Vi gillar Gorgonzola

Vi gillar Gorgonzola

Gorgonzola är utan tvekan Italiens mest kända blåmögelost

Och är uppkallad efter en by utanför Milano med samma namn där osttillverkningen är känd sedan medeltiden. De italienska ostarna lagrades i grottor runt byn där en speciell mögelart ger osten sin unika karaktär. Den har en smakrik karaktär och är mångas favoritost världen över!

 

Osten är gjord på komjölk och lagras oftast 3-4 månader

Men är sällan längre än ett halvår. Beroende på lagringstiden så kan den köpas krämig eller fast och till och med smulig. Den är skyddad av den italienska ursprungsmärkningen ”DOP”, denominazione di origine protetta, och får bara tillverkas på utvalda platser i Lombardiet och Piemonte i Italien.

 

Osten är också en viktig ingrediens i det italienska köket och serveras ofta i smält form tillsammans med polenta eller i en risotto

En bit lagrad Gorgonzola som förrätt eller dessert, tillsammans med ett glas italienskt vin som Bolla Le Poiane Amarone är också en stark rekommendation!

 

 

Recept med Gorgonzola:
Filetto di Manzi Gorgonzola e Noci
Polenta med Gorgonzola

 

 

Tips på vin till den italienska osten:
Bolla Le Poiane Amarone
Röda viner från Italien!

 

 

Du kanske är intresserad av:
Vi gillar pecorino!

 

Källor: Gambero Rosso, Wikipedia

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Vi gillar Gorgonzola

Gorgonzola är utan tvekan Italiens mest kända blåmögelost

Och är uppkallad efter en by utanför Milano med samma namn där osttillverkningen är känd sedan medeltiden. De italienska ostarna lagrades i grottor runt byn där en speciell mögelart ger osten sin unika karaktär. Den har en smakrik karaktär och är mångas favoritost världen över!

 

Osten är gjord på komjölk och lagras oftast 3-4 månader

Men är sällan längre än ett halvår. Beroende på lagringstiden så kan den köpas krämig eller fast och till och med smulig. Den är skyddad av den italienska ursprungsmärkningen ”DOP”, denominazione di origine protetta, och får bara tillverkas på utvalda platser i Lombardiet och Piemonte i Italien.

Osten är också en viktig ingrediens i det italienska köket och serveras ofta i smält form tillsammans med polenta eller i en risotto

En bit lagrad Gorgonzola som förrätt eller dessert, tillsammans med ett glas italienskt vin som Bolla Le Poiane Amarone är också en stark rekommendation!

 

 

Recept med Gorgonzola:
Filetto di Manzi Gorgonzola e Noci
Polenta med Gorgonzola

 

 

Tips på vin till den italienska osten:
Bolla Le Poiane Amarone
Röda viner från Italien!

 

 

Du kanske är intresserad av:
Vi gillar pecorino!

 

Källor: Gambero Rosso, Wikipedia

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Fusilli con pesto invernale

Fusilli con pesto invernale

Uttrycksfull och välsmakande - så kan man definiera den här pastan med en rik mer vintrig variant av pesto baserad på soltorkade tomater...

Läs mer

Amaretto Sour

Amaretto Sour

En söt drink som görs med den italienska mandellikören amaretto.

Läs mer

Parampampoli

Parampampoli

Kaffedrink från Dolomiterna - Blanda ingredienserna i en kastrull på hög värme. När du ser den första bubblan så tänder du spriten med en...

Läs mer

spaghetti-al-carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Ett klassiskt italienskt recept på Spaghetti alla Carbonara. Pastan är enkel att tillaga, krämig och självklart äkta italiensk!

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm