Polenta med gorgonzolaItalienska majsgröt med gorgonzola-ost

Polenta betyder majs på italienska och är ett majsmjöl/majsgryn som används för att tillaga olika rätter. Bl.a. gröt, pudding och bröd. I detta recept på Polenta e Gorgonzola används majsgrynen till en krämig gröt med Gongonzola. Ingredienser Polenta e Gorgonzola:
  • 300 gr majsmjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 ½ liter vatten
  • 75 gr smör
  • Peppar
  • 250 gr gorgonzola
 Gör Polenta e Gorgonzola så här:Sätt ugnen på 200 grader. Blanda majsmjöl och vatten i en mycket stor kastrull (det måste finnas gott om plats eftersom mjölet sväller mycket) och rör om kraftigt. Tillsätt salt och låt blandningen långsamt koka upp, men rör hela tiden livligt så att det inte bildas några klumpar (OBS! mycket viktigt). Koka några minuter under omrörning och häll sedan massan i en smord form. Täck med folie och grädda en dryg timme i ugnen. Rör i smör och peppar när gröten är färdig. Höj värmen på ugnen till 220 grader.Häll ett lager polenta i en smord form, täck med ett lager ostbitar och fortsätt sedan att varva polenta och ost. Det sista lagret ska vara polenta. Grädda tills ytan är vackert brun.Serveringsförslag: tillsammans med skivor av lufttorkad skinka. Läs också:Recept på sopporVi gillar gorgonzolaPolenta - från fattigmansmat till trendmiddag Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Polenta med gorgonzolaItalienska majsgröt med gorgonzola-ost

Polenta betyder majs på italienska och är ett majsmjöl/majsgryn som används för att tillaga olika rätter. Bl.a. gröt, pudding och bröd. I detta recept på Polenta e Gorgonzola används majsgrynen till en krämig gröt med Gongonzola. Ingredienser Polenta e Gorgonzola:
  • 300 gr majsmjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 ½ liter vatten
  • 75 gr smör
  • Peppar
  • 250 gr gorgonzola

Gör Polenta e Gorgonzola så här:Sätt ugnen på 200 grader. Blanda majsmjöl och vatten i en mycket stor kastrull (det måste finnas gott om plats eftersom mjölet sväller mycket) och rör om kraftigt. Tillsätt salt och låt blandningen långsamt koka upp, men rör hela tiden livligt så att det inte bildas några klumpar (OBS! mycket viktigt). Koka några minuter under omrörning och häll sedan massan i en smord form. Täck med folie och grädda en dryg timme i ugnen. Rör i smör och peppar när gröten är färdig. Höj värmen på ugnen till 220 grader.Häll ett lager polenta i en smord form, täck med ett lager ostbitar och fortsätt sedan att varva polenta och ost. Det sista lagret ska vara polenta. Grädda tills ytan är vackert brun.Serveringsförslag: tillsammans med skivor av lufttorkad skinka. Läs också:Recept på sopporVi gillar gorgonzolaPolenta - från fattigmansmat till trendmiddag Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

[ratemypost]

Fyra fantastiska recept !

Spaghetti Pangratatto

Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig ...

Läs mer

Penne con crema di zucca e gorgonzola

Penne con crema di zucca e gorgonzola

En härligt krämig och värmande pasta som passar under hösten. Lika enkel att laga som att gilla! Receptet hittar du på GodaItalien.se

Läs mer

Limoncello Negroni

Limoncello Negroni

Med vodka och limoncello i stället för gin och söt vermouth får drinken en lättare och fräschare twist som framkallar känslan av soldränkta dagar vid Medelhavets strand.

Läs mer

Amaretti

Amaretti

Amaretti är små mandelkex med en intensiv smak som är mycket vanliga och älskade i många italienska regioner, från norr till söder.

Läs mer