Citronsås
Recept av: Peter Nordin
Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog till alla fina omdömen.
Servera med Piccata
Ingredienser:
- 4 msk smör
- 2 stora schalottenlökar, hackade
- 4 stavar citrongräs fint hackade
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 3 msk limoncello (citronlikör)
- 1 msk mjöl
- 2 dl kycklingbuljong
- ½ dl citronjuice
- 3 msk kapris
Så här gör du:
Lägg smöret i en kastrull på medelvärme och sautera schalottenlöken 5 – 8 min tills den blir transparent och glansig, utan färg. Tillsätt citrongräset och sautera ytterligare 3 – 5 min på medelvärme. Rör i kastrullen hela tiden. Lägg i vitlöken och sautera 1 minut till. Slå på limoncellon och låt vätskan reducera bort. Strö över mjölet och rör med en trägaffel 1 – 3 minuter, nu på svag värme.
Tillsätt kycklingbuljongen och citronjuicen. Låt sjuda 10 minuter. Sila såsen i ny kastrull och lägg i köttbullarna för att bräsera några minuter i såsen. Servera omedelbart med hackad persilja och kapris.
Citronsås
Recept av: Peter Nordin
Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog till alla fina omdömen.
Servera med Piccata
Ingredienser:
- 4 msk smör
- 2 stora schalottenlökar, hackade
- 4 stavar citrongräs fint hackade
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 3 msk limoncello (citronlikör)
- 1 msk mjöl
- 2 dl kycklingbuljong
- ½ dl citronjuice
- 3 msk kapris
Så här gör du:
Lägg smöret i en kastrull på medelvärme och sautera schalottenlöken 5 – 8 min tills den blir transparent och glansig, utan färg. Tillsätt citrongräset och sautera ytterligare 3 – 5 min på medelvärme. Rör i kastrullen hela tiden. Lägg i vitlöken och sautera 1 minut till. Slå på limoncellon och låt vätskan reducera bort. Strö över mjölet och rör med en trägaffel 1 – 3 minuter, nu på svag värme.
Tillsätt kycklingbuljongen och citronjuicen. Låt sjuda 10 minuter. Sila såsen i ny kastrull och lägg i köttbullarna för att bräsera några minuter i såsen. Servera omedelbart med hackad persilja och kapris.
Fler recept med limoncello !
L’iniezione di limone
En härligt frisk och syrlig drink som är otroligt enkel att blanda ihop.
Amalfi Martini
En läcker variant av världens mest ikoniska cocktail, där citronlikören Limoncello för tankarna till den vackra Amalfi-kusten i södra ...
Tiramisú Al Limoncello
En spännande variant på den klassiska desserten tiramisú. En söt, fräsch och fantastiskt krämig efterrätt...
Limoncello Float
en italiensk dessert-drink på tre ingredienser: limoncello, prosecco och vanilj gelato. Enkel att förbereda och supergod!