Tagliatelle con finferliKantarellpasta
Kantarellen är kanske den svamp som vi i Sverige älskar allra mest, men visste du att den växer även i norra Italien och kanske främst förknippas med regionen Trentino-Alto Adige.
På italienska heter den finferli och njuts med fördel med nykokt tagliatelle och den lokala rökta skinkan speck!
Ingredienser:
- 320 g tagliatelle
- 350 g kantareller
- 120 g speck (eller bacon)
- 100 g gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 kvistar timjan, hackad
- 2 kvistar persilja, hackad
- ½ dl extra virgin olivolja
- 2 msk vitt vin
- ½ dl grönsaksbuljong
- Salt & peppar
- Riven parmigiano reggiano efter smak
Gör så här:
Förbered grönsaksbuljongen och håll den varm. Rengör under tiden kantarellerna och skär dem i ganska stora bitar.
Hacka löken fint och skiva vitlöken tunt. Häll olja i en stekpanna och ”svetta” lök och vitlök på låg värme i ca 15 minuter. Krydda med timjan och persilja. Tillsätt sedan svampen och stek i ca 10 minuter.
Skär ner speck eller bacon i tärningar och lägg sedan till den i pannan och fräs i ett par minuter. Tillsätt vin och buljong och låt stå på värmen i ytterligare 5-10 minuter. Smaksätt till sist med salt och peppar.
Koka tagliatellen ”al dente” i välsaltat vatten. Lyft över den kokta pastan i pannan och blanda väl med svampblandningen.
Bland ner riven och parmesanost och garnera med hackad persilja innan servering. Njut pastan rykande varm med ett glas gott vin! Buon appetito!
Tagliatelle con finferliKantarellpasta
Kantarellen är kanske den svamp som vi i Sverige älskar allra mest, men visste du att den växer även i norra Italien och kanske främst förknippas med regionen Trentino-Alto Adige.
På italienska heter den finferli och njuts med fördel med nykokt tagliatelle och den lokala rökta skinkan speck!
Ingredienser:
- 320 g tagliatelle
- 350 g kantareller
- 120 g speck (eller bacon)
- 100 g gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 kvistar timjan, hackad
- 2 kvistar persilja, hackad
- ½ dl extra virgin olivolja
- 2 msk vitt vin
- ½ dl grönsaksbuljong
- Salt & peppar
- Riven parmigiano reggiano efter smak
Gör så här:
Förbered grönsaksbuljongen och håll den varm. Rengör under tiden kantarellerna och skär dem i ganska stora bitar.
Hacka löken fint och skiva vitlöken tunt. Häll olja i en stekpanna och ”svetta” lök och vitlök på låg värme i ca 15 minuter. Krydda med timjan och persilja. Tillsätt sedan svampen och stek i ca 10 minuter.
Skär ner speck eller bacon i tärningar och lägg sedan till den i pannan och fräs i ett par minuter. Tillsätt vin och buljong och låt stå på värmen i ytterligare 5-10 minuter. Smaksätt till sist med salt och peppar.
Koka tagliatellen ”al dente” i välsaltat vatten. Lyft över den kokta pastan i pannan och blanda väl med svampblandningen.
Bland ner riven och parmesanost och garnera med hackad persilja innan servering. Njut pastan rykande varm med ett glas gott vin! Buon appetito!
Fyra fantastiska recept !
Spaghetti Al Acciughe
En tallrik spaghetti med en sås av sardeller är en av de enklaste och samtidigt godaste pastarätterna du kan äta en varm sommardag då ...
Crostini di polenta con funghi
Grillad polenta med svamp. Börja med polentan. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Häll försiktigt ner polentamjölet och vispa hela tiden så att det inte bildas klumpar. Tillsätt saltet. Minska till svag värme och låt koka i 30 – 40 minuter.
Insalata golosa con noci e mele
Insalata golosa con noci e mele. Nötter och äpplen: en klassisk kombination för en lätt, välsmakande och snabblagad sallad!