Mitt italienska fredagsmysText och bilder av: Tomas Bacoccoli

Ibland måste man rena sig själv lite. Och Elin och jag har slagit på stort några veckor. Vi har lagt av med kolhydrater, socker, kaffe och alkohol i några veckor. Hon är förstås duktigast. Nog för att jag studsar upp ur sängen på morgonen, pigg och fräsch som aldrig förr, men jag har ett stort undantag. Fredagsmyset. Det är en tradition som började efter lockdown. På fredagar smög jag iväg till baren/livsmedelsbutiken mitt emot skolan. Vi var väl en fyra, fem herrar, eller gubbar, som du vill. Helt olika bakgrund. Låt oss säga så här, en del av oss tjänar levebrödet genom att jobba och andra tar in pengarna genom att tänka. Och jag erkänner direkt att jag har enorm respekt för den första kategorien, men att jag i allt väsentligt tillhör den senare. Hur som helst, vi var en brokig skara som hade några saker gemensamt. Vi älskade att snicksnacka, äta och dricka gott. Mitt italienska fredagsmys  Vi trillade in i butiken med munskydd strax innan lunch och såg oss om, ställde oss vid sidan och väntade på att alla ovetande skulle lämna. Sen öppnade en anonym herre en flaska helt sanslöst gott vin som han hämtat från vinkällaren i restaurangen som han tvingades hålla stängd. En annan gubbe plockade upp sina vildsvinsalsiccior och torta al testo (umbriskt pizzabröd gjort på pinfärska ägg). Sen stod vi där och snackade goja tills det var dags att hämta ut barn och barnbarn från skolan. Och åka hem och laga lunch. Det var fantastiskt. Jag överdriver inte om jag säger att detta förgyllde tillvaron. Och jag överdriver inte om jag säger att det fortfarande gör det. För trots att vi inte längre känner oss som partisaner som gömmer sig i skogen, så har traditionen hållit i sig. Varje fredag samma sak. Salsiccia, vin och torta al testo. Och jag missar aldrig dessa fredagar klockan 12.45 på baren mitt emot skolan. Inte ens nu, när jag försöker undvika i stort sett allt som denna tradition innebär. Jag skulle kunna sträcka mig så långt att säga att detta italienska fredagsmys är hela anledningen till att jag flyttat till Italien.  Läs också:Laga italienska desserterTomas Bacoccolis artiklar Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Fyra fantastiska recept !

pasta alla norma

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma kom till liv i Catania, Bellinis…

Läs recept

Mozzarella med fikon och prosciutto

Mozzarella med fikon och prosciutto

Mozzarella med fikon och prosciutto. Rosta pinjenötterna i…

Läs recept

Polenta e gorgonzola

Polenta e Gorgonzola

Polenta e Gorgonzola. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda…

Läs recept

Risotto Milanese

Risotto Milanese

Smält den hackade oxmärgen med 20 g av smöret på svag värme…

Läs recept