Peposo Dell'ImprunetaPepprig köttgryta från Florens
Den toscanska peposon sägs ha kommit till i ugnarna på det kända bruket Impruneta i utkanten av Florens, som är berömt för sina produkter i terracotta. Rätten kallas ibland också peposo dei fornacini, efter de personer som ansvarade för tillverkningen av tegelstenar i ugnarna. Tillagningen skedde i lergodsgrytor och placerades vid ugnens mynning för att koka långsamt. Efter några timmar var köttet klart! Det här är ett riktigt långkok, som kräver minst 2 och helst 3 timmar för att köttet ska bli riktigt mört och smakrikt. Den går bra att laga i en lergryta eller en emaljerad gjutjärnsgryta med lock. Ingredienser:
1 – 1 ½ kg nötkött med insprängt fett, skuret i stora grytbitar 8 – 10 vitlöksklyftor ½ flaska (minst) rött vin 1 dryg msk tomatpuré vatten salt 1 dryg msk hela svartpepparkorn malen svartpeppar Gör så här:Skär köttet i stora grytbitar, var noga med att inte göra dem för små eftersom de krymper mycket under tillagningen. Lägg köttet i en gryta med de skalade vitlöksklyftorna och tillsätt vinet och pepparkornen. Salta och peppra, och häll i tomatpurén som du löst upp i lite vatten. Tillsätt ytterligare vatten så att det täcker köttet. Koka under lock på låg värme på spisen eller i ugnen. Räkna med minst 2 timmar men titta till köttet då och då. När köttet är mjukt, ta av locket och fortsätt att koka för att reducera såsen. En peposo ska vara mer krämig än rinnig. Servera med mer nymalen peppar efter smak. BUON APPETITO!
Peposo Dell'ImprunetaPepprig köttgryta från Florens
Den toscanska peposon sägs ha kommit till i ugnarna på det kända bruket Impruneta i utkanten av Florens, som är berömt för sina produkter i terracotta. Rätten kallas ibland också peposo dei fornacini, efter de personer som ansvarade för tillverkningen av tegelstenar i ugnarna. Tillagningen skedde i lergodsgrytor och placerades vid ugnens mynning för att koka långsamt. Efter några timmar var köttet klart! Det här är ett riktigt långkok, som kräver minst 2 och helst 3 timmar för att köttet ska bli riktigt mört och smakrikt. Den går bra att laga i en lergryta eller en emaljerad gjutjärnsgryta med lock. Ingredienser:
1 – 1 ½ kg nötkött med insprängt fett, skuret i stora grytbitar 8 – 10 vitlöksklyftor ½ flaska (minst) rött vin 1 dryg msk tomatpuré vatten salt 1 dryg msk hela svartpepparkorn malen svartpeppar
Gör så här:Skär köttet i stora grytbitar, var noga med att inte göra dem för små eftersom de krymper mycket under tillagningen. Lägg köttet i en gryta med de skalade vitlöksklyftorna och tillsätt vinet och pepparkornen. Salta och peppra, och häll i tomatpurén som du löst upp i lite vatten. Tillsätt ytterligare vatten så att det täcker köttet. Koka under lock på låg värme på spisen eller i ugnen. Räkna med minst 2 timmar men titta till köttet då och då. När köttet är mjukt, ta av locket och fortsätt att koka för att reducera såsen. En peposo ska vara mer krämig än rinnig. Servera med mer nymalen peppar efter smak. BUON APPETITO!
Sätt betyg på receptet
Betyg 4.8 / 5. Antal recensioner 34
Inget betyg än så länge
Fyra fantastiska recept !
Coda alla vaccinara
Skär bort fettet och skölj oxsvansen. Lägg den i en stor…
Din egen pizzasås
Vill du göra din egen tomatsås till pizzan? Det är mycket…
Spaghetti Arrabbiata al forno – Peter Nordin
Här ett annorlunda sätt att öka smak och konsistens till…
Peter Nordins Ragú
Reportage,Recept,Pasta,Nötkött,Peter Nordin
I Italien benämns denna sås kort och gott som ragù. Ordet…