Spaghetti alle vongole Spaghetti med hjärtmusslor från Campania

Den här pastan med små smakrika musslor är definitivt en av de viktigaste och mest älskade rätterna i det italienska köket. Ett mycket enkelt recept med en underbar smak av havet, som har sitt ursprung i Neapel-trakten men är populär längs båda kusterna.

 

De tumnagelstora musslorna vongole veraci kan vara svåra att hitta i Sverige men de lite större hjärtmusslorna ger ett liknande resultat.

 

Spaghetti alle vongole Ingredienser:

  • 320 g spaghetti eller linguini
  • 1 kg vongole- eller hjärtmusslor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 knippe persilja
  • olivolja
  • svartpeppar
  • vanligt salt
  • grovt salt till musslorna

 

Gör så här:
Börja med att förbereda musslorna. Sortera bort alla med trasiga eller tomma skal. Slå musslorna mot diskbänken eller en skärbräda. Den här åtgärden är viktig för att kontrollera att det inte finns någon sand inuti: de friska musslorna förblir stängda, de fulla av sand öppnar sig. Placera sedan musslorna i ett durkslag och skölj dem. Placera durkslaget i en skål och tillsätt mycket grovt salt och fyll upp med vatten. Låt musslorna ligga i blöt i 2-3 timmar. På det här sättet rensar musslorna ut eventuell sand.

 

Värm upp lite olivolja i en stor kastrull och lägg i vitlöksklyftan och låt oljan ta smak av vitlöken. Skölj musslorna och häll ner dem i den heta kastrullen. Sätt på ett lock och låt dem koka några minuter på hög värme. Skaka kastrullen då och då tills alla musslor är helt öppna. Stäng omedelbart av värmen, annars blir musslorna överkokta. Plocka upp musslorna med en hålslev och spara spadet men släng vitlöksklyftan.

 

Under tiden kokar du spaghettin men häller av pastan när det återstår ca 2-3 minuter av koktiden. Kom ihåg att spara lite av det stärkelserika pastavattnet. Häll musselspadet i en gryta, tillsätt spaghettin och lite av pastavattnet och fortsätt tillagningen tills spaghettin är al dente. Tillsätt musslorna och hackad persilja när de är kokta. Se till att musslorna blandar sig väl med pastan. Värm på och servera rykande hett.

 

Se det här som ett grundrecept. Det finns varianter med körsbärstomater och/eller chili. Det är också molto buono!

Källa: Zetas.

 

Hitta fler recept här!

Spaghetti alle vongole Spaghetti med hjärtmusslor från Campania

Den här pastan med små smakrika musslor är definitivt en av de viktigaste och mest älskade rätterna i det italienska köket. Ett mycket enkelt recept med en underbar smak av havet, som har sitt ursprung i Neapel-trakten men är populär längs båda kusterna.

 

De tumnagelstora musslorna vongole veraci kan vara svåra att hitta i Sverige men de lite större hjärtmusslorna ger ett liknande resultat.

 

Spaghetti alle vongole Ingredienser:

  • 320 g spaghetti eller linguini
  • 1 kg vongole- eller hjärtmusslor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 knippe persilja
  • olivolja
  • svartpeppar
  • vanligt salt
  • grovt salt till musslorna

Gör så här:
Börja med att förbereda musslorna. Sortera bort alla med trasiga eller tomma skal. Slå musslorna mot diskbänken eller en skärbräda. Den här åtgärden är viktig för att kontrollera att det inte finns någon sand inuti: de friska musslorna förblir stängda, de fulla av sand öppnar sig. Placera sedan musslorna i ett durkslag och skölj dem. Placera durkslaget i en skål och tillsätt mycket grovt salt och fyll upp med vatten. Låt musslorna ligga i blöt i 2-3 timmar. På det här sättet rensar musslorna ut eventuell sand.

 

Värm upp lite olivolja i en stor kastrull och lägg i vitlöksklyftan och låt oljan ta smak av vitlöken. Skölj musslorna och häll ner dem i den heta kastrullen. Sätt på ett lock och låt dem koka några minuter på hög värme. Skaka kastrullen då och då tills alla musslor är helt öppna. Stäng omedelbart av värmen, annars blir musslorna överkokta. Plocka upp musslorna med en hålslev och spara spadet men släng vitlöksklyftan.

 

Under tiden kokar du spaghettin men häller av pastan när det återstår ca 2-3 minuter av koktiden. Kom ihåg att spara lite av det stärkelserika pastavattnet. Häll musselspadet i en gryta, tillsätt spaghettin och lite av pastavattnet och fortsätt tillagningen tills spaghettin är al dente. Tillsätt musslorna och hackad persilja när de är kokta. Se till att musslorna blandar sig väl med pastan. Värm på och servera rykande hett.

 

Se det här som ett grundrecept. Det finns varianter med körsbärstomater och/eller chili. Det är också molto buono!

Källa: Zetas.

 

Hitta fler recept här!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Linguini Alle Zucchine

En härlig lunch eller middag, rik på arom och smak, med…

Read More

La colomba pasquale

Denna Italienska påskkakan är ett måste som avslutning på…

Read More

Insalata golosa con noci e mele

Insalata golosa con noci e mele

Insalata golosa con noci e mele. Nötter och äpplen: en…

Read More

Fusilli med broccoli och salsiccia

Fusilli med broccoli och salsiccia

En antik rätt, med rötter från trakten där vi bor här i…

Read More