Smaka på Dolomiterna
Text av: Michele Shah
Foto högst upp till vänster: Alta Badia – Freddy Planinschek
Foto högst upp till höger: Burrata – Pinar Kucuk
Bergskedjan Dolomiterna, utropades en gång i tiden till ”världens vackraste arkitektoniska verk” av den berömda arkitekten Le Corbusier. I hjärtat av området ligger Alta Badia, som har mycket på menyn att erbjuda sina besökare!
Foto: Alta Badia – Freddy Planinschek
Dolomiterna är såklart kända för den fina skidåkningen men det finns så mycket mer! Nationalparkerna Fanes-Senes-Braies och Puez-Odle, som båda ligger i Alta Badia, finns med på UNESCO’s världsarvslista. Med sina pittoreska städer och byar som San Cassiano, Corvara och Colfosco och de många vackra dalgångarna som Alta Badia, Val Gardena, Arabba och Val di Fassa är Dolomiterna en idealisk plats för en härlig semester inte bara på vintern, utan även vår eller sommar. Dolomiterna erbjuder alltid en fantastisk upplevelse vare sig det är vita pister på vintern eller under sommarhalvåret då man kan vandra, klättra eller cykla i bergen eller bara besöka de små byarna och njuta av det underbara ljuset i ett intensivt grönt landskap med ljus himmel och solsken.
Foto: Alta Badia – Alex Moling
Regionen Alto Adige excellerar inte bara i vackra landskap utan också i gästfrihet och fantastiska restauranger, och det är en speciell upplevelse att njuta av alla underbara smaksensationer på hög höjd. Matlagningen i Alto Adige härrör från två distinkta arv, dels den italiensk-venetianska, dels den österrikisk-tyrolska. Över tid så har gränsen mellan dessa två kulturer som levt sida vid sida längs Adige-dalen suddats ut och något som liknar en regional matlagningsstil har växt fram som kombinerar det bästa från det alpina med ett medelhavskök och det är detta som du kan uppleva på de bästa restaurangerna i de charmiga semesterorterna i och runt Alta Badia, hjärtat i Dolomiterna med de högsta bergstopparna. Här är några av mina personliga favoriter:
St Hubertus
Inbäddat vid foten av bergen ligger den charmiga byn San Cassiano som inrymmer en av Italiens främsta restauranger, St Hubertus, som belönats med högsta utmärkelsen, 3 stjärnor, i Michelin-guiden. St Hubertus är en del av Rosa Alpina – An Aman Partner Hotel i San Cassiano, ett av de historiska hotellen i området som har många års erfarenhet av att göra din vistelse till en både smakfull och smakrik upplevelse.
Som en hyllning till sina omgivningar erbjuder Rosa Alpina en unik satsning som de kallar ”St. Hubertus Unplugged’, en verkligt autentisk upplevelse för mat- och vinälskare, som kulminerar i en 6-rätters lunch på terrassen på 2 000 m höjd i ägarfamiljen Pizzininis privata bergsstuga mitt i betesmarkerna på Piz Sorega-platån. Här finns ingen elektricitet men det är i gengäld en plats med en mycket speciell energi. Under devisen ”Cook the mountain” tas du tillbaka till matens ursprung och får följa med genom skogen för att söka efter vilda örter, svamp och andra ingredienser som naturen erbjuder, och där hela menyn sedan tillagas över öppen eld.
Kocken Norbert Niederkofler är den kreativa stjärnan på St Hubertus som erbjuder en utsökt middagsupplevelse genom att kombinera hans signaturrätter med fina viner från hela världen, inte minst lokala pärlor, från en vinlista som omfattar cirka 2 600 etiketter och en välfylld källare med 20 000 flaskor utvalda av dryckesansvarige Lukas Gerges.
Foton: Alex Moling
Cocun Cellar Restaurant
En annan spännande upplevelse när det gäller banbrytande middagar hittar du på Cocun Cellar Restaurant som drivs av Jan Clemens Wiser och hans 4 fyra anställda som alla är under 30 år gamla. Den ligger i den stora och vindlande vinkällaren (19 000 flaskor!) på Ciasa Salares Hotel, precis utanför byn San Cassiano. Jan Clemens har personligen valt ut 2 000 olika viner från några av de mest kända odlarna av biodynamiska och naturliga viner, både lokala och från andra delar av Europa, som serveras med en lika kreativ meny som bygger lokala råvaror i säsong. Här äter du vid massiva träbord smakfullt uppställda i avskilda områden mellan rader av vinflaskor – en inbjudande atmosfär som lockar dig att utforska denna fantastiska värld av viner, av vilka många bjuds på glas.
La Stüa de Michil
Den historiska restaurangen La Stüa de Michil på det exklusiva hotellet La Perla i Corvara är en annan upplevelse som inte bör missas. Chefssommelier Paolo Baraldi och kocken Simone Cantafio arbetar nära tillsammans med att para ihop utmärkta lokala viner från små vinhus, som matchar utsökt tillagade rätter i toppklass. Atmosfären i denna autentiska gamla ”stube” som består av många små matsalar är verkligen något speciellt och väldigt typisk för den lokala ladinokulturen.
Innan du lämnar hotellet är det ett måste för alla sanna vinälskare att besöka La Perlas dolda juvel, som ligger under jord i vinkällaren. Här hittar du ett ”tempel” tillägnat ett av Italiens allra bästa och mest kända viner – Sassicaia från Tenuta San Guido i Toscana! Ett besök i källaren är en helt unik upplevelse med cirka 2000 flaskor av olika årgångar, i själva verket ett helt rum tillägnat varje enskild årgång från den första till den senaste!
Fler favoriter ”i backen”
Med så mycket god mat är det bra att Dolomiterna och området Alta Badia erbjuder så många stigar för promenader, vandring eller cykling, så att man kan göra plats för alla goda måltider och viner. Den goda nyheten är att det finns det gott om bra restauranger även på sluttningarna, oavsett om du vill ha en enkel måltid och förfriskningar eller en komplett gourmetmåltid.
Club Moritzino är en restaurang och bar på 2000 meters höjd, öppen både sommar och vinter. De erbjuder fantastisk färsk fisk som flygs in dagligen från Chioggia nära Venedig, med en lockande meny som inkluderar färsk hummer, räkor och ostron, såväl som havsabborre, piggvar och många fler utsökta fiskar.
Foto: Alta Badia – Freddy Planinschek
En annan favorit är Rifugio Ütia de Bioch Hut, även den mitt i backen på cirka 2000 meters höjd. Här bjuds du inte bara på en fantastisk utsikt, utan också autentiska rätter från Ladino-köket men med en modern twist, tillsammans med ett brett urval av Alto Adiges bästa viner.
Det här är bara ett litet personligt urval, men jag rekommenderar dig varmt att resa hit och utforska vidare på egen hand – det finns alltid något nytt att upptäcka i Dolomiterna!
Foto: Alta Badia – Freddy Planinschek
Kontaktuppgifter till rekommenderade upplevelser:
Restaurant St Hubertus (3 stjärnor Guide Michelin)
Rosa Alpina – An Aman Partner Hotel
San Cassiano in Badia – (Bolzano)
Tel: +39 0471 849500
Wellness Residence Ciasa Antersies
(utmärkta lägenheter med självhushåll och fantastisk utsikt)
Via Soplá, 12
I-39030 San Cassiano in Badia (BZ)
info@ciasaantersies.it
Tel. +39 0471 849417
Hotel Ciasa Solares
San Cassiano in Badia – (Bolzano)
Tel: 39 0471 849445
La Stüa de Michil
Strada Col Alt, 105,
Corvara in Badia – (Bolzano)
Tel: 0471 831000
La Perla
Club Moritzino – Café Restaurant Terasse
Piz La Ila
Tel: +39 0471 847403
Rifugio Ütia de Bioch Hut
Vid toppstationen vid liften Biok
30 minuter från Piz Sorega
50 minuter från Piz La Ila, eller Col Alt, eller sittliften Pralongiá I
TEL: +39 329 591 4008
Skid- & vandringsturer i Dolomiterna:
SCUOLA SCI DA FONDO ALTA BADIA San Cassiano
Ski & Snowboard in the Dolomites
– E-Mail: info@skidolomites.it
– Web: www.skidolomites.it
Alta Badias websida har bra information om området
Smaka på Dolomiterna
Text av: Michele Shah
Foto högst upp till vänster: Alta Badia – Freddy Planinschek
Foto högst upp till höger: Burrata – Pinar Kucuk
Bergskedjan Dolomiterna, utropades en gång i tiden till ”världens vackraste arkitektoniska verk” av den berömda arkitekten Le Corbusier. I hjärtat av området ligger Alta Badia, som har mycket på menyn att erbjuda sina besökare!
Foto: Alta Badia – Freddy Planinschek
Dolomiterna är såklart kända för den fina skidåkningen men det finns så mycket mer! Nationalparkerna Fanes-Senes-Braies och Puez-Odle, som båda ligger i Alta Badia, finns med på UNESCO’s världsarvslista. Med sina pittoreska städer och byar som San Cassiano, Corvara och Colfosco och de många vackra dalgångarna som Alta Badia, Val Gardena, Arabba och Val di Fassa är Dolomiterna en idealisk plats för en härlig semester inte bara på vintern, utan även vår eller sommar. Dolomiterna erbjuder alltid en fantastisk upplevelse vare sig det är vita pister på vintern eller under sommarhalvåret då man kan vandra, klättra eller cykla i bergen eller bara besöka de små byarna och njuta av det underbara ljuset i ett intensivt grönt landskap med ljus himmel och solsken.
Foto: Alta Badia – Alex Moling
Regionen Alto Adige excellerar inte bara i vackra landskap utan också i gästfrihet och fantastiska restauranger, och det är en speciell upplevelse att njuta av alla underbara smaksensationer på hög höjd. Matlagningen i Alto Adige härrör från två distinkta arv, dels den italiensk-venetianska, dels den österrikisk-tyrolska. Över tid så har gränsen mellan dessa två kulturer som levt sida vid sida längs Adige-dalen suddats ut och något som liknar en regional matlagningsstil har växt fram som kombinerar det bästa från det alpina med ett medelhavskök och det är detta som du kan uppleva på de bästa restaurangerna i de charmiga semesterorterna i och runt Alta Badia, hjärtat i Dolomiterna med de högsta bergstopparna. Här är några av mina personliga favoriter:
St Hubertus
Inbäddat vid foten av bergen ligger den charmiga byn San Cassiano som inrymmer en av Italiens främsta restauranger, St Hubertus, som belönats med högsta utmärkelsen, 3 stjärnor, i Michelin-guiden. St Hubertus är en del av Rosa Alpina – An Aman Partner Hotel i San Cassiano, ett av de historiska hotellen i området som har många års erfarenhet av att göra din vistelse till en både smakfull och smakrik upplevelse.
Som en hyllning till sina omgivningar erbjuder Rosa Alpina en unik satsning som de kallar ”St. Hubertus Unplugged’, en verkligt autentisk upplevelse för mat- och vinälskare, som kulminerar i en 6-rätters lunch på terrassen på 2 000 m höjd i ägarfamiljen Pizzininis privata bergsstuga mitt i betesmarkerna på Piz Sorega-platån. Här finns ingen elektricitet men det är i gengäld en plats med en mycket speciell energi. Under devisen ”Cook the mountain” tas du tillbaka till matens ursprung och får följa med genom skogen för att söka efter vilda örter, svamp och andra ingredienser som naturen erbjuder, och där hela menyn sedan tillagas över öppen eld.
Kocken Norbert Niederkofler är den kreativa stjärnan på St Hubertus som erbjuder en utsökt middagsupplevelse genom att kombinera hans signaturrätter med fina viner från hela världen, inte minst lokala pärlor, från en vinlista som omfattar cirka 2 600 etiketter och en välfylld källare med 20 000 flaskor utvalda av dryckesansvarige Lukas Gerges.
Foton: Alex Moling
Cocun Cellar Restaurant
En annan spännande upplevelse när det gäller banbrytande middagar hittar du på Cocun Cellar Restaurant som drivs av Jan Clemens Wiser och hans 4 fyra anställda som alla är under 30 år gamla. Den ligger i den stora och vindlande vinkällaren (19 000 flaskor!) på Ciasa Salares Hotel, precis utanför byn San Cassiano. Jan Clemens har personligen valt ut 2 000 olika viner från några av de mest kända odlarna av biodynamiska och naturliga viner, både lokala och från andra delar av Europa, som serveras med en lika kreativ meny som bygger lokala råvaror i säsong. Här äter du vid massiva träbord smakfullt uppställda i avskilda områden mellan rader av vinflaskor – en inbjudande atmosfär som lockar dig att utforska denna fantastiska värld av viner, av vilka många bjuds på glas.
La Stüa de Michil
Den historiska restaurangen La Stüa de Michil på det exklusiva hotellet La Perla i Corvara är en annan upplevelse som inte bör missas. Chefssommelier Paolo Baraldi och kocken Simone Cantafio arbetar nära tillsammans med att para ihop utmärkta lokala viner från små vinhus, som matchar utsökt tillagade rätter i toppklass. Atmosfären i denna autentiska gamla ”stube” som består av många små matsalar är verkligen något speciellt och väldigt typisk för den lokala ladinokulturen.
Innan du lämnar hotellet är det ett måste för alla sanna vinälskare att besöka La Perlas dolda juvel, som ligger under jord i vinkällaren. Här hittar du ett ”tempel” tillägnat ett av Italiens allra bästa och mest kända viner – Sassicaia från Tenuta San Guido i Toscana! Ett besök i källaren är en helt unik upplevelse med cirka 2000 flaskor av olika årgångar, i själva verket ett helt rum tillägnat varje enskild årgång från den första till den senaste!
Fler favoriter ”i backen”
Med så mycket god mat är det bra att Dolomiterna och området Alta Badia erbjuder så många stigar för promenader, vandring eller cykling, så att man kan göra plats för alla goda måltider och viner. Den goda nyheten är att det finns det gott om bra restauranger även på sluttningarna, oavsett om du vill ha en enkel måltid och förfriskningar eller en komplett gourmetmåltid.
Club Moritzino är en restaurang och bar på 2000 meters höjd, öppen både sommar och vinter. De erbjuder fantastisk färsk fisk som flygs in dagligen från Chioggia nära Venedig, med en lockande meny som inkluderar färsk hummer, räkor och ostron, såväl som havsabborre, piggvar och många fler utsökta fiskar.
Foto: Alta Badia – Freddy Planinschek
En annan favorit är Rifugio Ütia de Bioch Hut, även den mitt i backen på cirka 2000 meters höjd. Här bjuds du inte bara på en fantastisk utsikt, utan också autentiska rätter från Ladino-köket men med en modern twist, tillsammans med ett brett urval av Alto Adiges bästa viner.
Det här är bara ett litet personligt urval, men jag rekommenderar dig varmt att resa hit och utforska vidare på egen hand – det finns alltid något nytt att upptäcka i Dolomiterna!
Foto: Alta Badia – Freddy Planinschek
Kontaktuppgifter till rekommenderade upplevelser:
Restaurant St Hubertus (3 stjärnor Guide Michelin)
Rosa Alpina – An Aman Partner Hotel
San Cassiano in Badia – (Bolzano)
Tel: +39 0471 849500
Wellness Residence Ciasa Antersies
(utmärkta lägenheter med självhushåll och fantastisk utsikt)
Via Soplá, 12
I-39030 San Cassiano in Badia (BZ)
info@ciasaantersies.it
Tel. +39 0471 849417
Hotel Ciasa Solares
San Cassiano in Badia – (Bolzano)
Tel: 39 0471 849445
La Stüa de Michil
Strada Col Alt, 105,
Corvara in Badia – (Bolzano)
Tel: 0471 831000
La Perla
Club Moritzino – Café Restaurant Terasse
Piz La Ila
Tel: +39 0471 847403
Rifugio Ütia de Bioch Hut
Vid toppstationen vid liften Biok
30 minuter från Piz Sorega
50 minuter från Piz La Ila, eller Col Alt, eller sittliften Pralongiá I
TEL: +39 329 591 4008
Skid- & vandringsturer i Dolomiterna:
SCUOLA SCI DA FONDO ALTA BADIA San Cassiano
Ski & Snowboard in the Dolomites
– E-Mail: info@skidolomites.it
– Web: www.skidolomites.it
Alta Badias websida har bra information om området
Mer av Michele Shah !
Amarone – ett drömvin
Amarone – ett drömvin - här har det odlats vin sedan tiden för det antika Grekland. Amarone lär härröra från en blandning av latin/grekiska.
På tur genom Chianti Classico
Varför är Toscana för evigt så populärt? Och varför är Chianti Classico en destination som toppar allas önskelista? Tja, efter att ha bott här i hjärtat av Toscana i över 20 år skulle jag säga att svaret är ”la dolce vita”.
Lucca – Puccinis hemstad
Just nu,Reportage,Michèle Shah
Lucca blir ofta överskuggad av grannen Pisa med sitt dramatiskt lutande torn, men enligt mig så Lucca verkligen en av Toscanas gömda skatter.
Jupiters blod
Toscana, ett namn som framkallar bilden av renässanslandskap, gourmetmåltider och vin på ett sätt som ingen annan region. De mjuka kullarna, klädda med vinrankor, olivträd och cypresser utgör bara en del av attraktionskraften som lockar kräsna resenärer och vinkännare i stort antal till området.
Mer av Michele Shah !
Jupiters blod
Toscana, ett namn som framkallar bilden av renässanslandskap, gourmetmåltider och vin på ett sätt som ingen annan region. De mjuka kullarna, klädda med vinrankor, olivträd och cypresser utgör bara en del av attraktionskraften som lockar kräsna resenärer och vinkännare i stort antal till området.
På tur genom Chianti Classico
Varför är Toscana för evigt så populärt? Och varför är Chianti Classico en destination som toppar allas önskelista? Tja, efter att ha bott här i hjärtat av Toscana i över 20 år skulle jag säga att svaret är ”la dolce vita”.