Häng med på Girot!

Idag (10/5) kan man säga att det klassiska cykelloppet Giro d’Italia startar på riktigt. Efter tre inledande etapper i Ungern så har nu alla cyklister landat på Sicilien och ska fortsätta den 3 veckor långa resan från söder till norr, för att till slut gå i mål i Verona söndagen den 29 maj. Goda Italien kommer inte att punktbevaka själva tävlingen men vi kommer att göra vissa nedslag under resans gång när vi tycker att det finns något roligt att berätta. Att följa med på Girot är nämligen ett bra sätt att lära sig mer om Italiens geografi, kultur och gastronomi. Avola Dagens etapp går från Avola vid Joniska havet till Nicolosi på den mytomspunna, och fortfarande aktiva, vulkanen Etna. Både starten och målet har stark koppling till vinkulturen på Sicilien. Öns mest odlade druva heter Nero d’Avola, den svarta från Avola, och har alltså fått sitt namn från staden. Den har troligen sitt ursprung i Grekland och ger mustiga och fylliga viner. Förutom vin är Avola också känt för sina mandel- och citronodlingar. Ett vin i en helt annan stil växer i vulkanjordarna på Etna som utan tvekan är ett av de hetaste(!) ursprungen just nu. Vinerna görs framförallt av druvan Nerello Mascalese och de lite ljusare men mycket smakrika vinerna är både omtalade och eftersökta av vinälskare över hela världen. druvan-nero-d’Avola Vill du följa loppet på nära håll så rekommenderar vi Eurosports sändningar där den engagerade, och italienskättade, kommentatorn Roberto Vacchi brukar dela med sig av kunskaper om platserna som passeras. Girots egen hemsida har också fantastiskt mycket information om respektive delsträcka, även för den som söker inspiration och information om resmål!  mount-etna Läs mer här!

Häng med på Girot!

Idag (10/5) kan man säga att det klassiska cykelloppet Giro d’Italia startar på riktigt. Efter tre inledande etapper i Ungern så har nu alla cyklister landat på Sicilien och ska fortsätta den 3 veckor långa resan från söder till norr, för att till slut gå i mål i Verona söndagen den 29 maj. Goda Italien kommer inte att punktbevaka själva tävlingen men vi kommer att göra vissa nedslag under resans gång när vi tycker att det finns något roligt att berätta. Att följa med på Girot är nämligen ett bra sätt att lära sig mer om Italiens geografi, kultur och gastronomi. Avola

Dagens etapp går från Avola vid Joniska havet till Nicolosi på den mytomspunna, och fortfarande aktiva, vulkanen Etna. Både starten och målet har stark koppling till vinkulturen på Sicilien. Öns mest odlade druva heter Nero d’Avola, den svarta från Avola, och har alltså fått sitt namn från staden. Den har troligen sitt ursprung i Grekland och ger mustiga och fylliga viner. Förutom vin är Avola också känt för sina mandel- och citronodlingar. Ett vin i en helt annan stil växer i vulkanjordarna på Etna som utan tvekan är ett av de hetaste(!) ursprungen just nu. Vinerna görs framförallt av druvan Nerello Mascalese och de lite ljusare men mycket smakrika vinerna är både omtalade och eftersökta av vinälskare över hela världen. druvan-Nero-d’Avola Vill du följa loppet på nära håll så rekommenderar vi Eurosports sändningar där den engagerade, och italienskättade, kommentatorn Roberto Vacchi brukar dela med sig av kunskaper om platserna som passeras. Girots egen hemsida har också fantastiskt mycket information om respektive delsträcka, även för den som söker inspiration och information om resmål! Läs mer här! mount-etna

Fyra fantastiska recept !

Agnello a scottadito

Agnello a scottadito

Agnello a scottadito. Smörj lammkotletterna på båda sidor…

Läs recept

Vitello Tonnato

Vitello Tonnato

Vitello Tonnato. Kombinationen av kött och tonfisk har anor…

Läs recept

Ragú alla Bolognese – Köttfärssås

Skala och finhacka lök, selleri och morot. Häll olja i en…

Läs recept

Spaghetti-alle-Vongole

Spaghetti alle Vongole av Peter Nordin

Spaghetti alle vongole har sitt ursprung i Neapel, på den…

Läs recept