Vi gillar Gorgonzola

Gorgonzola är utan tvekan Italiens mest kända blåmögelostOch är uppkallad efter en by utanför Milano med samma namn där osttillverkningen är känd sedan medeltiden. De italienska ostarna lagrades i grottor runt byn där en speciell mögelart ger osten sin unika karaktär. Den har en smakrik karaktär och är mångas favoritost världen över! Osten är gjord på komjölk och lagras oftast 3-4 månaderMen är sällan längre än ett halvår. Beroende på lagringstiden så kan den köpas krämig eller fast och till och med smulig. Den är skyddad av den italienska ursprungsmärkningen "DOP", denominazione di origine protetta, och får bara tillverkas på utvalda platser i Lombardiet och Piemonte i Italien. Osten är också en viktig ingrediens i det italienska köket och serveras ofta i smält form tillsammans med polenta eller i en risottoEn bit lagrad Gorgonzola som förrätt eller dessert, tillsammans med ett glas italienskt vin som Bolla Le Poiane Amarone är också en stark rekommendation!  Recept med Gorgonzola:Filetto di Manzi Gorgonzola e NociPolenta med Gorgonzola  Tips på vin till den italienska osten:Bolla Le Poiane AmaroneRöda viner från Italien!  Du kanske är intresserad av:Vi gillar pecorino! Källor: Gambero Rosso, Wikipedia

Fyra fantastiska recept !

Panzanella

Violettas Panzanella

Skär brödet i kuber och lägg i en vid skål och täck med…

Läs recept

Insalata golosa con noci e mele

Insalata golosa con noci e mele. Nötter och äpplen: en…

Läs recept

Amaretto-Sicily

Amaretto Sicily

En enkel sommardrink! Du behöver endast tre ingredienser:…

Läs recept

FOCACCIA COL FORMAGGIO AL PESTO

Focaccia Col Formaggio Al Pesto

Foccacia Col Formaggio al Pesto. En focaccia är ett härligt…

Läs recept