Möt tomas på Bokmässan

Möt Tomas på bokmässan

Till helgen lämnar Tomas Bacoccoli sitt älskade Umbrien för…

Läs mer

Novellon är runt hörnet

Novellon är runt hörnet

När det gäller olivolja så heter festen Novello. Den nya…

Läs mer

Vi gillar Burrata

Vi gillar Burrata!

Vi gillar Burrata! Den gudomligt dekadenta, och alltmer…

Läs mer

Återkomsten till det goda Italien

Återkomsten till det goda Italien

Omständigheter i världen gjorde att jag åkte hem till Skåne…

Läs mer

Från maten till vinet

Från maten till vinet

Hur blir man egentligen vinodlare eller vinmakare?.. Ja,…

Läs mer

Aperitivo

Aperitivo – ett kulturellt fenomen

Ordet aperitivo har sitt ursprung i latinets aperire – att…

Läs mer

Buon ferragosto!

Den 15 augusti infaller ferragosto vilket är en högtid då…

Läs mer

Världens bästa matstäder

När Travel & Leisure lät sin läsare rösta om världens bästa…

Läs mer

Peppes på Sicilien

Peppes på Sicilien!

Dagens insidertips hittar vi vid en populär badplats hos…

Läs mer

Sverige äter italienskt!

Sverige äter italienskt!

Det italienska köket håller ställningarna starkt i de…

Läs mer

Toscana

Vi gillar (sen)sommarens grillvin!

Läs vår artikel - Vi gillar (sen)sommarens grillvin! Få…

Läs mer

Gratis natt i rom

Gratis natt i Rom ?

Gratis natt i Rom. I ett försök att locka resenärer och…

Läs mer

Forza gli azzurri!

Forza gli azzurri!

FORZA GLI AZZURRI! På fredag inleds äntligen EM i fotboll,…

Läs mer

Cykelns dag thumb

Cykelns dag- Cykla ifrån italienarna?

3 juni firas varje år Cykelns dag över hela världen. Det…

Läs mer

girot toscanna

Girot har nått Toscana!

Dagens 21 mil långa etapp i Giro d'Italia rullar genom…

Läs mer

Kaffenjutning

Kaffenjutning på italienskt vis

Kaffenjutning är en helig rit i Italien. Från tidiga…

Läs mer

thumb_italiens_nationaldag

Italiens nationaldag – Italien 75 år

Idag, den 2 juni, är det Italiens nationaldag! Italien 75…

Läs mer

Amelia - Italienska under ytan

Amelia – Italienska under ytan

Det är många som vill vara italienska, men som inte är det.…

Läs mer

girot lady valpolicella

Girot – Valpolicella i vattenflaskan?

Girot - Valpolicella i vattenflaskan? Efter fyra hårda…

Läs mer

solens_mat_liten

Solens mat

Solens mat. Ingen Italien-älskare har väl missat den…

Läs mer

En bastu i Umbrien

Till alla er som har njutit av Tomas Bacoccolis texter här…

Läs mer

Giro d’Italia

Giro d’Italia

Giro d’Italia. På lördag den 8 maj börjar ett av världens…

Läs mer

Torino

Turin – värt ett besök!

Vem hade trott att en industristad som Turin skulle kunna…

Läs mer

Svenskitalienare

Oss svenskitalienare emellan

För fem år sen började en bok skriva sig själv i huvudet på…

Läs mer

Tanti aguiri Roma!

Tanti auguri Roma!

Tanti auguri Roma!. Idag gratulerar vi den eviga staden Rom…

Läs mer

Mozzarella

Vi gillar Mozzarella

Mozzarella är en färskost gjord av ko- eller buffelmjölk.…

Läs mer

resa fantasin

En resa i fantasin

I väntan på det ”goda Italien” är som i väntan på Godot av…

Läs mer

tryffel

En värld av tryffel

Jag kommer aldrig glömma när jag steg in på en enkel…

Läs mer

gorgonzola

Vi gillar Gorgonzola

Gorgonzola är utan tvekan Italiens mest kända blåmögelost,…

Läs mer

Spritz – En bitterljuv historia

Spritz har serverats i sin bittra kostym i över hundra år i…

Läs mer

Venedig

Prosecco och Cicchetti

Bästa sättet att förolämpa en venedigbo är att kalla…

Läs mer

Buona Pasqua!

Buona Pasqua!I ett katolskt land som Italien är såklart…

Läs mer

venedig jubilerar

Venedig jubilerar!

25 mars 421, det är datumet då staden Venedig sägs ha…

Läs mer

grattis itelien

Grattis Italien!

Den 17 mars 1861 proklamerade parlamentet i Turin bildandet…

Läs mer

traffa mig event

Träffa Bacoccoli den 18e mars.

Tryffelsäsongen går mot sitt slut för den här gången. Efter…

Läs mer

Sicilien

Sicilien – Sol och vår!

Sicilien. När vädret här hemma inte visar sig från sin…

Läs mer

fattigas kok

De fattigas kök

Inget får gå förlorat i köket sa alltid min far och mor –…

Läs mer

Vårfunderingar och Vildsparris

Vårfunderingar och Vildsparris

Vårfunderingar och Vildsparris. Fåglarna kvittrar och…

Läs mer

Vitaminer från Sicilien

Under våra kallaste månader är de solmogna blodapelsinerna…

Läs mer

Lär dig laga Involtini nordini!

Lär dig laga Involtini nordini!

På något vis hänger allt samman här i Italien, men det tar…

Läs mer

take away tips

10 take away-tips

Take away tips. Vi älskar italiensk mat och att äta ute på…

Läs mer

det italienska koket

Det italienska köket – ett världsarv?

Italiens ledande mattidning, La Cucina Italia, med anor…

Läs mer

varldens basta resmal

Världens bästa resmål!

Världens bästa resmål. Det kommer väl inte som någon…

Läs mer

Vin dag

Vinets dag till minne av San Vincenzo

Vinets dag infaller på Sankt Vincents dag den 22 januari…

Läs mer

asa collina blu

La Collina Blu

Vägen från ett hyreshus i Solna till en gård på toscanska…

Läs mer

En trotjänare

En trotjänare uppmärksammas!

I det avlånga landet Italien produceras en stor mängd olika…

Läs mer

tre svenska pasta misstag

Tre vanliga “svenska” misstag vid servering av pasta

Om du använder en för liten kastrull eller för lite vatten…

Läs mer

pizza i vedugn

Sveriges bästa pizzeria

Om man ska tro de italienska pizza-experterna (och det gör…

Läs mer

det du inte vet

Det du inte vet…

Ungefär så beskriver våra italienska vänner Marche. I…

Läs mer

lucca puccinis hemstad

Lucca – Puccinis hemstad

Lucca blir ofta överskuggad av grannen Pisa med sitt…

Läs mer

haxan som kommer med klappar

Häxan som kommer med klappar

I Italien byter man inte julklappar under julhelgen utan…

Läs mer

internationella pizzadagen

Internationella pizzadagen

1 januari är årets inofficiella pizzadag, och kallas av…

Läs mer

ett skrockfullt nyar

Ett skrockfullt nyår

Italienarna ser alltid fram emot helgledigheten i december…

Läs mer

Tryffel fieradeltartufo

Alba White Truffle Fair

Åter sprids ljuvliga dofter i Piemonte av tryffeln från…

Läs mer

luciatåg

Lucia – legend, myt och fakta

Legenden om det italienska skyddshelgonet Sankta Lucia är…

Läs mer

panettone

Ingen jul utan Panettone

I Italien spelar maten huvudrollen även under julen då…

Läs mer

Det okända och fascinerande Marche

En hälsning från Peter Nordin!

En hälsning från Peter Nordin! Peter Nordin pratar om Goda…

Läs mer

jonas henningsson American Trails

Grattis Jonas!

Vi skickar våra varmaste gratulationer till vår skribent…

Läs mer

isabela rossellini

Italien i fokus på filmfestival

Att ha Italien som tema på Stockholms filmfestival är ett…

Läs mer

Gardasjön äta lunch

Lunch vid Gardasjön

Gardasjön är Italiens största, renaste och mest kända sjö…

Läs mer

Årets upplaga av Giro d’Italia.

Slutspurt i girot

Den här helgen körs de sista etapperna av årets upplaga av…

Läs mer

Den italienska vinskörden 2020

Röster om vinskörden 2020

Årets skörd är nu i princip avslutad och den kan…

Läs mer

Äkta napaolitansk pizza

Äkta napolitansk pizza

Äkta napolitansk pizza - Lilla Napoli i Falkenberg placerar…

Läs mer

Italienska är idag det tredje mest talade språket i EU

Sagt om språket

Italienska är idag det tredje mest talade språket i EU, där…

Läs mer

Söt start på dagen

Söt start på dagen

En krispig croissant och en kopp cappuccino är vinnande…

Läs mer

Q-märkta utvald krogar

Q-märkta krogar

”Marchio Ospitalità Italiana” är ett världsomspännande…

Läs mer

rosa prosecco

Rosa Prosecco

Det populära Prosecco-bubblet, från Veneto och Friuli i…

Läs mer