Vi gillar Gorgonzola
Gorgonzola är utan tvekan Italiens mest kända blåmögelost
Och är uppkallad efter en by utanför Milano med samma namn där osttillverkningen är känd sedan medeltiden. De italienska ostarna lagrades i grottor runt byn där en speciell mögelart ger osten sin unika karaktär. Den har en smakrik karaktär och är mångas favoritost världen över!
Osten är gjord på komjölk och lagras oftast 3-4 månader
Men är sällan längre än ett halvår. Beroende på lagringstiden så kan den köpas krämig eller fast och till och med smulig. Den är skyddad av den italienska ursprungsmärkningen ”DOP”, denominazione di origine protetta, och får bara tillverkas på utvalda platser i Lombardiet och Piemonte i Italien.
Osten är också en viktig ingrediens i det italienska köket och serveras ofta i smält form tillsammans med polenta eller i en risotto
En bit lagrad Gorgonzola som förrätt eller dessert, tillsammans med ett glas italienskt vin som Bolla Le Poiane Amarone är också en stark rekommendation!
Recept med Gorgonzola:
Filetto di Manzi Gorgonzola e Noci
Polenta med Gorgonzola
Tips på vin till den italienska osten:
Bolla Le Poiane Amarone
Röda viner från Italien!
Du kanske är intresserad av:
Vi gillar pecorino!
Källor: Gambero Rosso, Wikipedia
Vi gillar Gorgonzola
Gorgonzola är utan tvekan Italiens mest kända blåmögelost
Och är uppkallad efter en by utanför Milano med samma namn där osttillverkningen är känd sedan medeltiden. De italienska ostarna lagrades i grottor runt byn där en speciell mögelart ger osten sin unika karaktär. Den har en smakrik karaktär och är mångas favoritost världen över!
Osten är gjord på komjölk och lagras oftast 3-4 månader
Men är sällan längre än ett halvår. Beroende på lagringstiden så kan den köpas krämig eller fast och till och med smulig. Den är skyddad av den italienska ursprungsmärkningen ”DOP”, denominazione di origine protetta, och får bara tillverkas på utvalda platser i Lombardiet och Piemonte i Italien.
Osten är också en viktig ingrediens i det italienska köket och serveras ofta i smält form tillsammans med polenta eller i en risotto
En bit lagrad Gorgonzola som förrätt eller dessert, tillsammans med ett glas italienskt vin som Bolla Le Poiane Amarone är också en stark rekommendation!
Recept med Gorgonzola:
Filetto di Manzi Gorgonzola e Noci
Polenta med Gorgonzola
Tips på vin till den italienska osten:
Bolla Le Poiane Amarone
Röda viner från Italien!
Du kanske är intresserad av:
Vi gillar pecorino!
Källor: Gambero Rosso, Wikipedia
Fyra fantastiska recept !
Risotto agli Asparigi
Risotto agli Asparigi. Börja med att ånga eller koka sparrisen försiktigt med en nypa salt i några minuter; de måste fortfarande vara spänstiga. Skär av topparna och lägg åt sidan. Skär ner resten av sparrisstjälken i ”slantar”.
Limoncello Float
en italiensk dessert-drink på tre ingredienser: limoncello, prosecco och vanilj gelato. Enkel att förbereda och supergod!
Potatisgnocchi med bräserat kött
Gnocchi con brasato är ett smakrikt recept på en gryta med gnocchi, ett recept direkt från Italien ...
Insalata di ceci estive
Insalata di ceci estive. En lätt och snabblagad rätt som kan användas på flera sätt; förrätt, lätt lunch eller ett tillbehör till en grillad..