Bjud in till aperitivo hemma – tips på tilltugg

Text av: Louise Laurenius

Det är många saker som skiljer oss svenskar från italienarna. Hur vi socialiserar är en av dessa. Medan italienarna gärna möts upp ute på en bar eller en restaurang, är vi svenskar mer benägna att bjuda hem varandra på middag. Italienarna startar gärna kvällen med en aperitivo, ett sätt att öppna upp apetiten inför den stundande middagen. Även om vi svenskar ses på hemmaplan, är det inget som säger att du inte kan börja middagsbjudningen med en aperitivo. Blanda till favoritdrinken och bjud på ett gäng stuzzichini (snacks).

 

aperitivo

 

Här kommer några tips på vad du kan bjuda på, när du ställer till med italiensk aperitivo.

 

Chips, oliver och chark
Vi börjar enkelt, utan för många krusiduller. På många italienska barer är det just chips, oliver och någon lufttorkad skinka eller salami som ställs fram till drinken. Svårare än så behöver det ju inte vara. Välj ingredienser av hög kvalitet så är den goda smaken säkrad.

 

aperitivo

 

Bruschetta, crostini och focaccia
Bröd i alla dess former är perfekta smakbärare. Det räcker egentligen att ställa fram ett rostat bröd och en god olivolja att doppa det i så har du ett gott tilltugg. Men du får naturligtvis extra poäng om du bakar en egen focaccia, eller toppar din bruschetta med något gott – tomat, vitlök och basilika är en klassiker.

 

Italienska ostar går alltid hem
Gör ett besök hos din lokala osthandlare och botanisera bland det italienska utbudet. Att servera stora chunks av Parmesan och Pecorino är alltid populärt, men varför inte också bjuda på en god Taleggio eller Fontina? Sätt gärna fram en god honung till ostarna.

 

aperitivo

 

Glöm inte grönsakerna
De italienska aperitivo-bufféerna är ofta överfyllda med godsaker, däribland grönsaker i olika form. Man serverar ofta morötter, blekselleri och gurka i stavar som doppas i en vinaigrette. Men du kan lika gärna ugnsbaka ett gäng tomater, steka aubergine mjuk i olivolja eller grilla tunt skivad zucchini. Vill du bjuda på något extra gott, letar du rätt på ett gäng zucchiniblommor som du doppar i frityrsmet och sedan friterar tills gyllene – en riktig delikatess.

 

Var kreativ med färdig smördeg
Att italienarna lagar mat från grunden, det är ett som är säkert – men även mästarna har sina knep. Ett sådant knep, är att de använder sig av färdig smördeg när de ska göra tilltugg till aperitivon. Det kan du också göra. Var så kreativ du bara kan – gör små pizzabitar, baka in sparris i smördegen, snurra den och gör grissini. Bara fantasin sätter gränser.

 

Tips på aperitivo:
Villa Cardea Coffee Drink

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Bjud in till aperitivo hemma – tips på tilltugg

Text av: Louise Laurenius

Det är många saker som skiljer oss svenskar från italienarna. Hur vi socialiserar är en av dessa. Medan italienarna gärna möts upp ute på en bar eller en restaurang, är vi svenskar mer benägna att bjuda hem varandra på middag. Italienarna startar gärna kvällen med en aperitivo, ett sätt att öppna upp apetiten inför den stundande middagen. Även om vi svenskar ses på hemmaplan, är det inget som säger att du inte kan börja middagsbjudningen med en aperitivo. Blanda till favoritdrinken och bjud på ett gäng stuzzichini (snacks).

 

aperitivo

 

Här kommer några tips på vad du kan bjuda på, när du ställer till med italiensk aperitivo.

 

Chips, oliver och chark
Vi börjar enkelt, utan för många krusiduller. På många italienska barer är det just chips, oliver och någon lufttorkad skinka eller salami som ställs fram till drinken. Svårare än så behöver det ju inte vara. Välj ingredienser av hög kvalitet så är den goda smaken säkrad.

 

aperitivo

Bruschetta, crostini och focaccia
Bröd i alla dess former är perfekta smakbärare. Det räcker egentligen att ställa fram ett rostat bröd och en god olivolja att doppa det i så har du ett gott tilltugg. Men du får naturligtvis extra poäng om du bakar en egen focaccia, eller toppar din bruschetta med något gott – tomat, vitlök och basilika är en klassiker.

 

Italienska ostar går alltid hem
Gör ett besök hos din lokala osthandlare och botanisera bland det italienska utbudet. Att servera stora chunks av Parmesan och Pecorino är alltid populärt, men varför inte också bjuda på en god Taleggio eller Fontina? Sätt gärna fram en god honung till ostarna.

 

aperitivo

 

Glöm inte grönsakerna
De italienska aperitivo-bufféerna är ofta överfyllda med godsaker, däribland grönsaker i olika form. Man serverar ofta morötter, blekselleri och gurka i stavar som doppas i en vinaigrette. Men du kan lika gärna ugnsbaka ett gäng tomater, steka aubergine mjuk i olivolja eller grilla tunt skivad zucchini. Vill du bjuda på något extra gott, letar du rätt på ett gäng zucchiniblommor som du doppar i frityrsmet och sedan friterar tills gyllene – en riktig delikatess.

 

Var kreativ med färdig smördeg
Att italienarna lagar mat från grunden, det är ett som är säkert – men även mästarna har sina knep. Ett sådant knep, är att de använder sig av färdig smördeg när de ska göra tilltugg till aperitivon. Det kan du också göra. Var så kreativ du bara kan – gör små pizzabitar, baka in sparris i smördegen, snurra den och gör grissini. Bara fantasin sätter gränser.

 

Tips på aperitivo:
Villa Cardea Coffee Drink

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Spritz di natale

Spritz di natale

En vintrig version av den klassiska drinken spritz med smak…

Read More

Torta-di-nocciola

Torta di nocciola – Hasselnötskaka

Hasselnötskaka. Häll nötterna och 1 ½ dl av sockret i en…

Read More

Lasagne-alla-Bolognese

Lasagne alla Bolognese

En av de mest kända och älskade rätterna från det…

Read More

Mozzarella-med-fikon-och-prosciutto

Mozzarella med fikon och prosciutto

Rosta pinjenötterna i en het torr panna och låt svalna.…

Read More