Vi gillar Burrata

Den gudomligt dekadenta och alltmer populära färskosten Burrata, är en delikatess från Apulien i södra Italien med ursprung i staden Murgia. Den har troligen mer än hundraåriga anor men Lorenzo Bianchini på gården Piana Padura brukar tillskrivas äran att ha utvecklat produkten så sent som 1956.

 

Enkelt uttryckt så är det en vidareutveckling av mozzarellan från Campania – och ett sätt att ta vara på ritagli (”rester” eller ”trasor”) från mozzarellatillverkningen. Till utseendet ser den ut som en vanlig mozzarella, och det yttre skalet är just det, men insidan fylls med strimlad mozzarella och toppas med färsk grädde innan den stängs, vilket ger den en unik krämig och aldrig tuggig munkänsla. Att skära igenom en färsk burrata och se den mjuka massan sippra ut, är en verklig aptitretare!

 

burrata

 

Traditionellt så såldes burrata insvept i gröna blad som indikerade att osten var färsk. Den ansågs nämligen vara som bäst de första 24 timmarna och skulle absolut konsumeras in 48 timmar. Därför såldes den främst i lösvikt i ost- eller delikatessbutiker, men utvecklingen går framåt och idag finns den förpackad i kyldisken på de flesta välsorterade livsmedelsbutikerna. Hållbarheten har förlängts men grundregeln ju färskare desto bättre gäller fortfarande.

 

Burrata är en klassiker som antipasto, i sällskap med till exempel tomat, ruccola, pesto och crema di balsamico, gärna serverat som en bruschetta. Den kan användas på samma sätt som en mozzarella och passar även på pizzan eller i pastan.

 

Recept med Burrata:
Spaghetti con pesto alla genovese e burrata
Lasagne con burrata e aspargi
Burrata med grillad persika
Italienska ostar

 

Källor: Gambero Rosso, Wikipedia, Köket.se

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Vi gillar Burrata

Den gudomligt dekadenta och alltmer populära färskosten Burrata, är en delikatess från Apulien i södra Italien med ursprung i staden Murgia. Den har troligen mer än hundraåriga anor men Lorenzo Bianchini på gården Piana Padura brukar tillskrivas äran att ha utvecklat produkten så sent som 1956.

 

Enkelt uttryckt så är det en vidareutveckling av mozzarellan från Campania – och ett sätt att ta vara på ritagli (”rester” eller ”trasor”) från mozzarellatillverkningen. Till utseendet ser den ut som en vanlig mozzarella, och det yttre skalet är just det, men insidan fylls med strimlad mozzarella och toppas med färsk grädde innan den stängs, vilket ger den en unik krämig och aldrig tuggig munkänsla. Att skära igenom en färsk burrata och se den mjuka massan sippra ut, är en verklig aptitretare!

 

burrata

Traditionellt så såldes burrata insvept i gröna blad som indikerade att osten var färsk. Den ansågs nämligen vara som bäst de första 24 timmarna och skulle absolut konsumeras in 48 timmar. Därför såldes den främst i lösvikt i ost- eller delikatessbutiker, men utvecklingen går framåt och idag finns den förpackad i kyldisken på de flesta välsorterade livsmedelsbutikerna. Hållbarheten har förlängts men grundregeln ju färskare desto bättre gäller fortfarande.

 

Burrata är en klassiker som antipasto, i sällskap med till exempel tomat, ruccola, pesto och crema di balsamico, gärna serverat som en bruschetta. Den kan användas på samma sätt som en mozzarella och passar även på pizzan eller i pastan.

 

Recept med Burrata:
Spaghetti con pesto alla genovese e burrata
Lasagne con burrata e aspargi
Burrata med grillad persika
Italienska ostar

 

Källor: Gambero Rosso, Wikipedia, Köket.se

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Ribollita – bönsoppa från Toscana

Ribollita – bönsoppa från Toscana

Bönsoppa från Toscana. Blötlägg bönorna över natten i 1…

Read More

Penne con crema di zucca e gorgonzola

Penne con crema di zucca e gorgonzola

En härligt krämig och värmande pasta som passar under…

Read More

Peter-Nordins-Tiramisù

Peter Nordins Tiramisù

Tiramisù. Nu skall vi göra italiensk maräng. Du behöver en…

Read More

roro

Röror till grillat

I Italien äter de som bekant inte så mycket sill – Men de…

Read More