Ragú alla Bolognese – den äkta köttfärssåsen

Ragú alla Bolognese är det italienska samlingsnamnet för köttbaserade såser och den mest kända ragùn, som har blivit en de mest kända hörnpelarna i det italienska köket, är det vi i Sverige kallar köttfärssås.

Det är en rik och välsmakande sås baserad på köttfärs och passerade tomater, perfekt till t.ex. Tagliatelle och en oumbärlig ingrediens i en mustig Lasagne. Trots sin klassikerstatus så har naturligtvis varje italiensk (eller svensk) mamma sin egen variant men receptet nedan är originalet. Det menar i alla fall Accademia Italiana della Cucina, den italienska köksakademin, som deponerade receptet till handelskammaren i Bologna i oktober 1982, och där ligger det inlåst i ett kassaskåp sedan dess.

Hemligheten bakom en italiensk ragù, och den stora skillnaden jämfört med en svensk köttfärssås, är omsorg och tid. Ragù kräver en långsam tillagning och är inget man svänger ihop på en halvtimme när barnen är hungriga.

Ingredienser Ragú alla Bolognese (6 personer)
- 600 gram nötfärs (inte för mager)
- 250 gram fläskfärs (inte för mager)
- 7 dl passerade tomater
- 1 liten gul lök
- 2 stjälkar (70 gr) blekselleri
- 1 medelstor (70 gr) morot
- 3 msk olivolja extra vergine
- 1 dl rött vin (vitt vin går också bra)
- ½ dl mjölk
- 1 kvist färsk rosmarin (valfritt)
- Salt & peppar

Gör så här:
Skala och finhacka lök, selleri och morot. Häll olja i en större gryta/kastrull och fräs grönsakerna, och ev. finhackad rosmarin, långsamt på medelvärme i ca 5 minuter.
Tillsätt nöt- och fläskfärs och finfördela färsen med hjälp av en träsked eller liknande. Bryn köttet i ca 10 minuter på medelvärme tills all köttsaft har torkat in.
Tillsätt sedan vinet och låt det avdunsta helt på hög värme. När vinet har kokat in tillsätter du de passerade tomaterna.
Sänk värmen och låt såsen koka långsamt i cirka 3 timmar med locket på. Rör om då och då och tillsätt eventuellt lite vatten vid behov.
Mot slutet av tillagningen, kan du hälla i lite mjölk som traditionen säger för att dämpa tomatens smak, men du kan också avstå! Smaka av med salt och peppar.

Slutresultatet ska vara ”krämigt” snarare än ”rinnigt”. Din äkta Ragù alla bolognese är klar!

Källa: www.tavolartegusto.it

Läs även:

Italienska pastarecept!

villa puccini

Villa Puccini Governo

Fruktig, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av korinter,…

Rekommenderat

fontana candida

Fontana Candida Frascati

Romarnas ”vardagsvin” skulle vi kunna kalla det här friska…

Rekommenderat

castelforte

Castelforte Amarone Riserva

Drycken lagerförs av leverantör och inte av Systembolaget.…

Rekommenderat

Fyra fantastiska recept !

Filetto di manzo e gorgonzola

Filleto di Manzo gorgonzola e Noci

Mosa osten och blanda med smöret, smaka av med…

Läs recept

Penne alla Vodka

Penne alla Vodka

Penne alla Vodka. En snabblagad modern klassiker som…

Läs recept

pasta alla norma

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma kom till liv i Catania, Bellinis…

Läs recept

pasta med saffran

Pasta med saffran och citron

En enkel men färgstark pasta med saffran och citron! Dagen…

Läs recept