Danubio Napoletano

Ett brioche-liknande brytbröd som är typisk för den historiska hamnstaden Neapel. Danubio napoletano består av små bullar fyllda med skinka och provolaost, och serveras ofta som en del av en aperitivo före middagen eller som mellanmål för barn. Den söt – salta kontrasten mellan den smöriga briochedegen och dess fyllning är enligt många oemotståndlig. Vill man prova en helt söt variant kan man istället fylla bullarna med valfri sylt. Danubio är det italienska namnet för floden Donau. Namnet är lite märkligt med tanke på att den ligger långt från Neapel. Det finns flera historier kring namnet men det mest troliga är att brödet är baserat på Buchteln, en centraleuropeisk sötsak gjord på liknande sätt. År 1768 gifte sig kung Ferdinand IV av Neapel med en österrikisk prinsessa, Maria Carolina, som tog med sig egna kockar till det napolitanska hovet, och med dem Buchteln. 
Briochedegen är ganska klibbig...
...så använd helst en matberedare med degkrok. Med tanke på att degen är relativt blöt kan det vara lättare att rulla och forma degen efter en kall jäsning över natten i kylen. Provola är en ost gjord på buffel- eller komjölk som är vanlig i den södra halvan av Italien. Enkelt uttryckt är det en fastare variant av mozzarella, och används ofta i matlagning då den smälter fint vid uppvärmning. Ingredienser:
 • 2 dl ljum mjölk
 • 15 gr färsk jäst
 • 30 gr socker
 • 500 gr vetemjöl
 • 2 ägg, lätt vispade
 • 1 nypa salt
 • 90 gr smör, kylt och tärnat
 • 100 gr skinka, delat i små bitar
 • 100 gr provolaost, i mindre tärningar (kan ersättas med annan hårdost)
 • 1 äggula, lätt vispad
 • 1 dl mjölk
  Gör så här:Häll ljum mjölk i en skål och tillsätt jäst och socker. Rör om och låt stå tills jästen löst sig och skummet stiger upp till ytan (ca 10 minuter). Häll mjölkblandningen i skålen på din matberedare tillsammans med mjölet, de lättvispade äggen och salt. Låt maskinen knåda degen. Tillsätt smör i tärningar med jämna mellanrum under hela processen så att varje bit absorberas väl innan du lägger till nästa. Knåda tills din deg är smidig och elastisk (det kan ta cirka 10 - 15 minuter). Den kan verka lite väl klibbig men undvik lusten att tillsätta mer mjöl! Överför degen till en stor bunke och täck med plastfolie. Låt jäsa i ett varmt utrymme i ditt kök tills det har blivit dubbelt så stort (ca 2 timmar). Alternativt kan du också ställa skålen i kylen och låta den stå över natten (8 - 9 timmar) för en långsammare jäsning. Väg den jästa degen och dela den i ungefär 25 st lika stora bullar. Kavla ut bullarna till en ”skiva”, och placera lite tärnad skinka och ost i mitten och för sedan ihop ändarna för att täta fyllningen inuti. Flytta över de fyllda bollarna till en smord och mjölad ugnsform med en diameter på ca 30 cm, med ”sömmen” nedåt. Pensla bullarna med lite äggula och mjölk. Strö över lite vallmo- eller sesamfrön om du vill. Låt jäsa i en halvtimme. Grädda i en förvärmd ugn till 180 ° C i 30 - 35 minuter eller tills bullarna är gyllenbrun ovanpå. Låt svalna i formen i ca 10 minuter och flytta sedan över till ett galler för att avsluta kylningen. Bullarna är godast medan de fortfarande är lite varma. Konsumeras helst inom två dagar efter bakning.  Läs också:Recept på hur du bakar FocacciaItalienskt kaffe  Följ oss på:FacebookInstagramPinterest[ratemypost]

Danubio Napoletano

Ett brioche-liknande brytbröd som är typisk för den historiska hamnstaden Neapel. Danubio napoletano består av små bullar fyllda med skinka och provolaost, och serveras ofta som en del av en aperitivo före middagen eller som mellanmål för barn. Den söt – salta kontrasten mellan den smöriga briochedegen och dess fyllning är enligt många oemotståndlig. Vill man prova en helt söt variant kan man istället fylla bullarna med valfri sylt. 
Läs mer om Danubio napoletano Danubio är det italienska namnet för floden Donau. Namnet är lite märkligt med tanke på att den ligger långt från Neapel. Det finns flera historier kring namnet men det mest troliga är att brödet är baserat på Buchteln, en centraleuropeisk sötsak gjord på liknande sätt. År 1768 gifte sig kung Ferdinand IV av Neapel med en österrikisk prinsessa, Maria Carolina, som tog med sig egna kockar till det napolitanska hovet, och med dem Buchteln. 
Briochedegen är ganska klibbig...
...så använd helst en matberedare med degkrok. Med tanke på att degen är relativt blöt kan det vara lättare att rulla och forma degen efter en kall jäsning över natten i kylen. Provola är en ost gjord på buffel- eller komjölk som är vanlig i den södra halvan av Italien. Enkelt uttryckt är det en fastare variant av mozzarella, och används ofta i matlagning då den smälter fint vid uppvärmning. 

Ingredienser:
 • 2 dl ljum mjölk
 • 15 gr färsk jäst
 • 30 gr socker
 • 500 gr vetemjöl
 • 2 ägg, lätt vispade
 • 1 nypa salt
 • 90 gr smör, kylt och tärnat
 • 100 gr skinka, delat i små bitar
 • 100 gr provolaost, i mindre tärningar (kan ersättas med annan hårdost)
 • 1 äggula, lätt vispad
 • 1 dl mjölk

Gör så här:Häll ljum mjölk i en skål och tillsätt jäst och socker. Rör om och låt stå tills jästen löst sig och skummet stiger upp till ytan (ca 10 minuter). Häll mjölkblandningen i skålen på din matberedare tillsammans med mjölet, de lättvispade äggen och salt. Låt maskinen knåda degen. Tillsätt smör i tärningar med jämna mellanrum under hela processen så att varje bit absorberas väl innan du lägger till nästa. Knåda tills din deg är smidig och elastisk (det kan ta cirka 10 - 15 minuter). Den kan verka lite väl klibbig men undvik lusten att tillsätta mer mjöl! Överför degen till en stor bunke och täck med plastfolie. Låt jäsa i ett varmt utrymme i ditt kök tills det har blivit dubbelt så stort (ca 2 timmar). Alternativt kan du också ställa skålen i kylen och låta den stå över natten (8 - 9 timmar) för en långsammare jäsning. Väg den jästa degen och dela den i ungefär 25 st lika stora bullar. Kavla ut bullarna till en ”skiva”, och placera lite tärnad skinka och ost i mitten och för sedan ihop ändarna för att täta fyllningen inuti. Flytta över de fyllda bollarna till en smord och mjölad ugnsform med en diameter på ca 30 cm, med ”sömmen” nedåt. Pensla bullarna med lite äggula och mjölk. Strö över lite vallmo- eller sesamfrön om du vill. Låt jäsa i en halvtimme. Grädda i en förvärmd ugn till 180 ° C i 30 - 35 minuter eller tills bullarna är gyllenbrun ovanpå. Låt svalna i formen i ca 10 minuter och flytta sedan över till ett galler för att avsluta kylningen. Bullarna är godast medan de fortfarande är lite varma. Konsumeras helst inom två dagar efter bakning. Danubio-napoletano  Läs också:Recept på hur du bakar FocacciaItalienskt kaffe  Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

[ratemypost]

Fyra fantastiska recept !

Spaghetti alla Gricia

Spaghetti alla Gricia

Spaghetti alla gricia är en av de mest kända och älskade…

Read More

Gelato Con Limoncello e Menta

Fördela glassen i sex skålar. Ringla över ca 2 msk…

Read More

Villa Cardea Coffee Drink

Villa Cardea Coffee Drink

Villa Cardea. Spexa till din aperitivo med en drink som har…

Read More

Spritz Estivo

Fragole limoncello spritz - Hallon, limoncello och…

Read More