Världspastadagen

Sedan 1995 firas Världspastadagen den 25 oktober varje år. Pasta har funnits som livsmedel i cirka 7000 år och kan historiskt spåras till både Kina, Persien och Medelhavsområdet. Det är ingen italiensk ”uppfinning” som man kan tro och det var inte heller Marco Polo som tog med den från Kina trots den väl spridda myten, utan mer troligen araberna. Pasta började tillverkas hantverksmässigt på Sicilien på 1000-talet och det dröjde ända till 1600-talet innan det blev basmat inom varje samhällsklass i hela Italien.Italienarna kanske inte var först med pastan, men idag är det såklart något som är starkt förknippat med landet och dess traditionella kök. Det finns faktiskt inget land i världen där man äter så mycket pasta som i Italien, och många äter det gladligen dagligen. Det finns mer än 400(!) namngivna pastaformer i Italien och många av dem är starkt förknippade med vissa regioner. Här är några kända exempel:
  • Agnolotti (Piemonte)
  • Trofie (Liguria)
  • Bigoli (Veneto)
  • Tagliatelle (Emilia-Romagna)
  • Pici (Toscana)
  • Bucatini (Lazio)
  • Malloreddus (Sardinia)
  • Pacheri (Campania)
  • Casarecce (Sicilia)
  • Orecchiette (Puglia)
  • Cavatelli (Molise)
 Som om inte det vore nog har vi också alla fantastiska pastasåser och det finns garanterat lika många favoriter som det finns husmödrar! Du hittar många av de goda recepten här på Goda Italien och receptbanken kommer att fyllas på. Vi älskar pasta – och därmed basta! Fira Världspastadagen med oss. Våra populäraste pastarecept:Spaghetti alle vongoleSpaghetti alla CarbonaraRagu alla bologneseCacio e Pepe Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Villa Cardea
Aperitivo

Aperitivo kommer från det franska ordet aperitif som...

Read More

Fontana Candida
Frascati

Romarnas ”vardagsvin” skulle vi kunna kalla det här friska…

Read More

Världspastadagen

Sedan 1995 firas Världspastadagen den 25 oktober varje år. Pasta har funnits som livsmedel i cirka 7000 år och kan historiskt spåras till både Kina, Persien och Medelhavsområdet. Det är ingen italiensk ”uppfinning” som man kan tro och det var inte heller Marco Polo som tog med den från Kina trots den väl spridda myten, utan mer troligen araberna.

 

Pasta började tillverkas hantverksmässigt på Sicilien på 1000-talet och det dröjde ända till 1600-talet innan det blev basmat inom varje samhällsklass i hela Italien.

Italienarna kanske inte var först med pastan, men idag är det såklart något som är starkt förknippat med landet och dess traditionella kök. Det finns faktiskt inget land i världen där man äter så mycket pasta som i Italien, och många äter det gladligen dagligen.

 

Det finns mer än 400(!) namngivna pastaformer i Italien och många av dem är starkt förknippade med vissa regioner. Här är några kända exempel:

  • Agnolotti (Piemonte)
  • Trofie (Liguria)
  • Bigoli (Veneto)
  • Tagliatelle (Emilia-Romagna)
  • Pici (Toscana)
  • Bucatini (Lazio)
  • Malloreddus (Sardinia)
  • Pacheri (Campania)
  • Casarecce (Sicilia)
  • Orecchiette (Puglia)
  • Cavatelli (Molise)

 

Som om inte det vore nog har vi också alla fantastiska pastasåser och det finns garanterat lika många favoriter som det finns husmödrar! Du hittar många av de goda recepten här på Goda Italien och receptbanken kommer att fyllas på. Vi älskar pasta – och därmed basta! Fira Världspastadagen med oss.

 

Våra populäraste pastarecept:
Spaghetti alle vongole
Spaghetti alla Carbonara
Ragu alla bolognese
Cacio e Pepe

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Världspastadagen

Sedan 1995 firas Världspastadagen den 25 oktober varje år. Pasta har funnits som livsmedel i cirka 7000 år och kan historiskt spåras till både Kina, Persien och Medelhavsområdet. Det är ingen italiensk ”uppfinning” som man kan tro och det var inte heller Marco Polo som tog med den från Kina trots den väl spridda myten, utan mer troligen araberna.

Pasta började tillverkas hantverksmässigt på Sicilien på 1000-talet och det dröjde ända till 1600-talet innan det blev basmat inom varje samhällsklass i hela Italien.

Italienarna kanske inte var först med pastan, men idag är det såklart något som är starkt förknippat med landet och dess traditionella kök. Det finns faktiskt inget land i världen där man äter så mycket pasta som i Italien, och många äter det gladligen dagligen.

Det finns mer än 400(!) namngivna pastaformer i Italien och många av dem är starkt förknippade med vissa regioner. Här är några kända exempel:

  • Agnolotti (Piemonte)
  • Trofie (Liguria)
  • Bigoli (Veneto)
  • Tagliatelle (Emilia-Romagna)
  • Pici (Toscana)
  • Bucatini (Lazio)
  • Malloreddus (Sardinia)
  • Pacheri (Campania)
  • Casarecce (Sicilia)
  • Orecchiette (Puglia)
  • Cavatelli (Molise)

 

Som om inte det vore nog har vi också alla fantastiska pastasåser och det finns garanterat lika många favoriter som det finns husmödrar! Du hittar många av de goda recepten här på Goda Italien och receptbanken kommer att fyllas på. Vi älskar pasta – och därmed basta! Fira Världspastadagen med oss.

 

Våra populäraste pastarecept:
Spaghetti alle vongole
Spaghetti alla Carbonara
Ragu alla bolognese
Cacio e Pepe

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Spiedini-di-pollo-alla-Carbonara-alla-griglia

Spiedini di pollo alla Carbonara alla griglia

Italienska kycklingspett med smak av Carbonara, recept av Peter Nordin

Läs mer

Ribollita – bönsoppa från Toscana

Ribollita – bönsoppa från Toscana

Bönsoppa från Toscana. Blötlägg bönorna över natten i 1 liter vatten. Dagen därpå kokar du upp bönorna i samma vatten och låter dem sjuda i ca 1 timme. Tärna pancettan fint och fräs i en soppgryta. Sautera sedan kål och morötter i fettet.

Läs mer

Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo

Enkel, krämig och utsökt pastarätt från italien. Detta är Peter Nordins recept på rätten.

Läs mer

L’iniezione di limone

L’iniezione di limone

En härligt frisk och syrlig drink som är otroligt enkel att blanda ihop.

Läs mer