Galen i Gnocchi

I Rom är man galen i gnocchi och äter det som ett alternativ till pasta, med recept som går tusentals år tillbaka i tiden. Det är inte alls konstigt tycker vi. Få saker i världen kan skapa ett sånt välbefinnande i såväl mage som sinne som en tallrik med mjuka gudomliga degbitar som toppats med några få väl utvalda ingredienser. galen gnocchi Historien bakom GnocchiGnocchi har varit en av stapelvarorna i den italienska kokkonsten i tusentals år. Föregångaren tillreddes redan för tio tusen år sedan. Då var bitarna helt enkelt en blandning av kallt vatten och mjöl som formades och koktes. Under Romarriket tog romerska legioner med sig rätten från Mellanöstern och spred den västerut genom det väldiga riket. Allt fler fick upp ögonen för degbitarna. Då gjordes gnocchin på mannagrynsgrötliknande deg som man blandade med ägg, en teknik som hänger kvar än idag i delar av landet. De flesta som tänker på gnocchi tänker nog på potatis och vetemjöl. Men att använda potatis är ett relativt nytt påfund, det var först på 1500-talet som potatisen introducerades i Europa. För folk i Rom är historien långt längre än så och grunderna i recepten man använder likaså.I Rom använder man ofta semolina, krossat vete - mannagryn - istället för potatis, i paradrätten Gnocchi alla Romana. Blanda med mjölk, salt, smör, ägg och parmesan och vips så är du i gnocchihimlen. Lär dig laga Gnocchi alla Romana! Recept:- 250 gr mannagryn- 1 liter mjölk- 100 gr riven parmigiano reggiano- 50 gr smör- 2 äggulor- Riven muskotnöt- Salt och peppar- 40 gr smält smör- 40 gr parmigiano reggiano Gör så här:Häll mjölken i en stor kastrull och värm den tillsammans med salt, peppar och muskot. När mjölken kokar upp, tillsätt mannagrynen och vispa kontinuerligt i några minuter tills det har tjocknat. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smöret och vispa tills blandningen är jämn.Tillsätt äggulorna, den rivna osten och blanda väl. Häll över smeten i en smord ugnsform eller liknande. Sprid ut den med baksidan av en fuktad sked för att få ett ca 1 cm tjockt lager. Låt det svalna. Skär upp i ca 4 cm stora bitar. Traditionellt används ett rundmått med ca 4 cm diameter men du kan också skära kvadrater med kniv. Lägg upp gnocchin i en välsmord bakpanna så att de överlappar varandra. Pensla gnocchin med det smälta smöret för och strö över osten. Baka i en förvärmd ugn vid 180 grader i ca 15 minuter och sedan ytterligare 5 minuter under grillen på maximal effekt till gnocchin fått fin färg. Servera dem rykande varma. Text av: Jonas Henningsson 

Sätt betyg på receptet

Betyg 5 / 5. 1

Inget betyg än så länge

Viner

fontana candida

Fontana Candida Frascati

Romarnas ”vardagsvin” skulle vi kunna kalla det här friska…

Rekommenderat

villa puccini chianti

Villa Puccini Chianti Classico

Villa Puccini Chianti Classico Riserva vin. Från de vackra…

Rekommenderat

villa puccini

Villa Puccini Governo

Fruktig, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av korinter,…

Rekommenderat

Casalforte Valpolicella Ripasso

Casalforte Valpolicella Ripasso

Casalforte Valpolicella Ripasso. En fullblodsripasso för…

Rekommenderat

Fyra fantastiska recept !

Coda Alla Vaccinara

Coda alla vaccinara

Skär bort fettet och skölj oxsvansen. Lägg den i en stor…

Läs recept

Ragú alla Bolognese

Ragú alla Bolognese

Ragú alla Bolognese är det italienska samlingsnamnet för…

Läs recept

Saltimbocca alla Romana

Saltimbocca alla romana

Saltimbocca alla romana. Kalv på romerskt vis. Värm oljan i…

Läs recept

Spaghetti al Pomodoro

Spaghetti al Pomodoro

Spaghetti al Pomodoro - Pasta med vitlök och…

Läs recept