Kaffets dag

Idag firas ”Kaffets dag” men troligtvis inte i Italien. Där är en dag utan kaffe helt enkelt inte aktuellt eftersom det är en så djupt rotad del av den italienska vardagen. Men vi tar dagen som ursäkt för att skicka med er några snabba fakta om det italienska kaffet! 
  1. Världens äldsta kafé som fortfarande är i drift är Caffé Florian på Piazza San Marco i Venedig. Det öppnade redan 1720 och hade tidigt ”kändisar” som Goethe och Casanova som stammisar.
  2.  Espresso härstammar från det italienska verbet ”esprimere” som betyder att trycka ut. Det anses vara den metod som ger den renaste kaffesmaken.
  3. Den första espressomaskinen skapades i Turin av uppfinnaren Angelo Moriondo som fick patent 1884. Maskinen var dock så otymplig att den inte var så användbar men tekniken förfinades genom åren av personer vars namn idag lever kvar som klassiska varumärken i kaffevärlden; som t.ex. Pavoni, Illy och Gaggia.
  4. Att dricka kaffet med varm eller skummad mjölk i form av en cappuccino, machiato eller caffè latte är en frukostvariant som blev vanligare i mitten av 1900-talet.
  5. I Italien kan du också beställa ”un caffè sospeso” vilket innebär att du betalar för en andra kopp som baristan kan skänka till någon som inte har råd att betala själv. Sharing is caring på italienska!
  Kaffets dag Läs också:Kaffenjutning på italienskt visLaga italienska desserter Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Fyra fantastiska recept !

Penne all arrabiata

Penne all arrabiata

Penne med kryddig tomatsås. Skala och skär tomaterna i fyra…

Läs recept

Burrata med persika

Burrata med grillad persika

Burrata med grillad persika, en perfekt antipasti till…

Läs recept

Lyxig-kladdkaka-pa-italienska

Lyxig kladdkaka på italienska

Här får ni ett underbart recept på en njutningsfull…

Läs recept

Gulasch triestino

En viktig skillnad mellan denna norditalienska gulasch och…

Läs recept