Rifugio Crucolo - ett anrikt värdshus på 1100 meters höjd

Text av: Davide Pedrolli
Bilder av: Rifugio Crucolo

Välkommen till Trentino och Dolomiterna – bergen som bjuder på fantastisk skidåkning, underbara vandringar och ren alpluft. I hjärtat av regionen, inbäddad mellan bergstoppar av porfyr och granit, ligger Val Campelle, en dalgång som bjuder på ett klassiskt vykortslandskap med alpstugor, betesmarker, barrskogar och vackra bäckar. Vill du uppleva äkta gästfrihet, det traditionella lokala köket och mysigt boende, så hittar du en riktig pärla här.

 

Rifugio Crucolo mellan bergen

 

Rifugio Crucolo är ett anrikt värdshus på 1100 meters höjd vid berget Lagorai. Det har fått sitt namn från platsen där den ligger – cocuzzolo betyder ”bergets topp” på italienska. Sedan starten 1782 har värdshuset drivits av samma familj. Idag är den 8:e generationen av familjen Purin som arbetar hårt för att tillfredsställa sina kunder på samma sätt som sina förfäder. I början av 1800-talet var Val Campelle en sträcka som korsades av herdar som lämnade sina byar för att nå sommarbetet med sina flockar och hjordar. Här arbetade också många skogsarbetere som fällde träd i barrskogarna. Med sitt läge halvvägs uppför berget blev Rifugio Crucolo en mötesplats för dem att umgås, äta, dricka och spela boccia eller kort innan de återupptog arbetet.

 

åttonde generationen

Rifugio Crucolo

 

Under sommaren samlade krögarna in mjölk och tillverkade smör och ost, och födde även upp grisar för att producera egna charkuterier. Gästerna vande sig vid de många delikatesser som familjen kunde bjuda på vid den öppna spisen; grillat kött, charkuterier, ost och polenta!

 

Under första världskriget användes Rifugio Crucolo som militärkasern och brann tyvärr ner. Men det byggdes snabbt upp igen och byggdes även ut för att kunna fortsätta vara en mötesplats där människor kunde fortsätta att njuta av familjens goda mat. Alla deras recept speglar bondekulturen och har ärvts genom generationerna, men tiden står såklart inte still – Crucolos motto är: ”da na roba fata ben per farla meio basta nanina de passion” – ”om du vill förbättra något som redan är bra gjort, är lite passion allt du behöver”.

 

skinka

Förutom familjens egenproducerade skinkor, salami och ostar så serveras också lokala specialiteter som den dumplingliknande Canederli, den gröna gnocchin Strangolapreti, fläskkorven Cotechino, kaninstuvning, grillade kotletter, polenta, surkål, soppa medkarljohans-svamp, Minestrone med pasta och bönor och ostfondue – värmande och mättande rätter efter en dag i den friska luften. Självklart avnjuts allt i sällskap med en flaska utmärkt lokalt vin, placerat mitt på bordet för att delas av alla!
Som avslutning på måltiden serveras alltid familjens signaturdryck Parampampoli. Det är en digestivo gjord av kaffe, vin, grappa och honung och uppfanns av Giordano Purin på 1950-talet. Efter att blandningen värmts på spisen så att spriten förångas, tänds den på vid bordet och serveras brinnande i kaffekoppar!

 

Parampampoli

 

Att samma familj har drivit Rifugio Crucolo sedan 1782 är inget annat än en historisk bedrift. Tack vare kundernas lojalitet har familjen kunnat skapa sig ett namn i Italien och vidare ut i världen och blivit goda ambassadörer för Trentino!

Om du inte har möjlighet att njuta av familjens mat på plats finns deras charkuterier och ostar att köpa i bland annat Eatalys butiker över hela världen och även i Stockholm.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Rifugio Crucolo - ett anrikt värdshus på 1100 meters höjd

Text av: Davide Pedrolli
Bilder av: Rifugio Crucolo

Välkommen till Trentino och Dolomiterna – bergen som bjuder på fantastisk skidåkning, underbara vandringar och ren alpluft. I hjärtat av regionen, inbäddad mellan bergstoppar av porfyr och granit, ligger Val Campelle, en dalgång som bjuder på ett klassiskt vykortslandskap med alpstugor, betesmarker, barrskogar och vackra bäckar. Vill du uppleva äkta gästfrihet, det traditionella lokala köket och mysigt boende, så hittar du en riktig pärla här.

 

Rifugio Crucolo mellan bergen

 

Rifugio Crucolo är ett anrikt värdshus på 1100 meters höjd vid berget Lagorai. Det har fått sitt namn från platsen där den ligger – cocuzzolo betyder ”bergets topp” på italienska. Sedan starten 1782 har värdshuset drivits av samma familj. Idag är den 8:e generationen av familjen Purin som arbetar hårt för att tillfredsställa sina kunder på samma sätt som sina förfäder. I början av 1800-talet var Val Campelle en sträcka som korsades av herdar som lämnade sina byar för att nå sommarbetet med sina flockar och hjordar. Här arbetade också många skogsarbetere som fällde träd i barrskogarna. Med sitt läge halvvägs uppför berget blev Rifugio Crucolo en mötesplats för dem att umgås, äta, dricka och spela boccia eller kort innan de återupptog arbetet.

 

åttonde generationen

Rifugio Crucolo

 

Under sommaren samlade krögarna in mjölk och tillverkade smör och ost, och födde även upp grisar för att producera egna charkuterier. Gästerna vande sig vid de många delikatesser som familjen kunde bjuda på vid den öppna spisen; grillat kött, charkuterier, ost och polenta!

Under första världskriget användes Rifugio Crucolo som militärkasern och brann tyvärr ner. Men det byggdes snabbt upp igen och byggdes även ut för att kunna fortsätta vara en mötesplats där människor kunde fortsätta att njuta av familjens goda mat. Alla deras recept speglar bondekulturen och har ärvts genom generationerna, men tiden står såklart inte still – Crucolos motto är: ”da na roba fata ben per farla meio basta nanina de passion” – ”om du vill förbättra något som redan är bra gjort, är lite passion allt du behöver”.

 

skinka

 

Förutom familjens egenproducerade skinkor, salami och ostar så serveras också lokala specialiteter som den dumplingliknande Canederli, den gröna gnocchin Strangolapreti, fläskkorven Cotechino, kaninstuvning, grillade kotletter, polenta, surkål, soppa medkarljohans-svamp, Minestrone med pasta och bönor och ostfondue – värmande och mättande rätter efter en dag i den friska luften. Självklart avnjuts allt i sällskap med en flaska utmärkt lokalt vin, placerat mitt på bordet för att delas av alla!

Som avslutning på måltiden serveras alltid familjens signaturdryck Parampampoli. Det är en digestivo gjord av kaffe, vin, grappa och honung och uppfanns av Giordano Purin på 1950-talet. Efter att blandningen värmts på spisen så att spriten förångas, tänds den på vid bordet och serveras brinnande i kaffekoppar!

 

Parampampoli

 

Att samma familj har drivit Rifugio Crucolo sedan 1782 är inget annat än en historisk bedrift. Tack vare kundernas lojalitet har familjen kunnat skapa sig ett namn i Italien och vidare ut i världen och blivit goda ambassadörer för Trentino!

Om du inte har möjlighet att njuta av familjens mat på plats finns deras charkuterier och ostar att köpa i bland annat Eatalys butiker över hela världen och även i Stockholm.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer om Alperna !

Insalata di Cavolo Cappuccio

Insalata di Cavolo Cappuccio e Speck

Den här snabblagade rätten med några få enkla ingredienser är ett typiskt exempel på det mustiga köket från bergen I Trentino!

Läs mer

bombardino

Bombardino

Denna varma drink föddes i den populära skidorten Livigno på 1970-talet, då en ung bartender från Genoa som inte var van vid det kalla vädret ...

Läs mer

Parampampoli

Parampampoli

Kaffedrink från Dolomiterna - Blanda ingredienserna i en kastrull på hög värme. När du ser den första bubblan så tänder du spriten med en...

Läs mer

Sestriere

Via Lattea – Med skidåkning i fokus

Det är en ständig kamp mellan de italienska skidorterna. Men få orter kan erbjuda ett så omfattande liftsystem som där Italien möter Frankrike.

Läs mer