Polpette al sugoItalienska köttbullar i tomatsås

Köttbullar känns kanske väldigt svenskt men olika varianter förekommer i hela världen. De här italienska köttbullarna med tomatsås är fantastiskt goda, och äts vanligen med ett gott bröd som man kan suga upp såsen med. Att servera spaghetti till köttbullarna (Polpette al sugo) är något som utvecklats i det amerikansk-italienska köket och populariserats av Disney genom den berömda scenen från filmen Lady och Lufsen som vi får njuta av varje julafton. Oavsett hur du väljer att servera dem så är de buonissimo alla dagar i veckan!
 
Ingredienser till Polpette al sugo:
Köttbullar:
  • 300 gr kalvfärs
  • 150 gr salsicciafärs
  • 1 dl riven parmigiano eller pecorino
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 ägg
  • Lite riven muskot
  • 1 skiva vitt bröd
  • Ev. vetemjöl
  • Olivolja
  • Salt och peppar
 
Tomatsås:
  • 2 burkar hela tomater av god kvalitet
  • 2 – 3 vitlöksklyftor
  • 1 smulad peperoncino (torkad pepparfrukt)
  • Olivolja
  • En skvätt rött vin
  
Gör Polpette al sugo å här:
 
1. Börja med tomatsåsen. Fräs vitlöksklyftorna och peperoncinon i olivolja ett par minuter och slå sedan på tomaterna. Låt såsen koka under tiden du förbereder köttbullarna.
 
2. Mixa eller skär ner brödskivan till finfördelade smulor. Lägg över i en skål. Lägg ner kalv- och salsicciafärs i skålen. Tillsätt ost, ägg, riven muskot, oregano samt salt och peppar. Jobba ihop till en fin färs.
 
3. Forma till lite större köttbullar, ca 20 st. Rulla dem eventuellt i vetemjöl så håller de ihop bättre och får en finare stekyta. Värm olivolja i en större stekpanna och stek sedan köttbullarna tills de fått fin färg runt om.
 
4. Smaka av din tomatsås med salt, peppar och en skvätt vin. Ta upp vitlöksklyftorna och slå sedan i pannan med köttbullarna. Addera eventuellt pastavatten och låt koka ihop i ca 15 minuter. Servera med bröd eller spaghetti. Buon appetito!
  Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Polpette al sugoItalienska köttbullar i tomatsås

Köttbullar känns kanske väldigt svenskt men olika varianter förekommer i hela världen. De här italienska köttbullarna med tomatsås är fantastiskt goda, och äts vanligen med ett gott bröd som man kan suga upp såsen med. Att servera spaghetti till köttbullarna (Polpette al sugo) är något som utvecklats i det amerikansk-italienska köket och populariserats av Disney genom den berömda scenen från filmen Lady och Lufsen som vi får njuta av varje julafton. Oavsett hur du väljer att servera dem så är de buonissimo alla dagar i veckan!

Ingredienser till Polpette al sugo:
Köttbullar:
  • 300 gr kalvfärs
  • 150 gr salsicciafärs
  • 1 dl riven parmigiano eller pecorino
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 ägg
  • Lite riven muskot
  • 1 skiva vitt bröd
  • Ev. vetemjöl
  • Olivolja
  • Salt och peppar
 
Tomatsås:
  • 2 burkar hela tomater av god kvalitet
  • 2 – 3 vitlöksklyftor
  • 1 smulad peperoncino (torkad pepparfrukt)
  • Olivolja
  • En skvätt rött vin

Gör Polpette al sugo å här:
1. Börja med tomatsåsen. Fräs vitlöksklyftorna och peperoncinon i olivolja ett par minuter och slå sedan på tomaterna. Låt såsen koka under tiden du förbereder köttbullarna.
 
2. Mixa eller skär ner brödskivan till finfördelade smulor. Lägg över i en skål. Lägg ner kalv- och salsicciafärs i skålen. Tillsätt ost, ägg, riven muskot, oregano samt salt och peppar. Jobba ihop till en fin färs.
 
3. Forma till lite större köttbullar, ca 20 st. Rulla dem eventuellt i vetemjöl så håller de ihop bättre och får en finare stekyta. Värm olivolja i en större stekpanna och stek sedan köttbullarna tills de fått fin färg runt om.
 
4. Smaka av din tomatsås med salt, peppar och en skvätt vin. Ta upp vitlöksklyftorna och slå sedan i pannan med köttbullarna. Addera eventuellt pastavatten och låt koka ihop i ca 15 minuter. Servera med bröd eller spaghetti. Buon appetito!
 

Följ oss på:

Facebook

Instagram

Pinterest

Mer Pasta !

Pappardelle e Fegatini

Pappardelle e fegatini

Skölj kycklinglevrarna och skär några av dem i bitar; de…

Läs recept

Pappardelle con Porcini.

Pappardelle con Porcini

Pappardelle con Porcini. Skiva svampen och stek i olivolja…

Läs recept

spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den…

Läs recept

Spaghetti-alle-Vongole

Spaghetti alle Vongole av Peter Nordin

Spaghetti alle vongole har sitt ursprung i Neapel, på den…

Läs recept