Kaffets dag

Idag firas ”Kaffets dag” men troligtvis inte i Italien. Där är en dag utan kaffe helt enkelt inte aktuellt eftersom det är en så djupt rotad del av den italienska vardagen. Men vi tar dagen som ursäkt för att skicka med er några snabba fakta om det italienska kaffet! 
  1. Världens äldsta kafé som fortfarande är i drift är Caffé Florian på Piazza San Marco i Venedig. Det öppnade redan 1720 och hade tidigt ”kändisar” som Goethe och Casanova som stammisar.
  2.  Espresso härstammar från det italienska verbet ”esprimere” som betyder att trycka ut. Det anses vara den metod som ger den renaste kaffesmaken.
  3. Den första espressomaskinen skapades i Turin av uppfinnaren Angelo Moriondo som fick patent 1884. Maskinen var dock så otymplig att den inte var så användbar men tekniken förfinades genom åren av personer vars namn idag lever kvar som klassiska varumärken i kaffevärlden; som t.ex. Pavoni, Illy och Gaggia.
  4. Att dricka kaffet med varm eller skummad mjölk i form av en cappuccino, machiato eller caffè latte är en frukostvariant som blev vanligare i mitten av 1900-talet.
  5. I Italien kan du också beställa ”un caffè sospeso” vilket innebär att du betalar för en andra kopp som baristan kan skänka till någon som inte har råd att betala själv. Sharing is caring på italienska!
  Kaffets dag Läs också:Kaffenjutning på italienskt visLaga italienska desserter Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Fyra fantastiska recept !

Salsa-tonnato

Salsa tonnato

Min tonnatosås har släktskap med en Caesardressing men är…

Läs recept

tiramisu-med-pepparkakor

Tiramisú med pepparkakor och rom

Tiramisu är en klassisk dessert från Treviso i Veneto. I…

Läs recept

Spaghetti-Al-Acciughe

Spaghetti Al Acciughe

En tallrik spaghetti med en sås av sardeller är en av de…

Läs recept

Penne alla Vodka

Penne alla Vodka

Penne alla Vodka. En snabblagad modern klassiker som…

Läs recept