Vi gillar Pecorino

Pecorino är en fårmjölksost med anor från södra Italiens antika förflutna, och tillverkades redan för ungefär 2000 år sedan på landsbygden kring Rom. Namnet "pecorino" betyder kort och gott "från får" på italienska. Pecorino Det finns idag sex huvudsorter av osten som alla har skyddad ursprungsbeteckning enligt EU:s lagstiftning. Den största volymen kommer från Sardinien, pecorino sardo, men den mest kända, inte minst utanför Italiens gränser, är pecorino romano. Den romerska varianten är en självklar ingrediens i de klassiska pastarätterna Amatriciana, Carbonara, Cacio e Pepe och Gricia. Här vill vi ta chansen att betona att osten som är gjord på fårmjölk och parmigiano som är gjord på komjölk inte är utbytbara mot varandra i det italienska köket! PecorinoDu kan också hitta osten från andra regioner som t.ex. Toscana, Abruzzo, Basilicata och Sicilien. De olika sorterna skiljer sig lite åt beroende på region och produktionsmetod, och precis om andra ostar så spelar lagringstiden stor roll. De mer mogna ostarna, kallade stagionato ("kryddat" eller "åldrat"), är hårdare och smuliga i konsistensen med tydliga smöriga och nötiga smaker. De med kortare lagring, semi-stagionato och fresco, har en mjukare konsistens och mildare aromer som mer liknar mjölk eller grädde. Det är också vanligt med Pecorino som har smaksatts med t.ex. paprika, svartpeppar, valnötter eller tryffel. Det finns såklart andra sätt att servera denna goda ost på, förutom i riven form i en pasta. I Rom är det en tradition att äta nyskördade bondbönor, fave, tillsammans med bitar av Pecorino som en del av 1 maj-firandet! Att avsluta en måltid med en bra pecorino stagionato tillsammans med päron, valnötter och lite honung är en annan mycket god idé.  Goda recept med Pecorino: Källor: Gambero Rosso & Wikipedia

Vi gillar Pecorino

Pecorino är en fårmjölksost med anor från södra Italiens antika förflutna, och tillverkades redan för ungefär 2000 år sedan på landsbygden kring Rom. Namnet "pecorino" betyder kort och gott "från får" på italienska. Pecorino Det finns idag sex huvudsorter av osten som alla har skyddad ursprungsbeteckning enligt EU:s lagstiftning. Den största volymen kommer från Sardinien, pecorino sardo, men den mest kända, inte minst utanför Italiens gränser, är pecorino romano. Den romerska varianten är en självklar ingrediens i de klassiska pastarätterna Amatriciana, Carbonara, Cacio e Pepe och Gricia. Här vill vi ta chansen att betona att osten som är gjord på fårmjölk och parmigiano som är gjord på komjölk inte är utbytbara mot varandra i det italienska köket! PecorinoDu kan också hitta osten från andra regioner som t.ex. Toscana, Abruzzo, Basilicata och Sicilien. De olika sorterna skiljer sig lite åt beroende på region och produktionsmetod, och precis om andra ostar så spelar lagringstiden stor roll. De mer mogna ostarna, kallade stagionato ("kryddat" eller "åldrat"), är hårdare och smuliga i konsistensen med tydliga smöriga och nötiga smaker. De med kortare lagring, semi-stagionato och fresco, har en mjukare konsistens och mildare aromer som mer liknar mjölk eller grädde. Det är också vanligt med Pecorino som har smaksatts med t.ex. paprika, svartpeppar, valnötter eller tryffel. Det finns såklart andra sätt att servera denna goda ost på, förutom i riven form i en pasta. I Rom är det en tradition att äta nyskördade bondbönor, fave, tillsammans med bitar av Pecorino som en del av 1 maj-firandet! Att avsluta en måltid med en bra pecorino stagionato tillsammans med päron, valnötter och lite honung är en annan mycket god idé.  Goda recept med Pecorino: Källor: Gambero Rosso & Wikipedia

Fyra fantastiska recept !

Gelato-allo-zafferano

Gelato allo zafferano

Ett klassikt bakverk från Sicilien som friteras och fylls med apelsin- och citronkräm med ricotta. Perfekt på det italienska julbordet!

Läs mer

Avenotto

Avenotto

Avenotto. Jag vet inte riktigt vad jag skall kalla denna rätt. Huvudråvaran är havre, som heter ”avena” på italienska. Jag hittade på ett eget italienskt namn till skapelsen:

Läs mer

Polenta e Gorgonzola

Polenta e Gorgonzola

Polenta betyder majs på italienska och är ett majsgryn som används för att tillaga olika rätter. I detta recept på Polenta e Gorgonzola...

Läs mer

Pappardelle al ragú con cinghiale

Pappardelle al ragú con cinghiale

En köttfärssås på vildsvin är en klassiker i Toscana. Ett härligt långkok som passar perfekt som helglunch tillsammans med pappardelle eller tagliatelle!

Läs mer