Vi gillar Pecorino
Pecorino är en fårmjölksost med anor från södra Italiens antika förflutna, och tillverkades redan för ungefär 2000 år sedan på landsbygden kring Rom. Namnet "pecorino" betyder kort och gott "från får" på italienska.
Det finns idag sex huvudsorter av osten som alla har skyddad ursprungsbeteckning enligt EU:s lagstiftning. Den största volymen kommer från Sardinien, pecorino sardo, men den mest kända, inte minst utanför Italiens gränser, är pecorino romano. Den romerska varianten är en självklar ingrediens i de klassiska pastarätterna Amatriciana, Carbonara, Cacio e Pepe och Gricia. Här vill vi ta chansen att betona att osten som är gjord på fårmjölk och parmigiano som är gjord på komjölk inte är utbytbara mot varandra i det italienska köket!
Du kan också hitta osten från andra regioner som t.ex. Toscana, Abruzzo, Basilicata och Sicilien. De olika sorterna skiljer sig lite åt beroende på region och produktionsmetod, och precis om andra ostar så spelar lagringstiden stor roll. De mer mogna ostarna, kallade stagionato ("kryddat" eller "åldrat"), är hårdare och smuliga i konsistensen med tydliga smöriga och nötiga smaker. De med kortare lagring, semi-stagionato och fresco, har en mjukare konsistens och mildare aromer som mer liknar mjölk eller grädde. Det är också vanligt med Pecorino som har smaksatts med t.ex. paprika, svartpeppar, valnötter eller tryffel. Det finns såklart andra sätt att servera denna goda ost på, förutom i riven form i en pasta. I Rom är det en tradition att äta nyskördade bondbönor, fave, tillsammans med bitar av Pecorino som en del av 1 maj-firandet! Att avsluta en måltid med en bra pecorino stagionato tillsammans med päron, valnötter och lite honung är en annan mycket god idé. Goda recept med Pecorino:
Spaghetti alla gricia Bucatini alla matriciana Spaghetti alla carbonara Spaghetti al cacio e pepe Insalata di fave e pecorino Källor: Gambero Rosso & Wikipedia
Vi gillar Pecorino
Pecorino är en fårmjölksost med anor från södra Italiens antika förflutna, och tillverkades redan för ungefär 2000 år sedan på landsbygden kring Rom. Namnet "pecorino" betyder kort och gott "från får" på italienska.
Det finns idag sex huvudsorter av osten som alla har skyddad ursprungsbeteckning enligt EU:s lagstiftning. Den största volymen kommer från Sardinien, pecorino sardo, men den mest kända, inte minst utanför Italiens gränser, är pecorino romano. Den romerska varianten är en självklar ingrediens i de klassiska pastarätterna Amatriciana, Carbonara, Cacio e Pepe och Gricia. Här vill vi ta chansen att betona att osten som är gjord på fårmjölk och parmigiano som är gjord på komjölk inte är utbytbara mot varandra i det italienska köket!
Du kan också hitta osten från andra regioner som t.ex. Toscana, Abruzzo, Basilicata och Sicilien. De olika sorterna skiljer sig lite åt beroende på region och produktionsmetod, och precis om andra ostar så spelar lagringstiden stor roll. De mer mogna ostarna, kallade stagionato ("kryddat" eller "åldrat"), är hårdare och smuliga i konsistensen med tydliga smöriga och nötiga smaker. De med kortare lagring, semi-stagionato och fresco, har en mjukare konsistens och mildare aromer som mer liknar mjölk eller grädde. Det är också vanligt med Pecorino som har smaksatts med t.ex. paprika, svartpeppar, valnötter eller tryffel. Det finns såklart andra sätt att servera denna goda ost på, förutom i riven form i en pasta. I Rom är det en tradition att äta nyskördade bondbönor, fave, tillsammans med bitar av Pecorino som en del av 1 maj-firandet! Att avsluta en måltid med en bra pecorino stagionato tillsammans med päron, valnötter och lite honung är en annan mycket god idé. Goda recept med Pecorino:
Spaghetti alla gricia Bucatini alla matriciana Spaghetti alla carbonara Spaghetti al cacio e pepe Insalata di fave e pecorino Källor: Gambero Rosso & Wikipedia
Fyra fantastiska recept !
Pasta alla Zozzona umbra – Tomas Bacoccoli
Pasta alla Zozzona är en fattigmansrätt egentligen. Tanken var att man skulle använda ...
Pasta med salsiccia och peperoncino
En italiensk favorit, pasta med salsiccia och peperoncino. Låt peperoncinon puttra i olivolja med vitlöksklyftan under ett par minuter.
Spritz Estivo
Fragole limoncello spritz - Hallon, limoncello och prosecco. Mosa färska hallon i ett drinkglas. Häll i limoncello och sedan ...
Fläskkotletter med apelsin och marsala
Costolette di Maiale all’arancia - Klappa kotletterna torra. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Läs mer på godaitalien.se