Vi gillar Pecorino
Pecorino är en fårmjölksost med anor från södra Italiens antika förflutna, och tillverkades redan för ungefär 2000 år sedan på landsbygden kring Rom. Namnet "pecorino" betyder kort och gott "från får" på italienska.
Det finns idag sex huvudsorter av osten som alla har skyddad ursprungsbeteckning enligt EU:s lagstiftning. Den största volymen kommer från Sardinien, pecorino sardo, men den mest kända, inte minst utanför Italiens gränser, är pecorino romano. Den romerska varianten är en självklar ingrediens i de klassiska pastarätterna Amatriciana, Carbonara, Cacio e Pepe och Gricia. Här vill vi ta chansen att betona att osten som är gjord på fårmjölk och parmigiano som är gjord på komjölk inte är utbytbara mot varandra i det italienska köket!
Du kan också hitta osten från andra regioner som t.ex. Toscana, Abruzzo, Basilicata och Sicilien. De olika sorterna skiljer sig lite åt beroende på region och produktionsmetod, och precis om andra ostar så spelar lagringstiden stor roll. De mer mogna ostarna, kallade stagionato ("kryddat" eller "åldrat"), är hårdare och smuliga i konsistensen med tydliga smöriga och nötiga smaker. De med kortare lagring, semi-stagionato och fresco, har en mjukare konsistens och mildare aromer som mer liknar mjölk eller grädde. Det är också vanligt med Pecorino som har smaksatts med t.ex. paprika, svartpeppar, valnötter eller tryffel. Det finns såklart andra sätt att servera denna goda ost på, förutom i riven form i en pasta. I Rom är det en tradition att äta nyskördade bondbönor, fave, tillsammans med bitar av Pecorino som en del av 1 maj-firandet! Att avsluta en måltid med en bra pecorino stagionato tillsammans med päron, valnötter och lite honung är en annan mycket god idé. Goda recept med Pecorino:
Spaghetti alla gricia Bucatini alla matriciana Spaghetti alla carbonara Spaghetti al cacio e pepe Insalata di fave e pecorino Källor: Gambero Rosso & Wikipedia
Vi gillar Pecorino
Pecorino är en fårmjölksost med anor från södra Italiens antika förflutna, och tillverkades redan för ungefär 2000 år sedan på landsbygden kring Rom. Namnet "pecorino" betyder kort och gott "från får" på italienska.
Det finns idag sex huvudsorter av osten som alla har skyddad ursprungsbeteckning enligt EU:s lagstiftning. Den största volymen kommer från Sardinien, pecorino sardo, men den mest kända, inte minst utanför Italiens gränser, är pecorino romano. Den romerska varianten är en självklar ingrediens i de klassiska pastarätterna Amatriciana, Carbonara, Cacio e Pepe och Gricia. Här vill vi ta chansen att betona att osten som är gjord på fårmjölk och parmigiano som är gjord på komjölk inte är utbytbara mot varandra i det italienska köket!
Du kan också hitta osten från andra regioner som t.ex. Toscana, Abruzzo, Basilicata och Sicilien. De olika sorterna skiljer sig lite åt beroende på region och produktionsmetod, och precis om andra ostar så spelar lagringstiden stor roll. De mer mogna ostarna, kallade stagionato ("kryddat" eller "åldrat"), är hårdare och smuliga i konsistensen med tydliga smöriga och nötiga smaker. De med kortare lagring, semi-stagionato och fresco, har en mjukare konsistens och mildare aromer som mer liknar mjölk eller grädde. Det är också vanligt med Pecorino som har smaksatts med t.ex. paprika, svartpeppar, valnötter eller tryffel. Det finns såklart andra sätt att servera denna goda ost på, förutom i riven form i en pasta. I Rom är det en tradition att äta nyskördade bondbönor, fave, tillsammans med bitar av Pecorino som en del av 1 maj-firandet! Att avsluta en måltid med en bra pecorino stagionato tillsammans med päron, valnötter och lite honung är en annan mycket god idé. Goda recept med Pecorino:
Spaghetti alla gricia Bucatini alla matriciana Spaghetti alla carbonara Spaghetti al cacio e pepe Insalata di fave e pecorino Källor: Gambero Rosso & Wikipedia
Fyra fantastiska recept !
Polpette al sugo
De här italienska köttbullarna med tomatsås är fantastiskt goda, och äts vanligen med ett gott bröd som man kan suga upp såsen med...
Risotto alla Milanese
En smakrik risotto med saffran från Milano. Serveras traditionellt med Ossobuco alla Milanese och Gremolata
Limoncello Lady
Denna bubbliga, friska och smakrika drink med smak av sommar kräver endast tre ingredienser!
Pasta al limone
Pasta al limone. Koka pastan ”al dente”. Smält smöret i en stor panna och tillsätt det finrivna skalet av två citroner och låt det värmas en stund så att smakerna blandas.