Galen i Gnocchi
I Rom är man galen i gnocchi och äter det som ett alternativ till pasta, med recept som går tusentals år tillbaka i tiden. Det är inte alls konstigt tycker vi. Få saker i världen kan skapa ett sånt välbefinnande i såväl mage som sinne som en tallrik med mjuka gudomliga degbitar som toppats med några få väl utvalda ingredienser.
Historien bakom GnocchiGnocchi har varit en av stapelvarorna i den italienska kokkonsten i tusentals år. Föregångaren tillreddes redan för tio tusen år sedan. Då var bitarna helt enkelt en blandning av kallt vatten och mjöl som formades och koktes. Under Romarriket tog romerska legioner med sig rätten från Mellanöstern och spred den västerut genom det väldiga riket. Allt fler fick upp ögonen för degbitarna. Då gjordes gnocchin på mannagrynsgrötliknande deg som man blandade med ägg, en teknik som hänger kvar än idag i delar av landet. De flesta som tänker på gnocchi tänker nog på potatis och vetemjöl. Men att använda potatis är ett relativt nytt påfund, det var först på 1500-talet som potatisen introducerades i Europa. För folk i Rom är historien långt längre än så och grunderna i recepten man använder likaså.I Rom använder man ofta semolina, krossat vete - mannagryn - istället för potatis, i paradrätten Gnocchi alla Romana. Blanda med mjölk, salt, smör, ägg och parmesan och vips så är du i gnocchihimlen. Lär dig laga Gnocchi alla Romana! Recept:
250 g mannagryn 1 liter mjölk 100 g riven parmigiano reggiano 50 g smör 2 äggulor Riven muskotnöt Salt och peppar 40 g smält smör 40 g parmigiano reggiano Gör så här:Häll mjölken i en stor kastrull och värm den tillsammans med salt, peppar och muskot. När mjölken kokar upp, tillsätt mannagrynen och vispa kontinuerligt i några minuter tills det har tjocknat. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smöret och vispa tills blandningen är jämn.Tillsätt äggulorna, den rivna osten och blanda väl. Häll över smeten i en smord ugnsform eller liknande. Sprid ut den med baksidan av en fuktad sked för att få ett ca 1 cm tjockt lager. Låt det svalna. Skär upp i ca 4 cm stora bitar. Traditionellt används ett rundmått med ca 4 cm diameter men du kan också skära kvadrater med kniv. Lägg upp gnocchin i en välsmord bakpanna så att de överlappar varandra. Pensla gnocchin med det smälta smöret för och strö över osten. Baka i en förvärmd ugn vid 180 grader i ca 15 minuter och sedan ytterligare 5 minuter under grillen på maximal effekt till gnocchin fått fin färg. Servera dem rykande varma. Text av: Jonas Henningsson Följ oss på:FacebookInstagramPinterest Sätt betyg på receptet
-
-
-
-
-
Betyg 4.8 / 5. Antal recensioner 5
Inget betyg än så länge
Sätt betyg på receptet
Betyg 4.8 / 5. Antal recensioner 5
Inget betyg än så länge
Galen i Gnocchi
I Rom är man galen i gnocchi och äter det som ett alternativ till pasta, med recept som går tusentals år tillbaka i tiden. Det är inte alls konstigt tycker vi. Få saker i världen kan skapa ett sånt välbefinnande i såväl mage som sinne som en tallrik med mjuka gudomliga degbitar som toppats med några få väl utvalda ingredienser.
Läs mer om Historien bakom Gnocchi
Historien bakom GnocchiGnocchi har varit en av stapelvarorna i den italienska kokkonsten i tusentals år. Föregångaren tillreddes redan för tio tusen år sedan. Då var bitarna helt enkelt en blandning av kallt vatten och mjöl som formades och koktes. Under Romarriket tog romerska legioner med sig rätten från Mellanöstern och spred den västerut genom det väldiga riket. Allt fler fick upp ögonen för degbitarna. Då gjordes gnocchin på mannagrynsgrötliknande deg som man blandade med ägg, en teknik som hänger kvar än idag i delar av landet. De flesta som tänker på gnocchi tänker nog på potatis och vetemjöl. Men att använda potatis är ett relativt nytt påfund, det var först på 1500-talet som potatisen introducerades i Europa. För folk i Rom är historien långt längre än så och grunderna i recepten man använder likaså.I Rom använder man ofta semolina, krossat vete - mannagryn - istället för potatis, i paradrätten Gnocchi alla Romana. Blanda med mjölk, salt, smör, ägg och parmesan och vips så är du i gnocchihimlen.
Läs mer om Historien bakom Gnocchi
Lär dig laga Gnocchi alla Romana! Recept:
250 g mannagryn 1 liter mjölk 100 g riven parmigiano reggiano 50 g smör 2 äggulor Riven muskotnöt Salt och peppar 40 g smält smör 40 g parmigiano reggiano
Gör så här:Häll mjölken i en stor kastrull och värm den tillsammans med salt, peppar och muskot. När mjölken kokar upp, tillsätt mannagrynen och vispa kontinuerligt i några minuter tills det har tjocknat. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smöret och vispa tills blandningen är jämn.Tillsätt äggulorna, den rivna osten och blanda väl. Häll över smeten i en smord ugnsform eller liknande. Sprid ut den med baksidan av en fuktad sked för att få ett ca 1 cm tjockt lager. Låt det svalna. Skär upp i ca 4 cm stora bitar. Traditionellt används ett rundmått med ca 4 cm diameter men du kan också skära kvadrater med kniv. Lägg upp gnocchin i en välsmord bakpanna så att de överlappar varandra. Pensla gnocchin med det smälta smöret för och strö över osten. Baka i en förvärmd ugn vid 180 grader i ca 15 minuter och sedan ytterligare 5 minuter under grillen på maximal effekt till gnocchin fått fin färg. Servera dem rykande varma. Text av: Jonas Henningsson Följ oss på:FacebookInstagramPinterest Sätt betyg på receptet
-
-
-
-
-
Betyg 4.8 / 5. Antal recensioner 5
Inget betyg än så länge
Sätt betyg på receptet
Betyg 4.8 / 5. Antal recensioner 5
Inget betyg än så länge
Fyra fantastiska recept !
Gelato allo zafferano
Recept,Desserter,Italiensk julmat
Ett klassikt bakverk från Sicilien som friteras och fylls…
Råbiff från Piemonte
Recept,Förrätter / Antipasti,Nötkött,Svamp
Råbiff. Den här rätten som också kan kallas carne cruda…
Spaghetti al Pomodoro – äkta italiensk
Spaghetti al Pomodoro är en klassiker i det Italienska…
Limoncellosorbet
En fräschare avslutning på en måltid får du leta efter! Det…