Galen i Gnocchi
Text av: Jonas Henningsson
I Rom är man galen i gnocchi och äter det som ett alternativ till pasta, med recept som går tusentals år tillbaka i tiden. Det är inte alls konstigt tycker vi. Få saker i världen kan skapa ett sånt välbefinnande i såväl mage som sinne som en tallrik med mjuka gudomliga degbitar som toppats med några få väl utvalda ingredienser.
Historien bakom Gnocchi
Gnocchi har varit en av stapelvarorna i den italienska kokkonsten i tusentals år. Föregångaren tillreddes redan för tio tusen år sedan. Då var bitarna helt enkelt en blandning av kallt vatten och mjöl som formades och koktes.
Läs mer
Under Romarriket tog romerska legioner med sig rätten från Mellanöstern och spred den västerut genom det väldiga riket. Allt fler fick upp ögonen för degbitarna. Då gjordes gnocchin på mannagrynsgrötliknande deg som man blandade med ägg, en teknik som hänger kvar än idag i delar av landet.
De flesta som tänker på gnocchi tänker nog på potatis och vetemjöl. Men att använda potatis är ett relativt nytt påfund, det var först på 1500-talet som potatisen introducerades i Europa. För folk i Rom är historien långt längre än så och grunderna i recepten man använder likaså.
I Rom använder man ofta semolina, krossat vete – mannagryn – istället för potatis, i paradrätten Gnocchi alla Romana. Blanda med mjölk, salt, smör, ägg och parmesan och vips så är du i gnocchihimlen.
Lär dig laga Gnocchi alla Romana!
Ingredienser:
250 g mannagryn
1 liter mjölk
100 g riven parmigiano reggiano
50 g smör
2 äggulor
Riven muskotnöt
Salt och peppar
40 g smält smör
40 g parmigiano reggiano
Gör så här:
Häll mjölken i en stor kastrull och värm den tillsammans med salt, peppar och muskot. När mjölken kokar upp, tillsätt mannagrynen och vispa kontinuerligt i några minuter tills det har tjocknat. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smöret och vispa tills blandningen är jämn.
Tillsätt äggulorna, den rivna osten och blanda väl. Häll över smeten i en smord ugnsform eller liknande. Sprid ut den med baksidan av en fuktad sked för att få ett ca 1 cm tjockt lager. Låt det svalna.
Skär upp i ca 4 cm stora bitar. Traditionellt används ett rundmått med ca 4 cm diameter men du kan också skära kvadrater med kniv. Lägg upp gnocchin i en välsmord bakpanna så att de överlappar varandra.
Pensla gnocchin med det smälta smöret för och strö över osten. Baka i en förvärmd ugn vid 180 grader i ca 15 minuter och sedan ytterligare 5 minuter under grillen på maximal effekt till gnocchin fått fin färg. Servera dem rykande varma.
Galen i Gnocchi
Text av: Jonas Henningsson
I Rom är man galen i gnocchi och äter det som ett alternativ till pasta, med recept som går tusentals år tillbaka i tiden. Det är inte alls konstigt tycker vi. Få saker i världen kan skapa ett sånt välbefinnande i såväl mage som sinne som en tallrik med mjuka gudomliga degbitar som toppats med några få väl utvalda ingredienser.
Historien bakom Gnocchi
Gnocchi har varit en av stapelvarorna i den italienska kokkonsten i tusentals år. Föregångaren tillreddes redan för tio tusen år sedan.
Läs mer
Då var bitarna helt enkelt en blandning av kallt vatten och mjöl som formades och koktes. Under Romarriket tog romerska legioner med sig rätten från Mellanöstern och spred den västerut genom det väldiga riket. Allt fler fick upp ögonen för degbitarna. Då gjordes gnocchin på mannagrynsgrötliknande deg som man blandade med ägg, en teknik som hänger kvar än idag i delar av landet.
De flesta som tänker på gnocchi tänker nog på potatis och vetemjöl. Men att använda potatis är ett relativt nytt påfund, det var först på 1500-talet som potatisen introducerades i Europa. För folk i Rom är historien långt längre än så och grunderna i recepten man använder likaså.
I Rom använder man ofta semolina, krossat vete – mannagryn – istället för potatis, i paradrätten Gnocchi alla Romana. Blanda med mjölk, salt, smör, ägg och parmesan och vips så är du i gnocchihimlen.
Lär dig laga Gnocchi alla Romana!
Ingredienser:
250 g mannagryn
1 liter mjölk
100 g riven parmigiano reggiano
50 g smör
2 äggulor
Riven muskotnöt
Salt och peppar
40 g smält smör
40 g parmigiano reggiano
Gör så här:
Häll mjölken i en stor kastrull och värm den tillsammans med salt, peppar och muskot. När mjölken kokar upp, tillsätt mannagrynen och vispa kontinuerligt i några minuter tills det har tjocknat. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smöret och vispa tills blandningen är jämn.
Tillsätt äggulorna, den rivna osten och blanda väl. Häll över smeten i en smord ugnsform eller liknande. Sprid ut den med baksidan av en fuktad sked för att få ett ca 1 cm tjockt lager. Låt det svalna.
Skär upp i ca 4 cm stora bitar. Traditionellt används ett rundmått med ca 4 cm diameter men du kan också skära kvadrater med kniv. Lägg upp gnocchin i en välsmord bakpanna så att de överlappar varandra.
Pensla gnocchin med det smälta smöret för och strö över osten. Baka i en förvärmd ugn vid 180 grader i ca 15 minuter och sedan ytterligare 5 minuter under grillen på maximal effekt till gnocchin fått fin färg. Servera dem rykande varma.
Mer av Jonas Henningsson !
Verona – kärlek, historia och vindrömmar
Varje besök i Verona skapar minnen av kärlek, historia och vinupplevelser. Vi minns en vindlande dag i den historiska staden. Framför Arena di Verona slingrar sig ett par tätt,
Apuliens gröna guld
Reportage,Olivolja,Jonas Henningsson
Apulien producerar nästan hälften av landets olivolja. Oljan som är basen i den italienska kokkonsten, oljan som lyfter ingredienserna ...
Prosecco och Cicchetti
Reportage,Jonas Henningsson,Just nu
Bästa sättet att förolämpa en venedigbo är att kalla Cicchetti för tapas. Bästa sättet att lära känna en venedigbo är att besöka en av stadens hundratals små cicchettibarer. Cicchetti är små bröd fyllda med allehanda olika delikatesser. Till Cicchettin passar den friska och från regionen Veneto sprunga proseccon förstås fantastiskt bra, här är några av mina favoritstopp för denna kombination...
Spritz – En bitterljuv historia
Reportage,Jonas Henningsson,Just nu
Spritz har serverats i sin bittra kostym i över hundra år i Venedig. Sedan början av det nya seklet har ju Aperol-spritzen varit tokpopulär inte minst bland tillfälliga besökare.
Mer av Jonas Henningsson !
Suppli – delikat dröm
När du besöker Rom dröjer det inte länge förrän du kommer i kontakt med en av stadens verkliga delikatesser - risbollen suppli...
Cornetto – för den perfekta starten på dagen
Den bästa starten på dagen får man med kombinationen cornetto och cappucino, dessa intages förstås stående i givakt som...