Vi gillar Burrata!

Vi gillar Burrata

Den gudomligt dekadenta och alltmer populära färskosten Burrata, är en delikatess från Apulien i södra Italien med ursprung i staden Murgia. Den har troligen mer än hundraåriga anor men Lorenzo Bianchini på gården Piana Padura brukar tillskrivas äran att ha utvecklat produkten så sent som 1956.

 

Enkelt uttryckt så är det en vidareutveckling av mozzarellan från Campania – och ett sätt att ta vara på ritagli (”rester” eller ”trasor”) från mozzarellatillverkningen. Till utseendet ser den ut som en vanlig mozzarella, och det yttre skalet är just det, men insidan fylls med strimlad mozzarella och toppas med färsk grädde innan den stängs, vilket ger den en unik krämig och aldrig tuggig munkänsla. Att skära igenom en färsk burrata och se den mjuka massan sippra ut, är en verklig aptitretare!

 

burrata

 

Traditionellt så såldes burrata insvept i gröna blad som indikerade att osten var färsk. Den ansågs nämligen vara som bäst de första 24 timmarna och skulle absolut konsumeras in 48 timmar. Därför såldes den främst i lösvikt i ost- eller delikatessbutiker, men utvecklingen går framåt och idag finns den förpackad i kyldisken på de flesta välsorterade livsmedelsbutikerna. Hållbarheten har förlängts men grundregeln ju färskare desto bättre gäller fortfarande.

 

Burrata är en klassiker som antipasto, i sällskap med till exempel tomat, ruccola, pesto och crema di balsamico, gärna serverat som en bruschetta. Den kan användas på samma sätt som en mozzarella och passar även på pizzan eller i pastan.

 

Recept med Burrata:
Spaghetti con pesto alla genovese e burrata
Lasagne con burrata e aspargi
Burrata med grillad persika
Italienska ostar

 

Källor: Gambero Rosso, Wikipedia, Köket.se

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Vi gillar Burrata

Den gudomligt dekadenta och alltmer populära färskosten Burrata, är en delikatess från Apulien i södra Italien med ursprung i staden Murgia. Den har troligen mer än hundraåriga anor men Lorenzo Bianchini på gården Piana Padura brukar tillskrivas äran att ha utvecklat produkten så sent som 1956.

 

Enkelt uttryckt så är det en vidareutveckling av mozzarellan från Campania – och ett sätt att ta vara på ritagli (”rester” eller ”trasor”) från mozzarellatillverkningen. Till utseendet ser den ut som en vanlig mozzarella, och det yttre skalet är just det, men insidan fylls med strimlad mozzarella och toppas med färsk grädde innan den stängs, vilket ger den en unik krämig och aldrig tuggig munkänsla. Att skära igenom en färsk burrata och se den mjuka massan sippra ut, är en verklig aptitretare!

 

burrata

Traditionellt så såldes burrata insvept i gröna blad som indikerade att osten var färsk. Den ansågs nämligen vara som bäst de första 24 timmarna och skulle absolut konsumeras in 48 timmar. Därför såldes den främst i lösvikt i ost- eller delikatessbutiker, men utvecklingen går framåt och idag finns den förpackad i kyldisken på de flesta välsorterade livsmedelsbutikerna. Hållbarheten har förlängts men grundregeln ju färskare desto bättre gäller fortfarande.

 

Burrata är en klassiker som antipasto, i sällskap med till exempel tomat, ruccola, pesto och crema di balsamico, gärna serverat som en bruschetta. Den kan användas på samma sätt som en mozzarella och passar även på pizzan eller i pastan.

 

Recept med Burrata:
Spaghetti con pesto alla genovese e burrata
Lasagne con burrata e aspargi
Burrata med grillad persika
Italienska ostar

 

Källor: Gambero Rosso, Wikipedia, Köket.se

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Risotto con zucchine pancetta e taleggio

Risotto con zucchine pancetta e taleggio

Den här risotton är så delikat att alla dina gäster kommer att be om påfyllning! Den är lätt att laga och är perfekt för lite större ...

Läs mer

Umbrisk kycklingleverpaté

Umbrisk kycklingleverpaté

Mat av alla slag har alltid varit en självklar del av mitt liv. Det har alltid handlat om råvarorna och strävan efter enkelheten och ...

Läs mer

Medaglioni di vitello alla Pizzaiola

Medaglioni di vitello alla Pizzaiola

Kalvmedaljonger med oliver och tomat. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna och bryn kalvmedaljongerna på båda sidorna. Ta upp ur pannan, krydda med salt och peppar och håll dem varma.

Läs mer

Spritz Estivo

Fragole limoncello spritz - Hallon, limoncello och prosecco. Mosa färska hallon i ett drinkglas. Häll i limoncello och sedan ...

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm