Soppa på linser från CastelluccioText och recept av: Peter Nordin

Denna underbara soppa är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”. Inte långt från Castelluccio, ligger den vackra staden Norcia (Umbrien) – tyvärr illa åtgången av jordbävningar 2016. Men, nu är den charmiga byn febrilt under uppbyggnad. Man restaurerar alla gamla charmiga byggnader, trånga gränder och det vackra Benedict klostret mitt i staden. När detta arbeta är klart kommer du mötas av en fantastisk vacker, genuin och charmig stad. Berömd för sin svarta tryffel och alla små hantverks charkuterier. Numera brukar soppas smaksättas med tryffel. Helt valfritt, så klart. Kommentar. I denna soppa är vätskan vatten. Du skall inte använda buljong, som täcker alla smaker och aromer. Vatten är smakledaren för alla ingredienser. Soppa på linser från Castelluccio Ingredienser/ 4–6 personer
  • 3 msk extra virgin olivolja plus mer för garnering
  • 3 små schalottenlökar, fint hackade
  • 1 fint tärnad morot
  • 1 bit fint tärnad rotselleri, stor som en golfboll
  • 1 stjälk selleri, 20 cm, tärnad
  • 225 g grodda linser
  • 1,5 liter - kokande vatten
  • salt och svartpeppar
 Gör så här: Extra elegant blir soppan - som egentligen inte hörde hemma i de fattigas kost med 25 g svart tryffel från Norcia. Värm olivoljan över - svag till mellanvärme - i en bred tjockbottnad kastrull och tillsätt schalottenlöken, moroten och all selleri. Sautera 15 minuter. Tillsätt linserna, kokande vatten och låt försiktigt sjuda i 60–70 minuter under lock. Soppan skall precis sjuda, inte mer. Tillsätt hälften av tryffeln och koka 10 min. Krydda med salt och peppar. Här måste du oftast vara generös, så alla ingredienser blommar upp med sältan. Lägg allt i en blender och mixa helt slät. Smaka av ännu en gång med salt och peppar. Tillsätt mer vatten om det behövs för att nå önskad konsistens. Soppan skall vara rätt så tjock.Servera med en virvel av extra jungfruolivolja, nymalen svartpeppar, färska örter och rostade brödbitar och riven Parmesan.  Läs också:Recept på soppor! Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Sätt betyg på receptet

Betyg 5 / 5. Antal recensioner 1

Inget betyg än så länge

Fyra fantastiska recept !

Saltimbocca alla romana

Saltimbocca alla romana

Saltimbocca alla romana. Detta är en av mina favoriträtter.…

Läs recept

Pappardelle con Porcini.

Pappardelle con Porcini

Pappardelle con Porcini. Skiva svampen och stek i olivolja…

Läs recept

Pappardelle e Fegatini

Pappardelle e fegatini

Skölj kycklinglevrarna och skär några av dem i bitar; de…

Läs recept

Insalata Caprese

Insalata caprese

Det här är ett exempel på det italienska kökets enkla…

Läs recept