Polpette al sugoItalienska köttbullar i tomatsås
Köttbullar känns kanske väldigt svenskt men olika varianter förekommer i hela världen. De här italienska köttbullarna med tomatsås är fantastiskt goda, och äts vanligen med ett gott bröd som man kan suga upp såsen med.
Ingredienser till Polpette al sugo:
Köttbullar:
- 300 gr kalvfärs
- 150 gr salsicciafärs
- 1 dl riven parmigiano eller pecorino
- 1 tsk torkad oregano
- 1 ägg
- Lite riven muskot
- 1 skiva vitt bröd
- Ev. vetemjöl
- Olivolja
- Salt och peppar
Tomatsås:
- 2 burkar hela tomater av god kvalitet
- 2 – 3 vitlöksklyftor
- 1 smulad peperoncino (torkad pepparfrukt)
- Olivolja
- En skvätt rött vin
Gör Polpette al sugo å här:
Börja med tomatsåsen. Fräs vitlöksklyftorna och peperoncinon i olivolja ett par minuter och slå sedan på tomaterna. Låt såsen koka under tiden du förbereder köttbullarna.
Mixa eller skär ner brödskivan till finfördelade smulor. Lägg över i en skål. Lägg ner kalv- och salsicciafärs i skålen. Tillsätt ost, ägg, riven muskot, oregano samt salt och peppar. Jobba ihop till en fin färs.
Forma till lite större köttbullar, ca 20 st. Rulla dem eventuellt i vetemjöl så håller de ihop bättre och får en finare stekyta. Värm olivolja i en större stekpanna och stek sedan köttbullarna tills de fått fin färg runt om.
Smaka av din tomatsås med salt, peppar och en skvätt vin. Ta upp vitlöksklyftorna och slå sedan i pannan med köttbullarna. Addera eventuellt pastavatten och låt koka ihop i ca 15 minuter. Servera med bröd eller spaghetti. Buon appetito!
Polpette al sugoItalienska köttbullar i tomatsås
Köttbullar känns kanske väldigt svenskt men olika varianter förekommer i hela världen. De här italienska köttbullarna med tomatsås är fantastiskt goda, och äts vanligen med ett gott bröd som man kan suga upp såsen med.
Ingredienser till Polpette al sugo:
Köttbullar:
- 300 gr kalvfärs
- 150 gr salsicciafärs
- 1 dl riven parmigiano eller pecorino
- 1 tsk torkad oregano
- 1 ägg
- Lite riven muskot
- 1 skiva vitt bröd
- Ev. vetemjöl
- Olivolja
- Salt och peppar
Tomatsås:
- 2 burkar hela tomater av god kvalitet
- 2 – 3 vitlöksklyftor
- 1 smulad peperoncino (torkad pepparfrukt)
- Olivolja
- En skvätt rött vin
Gör Polpette al sugo å här:
1. Börja med tomatsåsen. Fräs vitlöksklyftorna och peperoncinon i olivolja ett par minuter och slå sedan på tomaterna. Låt såsen koka under tiden du förbereder köttbullarna.
2. Mixa eller skär ner brödskivan till finfördelade smulor. Lägg över i en skål. Lägg ner kalv- och salsicciafärs i skålen. Tillsätt ost, ägg, riven muskot, oregano samt salt och peppar. Jobba ihop till en fin färs.
3. Forma till lite större köttbullar, ca 20 st. Rulla dem eventuellt i vetemjöl så håller de ihop bättre och får en finare stekyta. Värm olivolja i en större stekpanna och stek sedan köttbullarna tills de fått fin färg runt om.
4. Smaka av din tomatsås med salt, peppar och en skvätt vin. Ta upp vitlöksklyftorna och slå sedan i pannan med köttbullarna. Addera eventuellt pastavatten och låt koka ihop i ca 15 minuter. Servera med bröd eller spaghetti. Buon appetito!
Mer Pasta !
Spaghetti al cacio e pepe
Spaghetti al cacio e pepe - koka pastan al dente i rikligt med saltat vatten. Låt den rinna av men spara några matskedar av kokvattnet.
Längtan efter Italien
Längtan efter Italien. Just nu kan vi mest längta efter Italien, då Covid-19 sätter sina klor landets invånare ...
Spaghetti alla Gricia
Spaghetti alla gricia är en av de mest kända och älskade pastarätterna som förknippas med Rom. Ett enkelt recept baserat på bara tre ingredienser utöver
Cannelloni con ricotta e spinaci
Fyllda pastarör som gratineras med ost. I detta recept fyller vi dem med krämig ricotta och spenat.