Amarone - ett drömvin
Text av: Michèle Shah
Valpolicella’s natursköna vingårdar börjar på de bördiga slätterna norr om Verona, öster om Gardasjön och klättrar upp för branta terasserade kullar som erbjuder en magnifik utsikt över staden Verona. Vinområdet kan liknas vid en utsträckt hand. De fingerlika sluttningarna och dalgångarna i Negrar, Marano, Fumane, Sant’Ambrogio och S. Pietro in Cariano är kända som Valpolicella Classico, hemmaplan för de berömda vinerna Amarone and Recioto della Valpolicella, som både fick den högsta kvalitetsklassificeringen i Italien, DOCG, år 2009.
Här har det odlats vin sedan tiden för det antika Grekland. Namnet sägs härröra från en blandning av latin och grekiska – ”val polis cellae” som faktiskt betyder ”dalen med många vinkällare”.
Senare har området expanderat öster om det ursprungliga Classico-området och innefattar idag flera byar och dalgångar varav Mazzano och Illasi är de mest kända. Den totala arealen är runt 8 100 hektar, ungefärligen jämnt fördelade mellan Valpolicella Classico och det mer allmänna Valpolicella DOC. Jordmånen är övervägande kalkhaltig och de flesta vingårdar är odlade enligt den traditionella metoden “pergola Veronese” dvs där man binder upp rankorna högt som ett tak för att dels skydda mot solen, och dels säkerställa att druvorna får ordentlig ventilation under de fuktiga sensommar- och höstmånaderna.
Valpolicella görs normalt av tre blåskaliga druvor: Corvina Veronese, Rondinella och Molinara. Flera olika stilar av rött vin produceras. De enklare Valpolicellavinerna är relativt lätta i kroppen med en tydlig lätt parfymerad fruktighet som gör dem till trevliga vardagsviner men det är de fylliga vinerna som görs av torkade druvor, Amarone och det söta vinet Recioto, som verkligen satt området på kartan.
Att torka druvorna innan pressning kallas för appassimento. Efter skörden så placeras druvorna i korgar, men bara i ett lager per korg för att undvika att druvorna skadas och samtidigt tillåta att luften kan cirkulera fritt runt klasarna. Den historiska metoden är att placera druvorna på halmmattor på en vind med öppna fönster där naturen får ha sin gång men idag är det inte ovanligt att att använda värmefläktar för att ha kontroll på processen. Druvorna får torka under 3-4 månader och pressas sedan i januari eller februari. Efter torkningen så har druvorna tappat ungefär hälften av sin vikt samtidigt som syran minskar och glycerin och polyfenoler ökar, och dessutom ökar sockerhalten med 30 %. Vissa producenter väljer att torka druvorna någon månad till för ytterligare koncentration.
En annan popular metod är Ripasso, där ett ungt Valpolicellavin får jäsa en andra gång med druvresterna från Amarone- eller Reciotojäsningen. Det ger vinet lite högre alkohol och en mer koncentrerad, fyllig karaktär och kallas därför ibland “baby Amarone” men säljs till ungefär halva priset. På senare år så har Ripasso, liksom Amarone, blivit ett fenomen inte minst i Skandinavien och norra Europa där man uppskattar den rika runda profilen.
Klassiska egendomar som Bolla, Bertani, Allegrini, Speri och Masi tillhör alla toppskiktet i Valpolicella. Masi’s historia började 1772, när familjen Boscaini köpte flera erkänt bra vingårdar I den lilla dalen “Vaio dei Masi”. Idag leds Masi av Sandro Boscaini och räknas som den globalt mest framgångsrika exportören av Amarone.
Ett annat viktigt namn är Quintarelli, en legendarisk egendom i hjärtat av Valpolicella norr om Verona. De anses som kanske den främste av alla Amaroneproducenter och är kända för sin traditionella, djupa och komplexa viner som lätt känns igen på den handskrivna etiketten. Giuseppe Quintarelli, känd som “il Maestro del Veneto”, dog 2012 vid 84 års ålder men vineriet är fortfarande i familjens ägo.
Det bästa med Valpolicella är att det finns ett vin för varje tillfälle. Från de lätta, fruktiga Valpolicella and Valpolicella Superiore, till det mer strukturerade Ripasso, till kungen av dem alla – Amarone – det fyllliga vinet som med lätthet kan utvecklas i mer än 10-15 år under rätt förutsättningar. Slutligen har vi Recioto som med fog kallas för ”meditationsvin” – en liten klunk räcker för att dina tankar ska vandra iväg till en varm och lycklig plats. Amarone – ett drömvin.
Läs också:
Italienska viner älskar mat!
Amarone - ett drömvin
Text av: Michèle Shah
Valpolicella’s natursköna vingårdar börjar på de bördiga slätterna norr om Verona, öster om Gardasjön och klättrar upp för branta terasserade kullar som erbjuder en magnifik utsikt över staden Verona. Vinområdet kan liknas vid en utsträckt hand. De fingerlika sluttningarna och dalgångarna i Negrar, Marano, Fumane, Sant’Ambrogio och S. Pietro in Cariano är kända som Valpolicella Classico, hemmaplan för de berömda vinerna Amarone and Recioto della Valpolicella, som både fick den högsta kvalitetsklassificeringen i Italien, DOCG, år 2009.
Här har det odlats vin sedan tiden för det antika Grekland. Namnet sägs härröra från en blandning av latin och grekiska – ”val polis cellae” som faktiskt betyder ”dalen med många vinkällare”.
Senare har området expanderat öster om det ursprungliga Classico-området och innefattar idag flera byar och dalgångar varav Mazzano och Illasi är de mest kända. Den totala arealen är runt 8 100 hektar, ungefärligen jämnt fördelade mellan Valpolicella Classico och det mer allmänna Valpolicella DOC. Jordmånen är övervägande kalkhaltig och de flesta vingårdar är odlade enligt den traditionella metoden “pergola Veronese” dvs där man binder upp rankorna högt som ett tak för att dels skydda mot solen, och dels säkerställa att druvorna får ordentlig ventilation under de fuktiga sensommar- och höstmånaderna.
Valpolicella görs normalt av tre blåskaliga druvor: Corvina Veronese, Rondinella och Molinara. Flera olika stilar av rött vin produceras. De enklare Valpolicellavinerna är relativt lätta i kroppen med en tydlig lätt parfymerad fruktighet som gör dem till trevliga vardagsviner men det är de fylliga vinerna som görs av torkade druvor, Amarone och det söta vinet Recioto, som verkligen satt området på kartan.
Att torka druvorna innan pressning kallas för appassimento. Efter skörden så placeras druvorna i korgar, men bara i ett lager per korg för att undvika att druvorna skadas och samtidigt tillåta att luften kan cirkulera fritt runt klasarna. Den historiska metoden är att placera druvorna på halmmattor på en vind med öppna fönster där naturen får ha sin gång men idag är det inte ovanligt att att använda värmefläktar för att ha kontroll på processen. Druvorna får torka under 3-4 månader och pressas sedan i januari eller februari. Efter torkningen så har druvorna tappat ungefär hälften av sin vikt samtidigt som syran minskar och glycerin och polyfenoler ökar, och dessutom ökar sockerhalten med 30 %. Vissa producenter väljer att torka druvorna någon månad till för ytterligare koncentration.
En annan popular metod är Ripasso, där ett ungt Valpolicellavin får jäsa en andra gång med druvresterna från Amarone- eller Reciotojäsningen. Det ger vinet lite högre alkohol och en mer koncentrerad, fyllig karaktär och kallas därför ibland “baby Amarone” men säljs till ungefär halva priset. På senare år så har Ripasso, liksom Amarone, blivit ett fenomen inte minst i Skandinavien och norra Europa där man uppskattar den rika runda profilen.
Klassiska egendomar som Bolla, Bertani, Allegrini, Speri och Masi tillhör alla toppskiktet i Valpolicella. Masi’s historia började 1772, när familjen Boscaini köpte flera erkänt bra vingårdar I den lilla dalen “Vaio dei Masi”. Idag leds Masi av Sandro Boscaini och räknas som den globalt mest framgångsrika exportören av Amarone.
Ett annat viktigt namn är Quintarelli, en legendarisk egendom i hjärtat av Valpolicella norr om Verona. De anses som kanske den främste av alla Amaroneproducenter och är kända för sin traditionella, djupa och komplexa viner som lätt känns igen på den handskrivna etiketten. Giuseppe Quintarelli, känd som “il Maestro del Veneto”, dog 2012 vid 84 års ålder men vineriet är fortfarande i familjens ägo.
Det bästa med Valpolicella är att det finns ett vin för varje tillfälle. Från de lätta, fruktiga Valpolicella and Valpolicella Superiore, till det mer strukturerade Ripasso, till kungen av dem alla – Amarone – det fyllliga vinet som med lätthet kan utvecklas i mer än 10-15 år under rätt förutsättningar. Slutligen har vi Recioto som med fog kallas för ”meditationsvin” – en liten klunk räcker för att dina tankar ska vandra iväg till en varm och lycklig plats. Amarone – ett drömvin.
Läs också:
Italienska viner älskar mat!
Mer av Michele Shah !
Skidor i Dolomiterna
Reportage,Alperna,Michèle Shah
I nordöstra Italien ligger den majestätiska bergskedjan Dolomiterna, ett naturens underverk som alla borde få uppleva.
Jupiters blod
Toscana, ett namn som framkallar bilden av renässanslandskap, gourmetmåltider och vin på ett sätt som ingen annan region. De mjuka kullarna, klädda med vinrankor, olivträd och cypresser utgör bara en del av attraktionskraften som lockar kräsna resenärer och vinkännare i stort antal till området.
Smaka på Dolomiterna
Uppleva de bästa restaurangerna i de charmiga semesterorterna i Alta Badia, hjärtat i Dolomiterna. Här är några av mina personliga favoriter..
På tur genom Chianti Classico
Varför är Toscana för evigt så populärt? Och varför är Chianti Classico en destination som toppar allas önskelista? Tja, efter att ha bott här i hjärtat av Toscana i över 20 år skulle jag säga att svaret är ”la dolce vita”.
Mer av Michele Shah !
Älska Kooperativen
Kooperativens roll och makt demoniseras ofta, men vi bör se på dem som ”snälla jättar” då de spelar en viktig roll i regionernas försörjning och ekonomi.
Smaka på Dolomiterna
Uppleva de bästa restaurangerna i de charmiga semesterorterna i Alta Badia, hjärtat i Dolomiterna. Här är några av mina personliga favoriter..