Bjud in till aperitivo hemma – tips på tilltugg

Det är många saker som skiljer oss svenskar från italienarna. Hur vi socialiserar är en av dessa. Medan italienarna gärna möts upp ute på en bar eller en restaurang, är vi svenskar mer benägna att bjuda hem varandra på middag. Italienarna startar gärna kvällen med en aperitivo, ett sätt att öppna upp apetiten inför den stundande middagen. Även om vi svenskar ses på hemmaplan, är det inget som säger att du inte kan börja middagsbjudningen med en aperitivo. Blanda till favoritdrinken och bjud på ett gäng stuzzichini (snacks). aperitivo Här kommer några tips på vad du kan bjuda på, när du ställer till med italiensk aperitivo. Chips, oliver och charkVi börjar enkelt, utan för många krusiduller. På många italienska barer är det just chips, oliver och någon lufttorkad skinka eller salami som ställs fram till drinken. Svårare än så behöver det ju inte vara. Välj ingredienser av hög kvalitet så är den goda smaken säkrad. aperitivo Bruschetta, crostini och focacciaBröd i alla dess former är perfekta smakbärare. Det räcker egentligen att ställa fram ett rostat bröd och en god olivolja att doppa det i så har du ett gott tilltugg. Men du får naturligtvis extra poäng om du bakar en egen focaccia, eller toppar din bruschetta med något gott – tomat, vitlök och basilika är en klassiker. Italienska ostar går alltid hemGör ett besök hos din lokala osthandlare och botanisera bland det italienska utbudet. Att servera stora chunks av Parmesan och Pecorino är alltid populärt, men varför inte också bjuda på en god Taleggio eller Fontina? Sätt gärna fram en god honung till ostarna. aperitivo Glöm inte grönsakernaDe italienska aperitivo-bufféerna är ofta överfyllda med godsaker, däribland grönsaker i olika form. Man serverar ofta morötter, blekselleri och gurka i stavar som doppas i en vinaigrette. Men du kan lika gärna ugnsbaka ett gäng tomater, steka aubergine mjuk i olivolja eller grilla tunt skivad zucchini. Vill du bjuda på något extra gott, letar du rätt på ett gäng zucchiniblommor som du doppar i frityrsmet och sedan friterar tills gyllene – en riktig delikatess. Var kreativ med färdig smördegAtt italienarna lagar mat från grunden, det är ett som är säkert – men även mästarna har sina knep. Ett sådant knep, är att de använder sig av färdig smördeg när de ska göra tilltugg till aperitivon. Det kan du också göra. Var så kreativ du bara kan – gör små pizzabitar, baka in sparris i smördegen, snurra den och gör grissini. Bara fantasin sätter gränser. Aperitivo: Villa Cardea Coffee Drink Louise Laurenius

Fyra fantastiska recept !

Tomatsås – Marinara

Tomatsås – Marinara

Tomatsås . På Ruffino har vi avsatt en stor del av vår…

Läs recept

medaglioni di vitello alla pizzaiola

Medaglioni di vitello alla Pizzaiola

Kalvmedaljonger med oliver och tomat. Hetta upp olivoljan i…

Läs recept

Vin Brulé (Hemmagjord italiensk glögg)

Vin brulé (Hemmagjord italiensk glögg)

Gör din hemmagjorda italienska glögg, vin brulé. Blanda…

Läs recept