Peposo Dell'ImprunetaPepprig köttgryta från Florens

Den toscanska peposon sägs ha kommit till i ugnarna på det kända bruket Impruneta i utkanten av Florens, som är berömt för sina produkter i terracotta. Rätten kallas ibland också peposo dei fornacini, efter de personer som ansvarade för tillverkningen av tegelstenar i ugnarna. Tillagningen skedde i lergodsgrytor och placerades vid ugnens mynning för att koka långsamt. Efter några timmar var köttet klart!

 

Det här är ett riktigt långkok, som kräver minst 2 och helst 3 timmar för att köttet ska bli riktigt mört och smakrikt. Den går bra att laga i en lergryta eller en emaljerad gjutjärnsgryta med lock.

 

Ingredienser:

  • 1 – 1 ½ kg nötkött med insprängt fett, skuret i stora grytbitar
  • 8 – 10 vitlöksklyftor
  • ½ flaska (minst) rött vin
  • 1 dryg msk tomatpuré
  • vatten
  • salt
  • 1 dryg msk hela svartpepparkorn
  • malen svartpeppar

 

Gör så här:

Skär köttet i stora grytbitar, var noga med att inte göra dem för små eftersom de krymper mycket under tillagningen. Lägg köttet i en gryta med de skalade vitlöksklyftorna och tillsätt vinet och pepparkornen. Salta och peppra, och häll i tomatpurén som du löst upp i lite vatten. Tillsätt ytterligare vatten så att det täcker köttet.

 

Koka under lock på låg värme på spisen eller i ugnen. Räkna med minst 2 timmar men titta till köttet då och då. När köttet är mjukt, ta av locket och fortsätt att koka för att reducera såsen. En peposo ska vara mer krämig än rinnig.  Servera med mer nymalen peppar efter smak.

 

BUON APPETITO!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Peposo Dell'ImprunetaPepprig köttgryta från Florens

Den toscanska peposon sägs ha kommit till i ugnarna på det kända bruket Impruneta i utkanten av Florens, som är berömt för sina produkter i terracotta. Rätten kallas ibland också peposo dei fornacini, efter de personer som ansvarade för tillverkningen av tegelstenar i ugnarna. Tillagningen skedde i lergodsgrytor och placerades vid ugnens mynning för att koka långsamt. Efter några timmar var köttet klart!

 

Det här är ett riktigt långkok, som kräver minst 2 och helst 3 timmar för att köttet ska bli riktigt mört och smakrikt. Den går bra att laga i en lergryta eller en emaljerad gjutjärnsgryta med lock.

 

Ingredienser:

  • 1 – 1 ½ kg nötkött med insprängt fett, skuret i stora grytbitar
  • 8 – 10 vitlöksklyftor
  • ½ flaska (minst) rött vin
  • 1 dryg msk tomatpuré
  • vatten
  • salt
  • 1 dryg msk hela svartpepparkorn
  • malen svartpeppar

Gör så här:

Skär köttet i stora grytbitar, var noga med att inte göra dem för små eftersom de krymper mycket under tillagningen. Lägg köttet i en gryta med de skalade vitlöksklyftorna och tillsätt vinet och pepparkornen. Salta och peppra, och häll i tomatpurén som du löst upp i lite vatten. Tillsätt ytterligare vatten så att det täcker köttet.

 

Koka under lock på låg värme på spisen eller i ugnen. Räkna med minst 2 timmar men titta till köttet då och då. När köttet är mjukt, ta av locket och fortsätt att koka för att reducera såsen. En peposo ska vara mer krämig än rinnig.  Servera med mer nymalen peppar efter smak.

 

BUON APPETITO!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Agnello-arrosto

Agnello arrosto

Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut det benfria köttstycket och gnid in det med vitlöken och hälften av olivoljan. Strö över rosmarin, salt och peppar. Rulla ihop köttet noggrant och bind om det med ett snöre.

Läs mer

Citronsås

Citronsås med Limoncello

Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog...

Läs mer

Ragù bianco

Ragù bianco

En smakrik och mustig köttfärsås utan tomat och rött vin.

Läs mer

Gnocchi-burro-e-salvia

Gnocchi burro e salvia

Kan detta vara världens snabbaste rätt? Den italienska klassikern Gnocchi burro e salvia är enkel, vegetarisk och också otroligt god!

Läs mer