Vi gillar Gorgonzola

Vi gillar Gorgonzola

Gorgonzola är utan tvekan Italiens mest kända blåmögelost

Och är uppkallad efter en by utanför Milano med samma namn där osttillverkningen är känd sedan medeltiden. De italienska ostarna lagrades i grottor runt byn där en speciell mögelart ger osten sin unika karaktär. Den har en smakrik karaktär och är mångas favoritost världen över!

 

Osten är gjord på komjölk och lagras oftast 3-4 månader

Men är sällan längre än ett halvår. Beroende på lagringstiden så kan den köpas krämig eller fast och till och med smulig. Den är skyddad av den italienska ursprungsmärkningen ”DOP”, denominazione di origine protetta, och får bara tillverkas på utvalda platser i Lombardiet och Piemonte i Italien.

 

Osten är också en viktig ingrediens i det italienska köket och serveras ofta i smält form tillsammans med polenta eller i en risotto

En bit lagrad Gorgonzola som förrätt eller dessert, tillsammans med ett glas italienskt vin som Bolla Le Poiane Amarone är också en stark rekommendation!

 

 

Recept med Gorgonzola:
Filetto di Manzi Gorgonzola e Noci
Polenta med Gorgonzola

 

 

Tips på vin till den italienska osten:
Bolla Le Poiane Amarone
Röda viner från Italien!

 

 

Du kanske är intresserad av:
Vi gillar pecorino!

 

Källor: Gambero Rosso, Wikipedia

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Vi gillar Gorgonzola

Gorgonzola är utan tvekan Italiens mest kända blåmögelost

Och är uppkallad efter en by utanför Milano med samma namn där osttillverkningen är känd sedan medeltiden. De italienska ostarna lagrades i grottor runt byn där en speciell mögelart ger osten sin unika karaktär. Den har en smakrik karaktär och är mångas favoritost världen över!

 

Osten är gjord på komjölk och lagras oftast 3-4 månader

Men är sällan längre än ett halvår. Beroende på lagringstiden så kan den köpas krämig eller fast och till och med smulig. Den är skyddad av den italienska ursprungsmärkningen ”DOP”, denominazione di origine protetta, och får bara tillverkas på utvalda platser i Lombardiet och Piemonte i Italien.

Osten är också en viktig ingrediens i det italienska köket och serveras ofta i smält form tillsammans med polenta eller i en risotto

En bit lagrad Gorgonzola som förrätt eller dessert, tillsammans med ett glas italienskt vin som Bolla Le Poiane Amarone är också en stark rekommendation!

 

 

Recept med Gorgonzola:
Filetto di Manzi Gorgonzola e Noci
Polenta med Gorgonzola

 

 

Tips på vin till den italienska osten:
Bolla Le Poiane Amarone
Röda viner från Italien!

 

 

Du kanske är intresserad av:
Vi gillar pecorino!

 

Källor: Gambero Rosso, Wikipedia

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Fragole al vino bianco

Fragole al vino bianco

Fragole al vino bianco. Häll vinet, sockret och citronskalet i en skål. Rör till sockret har löst upp sig. Lägg i jordgubbarna och blanda.

Läs mer

Crostata con ricotta e limoncello

Crostata con ricotta e limoncello

En mycket god paj eller tårta med en frisk fyllning av den italienska färskosten ricotta och citronikören limoncello. Citronens fräschör ...

Läs mer

Salsa Ruffino

Salsa Ruffino

Salsa Ruffino - Här följer en enkel men god italiensk sås som passar fint på ett svenskt julbord. Inte minst är det en hit på skinkmackan! 

Läs mer

Fettuccine Alfredo

Längtan efter Italien

Längtan efter Italien. Just nu kan vi mest längta efter Italien, då Covid-19 sätter sina klor landets invånare ...

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm