Alba white truffle fair

Text av: Lena Martoglio Bomler

Åter sprids ljuvliga dofter i Piemonte av tryffeln från kullarna i Le Langhe, Monferrato och Roero. Mellan den 10 oktober och den 8 december kan man för 90:e gången besöka den årliga internationella vita tryffelmässan, Il Mercato Mondiale del Tartufo Bianco d’Alba 2020.

 

Trots de händelser som utmärker året 2020 låter man sig inte stoppas. Istället har man valt en kombination av digitala och fysiska evenemang. Temat är Världen, “Viaggio nel Mondo”, då man vill ha en bredare dialog utanför landets gränser men samtidigt månar om gammal tradition.

 

Internationellt har allt fler upptäckt denna kulinariska läckerhet, vilket märks tydligt på de auktioner som hålls dit välbärgade spekulanter kommer från hela världen. Viktigast är auktionen i slottet Il Castello di Grinzane Cavour som är uppkopplad med tryffelauktionen i Hong Kong, då priserna oftast stiger till oerhörda summor. Årets auktion hålls söndagen den 8 november.

 

Enbart den tryffel som hittas upp till ca 4 mil runt staden Alba får kallas för Tartufo d’Alba.
Priset för Tuber Magnatum Pico, som den vita tryffeln heter på latin, varierar från år till år och påverkas av både väder och miljö.

 

Det optimala för en bra tryffelsäsong är mycket regn i början av sommaren följt av värme. År 2018 var vad man kallar för “un ottima annata” och ses som den mest tursamma säsongen på många år. Det hade då regnat mycket under maj och juni för att sedan bli riktigt varmt under resten av sommaren utan att det ledde till torka.

 

Årets varma sommar och torkan skulle kunna ha en negativ inverkan på årets tryffel men det vet man inte ännu. Just nu ligger priset för den vita tryffeln från Alba högt. Man räknar 1300 Euro/kg för en liten bit (0-19 gram), 2000 Euro/kg för en mellanstor (20-49 gram) och hela 3000 Euro/kg för en stor bit (från 50 gram och större). Priser som kan ändras.

 

Då en tryffel kan växa från 20 till 60 cm under jordytan använder man oftast en mycket skicklig tryffelhund. Tryffeljakten pågår fram till den 31 januari.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Alba white truffle fair

Text av: Lena Martoglio Bomler

Åter sprids ljuvliga dofter i Piemonte av tryffeln från kullarna i Le Langhe, Monferrato och Roero. Mellan den 10 oktober och den 8 december kan man för 90:e gången besöka den årliga internationella vita tryffelmässan, Il Mercato Mondiale del Tartufo Bianco d’Alba 2020.

 

Trots de händelser som utmärker året 2020 låter man sig inte stoppas. Istället har man valt en kombination av digitala och fysiska evenemang. Temat är Världen, “Viaggio nel Mondo”, då man vill ha en bredare dialog utanför landets gränser men samtidigt månar om gammal tradition.

Internationellt har allt fler upptäckt denna kulinariska läckerhet, vilket märks tydligt på de auktioner som hålls dit välbärgade spekulanter kommer från hela världen. Viktigast är auktionen i slottet Il Castello di Grinzane Cavour som är uppkopplad med tryffelauktionen i Hong Kong, då priserna oftast stiger till oerhörda summor. Årets auktion hålls söndagen den 8 november.

 

 

Enbart den tryffel som hittas upp till ca 4 mil runt staden Alba får kallas för Tartufo d’Alba.
Priset för Tuber Magnatum Pico, som den vita tryffeln heter på latin, varierar från år till år och påverkas av både väder och miljö.

 

Det optimala för en bra tryffelsäsong är mycket regn i början av sommaren följt av värme. År 2018 var vad man kallar för “un ottima annata” och ses som den mest tursamma säsongen på många år. Det hade då regnat mycket under maj och juni för att sedan bli riktigt varmt under resten av sommaren utan att det ledde till torka.

 

Årets varma sommar och torkan skulle kunna ha en negativ inverkan på årets tryffel men det vet man inte ännu. Just nu ligger priset för den vita tryffeln från Alba högt. Man räknar 1300 Euro/kg för en liten bit (0-19 gram), 2000 Euro/kg för en mellanstor (20-49 gram) och hela 3000 Euro/kg för en stor bit (från 50 gram och större). Priser som kan ändras.

 

Då en tryffel kan växa från 20 till 60 cm under jordytan använder man oftast en mycket skicklig tryffelhund. Tryffeljakten pågår fram till den 31 januari.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Gnocchi-burro-e-salvia

Gnocchi burro e salvia

Kan detta vara världens snabbaste rätt? Den italienska klassikern Gnocchi burro e salvia är enkel, vegetarisk och också otroligt god!

Läs mer

cacio-e-pepe

Cacio e Pepe av Peter Nordin

Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.

Läs mer

Mozzarella-med-fikon-och-prosciutto

Mozzarella med fikon och prosciutto

Rosta pinjenötterna i en het torr panna och låt svalna. Putsa fikonen och dela varje fikon i fyra delar. Skär eller ”riv” mozzarellan i mindre bitar.

Läs mer

Focaccia Barese

Focaccia Barese

Det finns inte en enda stund på dagen som det inte är rätt att äta focaccia i Bari, eller faktiskt hela Apulien. Redan från tidig morgon...

Läs mer