Från maten till vinet

Hur blir man egentligen vinodlare eller vinmakare?..

Ja, man kan ju såklart komma via generationers arv som markiserna i Toscana eller bygga nytt för stora pengar gjorda i någon annan bransch. Eller så kan det vara en naturlig utveckling och resultatet av livets omständigheter. Det senare är sant för en av Venetos mest kända vinfamiljer, Bolla, och kanske något överraskande när man tänker på deras betydelse idag.

 

 

Från vinet till maten

 

Historian tar sin början 1844 när Abele Bolla föddes i den lilla byn Monteforte d’Alpone i bergen nära Verona. Tidigare generationer i familjen arbetade inom lantbruket men Abele ägde, tillsammans med sin bror Abelino, ett slakteri i närbelägna Soave. Affärerna gick tyvärr inte särskilt bra och Abelino tvingades emigrera till Brasilien. Abele var dock av den mer lättsamma typen och nöjd med att njuta av livets goda, särskilt det som erbjöds på krogen, dvs den lokala ”osterian”.

 

Från maten till vinet

 

Lyckan log mot honom när Giulia Venturi, blev kär i honom. Hon var nämligen dotter till ägarna av ”Al Gambero”, en populär taverna i Soave, som du än idag kan hitta nära den medeltida porten i stadens centrum. Paret gifte sig 1872 och tog över ledningen av krogen. Tavernan, med anor tillbaka till Napoleontiden, fungerade ungefär som våra gästgiverier och kunde inkvartera både kuskar och deras hästar. Kvaliteten på matlagningen lade grunden för deras goda rykte men med tiden blev de ännu mera kända för sin vinkällare och de goda vita Soave-vinerna.

 

Från maten till vinet

 

Det var Giulia och Abeles äldste son, Alberto, som tillbringade mycket av sin tid med att ta hand om vinkällaren, och började redan som tioåring att sälja vin till inte bara krogens gäster utan även lokala familjer. Därför brukar 1883 räknas som födelseåret för Bollas insteg i vinbranschen.  Verksamheten gick allt bättre och Bolla expanderade försäljningen till värdshus och restauranger i trakten runt Verona och så småningom även i Venedig i början av 1900-talet. Alberto lockades så pass av den extraordinära staden Venedig och dess potential, och bestämde sig för att öppna krogen L’Antico Calice. Det sägs vara platsen där den populära drinken Spritz föddes och det är än idag ett populärt stamhak för stadens gondoljärer!

 

Från vinet till maten

 

Resten är så att säga historia. Familjen lämnade restaurangbranschen för att helt fokusera på vin, men kopplingen lever vidare då Bolla idag levererar vin till tusentals restauranger runtom i världen och blivit ett av Venetos, och Italiens, starkaste varumärken. En anekdot säger att den italiensk-ättade stjärnsångaren Frank Sinatra vägrade att besöka restauranger i New York om inte Bolla fanns representerat på vinlistan!

 

Från maten till vinet

 

Starten skedde alltså i Soave, känt för sina vita viner, och fortsatte i Venedig som ligger granne med området som producerar Prosecco. Dessa två vintyper har Bolla än idag i sin repertoar, men de har också gjort sig ett namn i vinvärlden med sina röda, inte minst Amarone som de faktiskt var först med att lansera under egen etikett.

 

Sammanfattningsvis så har familjen Bollas historia nu gått varvet runt tillbaka till jordbruket, om än i betydligt större skala och de är goda ambassadörer för uttrycket ”från jord till bord”!

 

Buon appetito e salute!

 

Från maten till vinet

 

Amarone smakar utmärkt till lagrade ostar:

Amarone och Parmigiano

Vi gillar gorgonzola

 

Läs mer om Verona och Valpolicella:

Verona – kärlek, historia och vindrömmar

Amarone – ett drömvin

Valpolicella – Vyer, dofter och smaker

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Från maten till vinet

Hur blir man egentligen vinodlare eller vinmakare?..

Ja, man kan ju såklart komma via generationers arv som markiserna i Toscana eller bygga nytt för stora pengar gjorda i någon annan bransch. Eller så kan det vara en naturlig utveckling och resultatet av livets omständigheter. Det senare är sant för en av Venetos mest kända vinfamiljer, Bolla, och kanske något överraskande när man tänker på deras betydelse idag.

 

 

Från vinet till maten

 

Historian tar sin början 1844 när Abele Bolla föddes i den lilla byn Monteforte d’Alpone i bergen nära Verona. Tidigare generationer i familjen arbetade inom lantbruket men Abele ägde, tillsammans med sin bror Abelino, ett slakteri i närbelägna Soave. Affärerna gick tyvärr inte särskilt bra och Abelino tvingades emigrera till Brasilien. Abele var dock av den mer lättsamma typen och nöjd med att njuta av livets goda, särskilt det som erbjöds på krogen, dvs den lokala ”osterian”.

 

Från maten till vinet

 

Lyckan log mot honom när Giulia Venturi, blev kär i honom. Hon var nämligen dotter till ägarna av ”Al Gambero”, en populär taverna i Soave, som du än idag kan hitta nära den medeltida porten i stadens centrum. Paret gifte sig 1872 och tog över ledningen av krogen. Tavernan, med anor tillbaka till Napoleontiden, fungerade ungefär som våra gästgiverier och kunde inkvartera både kuskar och deras hästar. Kvaliteten på matlagningen lade grunden för deras goda rykte men med tiden blev de ännu mera kända för sin vinkällare och de goda vita Soave-vinerna.

 

Från maten till vinet

 

Det var Giulia och Abeles äldste son, Alberto, som tillbringade mycket av sin tid med att ta hand om vinkällaren, och började redan som tioåring att sälja vin till inte bara krogens gäster utan även lokala familjer. Därför brukar 1883 räknas som födelseåret för Bollas insteg i vinbranschen.  Verksamheten gick allt bättre och Bolla expanderade försäljningen till värdshus och restauranger i trakten runt Verona och så småningom även i Venedig i början av 1900-talet. Alberto lockades så pass av den extraordinära staden Venedig och dess potential, och bestämde sig för att öppna krogen L’Antico Calice. Det sägs vara platsen där den populära drinken Spritz föddes och det är än idag ett populärt stamhak för stadens gondoljärer!

Från vinet till maten

 

Resten är så att säga historia. Familjen lämnade restaurangbranschen för att helt fokusera på vin, men kopplingen lever vidare då Bolla idag levererar vin till tusentals restauranger runtom i världen och blivit ett av Venetos, och Italiens, starkaste varumärken. En anekdot säger att den italiensk-ättade stjärnsångaren Frank Sinatra vägrade att besöka restauranger i New York om inte Bolla fanns representerat på vinlistan!

 

Från maten till vinet

 

Starten skedde alltså i Soave, känt för sina vita viner, och fortsatte i Venedig som ligger granne med området som producerar Prosecco. Dessa två vintyper har Bolla än idag i sin repertoar, men de har också gjort sig ett namn i vinvärlden med sina röda, inte minst Amarone som de faktiskt var först med att lansera under egen etikett.

 

Sammanfattningsvis så har familjen Bollas historia nu gått varvet runt tillbaka till jordbruket, om än i betydligt större skala och de är goda ambassadörer för uttrycket ”från jord till bord”!

 

Buon appetito e salute!

 

Från maten till vinet

 

Amarone smakar utmärkt till lagrade ostar:

Amarone och Parmigiano

Vi gillar gorgonzola

 

Läs mer om Verona och Valpolicella:

Verona – kärlek, historia och vindrömmar

Amarone – ett drömvin

Valpolicella – Vyer, dofter och smaker

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Limoncello Sour

Limoncello Sour

Limoncello Sour - En enkel och härligt söt drink som svalkar under varma och soliga dagar. En riktig smaksensation!

Läs mer

Spaghetti al Rancetto

Spaghetti al Rancetto

En traditionell pastarätt från Umbrien som är både lättlagad och smakrik. De umbriska pastasorterna umbricelli eller stringhetti påminner...

Läs mer

Grundrecept: Gnocchi di patate

Grundrecept: Gnocchi di patate

Denna klassiska och älskade rätt! Här är ett grundrecept på Gnocchi gjord på potatis som sedan kan tillagas enligt dina önskemål.

Läs mer

Penne con crema di zucca e gorgonzola

Penne con crema di zucca e gorgonzola

En härligt krämig och värmande pasta som passar under hösten. Lika enkel att laga som att gilla! Receptet hittar du på GodaItalien.se

Läs mer