakar det bra med en Bombardino. En varm dryck med alkohol som ofta beställs i Sestrieres barer när det är kallt och man behöver värma sig.

 

 

 

Utanför skidskolan kan man hyra solstolar, ta ett glas eller en kaffe i någon av barerna innan man går en sväng i byn. Sestriere har ett stort utbud av butiker, restauranger, barer och creperier.

 

Vill man inte gå ut och äta på kvällen kan man istället köpa med sig lite delikatesser i någon av de fina matbutikerna som erbjuder italienska läckerheter. Som goda charkuterier, ostar, färskt bröd och fina röda viner från Piemonte som Bonarda, Barbera, Dolcetto eller Nebbiolo.

 

I Sauze d’Oulx finns dessutom en mycket trevlig vinbutik vid torget, La Cantina, för den som vill passa på att köpa med sig några goda viner hem.

 

De flesta skidorter serverar Polenta som en lokal specialitet. Både till lunch och middag. En sorts varm majsmjölspudding som oftast serveras med en mustig och god köttgryta på vildsvinskött eller salsicciakorv, eller som Polenta Concia med ost som fått smälta i Polentan.

 

Den som senare på kvällen väljer att besöka Sestrieres legendariska disko Tabata kommer absolut att få en oförglömlig afton.

 

 

ATT TÄNKA PÅ:

Munskydd av typen FFP2 krävs vid åkning då du inte kommer med en lift utan att ha ett sådant som täcker både mun och näsa. De finns att köpa på apoteken men även i en liten “kiosk” vid liftarna i Sestriere. Att inte lyda = böter och det är inte förhandlingsbart!

 

För att ta in på ett hotell krävs vaccinationsbevis, aktuellt negativt covidtest eller bevis på att man nyligen tillfrisknat. Samma regler som gäller för att få resa in i landet.

 

 

Resa dit:

Alperna runt Sestriere ligger i regionen Piemonte.

www.skilink.se är ett av de reseföretag som ordnar resor till Sestriere.

Närmsta flygplats är Torino Caselle i Turin. Flera hotell ordnar hämtning vid flygplatsen. Ett annat alternativ är att där hyra bil.

Från Sestriere till Turin centrum är det ca 80 km och ca 200 km till Milano.

 

Ett liftkort för Via Lattea kostar 40 Euro plus försäkring för en dag.

Via Lattea Internazionale inkl Montginèvre 50,50 Euro + försäkring.

Om man väljer att åka i systemet Via Lattea enbart en eftermiddag är priset 29 Euro från kl. 13.00.

Ett 7 dagars liftkort kostar 236 Euro.

Glöm inte att skriva ditt namn på liftkortet.

 

Sommartid förvandlas de långa transortsträckorna i Sestriere till en 18-håls golfbana som länge var Europas högst belägna.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer om Alperna !

Insalata di Cavolo Cappuccio

Insalata di Cavolo Cappuccio e Speck

Den här snabblagade rätten med några få enkla ingredienser…

Read More

Parampampoli

Parampampoli

Kaffedrink från Dolomiterna - Blanda ingredienserna i en…

Read More

bombardino

Bombardino

Denna varma drink föddes i den populära skidorten Livigno…

Read More