Peposo Dell'ImprunetaPepprig köttgryta från Florens
Den toscanska peposon sägs ha kommit till i ugnarna på det kända bruket Impruneta i utkanten av Florens, som är berömt för sina produkter i terracotta. Rätten kallas ibland också peposo dei fornacini, efter de personer som ansvarade för tillverkningen av tegelstenar i ugnarna. Tillagningen skedde i lergodsgrytor och placerades vid ugnens mynning för att koka långsamt. Efter några timmar var köttet klart!
Det här är ett riktigt långkok, som kräver minst 2 och helst 3 timmar för att köttet ska bli riktigt mört och smakrikt. Den går bra att laga i en lergryta eller en emaljerad gjutjärnsgryta med lock.
Ingredienser:
- 1 – 1 ½ kg nötkött med insprängt fett, skuret i stora grytbitar
- 8 – 10 vitlöksklyftor
- ½ flaska (minst) rött vin
- 1 dryg msk tomatpuré
- vatten
- salt
- 1 dryg msk hela svartpepparkorn
- malen svartpeppar
Gör så här:
Skär köttet i stora grytbitar, var noga med att inte göra dem för små eftersom de krymper mycket under tillagningen. Lägg köttet i en gryta med de skalade vitlöksklyftorna och tillsätt vinet och pepparkornen. Salta och peppra, och häll i tomatpurén som du löst upp i lite vatten. Tillsätt ytterligare vatten så att det täcker köttet.
Koka under lock på låg värme på spisen eller i ugnen. Räkna med minst 2 timmar men titta till köttet då och då. När köttet är mjukt, ta av locket och fortsätt att koka för att reducera såsen. En peposo ska vara mer krämig än rinnig. Servera med mer nymalen peppar efter smak.
BUON APPETITO!
Peposo Dell'ImprunetaPepprig köttgryta från Florens
Den toscanska peposon sägs ha kommit till i ugnarna på det kända bruket Impruneta i utkanten av Florens, som är berömt för sina produkter i terracotta. Rätten kallas ibland också peposo dei fornacini, efter de personer som ansvarade för tillverkningen av tegelstenar i ugnarna. Tillagningen skedde i lergodsgrytor och placerades vid ugnens mynning för att koka långsamt. Efter några timmar var köttet klart!
Det här är ett riktigt långkok, som kräver minst 2 och helst 3 timmar för att köttet ska bli riktigt mört och smakrikt. Den går bra att laga i en lergryta eller en emaljerad gjutjärnsgryta med lock.
Ingredienser:
- 1 – 1 ½ kg nötkött med insprängt fett, skuret i stora grytbitar
- 8 – 10 vitlöksklyftor
- ½ flaska (minst) rött vin
- 1 dryg msk tomatpuré
- vatten
- salt
- 1 dryg msk hela svartpepparkorn
- malen svartpeppar
Gör så här:
Skär köttet i stora grytbitar, var noga med att inte göra dem för små eftersom de krymper mycket under tillagningen. Lägg köttet i en gryta med de skalade vitlöksklyftorna och tillsätt vinet och pepparkornen. Salta och peppra, och häll i tomatpurén som du löst upp i lite vatten. Tillsätt ytterligare vatten så att det täcker köttet.
Koka under lock på låg värme på spisen eller i ugnen. Räkna med minst 2 timmar men titta till köttet då och då. När köttet är mjukt, ta av locket och fortsätt att koka för att reducera såsen. En peposo ska vara mer krämig än rinnig. Servera med mer nymalen peppar efter smak.
BUON APPETITO!
Fyra fantastiska recept !
Lasagne alla Bolognese
En av de mest kända och älskade rätterna från det italienska köket. Krämig, kryddig och otroligt god...
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Pasta,Peter Nordin,Vegetariskt
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.
Pappardelle e fegatini
Skölj kycklinglevrarna och skär några av dem i bitar; de övriga får vara hela. Fräs dem hastigt i smöret mindre än 1 minut under omrörning så att de blir bruna på utsidan med fortfarande är ljusröda inuti. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.
Kanelpannacotta
Pannacotta är en klassisk dessert i det italienska köket. Kanelpannacotta är en härlig jul-variant med smak av kanel och färska bär.