Vi gillar Burrata

Den gudomligt dekadenta och alltmer populära färskosten Burrata, är en delikatess från Apulien i södra Italien med ursprung i staden Murgia. Den har troligen mer än hundraåriga anor men Lorenzo Bianchini på gården Piana Padura brukar tillskrivas äran att ha utvecklat produkten så sent som 1956.

 

Enkelt uttryckt så är det en vidareutveckling av mozzarellan från Campania – och ett sätt att ta vara på ritagli (”rester” eller ”trasor”) från mozzarellatillverkningen. Till utseendet ser den ut som en vanlig mozzarella, och det yttre skalet är just det, men insidan fylls med strimlad mozzarella och toppas med färsk grädde innan den stängs, vilket ger den en unik krämig och aldrig tuggig munkänsla. Att skära igenom en färsk burrata och se den mjuka massan sippra ut, är en verklig aptitretare!

 

burrata

 

Traditionellt så såldes burrata insvept i gröna blad som indikerade att osten var färsk. Den ansågs nämligen vara som bäst de första 24 timmarna och skulle absolut konsumeras in 48 timmar. Därför såldes den främst i lösvikt i ost- eller delikatessbutiker, men utvecklingen går framåt och idag finns den förpackad i kyldisken på de flesta välsorterade livsmedelsbutikerna. Hållbarheten har förlängts men grundregeln ju färskare desto bättre gäller fortfarande.

 

Burrata är en klassiker som antipasto, i sällskap med till exempel tomat, ruccola, pesto och crema di balsamico, gärna serverat som en bruschetta. Den kan användas på samma sätt som en mozzarella och passar även på pizzan eller i pastan.

 

Recept med Burrata:
Spaghetti con pesto alla genovese e burrata
Lasagne con burrata e aspargi
Burrata med grillad persika
Italienska ostar

 

Källor: Gambero Rosso, Wikipedia, Köket.se

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Vi gillar Burrata

Den gudomligt dekadenta och alltmer populära färskosten Burrata, är en delikatess från Apulien i södra Italien med ursprung i staden Murgia. Den har troligen mer än hundraåriga anor men Lorenzo Bianchini på gården Piana Padura brukar tillskrivas äran att ha utvecklat produkten så sent som 1956.

 

Enkelt uttryckt så är det en vidareutveckling av mozzarellan från Campania – och ett sätt att ta vara på ritagli (”rester” eller ”trasor”) från mozzarellatillverkningen. Till utseendet ser den ut som en vanlig mozzarella, och det yttre skalet är just det, men insidan fylls med strimlad mozzarella och toppas med färsk grädde innan den stängs, vilket ger den en unik krämig och aldrig tuggig munkänsla. Att skära igenom en färsk burrata och se den mjuka massan sippra ut, är en verklig aptitretare!

 

burrata

Traditionellt så såldes burrata insvept i gröna blad som indikerade att osten var färsk. Den ansågs nämligen vara som bäst de första 24 timmarna och skulle absolut konsumeras in 48 timmar. Därför såldes den främst i lösvikt i ost- eller delikatessbutiker, men utvecklingen går framåt och idag finns den förpackad i kyldisken på de flesta välsorterade livsmedelsbutikerna. Hållbarheten har förlängts men grundregeln ju färskare desto bättre gäller fortfarande.

 

Burrata är en klassiker som antipasto, i sällskap med till exempel tomat, ruccola, pesto och crema di balsamico, gärna serverat som en bruschetta. Den kan användas på samma sätt som en mozzarella och passar även på pizzan eller i pastan.

 

Recept med Burrata:
Spaghetti con pesto alla genovese e burrata
Lasagne con burrata e aspargi
Burrata med grillad persika
Italienska ostar

 

Källor: Gambero Rosso, Wikipedia, Köket.se

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Penne all arrabiata

Penne all arrabiata

Penne med kryddig tomatsås. Skala och skär tomaterna i fyra delar. Ta bort fröna och fintärna. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek pancettan. Tillsätt lök och vitlök och stek tills löken är genomskinlig. Tillsätt de tärnade tomaterna och hela chilifrukter och låt såsen sjuda på låg värme en stund.

Läs mer

Bellini

Bellini

Drink som görs på prosecco och vita persikor. Drinken ska ha uppfunnits år 1948 av ägaren och grundaren...

Läs mer

Crostini-med-Taleggio-och-paron

Crostini med Taleggio och päron

Underbar vegetarisk antipasi med taleggio, salvia, päron och tryffelhonung. Crostini Rolls Royce av Peter Nordin.

Läs mer

Trädgårdsmästarens mosiga bönor med blandade örter

Trädgårdsmästarens bönor med blandade örter

Häll av och sila bönorna, men spar vätskan. Den skall delvis med i tillagningen. Lägg olivoljan i en kastrull och sautera purjolöken ...

Läs mer