Ragú alla Bolognese – den äkta köttfärssåsen

Ragú alla Bolognese är det italienska samlingsnamnet för köttbaserade såser och den mest kända ragùn, som har blivit en de mest kända hörnpelarna i det italienska köket, är det vi i Sverige kallar köttfärssås.

Det är en rik och välsmakande sås baserad på köttfärs och passerade tomater, perfekt till t.ex. Tagliatelle och en oumbärlig ingrediens i en mustig Lasagne. Trots sin klassikerstatus så har naturligtvis varje italiensk (eller svensk) mamma sin egen variant men receptet nedan är originalet. Det menar i alla fall Accademia Italiana della Cucina, den italienska köksakademin, som deponerade receptet till handelskammaren i Bologna i oktober 1982, och där ligger det inlåst i ett kassaskåp sedan dess.

Hemligheten bakom en italiensk ragù, och den stora skillnaden jämfört med en svensk köttfärssås, är omsorg och tid. Ragù kräver en långsam tillagning och är inget man svänger ihop på en halvtimme när barnen är hungriga.

 

Ingredienser Ragú alla Bolognese: (6 personer)

  • 600 gram nötfärs (inte för mager)
  • 250 gram fläskfärs (inte för mager)
  • 7 dl passerade tomater
  • 1 liten gul lök
  • 2 stjälkar (70 gr) blekselleri
  • 1 medelstor (70 gr) morot
  • 3 msk olivolja extra vergine
  • 1 dl rött vin (vitt vin går också bra)
  • ½ dl mjölk
  • 1 kvist färsk rosmarin (valfritt)
  • Salt & peppar

 

Gör så här:

Skala och finhacka lök, selleri och morot. Häll olja i en större gryta/kastrull och fräs grönsakerna, och ev. finhackad rosmarin, långsamt på medelvärme i ca 5 minuter.

Tillsätt nöt- och fläskfärs och finfördela färsen med hjälp av en träsked eller liknande. Bryn köttet i ca 10 minuter på medelvärme tills all köttsaft har torkat in.

Tillsätt sedan vinet och låt det avdunsta helt på hög värme. När vinet har kokat in tillsätter du de passerade tomaterna.

Sänk värmen och låt såsen koka långsamt i cirka 3 timmar med locket på. Rör om då och då och tillsätt eventuellt lite vatten vid behov.

Mot slutet av tillagningen, kan du hälla i lite mjölk som traditionen säger för att dämpa tomatens smak, men du kan också avstå! Smaka av med salt och peppar.

 

Slutresultatet ska vara ”krämigt” snarare än ”rinnigt”. Din äkta Ragù alla bolognese är klar!

 

Källa: www.tavolartegusto.it

Läs även:

Italienska pastarecept!

 

Följ oss på:

Facebook

Instagram

Pinterest

 

Sätt betyg på receptet

Betyg 4.8 / 5. Antal recensioner 5

Inget betyg än så länge

Ragú alla Bolognese – den äkta köttfärssåsen

Ragú alla Bolognese är det italienska samlingsnamnet för köttbaserade såser och den mest kända ragùn, som har blivit en de mest kända hörnpelarna i det italienska köket, är det vi i Sverige kallar köttfärssås.

Läs mer om Ragún

 

 

Det är en rik och välsmakande sås baserad på köttfärs och passerade tomater, perfekt till t.ex. Tagliatelle och en oumbärlig ingrediens i en mustig Lasagne. Trots sin klassikerstatus så har naturligtvis varje italiensk (eller svensk) mamma sin egen variant men receptet nedan är originalet. Det menar i alla fall Accademia Italiana della Cucina, den italienska köksakademin, som deponerade receptet till handelskammaren i Bologna i oktober 1982, och där ligger det inlåst i ett kassaskåp sedan dess.

Hemligheten bakom en italiensk ragù, och den stora skillnaden jämfört med en svensk köttfärssås, är omsorg och tid. Ragù kräver en långsam tillagning och är inget man svänger ihop på en halvtimme när barnen är hungriga.

 

 

Ingredienser Ragú alla Bolognese: (6 personer)

  • 600 gram nötfärs (inte för mager)
  • 250 gram fläskfärs (inte för mager)
  • 7 dl passerade tomater
  • 1 liten gul lök
  • 2 stjälkar (70 gr) blekselleri
  • 1 medelstor (70 gr) morot
  • 3 msk olivolja extra vergine
  • 1 dl rött vin (vitt vin går också bra)
  • ½ dl mjölk
  • 1 kvist färsk rosmarin (valfritt)
  • Salt & peppar

Gör så här:


Skala och finhacka lök, selleri och morot. Häll olja i en större gryta/kastrull och fräs grönsakerna, och ev. finhackad rosmarin, långsamt på medelvärme i ca 5 minuter.

Tillsätt nöt- och fläskfärs och finfördela färsen med hjälp av en träsked eller liknande. Bryn köttet i ca 10 minuter på medelvärme tills all köttsaft har torkat in.

Tillsätt sedan vinet och låt det avdunsta helt på hög värme. När vinet har kokat in tillsätter du de passerade tomaterna.

Sänk värmen och låt såsen koka långsamt i cirka 3 timmar med locket på. Rör om då och då och tillsätt eventuellt lite vatten vid behov.

Mot slutet av tillagningen, kan du hälla i lite mjölk som traditionen säger för att dämpa tomatens smak, men du kan också avstå! Smaka av med salt och peppar.

 

Slutresultatet ska vara ”krämigt” snarare än ”rinnigt”. Din äkta Ragù alla bolognese är klar!

 

Källa: www.tavolartegusto.it

Läs även: Italienska pastarecept!

 

Följ oss på:

Facebook

Instagram

Pinterest

 

Sätt betyg på receptet

Betyg 4.8 / 5. Antal recensioner 5

Inget betyg än så länge

Fyra fantastiska recept !

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag…

Läs recept

citronsås

Citronsås

Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag…

Läs recept

Penne con crema di zucca e gorgonzola

Penne con crema di zucca e gorgonzola

En härligt krämig och värmande pasta som passar under…

Läs recept

Cipolle Ripieni

Cipolle ripieni – lökar fyllda med kött

Lökar fyllda med kött. Sätt ugnen på 200 grader. Koka…

Läs recept