Vi gillar Pecorino

Pecorino är en fårmjölksost med anor från södra Italiens antika förflutna, och tillverkades redan för ungefär 2000 år sedan på landsbygden kring Rom. Namnet "pecorino" betyder kort och gott "från får" på italienska. Pecorino Det finns idag sex huvudsorter av osten som alla har skyddad ursprungsbeteckning enligt EU:s lagstiftning. Den största volymen kommer från Sardinien, pecorino sardo, men den mest kända, inte minst utanför Italiens gränser, är pecorino romano. Den romerska varianten är en självklar ingrediens i de klassiska pastarätterna Amatriciana, Carbonara, Cacio e Pepe och Gricia. Här vill vi ta chansen att betona att osten som är gjord på fårmjölk och parmigiano som är gjord på komjölk inte är utbytbara mot varandra i det italienska köket! PecorinoDu kan också hitta osten från andra regioner som t.ex. Toscana, Abruzzo, Basilicata och Sicilien. De olika sorterna skiljer sig lite åt beroende på region och produktionsmetod, och precis om andra ostar så spelar lagringstiden stor roll. De mer mogna ostarna, kallade stagionato ("kryddat" eller "åldrat"), är hårdare och smuliga i konsistensen med tydliga smöriga och nötiga smaker. De med kortare lagring, semi-stagionato och fresco, har en mjukare konsistens och mildare aromer som mer liknar mjölk eller grädde. Det är också vanligt med Pecorino som har smaksatts med t.ex. paprika, svartpeppar, valnötter eller tryffel. Det finns såklart andra sätt att servera denna goda ost på, förutom i riven form i en pasta. I Rom är det en tradition att äta nyskördade bondbönor, fave, tillsammans med bitar av Pecorino som en del av 1 maj-firandet! Att avsluta en måltid med en bra pecorino stagionato tillsammans med päron, valnötter och lite honung är en annan mycket god idé.  Goda recept med Pecorino: Källor: Gambero Rosso & Wikipedia

Vi gillar Pecorino

Pecorino är en fårmjölksost med anor från södra Italiens antika förflutna, och tillverkades redan för ungefär 2000 år sedan på landsbygden kring Rom. Namnet "pecorino" betyder kort och gott "från får" på italienska. Pecorino Det finns idag sex huvudsorter av osten som alla har skyddad ursprungsbeteckning enligt EU:s lagstiftning. Den största volymen kommer från Sardinien, pecorino sardo, men den mest kända, inte minst utanför Italiens gränser, är pecorino romano. Den romerska varianten är en självklar ingrediens i de klassiska pastarätterna Amatriciana, Carbonara, Cacio e Pepe och Gricia. Här vill vi ta chansen att betona att osten som är gjord på fårmjölk och parmigiano som är gjord på komjölk inte är utbytbara mot varandra i det italienska köket! PecorinoDu kan också hitta osten från andra regioner som t.ex. Toscana, Abruzzo, Basilicata och Sicilien. De olika sorterna skiljer sig lite åt beroende på region och produktionsmetod, och precis om andra ostar så spelar lagringstiden stor roll. De mer mogna ostarna, kallade stagionato ("kryddat" eller "åldrat"), är hårdare och smuliga i konsistensen med tydliga smöriga och nötiga smaker. De med kortare lagring, semi-stagionato och fresco, har en mjukare konsistens och mildare aromer som mer liknar mjölk eller grädde. Det är också vanligt med Pecorino som har smaksatts med t.ex. paprika, svartpeppar, valnötter eller tryffel. Det finns såklart andra sätt att servera denna goda ost på, förutom i riven form i en pasta. I Rom är det en tradition att äta nyskördade bondbönor, fave, tillsammans med bitar av Pecorino som en del av 1 maj-firandet! Att avsluta en måltid med en bra pecorino stagionato tillsammans med päron, valnötter och lite honung är en annan mycket god idé.  Goda recept med Pecorino: Källor: Gambero Rosso & Wikipedia

Fyra fantastiska recept !

Amaretto Sicily

Amaretto Sicily

En enkel sommardrink! Du behöver endast tre ingredienser: amaretto, Villa Cardea Limoncello och citronsaft. Gör så här: ...

Läs mer

Insalata-di-tonno-e-carciofini

Insalata di tonno e carciofini

En god lite matigare sommarsallad med italienska smaker. Om det blir något kvar är det utmärkt pålägg till en panini!

Läs mer

Cotoletta di pollo alla Milanese

Cotoletta di pollo alla Milanese

Kycklingschnitzel som i Milano - En Cotoletta alla Milanese är en klassisk varmrätt i det italienska köket som normalt görs på kalvkött...

Läs mer

Torta-stracciatella

Torta stracciatella

En saftig sockerkaka med bitar av choklad som bara smälter i munnen!

Läs mer