BombardinoFavoritdrycken på after-skin i de italienska Alperna
Bombardino, som kan ses som ett italienskt alternativ till Irish Coffee, föddes i den populära skidorten Livigno på 1970-talet, då en ung bartender från Genoa som inte var van vid det kalla vädret började experimentera med varma drinkar. Den mest framgångsrika var en varm cocktail gjord på mjölk, whisky och äggvita och den första lyckliga provaren sägs ha utbrustit: ”Oj! Det är en bomb!”. Med tiden har receptet utvecklats där man behållit sprit och ägg, men ersatt mjölken med vispad grädde och bytt whisky mot konjak. Grunden är en zabaglione som sedan blandas med sprit och vispad grädde. Ingredienser (2 portioner):
4 äggulor 3/4 dl strösocker (ev 1 dl Marsalavin eller annat sött vin) Ca 8 cl konjak eller brandy Vispad grädde Kakaopulver (ev savoiardikex som dekoration) Gör så här:Lägg gulor och socker i en skål och vispa till en pösig smet, och blanda ev. i vinet.Koka upp vatten i en gryta och sätt ner skålen med äggsmeten i denna. Vispa över vattenbadet tills den tjocknar och får en pösig och skummande konsistens.Blanda i spriten – proportionerna skall vara ca 2/3 zabaglione och 1/3 sprit.Häll upp i glas eller muggar och toppa med vispad grädde och kakaopulver. Om du inte vill vispa din egen zabaglione kan du istället köpa färdig ägglikör och värma den och sedan blanda med brandy. Det finns olika varianter av Bombardino utifrån grundreceptet; tillsätter du lite espressokaffe får du en "Calimero", föredrar du rom istället för brandy kallas den "Pirata" och i en "Scozzese" blandar du med whisky.
Sätt betyg på receptet
Betyg 4.9 / 5. Antal recensioner 12
Inget betyg än så länge
BombardinoFavoritdrycken på after-skin i de italienska Alperna
Bombardino, som kan ses som ett italienskt alternativ till Irish Coffee, föddes i den populära skidorten Livigno på 1970-talet, då en ung bartender från Genoa som inte var van vid det kalla vädret började experimentera med varma drinkar. Den mest framgångsrika var en varm cocktail gjord på mjölk, whisky och äggvita och den första lyckliga provaren sägs ha utbrustit: ”Oj! Det är en bomb!”.
Med tiden har receptet utvecklats där man behållit sprit och ägg, men ersatt mjölken med vispad grädde och bytt whisky mot konjak. Grunden är en zabaglione som sedan blandas med sprit och vispad grädde.
Ingredienser (2 portioner):
4 äggulor 3/4 dl strösocker (ev 1 dl Marsalavin eller annat sött vin) Ca 8 cl konjak eller brandy Vispad grädde Kakaopulver (ev savoiardikex som dekoration) Gör så här:Lägg gulor och socker i en skål och vispa till en pösig smet, och blanda ev. i vinet.Koka upp vatten i en gryta och sätt ner skålen med äggsmeten i denna. Vispa över vattenbadet tills den tjocknar och får en pösig och skummande konsistens.Blanda i spriten – proportionerna skall vara ca 2/3 zabaglione och 1/3 sprit.Häll upp i glas eller muggar och toppa med vispad grädde och kakaopulver. Om du inte vill vispa din egen zabaglione kan du istället köpa färdig ägglikör och värma den och sedan blanda med brandy. Det finns olika varianter av Bombardino utifrån grundreceptet; tillsätter du lite espressokaffe får du en "Calimero", föredrar du rom istället för brandy kallas den "Pirata" och i en "Scozzese" blandar du med whisky.
Mer om Alperna !
Skidor i Dolomiterna
Reportage,Michèle Shah,Alperna
I nordöstra Italien ligger den majestätiska bergskedjan…
Parampampoli
Kaffedrink från Dolomiterna - Blanda ingredienserna i en…
Rifugio Crucolo – ett anrikt värdshus på 1100 meters höjd
Reportage,Alperna,Davide Pedrolli
Inbäddad mellan bergstoppar av porfyr och granit, ligger…
Insalata di Cavolo Cappuccio e Speck
Den här snabblagade rätten med några få enkla ingredienser…