Soppa på linser från Castelluccio

Text och recept av: Peter Nordin

Denna underbara soppa är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.

Inte långt från Castelluccio, ligger den vackra staden Norcia (Umbrien) – tyvärr illa åtgången av jordbävningar 2016. Men, nu är den charmiga byn febrilt under uppbyggnad. Man restaurerar alla gamla charmiga byggnader, trånga gränder och det vackra Benedict klostret mitt i staden. När detta arbeta är klart kommer du mötas av en fantastisk vacker, genuin och charmig stad. Berömd för sin svarta tryffel och alla små hantverks charkuterier.

Numera brukar soppas smaksättas med tryffel. Helt valfritt, så klart.

Kommentar. I denna soppa är vätskan vatten. Du skall inte använda buljong, som täcker alla smaker och aromer. Vatten är smakledaren för alla ingredienser.

 

Soppa på linser från Castelluccio

 

Ingredienser/ 4–6 personer

  • 3 msk extra virgin olivolja plus mer för garnering
  • 3 små schalottenlökar, fint hackade
  • 1 fint tärnad morot
  • 1 bit fint tärnad rotselleri, stor som en golfboll
  • 1 stjälk selleri, 20 cm, tärnad
  • 225 g grodda linser
  • 1,5 liter – kokande vatten
  • salt och svartpeppar

 

Gör så här:
Extra elegant blir soppan – som egentligen inte hörde hemma i de fattigas kost med 25 g svart tryffel från Norcia.

Värm olivoljan över – svag till mellanvärme – i en bred tjockbottnad kastrull och tillsätt schalottenlöken, moroten och all selleri. Sautera 15 minuter. Tillsätt linserna, kokande vatten och låt försiktigt sjuda i 60–70 minuter under lock. Soppan skall precis sjuda, inte mer.

Tillsätt hälften av tryffeln och koka 10 min.

Krydda med salt och peppar. Här måste du oftast vara generös, så alla ingredienser blommar upp med sältan. Lägg allt i en blender och mixa helt slät. Smaka av ännu en gång med salt och peppar. Tillsätt mer vatten om det behövs för att nå önskad konsistens. Soppan skall vara rätt så tjock.
Servera med en virvel av extra jungfruolivolja, nymalen svartpeppar, färska örter och rostade brödbitar och riven Parmesan.

 

 

Läs också:
Recept på soppor!

Följ oss på:

 

Soppa på linser från Castelluccio

Text och recept av: Peter Nordin

Denna underbara soppa är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.

Inte långt från Castelluccio, ligger den vackra staden Norcia (Umbrien) – tyvärr illa åtgången av jordbävningar 2016. Men, nu är den charmiga byn febrilt under uppbyggnad. Man restaurerar alla gamla charmiga byggnader, trånga gränder och det vackra Benedict klostret mitt i staden. När detta arbeta är klart kommer du mötas av en fantastisk vacker, genuin och charmig stad. Berömd för sin svarta tryffel och alla små hantverks charkuterier.

Numera brukar soppas smaksättas med tryffel. Helt valfritt, så klart.

Kommentar. I denna soppa är vätskan vatten. Du skall inte använda buljong, som täcker alla smaker och aromer. Vatten är smakledaren för alla ingredienser.

 

Soppa på linser från Castelluccio

 

Ingredienser/ 4–6 personer

  • 3 msk extra virgin olivolja plus mer för garnering
  • 3 små schalottenlökar, fint hackade
  • 1 fint tärnad morot
  • 1 bit fint tärnad rotselleri, stor som en golfboll
  • 1 stjälk selleri, 20 cm, tärnad
  • 225 g grodda linser
  • 1,5 liter – kokande vatten
  • salt och svartpeppar

Gör så här:
Extra elegant blir soppan – som egentligen inte hörde hemma i de fattigas kost med 25 g svart tryffel från Norcia.

Värm olivoljan över – svag till mellanvärme – i en bred tjockbottnad kastrull och tillsätt schalottenlöken, moroten och all selleri. Sautera 15 minuter. Tillsätt linserna, kokande vatten och låt försiktigt sjuda i 60–70 minuter under lock. Soppan skall precis sjuda, inte mer.

Tillsätt hälften av tryffeln och koka 10 min.

Krydda med salt och peppar. Här måste du oftast vara generös, så alla ingredienser blommar upp med sältan. Lägg allt i en blender och mixa helt slät. Smaka av ännu en gång med salt och peppar. Tillsätt mer vatten om det behövs för att nå önskad konsistens. Soppan skall vara rätt så tjock.
Servera med en virvel av extra jungfruolivolja, nymalen svartpeppar, färska örter och rostade brödbitar och riven Parmesan.

 

 

Läs också:
Recept på soppor!

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Grundrecept: Gnocchi di patate

Grundrecept: Gnocchi di patate

Denna klassiska och älskade rätt! Här är ett grundrecept på Gnocchi gjord på potatis som sedan kan tillagas enligt dina önskemål.

Läs mer

Pasta-al-pesto,-patate-e-fagiolini

Pasta al pesto, patate e fagiolini

En värmande, lite rustik rätt som du kan servera med både ”lång” eller ”kort” pasta!

Läs mer

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana - Denna auberginegratäng med tomat, mozzarella och parmesan är enklare än du tror att tillaga, och helt otroligt god!

Läs mer

Smorstekt-Gnocchi-med-parmesan

Smörstekt Gnocchi med parmesan

En italiensk klassiker: Smörstekt Gnocchi med parmesan. En rätt som aldrig gör dig besviken! Gör så här: Hetta en klick smör och ...

Läs mer