Vi gillar: Italiensk Vermouth 

Vermouth kommer från trakterna kring Torino i Piemonte i nordvästra Italien och är ett kryddat starkvin som uppfanns av Antonio Benedetto Carpano år 1786. En hel industri växte fram och Carpano fick kända efterföljare som till exempel Cinzano, Perlino och Martini. Själva grundidén till kommer dock från tyska starkviner som ofta var kryddade med malört - ”Wermut” är det tyska ordet för den beska örten. Och kryddat vin har faktiskt ännu äldre anor och redan under antiken var det vanligt att tillsätta malört för att dölja den dåliga kvaliteten på ett vin eller att förbättra hållbarheten. Idag är dessa drycker av en helt annan kvalitet och lika goda att konsumeras som de är eller som ingrediens i olika cocktails. Vid framställningen använder man sig av ett enkelt, torrt vitt basvin som förstärks med druvsprit upp till en alkoholhalt runt 15 – 20%, sötas upp och därefter kryddas med malört och en mängd andra kryddor och örter som till exempel enbär, kryddnejlika, vanilj och rosenblad. Vermouth finns i färgerna vit, rosé och röd och är oftast söt men finns också i en torr vit variant, Extra Dry, som är en oumbärlig ingrediens i en klassisk Dry Martini. dry-martini Under en italiensk ”aperitivo”, dvs stunden mellan arbetsdagens slut och innan middagen är det en vanlig syn att se Vermouth i glasen på de olika barerna. Ibland serverad ren med bara is och en citronskiva och eventuellt lite sodavatten, eller i klassiska cocktails som Milano-Torino, Americano eller Negroni!

Vi gillar: Italiensk Vermouth

Vermouth kommer från trakterna kring Torino i Piemonte i nordvästra Italien och är ett kryddat starkvin som uppfanns av Antonio Benedetto Carpano år 1786. En hel industri växte fram och Carpano fick kända efterföljare som till exempel Cinzano, Perlino och Martini. Själva grundidén till kommer dock från tyska starkviner som ofta var kryddade med malört - ”Wermut” är det tyska ordet för den beska örten. Och kryddat vin har faktiskt ännu äldre anor och redan under antiken var det vanligt att tillsätta malört för att dölja den dåliga kvaliteten på ett vin eller att förbättra hållbarheten. Idag är dessa drycker av en helt annan kvalitet och lika goda att konsumeras som de är eller som ingrediens i olika cocktails.

Vid framställningen använder man sig av ett enkelt, torrt vitt basvin som förstärks med druvsprit upp till en alkoholhalt runt 15 – 20%, sötas upp och därefter kryddas med malört och en mängd andra kryddor och örter som till exempel enbär, kryddnejlika, vanilj och rosenblad. Vermouth finns i färgerna vit, rosé och röd och är oftast söt men finns också i en torr vit variant, Extra Dry, som är en oumbärlig ingrediens i en klassisk Dry Martini. dry-martini Under en italiensk ”aperitivo”, dvs stunden mellan arbetsdagens slut och innan middagen är det en vanlig syn att se Vermouth i glasen på de olika barerna. Ibland serverad ren med bara is och en citronskiva och eventuellt lite sodavatten, eller i klassiska cocktails som Milano-Torino, Americano eller Negroni!

Recept som passar till !

Coppa di mascarpone alle Pesche

Coppa di mascarpone alle Pesche

Coppa di mascarpone. Använd en hålslev och sänk ner en…

Läs recept

bruttiboni

Bruttiboni

Brutti ma Buoni - “fula men goda” – ja, de heter faktiskt…

Läs recept

panettone med apelsin

Panettone med apelsin

Panettone är en italiensk julkaka som äts på kvällen…

Läs recept

tiramisu-med-pepparkakor

Tiramisú med pepparkakor och rom

Tiramisu är en klassisk dessert från Treviso i Veneto. I…

Läs recept