Ät dig mätt i Siena

Om du tycker om att promenera och äta så har Toscanas vackra städer mycket att erbjuda. Här är det tätt mellan historiska sevärdheter och autentiska restauranger så du behöver inte gå så långt mellan varje matrast. Följ med på en kulinarisk promenad i Siena!

Toscanas huvudort Florens är såklart ett fantastiskt resmål men om du söker ett lite lugnare tempo och färre turister så vill vi rekommendera Siena som också har mycket att erbjuda den som vill upptäcka det toscanska köket. Här är några förslag på härliga ställen där du kan uppleva de lokala specialiteterna.

Scuri är en grov och smakrik paté gjord på kycklinglever, kapris och sardeller. Den serveras traditionellt som en Crostini Scuri, på en brödskiva som grillats och doppats lätt i en buljong. På L’Orto dei Pecci bjuds dem i en mycket anspråkslös restaurang längst ner i en grön dal bara några minuters promenad från Piazza del Campo – där det är svårt att tro att du fortfarande är i stadens centrum.

 

Crostini-Scuri

 

Pici är en lite tjockare form av spaghetti som är väldigt typisk för Toscana. Idag serverar många ställen maskingjorda pici men en handfull restauranger upprätthåller traditionen att rulla dem för hand. De serveras traditionellt med lite kraftigare såser av till exempel Porcini (Karljohansvamp) eller en ragú gjord på lamm eller fläskkött från den lokala Cinta Senese-grisen, en specialitet som nu bär en skyddad ursprungsbeteckning. La Taverna di San Giuseppe strax bakom det stora torget Piazza del Campo är stolta över att betjäna sina kunder med autentiska handrullade pici.

 

Pici

ragu

 

Om du behöver stärka, eller värma, dig efter en längre promenad är en Ribollita det du behöver. Enkla smaker från den toscanska landsbygden blandas i denna rustika rätt gjord av gammalt bröd, svartkål, cannellinibönor, savoykål och mangold som tillagas två gånger i en stor lergryta – därav ribollita, som betyder ”kokt igen” eller helt enkelt återuppvärmd eftersom det är en rätt som gjordes i mycket stora mängder för hela familjen och kunde ätas igen dagen efter. Den långa tillagningen ger också smakerna chansen att mjukna och smälta samman. Ett av de godare exemplen hittar du på Osteria La Mossa på själva Piazza del Campo. Det är också ett trevligt ställe för en aperitivo framåt kvällskvisten.

 

Ribollita

 

Om du är vegetarian får du sluta läsa nu, men för oss andra så är en klassisk Tagliata di manzo en fest för både ögon och smaklökar. En rejäl skiva av det mest möra köttet Chianina, en nötras som föds upp i Chianti-området runt hörnet. Den tillagas i bara några minuter på grillen och serveras vanligtvis uppskuren i rejäla skivor med bara lite rucola och kanske några körsbärstomater. Vi rekommenderar ett middagsbesök på Antica Trattoria Papei på Piazza del Mercato för en köttupplevelse utöver det vanliga.

 

Tagliata-di-Manzo

 

Vid sidan av den goda maten ska du såklart ta tillfället i akt att ackompanjera måltiderna med de lokala vinerna. Toscanas viner håller världsklass!

BUON APPETITO!

 

Rekommenderade restauranger:
L’Orto dei Pecci
Via Porta Giustizia 39, tel +39 577 222201

La Taverna di San Giuseppe
Via Giovanni Duprè 132, tel +39 577 42286

Osteria La Mossa
Il Campo 39, tel +39 577 40989

Antica Trattoria Papei
Via del Mercato 6, tel +39 577 280894

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Ät dig mätt i Siena

Om du tycker om att promenera och äta så har Toscanas vackra städer mycket att erbjuda. Här är det tätt mellan historiska sevärdheter och autentiska restauranger så du behöver inte gå så långt mellan varje matrast. Följ med på en kulinarisk promenad i Siena!

Toscanas huvudort Florens är såklart ett fantastiskt resmål men om du söker ett lite lugnare tempo och färre turister så vill vi rekommendera Siena som också har mycket att erbjuda den som vill upptäcka det toscanska köket. Här är några förslag på härliga ställen där du kan uppleva de lokala specialiteterna.

Scuri är en grov och smakrik paté gjord på kycklinglever, kapris och sardeller. Den serveras traditionellt som en Crostini Scuri, på en brödskiva som grillats och doppats lätt i en buljong. På L’Orto dei Pecci bjuds dem i en mycket anspråkslös restaurang längst ner i en grön dal bara några minuters promenad från Piazza del Campo – där det är svårt att tro att du fortfarande är i stadens centrum.

 

Crostini-Scuri

Pici är en lite tjockare form av spaghetti som är väldigt typisk för Toscana. Idag serverar många ställen maskingjorda pici men en handfull restauranger upprätthåller traditionen att rulla dem för hand. De serveras traditionellt med lite kraftigare såser av till exempel Porcini (Karljohansvamp) eller en ragú gjord på lamm eller fläskkött från den lokala Cinta Senese-grisen, en specialitet som nu bär en skyddad ursprungsbeteckning. La Taverna di San Giuseppe strax bakom det stora torget Piazza del Campo är stolta över att betjäna sina kunder med autentiska handrullade pici.

 

Pici

ragu

 

Om du behöver stärka, eller värma, dig efter en längre promenad är en Ribollita det du behöver. Enkla smaker från den toscanska landsbygden blandas i denna rustika rätt gjord av gammalt bröd, svartkål, cannellinibönor, savoykål och mangold som tillagas två gånger i en stor lergryta – därav ribollita, som betyder ”kokt igen” eller helt enkelt återuppvärmd eftersom det är en rätt som gjordes i mycket stora mängder för hela familjen och kunde ätas igen dagen efter. Den långa tillagningen ger också smakerna chansen att mjukna och smälta samman. Ett av de godare exemplen hittar du på Osteria La Mossa på själva Piazza del Campo. Det är också ett trevligt ställe för en aperitivo framåt kvällskvisten.

 

Ribollita

 

Om du är vegetarian får du sluta läsa nu, men för oss andra så är en klassisk Tagliata di manzo en fest för både ögon och smaklökar. En rejäl skiva av det mest möra köttet Chianina, en nötras som föds upp i Chianti-området runt hörnet. Den tillagas i bara några minuter på grillen och serveras vanligtvis uppskuren i rejäla skivor med bara lite rucola och kanske några körsbärstomater. Vi rekommenderar ett middagsbesök på Antica Trattoria Papei på Piazza del Mercato för en köttupplevelse utöver det vanliga.

 

Tagliata-di-Manzo

 

Vid sidan av den goda maten ska du såklart ta tillfället i akt att ackompanjera måltiderna med de lokala vinerna. Toscanas viner håller världsklass!

BUON APPETITO!

 

Rekommenderade restauranger:
L’Orto dei Pecci
Via Porta Giustizia 39, tel +39 577 222201

La Taverna di San Giuseppe
Via Giovanni Duprè 132, tel +39 577 42286

Osteria La Mossa
Il Campo 39, tel +39 577 40989

Antica Trattoria Papei
Via del Mercato 6, tel +39 577 280894

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Saffranspannacotta

Saffranspannacotta

En italiensk Saffranspannacotta. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Skär upp vaniljstången och skrapa ut fröna...

Läs mer

Penne alla Vodka

Penne alla Vodka

Penne alla Vodka. En snabblagad modern klassiker som signalerar 80-tal och som har fått fäste på italienska menyer både i och utanför Italien. Ursprunget är dock omstritt; enligt vissa föddes rätten på en restaurang i Bologna.

Läs mer

Pasta con la mollica

Pasta con la mollica

Pasta med ansjovis, brödsmulor, vitlök och persilja.

Läs mer

Suppli alla romana

Suppli alla romana

Den mest populära gatumaten i Rom är suppli, en friterad risboll eller krokett, fylld ragu och mozzarella. Med en krispig utsida och...

Läs mer