Förnya ditt julbord och låt det få en italiensk ”twist” med ett eller flera av tipsen nedan:

Sill med italienska smaker
Mixa soltorkade tomater, basilika, vitlök och pinjenötter. Blanda med crème fraiche, majonnäs och riven parmesan och vänd ner bitar av 5-minuterssill.

Salami
Komplettera utbudet av det kallskurna med din favoritsalami från Italien.

 

salami

 

Vitlöksfräst svartkål med parmesan och rostade pinjenötter
Svartkålen är vanligt förekommande i det toscanska köket och kan vara ett kul alternativ till grönkålen. Fräs kålen med lök och vitlök, riv över parmesan och toppa med rostade pinjenötter. Ev kan du låta kålen ”stuvas” med lite grädde och grönsaksbuljong. Supergott till skinka och revbensspjäll! Receptet funkar såklart lika bra med både grön- och savojkål.

 

Parmesanost
Låt brännvinsost och stilton få sällskap på ostbrickan av härliga bitar av en lagrad parmigiano reggiano. Extra sting om du ringlar över lite balsamicoreduktion.

 

parmesan

 

Apelsin och fänkålssallad
Fräscht tillbehör som passar fint till både den rökta laxen och det kallskurna. Extra fint blir det om du använder sicilianska blodapelsiner. Filéa apelsinklyftorna och hyvla eller skiva fänkålen tunt. Smaka av med flingsalt och olivolja. Recept här!

 

Färska fikon med gorgonzola
”Kryssa” fikonen utan att skära igenom helt så att du kan öppna den som en blomma. Fyll ”blomman” med en bit gorgonzola.

 

fikon-gorgonzola

 

Siciliansk apelsinsallad
Skiva eller filéa apelsinerna och lägg upp på ett fat. Toppa med rostad mandel, granatäppelkärnor och mynta. Recept här!

 

Citronmarinerad lax
Marinera tunna skivor av färsk lax (använd gärna Salma- eller Fröyalax) i en blandning av vatten, pressad citron, olivolja och salt i minst en halvtimme. Låt laxen rinna av och lägg upp på ett fat. Droppa lite olivolja över och toppa med rivet citronskal, kapris och nymalen svartpeppar.

 

Läs också:
Ingen jul utan Panettone
Glassfylld Panettone
En italiensk familjejul

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Förnya ditt julbord och låt det få en italiensk ”twist” med ett eller flera av tipsen nedan:

Sill med italienska smaker
Mixa soltorkade tomater, basilika, vitlök och pinjenötter. Blanda med crème fraiche, majonnäs och riven parmesan och vänd ner bitar av 5-minuterssill.

Salami
Komplettera utbudet av det kallskurna med din favoritsalami från Italien.

 

salami

 

Vitlöksfräst svartkål med parmesan och rostade pinjenötter
Svartkålen är vanligt förekommande i det toscanska köket och kan vara ett kul alternativ till grönkålen. Fräs kålen med lök och vitlök, riv över parmesan och toppa med rostade pinjenötter. Ev kan du låta kålen ”stuvas” med lite grädde och grönsaksbuljong. Supergott till skinka och revbensspjäll! Receptet funkar såklart lika bra med både grön- och savojkål.

 

Parmesanost
Låt brännvinsost och stilton få sällskap på ostbrickan av härliga bitar av en lagrad parmigiano reggiano. Extra sting om du ringlar över lite balsamicoreduktion.

 

parmesan

Apelsin och fänkålssallad
Fräscht tillbehör som passar fint till både den rökta laxen och det kallskurna. Extra fint blir det om du använder sicilianska blodapelsiner. Filéa apelsinklyftorna och hyvla eller skiva fänkålen tunt. Smaka av med flingsalt och olivolja. Recept här!

 

Färska fikon med gorgonzola
”Kryssa” fikonen utan att skära igenom helt så att du kan öppna den som en blomma. Fyll ”blomman” med en bit gorgonzola.

 

fikon-gorgonzola

 

Siciliansk apelsinsallad
Skiva eller filéa apelsinerna och lägg upp på ett fat. Toppa med rostad mandel, granatäppelkärnor och mynta. Recept här!

 

Citronmarinerad lax
Marinera tunna skivor av färsk lax (använd gärna Salma- eller Fröyalax) i en blandning av vatten, pressad citron, olivolja och salt i minst en halvtimme. Låt laxen rinna av och lägg upp på ett fat. Droppa lite olivolja över och toppa med rivet citronskal, kapris och nymalen svartpeppar.

 

Läs också:
Ingen jul utan Panettone
Glassfylld Panettone
En italiensk familjejul

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer italiensk jul !

Risotto con arragosta e zafferano

Risotto con arragosta e zafferano

Lossa hummerklorna och knäck skalen med baksidan av en kniv och lägg dem åt sidan. Ta ur köttet från stjärten, rensa bort tarmen och skär den i bitar.

Läs mer

Saffransbiscotti

Saffransbiscotti

Biscotti är en klassisk italiensk skorpa med mandel. I detta recept tillsätter vi saffran. Dessa enkla, söta och knapriga skorpor passar perfekt till glöggen eller kaffet!

Läs mer

Penne alla milanese

Penne alla milanese

En underbar och lättlagad pasta ”som i Milano” med fylliga smaker av salsiccia och saffran, och som på norditalienskt manér även ...

Läs mer

Crostini ricotta fichi

Crostini con ricotta e fichi

Snittar med ricotta, fikon, karamelliserad lök och honung.

Läs mer