Soppa på linser från Castelluccio

Soppa på linser från Castelluccio

Text och recept av: Peter Nordin

Denna underbara soppa är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.

Inte långt från Castelluccio, ligger den vackra staden Norcia (Umbrien) – tyvärr illa åtgången av jordbävningar 2016. Men, nu är den charmiga byn febrilt under uppbyggnad. Man restaurerar alla gamla charmiga byggnader, trånga gränder och det vackra Benedict klostret mitt i staden. När detta arbeta är klart kommer du mötas av en fantastisk vacker, genuin och charmig stad. Berömd för sin svarta tryffel och alla små hantverks charkuterier.

Numera brukar soppas smaksättas med tryffel. Helt valfritt, så klart.

Kommentar. I denna soppa är vätskan vatten. Du skall inte använda buljong, som täcker alla smaker och aromer. Vatten är smakledaren för alla ingredienser.

 

Soppa på linser från Castelluccio

 

Ingredienser/ 4–6 personer

  • 3 msk extra virgin olivolja plus mer för garnering
  • 3 små schalottenlökar, fint hackade
  • 1 fint tärnad morot
  • 1 bit fint tärnad rotselleri, stor som en golfboll
  • 1 stjälk selleri, 20 cm, tärnad
  • 225 g grodda linser
  • 1,5 liter – kokande vatten
  • salt och svartpeppar

 

Gör så här:
Extra elegant blir soppan – som egentligen inte hörde hemma i de fattigas kost med 25 g svart tryffel från Norcia.

Värm olivoljan över – svag till mellanvärme – i en bred tjockbottnad kastrull och tillsätt schalottenlöken, moroten och all selleri. Sautera 15 minuter. Tillsätt linserna, kokande vatten och låt försiktigt sjuda i 60–70 minuter under lock. Soppan skall precis sjuda, inte mer.

Tillsätt hälften av tryffeln och koka 10 min.

Krydda med salt och peppar. Här måste du oftast vara generös, så alla ingredienser blommar upp med sältan. Lägg allt i en blender och mixa helt slät. Smaka av ännu en gång med salt och peppar. Tillsätt mer vatten om det behövs för att nå önskad konsistens. Soppan skall vara rätt så tjock.
Servera med en virvel av extra jungfruolivolja, nymalen svartpeppar, färska örter och rostade brödbitar och riven Parmesan.

 

 

Läs också:
Recept på soppor!

Följ oss på:

 

Soppa på linser från Castelluccio

Text och recept av: Peter Nordin

Denna underbara soppa är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.

Inte långt från Castelluccio, ligger den vackra staden Norcia (Umbrien) – tyvärr illa åtgången av jordbävningar 2016. Men, nu är den charmiga byn febrilt under uppbyggnad. Man restaurerar alla gamla charmiga byggnader, trånga gränder och det vackra Benedict klostret mitt i staden. När detta arbeta är klart kommer du mötas av en fantastisk vacker, genuin och charmig stad. Berömd för sin svarta tryffel och alla små hantverks charkuterier.

Numera brukar soppas smaksättas med tryffel. Helt valfritt, så klart.

Kommentar. I denna soppa är vätskan vatten. Du skall inte använda buljong, som täcker alla smaker och aromer. Vatten är smakledaren för alla ingredienser.

 

Soppa på linser från Castelluccio

 

Ingredienser/ 4–6 personer

  • 3 msk extra virgin olivolja plus mer för garnering
  • 3 små schalottenlökar, fint hackade
  • 1 fint tärnad morot
  • 1 bit fint tärnad rotselleri, stor som en golfboll
  • 1 stjälk selleri, 20 cm, tärnad
  • 225 g grodda linser
  • 1,5 liter – kokande vatten
  • salt och svartpeppar

Gör så här:
Extra elegant blir soppan – som egentligen inte hörde hemma i de fattigas kost med 25 g svart tryffel från Norcia.

Värm olivoljan över – svag till mellanvärme – i en bred tjockbottnad kastrull och tillsätt schalottenlöken, moroten och all selleri. Sautera 15 minuter. Tillsätt linserna, kokande vatten och låt försiktigt sjuda i 60–70 minuter under lock. Soppan skall precis sjuda, inte mer.

Tillsätt hälften av tryffeln och koka 10 min.

Krydda med salt och peppar. Här måste du oftast vara generös, så alla ingredienser blommar upp med sältan. Lägg allt i en blender och mixa helt slät. Smaka av ännu en gång med salt och peppar. Tillsätt mer vatten om det behövs för att nå önskad konsistens. Soppan skall vara rätt så tjock.
Servera med en virvel av extra jungfruolivolja, nymalen svartpeppar, färska örter och rostade brödbitar och riven Parmesan.

 

 

Läs också:
Recept på soppor!

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Suppli alla romana

Suppli alla romana

Den mest populära gatumaten i Rom är suppli, en friterad risboll eller krokett, fylld ragu och mozzarella. Med en krispig utsida och...

Läs mer

Peter-Nordins-Tiramisù

Peter Nordins Tiramisù

Tiramisù. Nu skall vi göra italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar.

Läs mer

Spaghetti-alle-Vongole-av-Peter-Nordin

Spaghetti alle Vongole av Peter Nordin

Spaghetti alle vongole har sitt ursprung i Neapel, på den italienska kusten. Musslor har utgjort en del av den lokala gastronomin sedan ...

Läs mer

Saffransbiscotti

Saffransbiscotti

Biscotti är en klassisk italiensk skorpa med mandel. I detta recept tillsätter vi saffran. Dessa enkla, söta och knapriga skorpor passar perfekt till glöggen eller kaffet!

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm