Galen i Gnocchi

Text av: Jonas Henningsson

I Rom är man galen i gnocchi och äter det som ett alternativ till pasta, med recept som går tusentals år tillbaka i tiden. Det är inte alls konstigt tycker vi. Få saker i världen kan skapa ett sånt välbefinnande i såväl mage som sinne som en tallrik med mjuka gudomliga degbitar som toppats med några få väl utvalda ingredienser.

 

Historien bakom Gnocchi

Gnocchi har varit en av stapelvarorna i den italienska kokkonsten i tusentals år. Föregångaren tillreddes redan för tio tusen år sedan. Då var bitarna helt enkelt en blandning av kallt vatten och mjöl som formades och koktes.

Läs mer

 Under Romarriket tog romerska legioner med sig rätten från Mellanöstern och spred den västerut genom det väldiga riket. Allt fler fick upp ögonen för degbitarna. Då gjordes gnocchin på mannagrynsgrötliknande deg som man blandade med ägg, en teknik som hänger kvar än idag i delar av landet.

De flesta som tänker på gnocchi tänker nog på potatis och vetemjöl. Men att använda potatis är ett relativt nytt påfund, det var först på 1500-talet som potatisen introducerades i Europa. För folk i Rom är historien långt längre än så och grunderna i recepten man använder likaså.
I Rom använder man ofta semolina, krossat vete – mannagryn – istället för potatis, i paradrätten Gnocchi alla Romana. Blanda med mjölk, salt, smör, ägg och parmesan och vips så är du i gnocchihimlen.

 

Lär dig laga Gnocchi alla Romana!


Ingredienser:
250 g mannagryn
1 liter mjölk
100 g riven parmigiano reggiano
50 g smör
2 äggulor
Riven muskotnöt
Salt och peppar
40 g smält smör
40 g parmigiano reggiano

 

Gör så här:
Häll mjölken i en stor kastrull och värm den tillsammans med salt, peppar och muskot. När mjölken kokar upp, tillsätt mannagrynen och vispa kontinuerligt i några minuter tills det har tjocknat. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smöret och vispa tills blandningen är jämn.
Tillsätt äggulorna, den rivna osten och blanda väl. Häll över smeten i en smord ugnsform eller liknande. Sprid ut den med baksidan av en fuktad sked för att få ett ca 1 cm tjockt lager. Låt det svalna.

Skär upp i ca 4 cm stora bitar. Traditionellt används ett rundmått med ca 4 cm diameter men du kan också skära kvadrater med kniv. Lägg upp gnocchin i en välsmord bakpanna så att de överlappar varandra.

Pensla gnocchin med det smälta smöret för och strö över osten. Baka i en förvärmd ugn vid 180 grader i ca 15 minuter och sedan ytterligare 5 minuter under grillen på maximal effekt till gnocchin fått fin färg. Servera dem rykande varma.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Galen i Gnocchi

Text av: Jonas Henningsson

I Rom är man galen i gnocchi och äter det som ett alternativ till pasta, med recept som går tusentals år tillbaka i tiden. Det är inte alls konstigt tycker vi. Få saker i världen kan skapa ett sånt välbefinnande i såväl mage som sinne som en tallrik med mjuka gudomliga degbitar som toppats med några få väl utvalda ingredienser.

 

Historien bakom Gnocchi

Gnocchi har varit en av stapelvarorna i den italienska kokkonsten i tusentals år. Föregångaren tillreddes redan för tio tusen år sedan.

Läs mer

Då var bitarna helt enkelt en blandning av kallt vatten och mjöl som formades och koktes. Under Romarriket tog romerska legioner med sig rätten från Mellanöstern och spred den västerut genom det väldiga riket. Allt fler fick upp ögonen för degbitarna. Då gjordes gnocchin på mannagrynsgrötliknande deg som man blandade med ägg, en teknik som hänger kvar än idag i delar av landet.

De flesta som tänker på gnocchi tänker nog på potatis och vetemjöl. Men att använda potatis är ett relativt nytt påfund, det var först på 1500-talet som potatisen introducerades i Europa. För folk i Rom är historien långt längre än så och grunderna i recepten man använder likaså.
I Rom använder man ofta semolina, krossat vete – mannagryn – istället för potatis, i paradrätten Gnocchi alla Romana. Blanda med mjölk, salt, smör, ägg och parmesan och vips så är du i gnocchihimlen.

Lär dig laga Gnocchi alla Romana!


Ingredienser:
250 g mannagryn
1 liter mjölk
100 g riven parmigiano reggiano
50 g smör
2 äggulor
Riven muskotnöt
Salt och peppar
40 g smält smör
40 g parmigiano reggiano

 

Gör så här:
Häll mjölken i en stor kastrull och värm den tillsammans med salt, peppar och muskot. När mjölken kokar upp, tillsätt mannagrynen och vispa kontinuerligt i några minuter tills det har tjocknat. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smöret och vispa tills blandningen är jämn.
Tillsätt äggulorna, den rivna osten och blanda väl. Häll över smeten i en smord ugnsform eller liknande. Sprid ut den med baksidan av en fuktad sked för att få ett ca 1 cm tjockt lager. Låt det svalna.

Skär upp i ca 4 cm stora bitar. Traditionellt används ett rundmått med ca 4 cm diameter men du kan också skära kvadrater med kniv. Lägg upp gnocchin i en välsmord bakpanna så att de överlappar varandra.

Pensla gnocchin med det smälta smöret för och strö över osten. Baka i en förvärmd ugn vid 180 grader i ca 15 minuter och sedan ytterligare 5 minuter under grillen på maximal effekt till gnocchin fått fin färg. Servera dem rykande varma.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Jonas Henningsson !

Valpolicella

Valpolicella – vyer, dofter och smaker

Valpolicella är en av Italiens mest traditionella…

Read More

Venedig

Prosecco och Cicchetti

Bästa sättet att förolämpa en venedigbo är att kalla…

Read More

Verona

Verona – kärlek, historia och vindrömmar

Varje besök i Verona skapar minnen av kärlek, historia och…

Read More

Jonas Henningsson American Trails

Grattis Jonas!

Vi skickar våra varmaste gratulationer till vår skribent…

Read More

Mer av Jonas Henningsson !

Smakresa genom Salento
Smakresa genom Salentohalvön

Matskatter i Apulien. Jonas Henningson delar sina bästa…

Read More

Valpolicella
Valpolicella – vyer, dofter och smaker

Valpolicella är en av Italiens mest traditionella…

Read More