Bucatini all’Amatriciana
Vissa pastarätter är så mycket mer än summan av sina ingredienser. Bucatini all’Amatriciana är kanske det yttersta beviset på det. Pastarätten har fått sitt namn från platsen där den sägs ha uppfunnits, Amatrice i Lazio, och just den staden kan idag tacka sin pastarätt att den fortfarande finns till.
Hur då, undrar du kanske nu? Jo, men låt oss spola tillbaka bandet till år 2016.
Läs mer om Bucatini all’Amatriciana
Den 23 augusti det året, mitt i den italienska semestern då turister och invånare i den lilla orten Amatrice njöt av sommarens alla glädjeämnen drabbades Italien av en fruktansvärd jordbävning. Dess epicentrum låg mindre än två mil från Amatrice och det som inte får hända hände – staden både nya och gamla stadskärna jämnades med marken, och kvar fanns bara stenhögar och åter stenhögar med det som en gång var familjehus, restauranger, kulturella sevärdheter och lokala företagsverksamheter.
Amatrice gick från att vara en populär turistort till total spökstad inom loppet av några timmar. Det är en fruktansvärd historia, där 299 personer också miste livet. Men ur tragedier kan det också växa fram något fint – och just i detta fall har vi pastan att tacka för vår lilla ljusglimt. För att hjälpa till med återbyggnaden av Amatrice, bestämde sig många kockar och restauranger över hela Italien att laga den drabbade stadens pasta. För varje såld Bucatini all’Amatriciana donerade man sedan en viss del av inkomsten till Amatrice. Tack vare dessa pengar, har Amatrice idag kommit en lång bit med restaureringen av den gamla staden.
Att mat enar människor, skapar samfund och gemenskap – det har vi vetat sedan länge. Men är inte det är det yttersta beviset på det ändå? En fantastiskt fin gärning. Så, ikväll när du lagar din Bucatini all’Amatriciana, kan du skänka en tanke till invånarna i den lilla byn, som tack för att de har gett dig en av de godaste pastarätterna i mannaminne.
Ingredienser: (2 portioner)
- 160 g bucatini
- 100 g guanciale
- 1 liten piri piri chili
- 1 msk olivolja
- 200 g hela tomater på burk
- 40 ml torrt vitt vin
- 50 g Pecorino Romano, riven
- Salt
Gör så här:
Börja med att förbereda en stor kastrull med vatten till pastan.
Värm sedan upp olivoljan i en stekpanna. Lägg i hela chilin och låt den smaksätta oljan. Ta bort lite av svålen från guancialen, dela den i skivor på längden och skär den sedan i 1/2 centimeter stora bitar.
Lägg ner guancialen i stekpannan med chilin. Låt guancialen steka på medium-hög värme, tills fettet är genomskinligt och köttet något krispigt. Häll ner det vita vinet i pannan och låt det ånga bort. När detta är gjort, tar du bort guancialen från pannan och lämnar chilin (och fettet) kvar. Häll i tomaterna i pannan.
Samtidigt häller du i bucatinin i pastavattnet och kokar den al dente. När tomaterna reducerat till en sås, tar du bort chilin och lägger tillbaka guancialen. Häll i den kokta bucatinin i pannan och rör om.
Addera till slut den rivna pecorinon och servera direkt.
Bucatini all’Amatriciana
Vissa pastarätter är så mycket mer än summan av sina ingredienser. Bucatini all’Amatriciana är kanske det yttersta beviset på det. Pastarätten har fått sitt namn från platsen där den sägs ha uppfunnits, Amatrice i Lazio, och just den staden kan idag tacka sin pastarätt att den fortfarande finns till. Hur då, undrar du kanske nu? Jo, men låt oss spola tillbaka bandet till år 2016.
Läs mer om Bucatini all’Amatriciana
Den 23 augusti det året, mitt i den italienska semestern då turister och invånare i den lilla orten Amatrice njöt av sommarens alla glädjeämnen drabbades Italien av en fruktansvärd jordbävning. Dess epicentrum låg mindre än två mil från Amatrice och det som inte får hända hände – staden både nya och gamla stadskärna jämnades med marken, och kvar fanns bara stenhögar och åter stenhögar med det som en gång var familjehus, restauranger, kulturella sevärdheter och lokala företagsverksamheter.
Amatrice gick från att vara en populär turistort till total spökstad inom loppet av några timmar. Det är en fruktansvärd historia, där 299 personer också miste livet. Men ur tragedier kan det också växa fram något fint – och just i detta fall har vi pastan att tacka för vår lilla ljusglimt. För att hjälpa till med återbyggnaden av Amatrice, bestämde sig många kockar och restauranger över hela Italien att laga den drabbade stadens pasta. För varje såld Bucatini all’Amatriciana donerade man sedan en viss del av inkomsten till Amatrice. Tack vare dessa pengar, har Amatrice idag kommit en lång bit med restaureringen av den gamla staden.
Att mat enar människor, skapar samfund och gemenskap – det har vi vetat sedan länge. Men är inte det är det yttersta beviset på det ändå? En fantastiskt fin gärning. Så, ikväll när du lagar din Bucatini all’Amatriciana, kan du skänka en tanke till invånarna i den lilla byn, som tack för att de har gett dig en av de godaste pastarätterna i mannaminne.
Ingredienser: (2 portioner)
- 160 g bucatini
- 100 g guanciale
- 1 liten piri piri chili
- 1 msk olivolja
- 200 g hela tomater på burk
- 40 ml torrt vitt vin
- 50 g Pecorino Romano, riven
- Salt
Gör så här:
Börja med att förbereda en stor kastrull med vatten till pastan. Värm sedan upp olivoljan i en stekpanna. Lägg i hela chilin och låt den smaksätta oljan. Ta bort lite av svålen från guancialen, dela den i skivor på längden och skär den sedan i 1/2 centimeter stora bitar.
Lägg ner guancialen i stekpannan med chilin. Låt guancialen steka på medium-hög värme, tills fettet är genomskinligt och köttet något krispigt. Häll ner det vita vinet i pannan och låt det ånga bort. När detta är gjort, tar du bort guancialen från pannan och lämnar chilin (och fettet) kvar. Häll i tomaterna i pannan. Samtidigt häller du i bucatinin i pastavattnet och kokar den al dente.
När tomaterna reducerat till en sås, tar du bort chilin och lägger tillbaka guancialen. Häll i den kokta bucatinin i pannan och rör om. Addera till slut den rivna pecorinon och servera direkt.
Fyra fantastiska recept !
Violettas Panzanella
Sallader,Vegetariskt,Tomas Bacoccoli
Skär brödet i kuber och lägg i en vid skål och täck med vattnet utblandat med vitvinsvinäger. Låt stå och dra i 20-30 min. Skär under ...
Tiramisù – klassisk italiensk
Tiramisù är en klassiker inom den italienska kokkonsten, men den berömda desserten har faktiskt inte mer än knappt 50 år på nacken. Tiramisùn kom till världen, då en liten pojke blev sjuk och inte ville äta, inte ens den söta desserten zabaglione
Ossobuco alla Milanese
Ett smakrikt italienskt långkok från Milano. Rätten servars traditionellt med Risotto alla Milanese och Gremolata.
Trädgårdsmästarens bönor med blandade örter
Häll av och sila bönorna, men spar vätskan. Den skall delvis med i tillagningen. Lägg olivoljan i en kastrull och sautera purjolöken ...