Polpette al sugoItalienska köttbullar i tomatsås

Köttbullar känns kanske väldigt svenskt men olika varianter förekommer i hela världen. De här italienska köttbullarna med tomatsås är fantastiskt goda, och äts vanligen med ett gott bröd som man kan suga upp såsen med.

Ingredienser till Polpette al sugo:
Köttbullar:
  • 300 gr kalvfärs
  • 150 gr salsicciafärs
  • 1 dl riven parmigiano eller pecorino
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 ägg
  • Lite riven muskot
  • 1 skiva vitt bröd
  • Ev. vetemjöl
  • Olivolja
  • Salt och peppar

 

Tomatsås:
  • 2 burkar hela tomater av god kvalitet
  • 2 – 3 vitlöksklyftor
  • 1 smulad peperoncino (torkad pepparfrukt)
  • Olivolja
  • En skvätt rött vin
Gör Polpette al sugo å här:
Börja med tomatsåsen. Fräs vitlöksklyftorna och peperoncinon i olivolja ett par minuter och slå sedan på tomaterna. Låt såsen koka under tiden du förbereder köttbullarna.

 

Mixa eller skär ner brödskivan till finfördelade smulor. Lägg över i en skål. Lägg ner kalv- och salsicciafärs i skålen. Tillsätt ost, ägg, riven muskot, oregano samt salt och peppar. Jobba ihop till en fin färs.

 

Forma till lite större köttbullar, ca 20 st. Rulla dem eventuellt i vetemjöl så håller de ihop bättre och får en finare stekyta. Värm olivolja i en större stekpanna och stek sedan köttbullarna tills de fått fin färg runt om.
Smaka av din tomatsås med salt, peppar och en skvätt vin. Ta upp vitlöksklyftorna och slå sedan i pannan med köttbullarna. Addera eventuellt pastavatten och låt koka ihop i ca 15 minuter. Servera med bröd eller spaghetti. Buon appetito!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Polpette al sugoItalienska köttbullar i tomatsås

Köttbullar känns kanske väldigt svenskt men olika varianter förekommer i hela världen. De här italienska köttbullarna med tomatsås är fantastiskt goda, och äts vanligen med ett gott bröd som man kan suga upp såsen med.

Ingredienser till Polpette al sugo:
Köttbullar:
  • 300 gr kalvfärs
  • 150 gr salsicciafärs
  • 1 dl riven parmigiano eller pecorino
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 ägg
  • Lite riven muskot
  • 1 skiva vitt bröd
  • Ev. vetemjöl
  • Olivolja
  • Salt och peppar

 

Tomatsås:
  • 2 burkar hela tomater av god kvalitet
  • 2 – 3 vitlöksklyftor
  • 1 smulad peperoncino (torkad pepparfrukt)
  • Olivolja
  • En skvätt rött vin
Gör Polpette al sugo å här:
1. Börja med tomatsåsen. Fräs vitlöksklyftorna och peperoncinon i olivolja ett par minuter och slå sedan på tomaterna. Låt såsen koka under tiden du förbereder köttbullarna.

 

2. Mixa eller skär ner brödskivan till finfördelade smulor. Lägg över i en skål. Lägg ner kalv- och salsicciafärs i skålen. Tillsätt ost, ägg, riven muskot, oregano samt salt och peppar. Jobba ihop till en fin färs.

 

3. Forma till lite större köttbullar, ca 20 st. Rulla dem eventuellt i vetemjöl så håller de ihop bättre och får en finare stekyta. Värm olivolja i en större stekpanna och stek sedan köttbullarna tills de fått fin färg runt om.

 

4. Smaka av din tomatsås med salt, peppar och en skvätt vin. Ta upp vitlöksklyftorna och slå sedan i pannan med köttbullarna. Addera eventuellt pastavatten och låt koka ihop i ca 15 minuter. Servera med bröd eller spaghetti. Buon appetito!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer Pasta !

Spaghetti al cacio e pepe

Spaghetti al cacio e pepe

Spaghetti al cacio e pepe - koka pastan al dente i rikligt med saltat vatten. Låt den rinna av men spara några matskedar av kokvattnet.

Läs mer

Fettuccine Alfredo

Längtan efter Italien

Längtan efter Italien. Just nu kan vi mest längta efter Italien, då Covid-19 sätter sina klor landets invånare ...

Läs mer

Tortellini al brodo

Tortellini al brodo

Tortellini i buljong är ett populärt och traditionellt recept från Emilia Romagna. De små knytena med fylld äggpasta påminner om gudinnan Venus

Läs mer

Pappardelle al ragú con cinghiale

Pappardelle al ragú con cinghiale

En köttfärssås på vildsvin är en klassiker i Toscana. Ett härligt långkok som passar perfekt som helglunch tillsammans med pappardelle eller tagliatelle!

Läs mer