Vi gillar Gorgonzola
Gorgonzola är utan tvekan Italiens mest kända blåmögelost
Och är uppkallad efter en by utanför Milano med samma namn där osttillverkningen är känd sedan medeltiden. De italienska ostarna lagrades i grottor runt byn där en speciell mögelart ger osten sin unika karaktär. Den har en smakrik karaktär och är mångas favoritost världen över!
Osten är gjord på komjölk och lagras oftast 3-4 månader
Men är sällan längre än ett halvår. Beroende på lagringstiden så kan den köpas krämig eller fast och till och med smulig. Den är skyddad av den italienska ursprungsmärkningen ”DOP”, denominazione di origine protetta, och får bara tillverkas på utvalda platser i Lombardiet och Piemonte i Italien.
Osten är också en viktig ingrediens i det italienska köket och serveras ofta i smält form tillsammans med polenta eller i en risotto
En bit lagrad Gorgonzola som förrätt eller dessert, tillsammans med ett glas italienskt vin som Bolla Le Poiane Amarone är också en stark rekommendation!
Recept med Gorgonzola:
Filetto di Manzi Gorgonzola e Noci
Polenta med Gorgonzola
Tips på vin till den italienska osten:
Bolla Le Poiane Amarone
Röda viner från Italien!
Du kanske är intresserad av:
Vi gillar pecorino!
Källor: Gambero Rosso, Wikipedia
Vi gillar Gorgonzola
Gorgonzola är utan tvekan Italiens mest kända blåmögelost
Och är uppkallad efter en by utanför Milano med samma namn där osttillverkningen är känd sedan medeltiden. De italienska ostarna lagrades i grottor runt byn där en speciell mögelart ger osten sin unika karaktär. Den har en smakrik karaktär och är mångas favoritost världen över!
Osten är gjord på komjölk och lagras oftast 3-4 månader
Men är sällan längre än ett halvår. Beroende på lagringstiden så kan den köpas krämig eller fast och till och med smulig. Den är skyddad av den italienska ursprungsmärkningen ”DOP”, denominazione di origine protetta, och får bara tillverkas på utvalda platser i Lombardiet och Piemonte i Italien.
Osten är också en viktig ingrediens i det italienska köket och serveras ofta i smält form tillsammans med polenta eller i en risotto
En bit lagrad Gorgonzola som förrätt eller dessert, tillsammans med ett glas italienskt vin som Bolla Le Poiane Amarone är också en stark rekommendation!
Recept med Gorgonzola:
Filetto di Manzi Gorgonzola e Noci
Polenta med Gorgonzola
Tips på vin till den italienska osten:
Bolla Le Poiane Amarone
Röda viner från Italien!
Du kanske är intresserad av:
Vi gillar pecorino!
Källor: Gambero Rosso, Wikipedia
Fyra fantastiska recept !
Spaghetti aglio olio e peperoncino
Spaghetti aglio olio. Skala och halvera vitlöksklyftorna, och skär dem i ganska tunna skivor. Skär chilin i tunna skivor. Om du vill ha mindre hetta så tar du först bort kärnorna. Värm upp olivoljan i en stor kastrull eller panna
Pasta con ragú di pollo – kycklingragu
Kycklingragù är en lätt och delikat sås tillagad med finskuret eller malet kycklingkött.
Glassfylld panettone
Lena Martoglio Bomler,Desserter
Ingen riktig jul utan panettone. Så är det faktiskt om du frågar en italienare. Framförallt i de norra delarna av landet. I detta recept fylls kakan med glass och toppas med mörk choklad…